Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Varázspálca

Témaindító: gery49, idő: Júl 4, 2010
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gery49 hozzászólása Júl 4, 2010 /

Sziasztok!

Egy egész konkrét ötlet megvalósításában kérném a segítségeteket. Sajnos az elektronika ezen részei nekem már alvilágiak, úgyhogy ha lehet szájbarágósan

Azt szeretném ha lenne 3 (vagy 4 ha csak úgy lehet) fém pont amiket megérintve egy áramkör ledeket kapcsolna.

'A' led: Fehér és erős fényű led ami nem kapásból teljes fénnyel világít hanem fokozatosan erősödik ill. ugyanígy kapcsol ki is.
pl. 1-es és 2-es pont megérintése esetén

'B' led(ek): Piros led vagy ledek amik ha áramot kapnak pulzálnak (fokozatossan erősödnek és gyengülnek). Ehhez részben találtam agyagot a fórumon valami 555 cumóval amiről nem tudom hogy mi gondolom egy IC.
Videó
pl. 2-es és 3-as pont megérintése esetén.

Nehezítés képp az egésznek bele kéne férni egy seprűnyélnél alig vastagabb (mondjuk pvc) csőbe. Ennek megfelelően az áramellátást mondjuk 4 AA-s ceruzaelemről tudom elképzeli.

Még mielőtt kérdeznétek díszlet szerűség lenne egy varázslónak ;) (Lesz egy lombik a bot tetején feltöltve valamivel)
(#) gery49 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Voltaképp egy 150cm-s bot lenne de rendben

Mi zavaros?
(#) Zolaj válasza gery49 hozzászólására (») Júl 4, 2010 / 1

Találkoztam már olyan LED-del amiben volt beépítve valami IC és feszültség rákapcsolásakor villogott. Gyakorlatilag pont ugyanúgy használható mint egy normál LED.Azt nem tudom, hogy az elhalványodós kikapcsolás mennyire oldható meg, mert gondolom miután az IC nem kapja meg a megfelelő delejt akkor hirtelen kikapcsol, kérdés még az is hogy ez a hirtelen kikpacsolás "mennyire hirtelen" mert ha látványtervnek még megfelelő akkor érdemes vele próbálkozni..., bár a bütykösebbik része a dolognak inkább a "varázspálca" megvalósítása lesz, de már talán ez is egy kis könnyítés...
Igazándiból nem tudom ilyen "önmagától villogó LED-et" hol lehet fellelni, azt sem tudom hogy erre hol keress rá de biztosan lesz itt olyan ember aki esetleg ismeri ezt az és megválaszolja ezeket a kérdéseket!
(#) gery49 válasza Zolaj hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Szerintem ha bemászok egy lomexhez hasonló üzletbe és rákérdezek tudnak mondani valamit.
A kikapcsolásnál csak annyi kell hogy ne olyan legyen mint egy zseblámpa valamilyen kondenzáotrral ez nem oldható meg? Feltöltődik és fokozatosan merül le... vagy nem t 'om.

Tudom..ha kérhetném.
(#) kaqkk válasza gery49 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Én Ha már "varázspálcáról "van szó, el tudnék képzelni egy , műanyag csövet aminek a belsejében 3-4 ceruza elem van sorbakötve , és egy kétágú vasvilla szerűsgben végződik . A villa két szárát érintenéd a megfelelő helyre
akkor feltöltené az elem a díszletben elhelyezezett 470mikrós kondit ami egy ellenálláson keresztül "kigyujtaná " a ledet , és a led halványulása csak az elemek számától és a kondi kapacitásától függ.
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Ja és találtam egy ilyen ledet ez automatikusan váltogatja a színét
(#) Zolaj válasza gery49 hozzászólására (») Júl 5, 2010 / 1

Van egy ötletem amivel szerintem megvalósítható lenne a fémpontos megérintős elképzelésed a B ledekhez.
A fémponthoz amit megérintesz csatlakozik egy bistabil multivibrátor és ehhez a bistabil multivibrátorhoz pedig egy 555 IC-vel megvalósított astabil multivibrátor aminek a kimenetére egy led van kötve, és ezzel párhuzamosan egy kondenzátor.
Az elem a botban van amely ki van vezetve a bot végére egy fém sapkára, ha ezzel megérinted a fém pontot (ez lesz a vezérlő impulzus) amellyel vezérelni kívánod a ledet akkor a bistabil multivibrátor átbillen az egyik stabil állapotába (fontos megjegyeznem hogy a bistabil csak az impulzus lefutó élére vált át, magyarul csak akkor miután elengeded) amelyik rá van kötve az 555-tel megvalósított astabilra és elindítja azt, tehát elkezd villogni a led, a kondenzátornak köszönhetően úgy mint a videón amit küldtél, ha mégegyszer hozzáérsz a fémes ponthoz akkor a bistabil átvált a másik stabil állapotába (értelem szerűen most is csak a lefutóélre vált tehát megérinted elengeded) amely le van kötve a földre, tehát ennek megfelelően a "varázslat" megszűnik, nem villog tovább a led.
(#) interferi válasza gery49 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Náluk szerintem kapsz villogo led et Bővebben: Link
Ha az oldal keresöjébe beírod a "villogó" szot látod milyenek vannak.
(#) Zolaj válasza Zolaj hozzászólására (») Júl 5, 2010 / 2

A bistabil multivibrátort ezzel: CD4013 az IC-vel meg tudod valósítani.

Multivibrátorokhoz leírást itt találsz.
(#) proba válasza gery49 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Mivel szeretnéd megérinteni? ha mágnes is szóba jöhet ,akkor reed csöveket raknék esetleg bele.Fénynek esetleg vannak mindenféle dallamot játszó csengők amik ledekkel vannak kiegészítve ,ezekből is lehet érdekes effekteket "lopni".Ezekben a fényjelenségeket egy külön kis panel állítja elő.
(#) gery49 hozzászólása Júl 5, 2010 /

Köszönöm a segítségeket. Majd ha jutottam valami konkrétra elmesélem
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem