Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvencia és periódusidő mérő HW-SW projekt TCXO-val
Lapozás: OK   4 / 4
(#) Hp41C válasza Bell hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Szia!

Igen Delphi... De még csak készül...

Szia
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Szia!

Mind PC-ről, mind önnmagában kezelhető lesz a műszer. Önnmagában csak a legalapvetőbb beállításokat lehet majd 5 gomb segítségével elvégezni, PC-ről vezérelve pedig az összeset (analóg bemenet mérése, analóg kimenet állítása...). Többféle ilyen USB illesztésű berendezéssel egy számítógéppel vezérelt mérőrendszer is kialakítható.

Az első kettő már félkész állapotban van: DDS jelgenerátor (10Hz ... 500kHz) és ez a frekvencia mérő.

Szia
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Üdv
HP41C!
A téma előző részeiben megfogalmazott elvárások teljesítéséhez a p_istvánnal egyeztetve több változatban elkészültaz FR1-es fokozat.( További részek kialakítása is folyik. ) Ennek adaptálható változatához kellene tisztázni néhány részletet. Van még több is, de most egyenlőre ennyi. (csak fr. mérési bemenet, vagy egyéb is figyelemebe veendő , bemeneti érzékenység, impedancia , az egység kimeneti jelformája ANA vagy TTL. )
A forumozók által megfogalmzott alapvető elvárásokat milyen mértékben tudja kielégíteni az elképzelésed? (A több az nagyon jó, de az alapvető igényeket lehetőleg ki kellene elégíteni. Nálad ez milyen tartalomat jelent? )
Ha már egy mindent tudó változat alakul, I2C vezérlés tervezett a kimeneten?
Hogy ne terheljük a topicot szivesen fogadom a közvetlen levelet ahol a részleteket lehet tisztázni és célirányosan haladni. Fölösleges irányokon való járásra nincs időm.
Üdv
M-V
(#) Hp41C válasza MAGA VAN hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Több beneneti fokozatban gondolkodom:
- Alacsony frekvenciás bemenet komparátorral,
- Közepes frekvencia TTL,
- Magas frekvenciás bemenet (elvileg DC ... 50MHz) erősítővel,
- Előosztott MB501L osztóval.

Néhány már működik, most a nyomtatási terv készül...

I2C felületű egységek kezelése lehetséges, de a 28 lábú tokkal az SPI és I2C egyszerre nem megy. Ha mindkettő szükséges, akkor a 40 lábú nagytestvérekkel megoldható, a program azokra is adaptálható.

Sziasztok
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy hosszabb kihagyás után ismét sikerült előre lépnem:
Elkészült az első verzió nyomtatott áramköre - első vasalt kétoldalas panelem. Két bemeneti fokozatot sikerült eddig felélesztenem: A Vicsys féle dual-gate fet-es AC csatoltat (a képen felül) és egy 74AC1G14 -re épülő DC csatoltat. További két bemenő fokozat felépítve, még tesztelésre vár: MAX902 és MB501L. Az USB illesztőt már a breadboard-os verziónál is használtam..

A pic-et 18F2523 (12 bites A/D)-re, a D/A-t MCP4922 -re cseréltem, így mindkettő 12 bites felbontású és a tápfeszültséget használja referenciának. Az LCD adatvezetékeinek jobb kihasználásával sikerült kiegészítenem a kapcsolást egy SPI és egy I2C felülettel. Még egy 5 gombos előlapot is le tud kezelni a 28 lábú tok. A kiegészítésekkel is befér a program 4K byte-ba...

Sajnos az ördög sosem alszik, az LCD kivezetése rövidnek bizonyult, a 74AC1G14 -s panelen lemaradt egy vezeték. A pákás lyukgalvánozást még gyakorolnom kell...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 10, 2010 1 /
 
Szia! Gratulálok nagyon jók a nyákok Sajnos én nem tudok érdemben hozzászólni de ha lesz egy végleges verzió azt szeretném megépíteni és szinte teljes lenne a műszerparkom ha lenne egy ilyen kis ketyerém. Talán még egy csővoltmérőt szerzek be és szinte nincs olyan dolog mit nem tudok mérni (persze CB rádiókat nem kalibrálok) Lassan kezdem majd beszerezni hozzá a cuccokat akkor [OFF]Egy már meg is van
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Elindult az MB501L előosztó is.

MB501L.jpg
    
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Beállítottam a szintillesztőt az MB501L kimenetén - még légszerelt állapotban megmértem egy 3.3V-os NSK 120.0000 MHz -es oszcillátor jelét. Bemeneti jel nélkül tényleg csinál kb. 350 - 360 MHz-es jelet.
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Szia! Csak így tovább
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Szervusz!
Az MB501 bemenőjel nélkül stabilan adja a 350-360MHz-es jelet vagy ingadozó, és ha ingadozó, akkor mennyire?
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Szia!

Egyáltalán nem fix a frekvencia: 100 - 360 MHz között ugrál. Nagymértékben befolyásolja, hogy milyen a bemenete, ha nincs rajta mérővezeték, akkor kb. 100-150 MHz, ha a vezeték van rajta vagy a bemenethez közelítesz, akkor nő a mért frekvencia.
(#) pucuka válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Ez az IC igen jó kis IC, de sajnos könnyen gerjed. Rövid lábakkal, telefölddel, árnyékolva, agyonszűrve kerámiakondikkal építetted? Ha igen, és mégis gerjed, próbálj egy 3 -5 pF -et tenni a bemenetére az 50 ohmmal párhuzamosan hidegítésnek. A bemeneten mind a két, a csatoló és a másik lábat hidegítő kondi 1000 pF kerámia, és a kimeneten is van 2 kohm paralell 12 pF? A szilva is megszenvedett vele, ha van másik, próbáld ki azzal is.
(#) Hp41C válasza pucuka hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Szia!

Ha van bemenőjele, akkor fix a frekvenciája - az előbbi hozzászólás arról szólt, hogy ha nincs bemenőjel, akkor is ad ki jelet. Egy 120.0000 MHz-es oszcillátor leosztott jelét 119.999 MHz -nek méri stabilan...
Egyébként a felépítés olyan, amit leírtál, az alkatrészek SMD ellenállások és SMD kerámia kondenzátorok. Az IC egy levágott lábú dip foglalatban van - a panel csak a föld átvezetéseknél (11 helyen) van kifúrva - a másik oldala teli föld. A tápot egy SMD tápszűrőn (SBK201209T-120YS DC: 1 ohm, 100MHz: 1K) keresztül kapja.
(#) pucuka válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Jaj! A foglalat! Azt nem viseli el. A többi korrekt.
(#) Hp41C válasza pucuka hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Be lehet ültetni a foglalat nélkül is - rövidített lábakkal ...
(#) pucuka válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Igen, csutkára leültetni, rövidített lábakkal, mintha SMD lenne. (ha nem az).
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Akkor van esély arra, hogy szoftveresen is detektálható legyen ha nincs jel az előosztó bemenetén! És ilyenkor nullát kell kijelezni.
Gondolom a bemenet valamilyen koax-szal és 50 vagy 75 ohmmal van lezárva...
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Üdv HP41C!
Örvendetes az előre haladás!
Az Ic már csak ilyen, és minden ECL típusúnak ez a jellemzője, de nem a klasszikus értelemben vett gerjedés. Ahova tervezték és ahol általában használják, mindig kap a bemenet jelet. Lehet próbálkozni SW -vel elliminálni, de hatékony működésével kapcsolatosan kétségeim vannak.
Ha normális a hidegítés még az azonos típus is tud különböző képpen viselkedni. 10-15db-ot próbálva, a tény. A mérés körülményeiről már irtam, nem ismétlem. Az MBL stabil osztásról indulva a bemenő szint csökkentésével a mért érték körüli olyan nagy változás ,hogy használhatatlan a mért eredmény. Ez a szkópon a jel jitterezésében (remegés) nyilvánul meg. Semmi bemenő jelnél általában 10-70MHz-közötti a freki kijelzés. Találtam olyan példányt is ugyan abban a DIP-es foglalatba helyezve, ami bemenő jel nélkül semmi kimenő jelet nem adott. A panel SMD-s, de minden továbbinélkül használható a furatszerelt,természetesen jó topologiáju panel rövidlábú hidegítő kondival.
A bemenetet célszerű lezárni a mérő kábel impedanciájával, mert ha állóhullám alakul ki akkor a érzékenység menete nagyon hullámzóvá válik, főleg a magasabb frekvencia tartományban.
A bemenetet a túlvezérléstől paralell diódával kell védeni. Lehet 1n4148 furatszerelt változat rövid lábbal.
További jó HW munkát!
M-V
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Sziasztok!

- Erre a frekvencia tartományra már nincs műszerem. A MB501L kb. 30mV -os 120Mhz jelre stabil kimenetet ad...

Feléledt még két bemeneti fokozat:
- J-FET source követővel kiegészített LM733 -mal felépített DC csatolt előerősítő (Rt. 1993 évkönyv). Az IC kivételével minden SMD, a fetek MMBFJ310 típusúak...
- Egy kristályoszcillátor - sajnos csak 1 - 10 MHz között működik, kb. 100 - 200 ppm pontossággal mér - a kapacitások nincsenek (az átfogás miatt nem is lehetnek) a kristályhoz igazítva...
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Üdv HP41C!
Miután mindenkihez szólsz, jól elbeszélgetsz magaddal.
De azért haladjunk előre. A tokozott oszcillátororok nevezetesen a 10MHz-es fekvenciája + - 100-200 Hz-es eltérésű is lehet, a satabilitása elérheti a 3-4x10-7-et is kedvező esetben, ha figyelmen kívül hagyjuk a hőmérséklet függését. Frekvenciát a tápfeszültséggel van lehetőség változtatni, de csak bizonyos példányoknál, válgatással, jó pár példányból.
Erre akkor van esély, ha a névleges freki alatt van 20-40Hz-el +5V-os tápnál , majd csökkenteni a tápot addig a határig amig a kimenet még meghajtja a hozzá kapcsolt fokozatot. Ha nincs szükség a nagyobb stabilitásra ,akkor ez a procedúra szükségtelen, jobb eredményt lehet elérni sima tokozott kvarccal, amit esetleg trimmerel lehet pontos értékre beállítani. (pld ismert közép vagy rövidhullámú adó frekvenciáját mérve. )
Üdv.
M-V
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Üdv István!
A téma lassan de halad előre, úgy gondolom- a veled való egyetértéssel - szükséges tájékoztatni a fórum tagokat. A látszólagos helyben topogás a különböző lehetőségek felmérése volt, hogy ne egyébként 15.000 Ft-os áron is megvásárolható frekvencia mérő legyen a végén. Ez az első lépés, amint haladunk előre a témában és megfelelő információ összegyűlik tájékoztathatjuk a tagokat. Ugyan akkor várjuk a véleményeket is. A mellékletben az időalap lehetséges megoldásai vannak felvázolva. ( A csomag elküldve. )
Üdv
M-V

IDŐALAP.pdf
    
(#) tozso72 hozzászólása Nov 8, 2010 /
 
Üdv !
Most kezdtem pic-kel foglalkozni.
Egy pikit2 programozót kaptam és arra szeretnék írni egy 50 Hz-et figyelő programot.Ha 5 % eltérés van akkor gyújtson ki egy ledet. Van egy inverterem és az általa előállított frekit szeretném figyeltetni.
Köszi a segítséget előre is.
(#) pipi válasza tozso72 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
és hol akadtál el?
(#) tozso72 válasza pipi hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Az elején! Nem tudom ,hogy hogy álljak neki.
(#) AndrewK hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Helló, Hp41c!
Érdeklődöm, hogy hogy áll a projekted?
Szívesen utánépíteném, amennyiben lehetséges. :yes:
Jó munkát!
(#) Hp41C válasza AndrewK hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia!

Sajnos a fejlesztése, más irányú elfoglaltság miatt, elállt azon a a szinten. Dokumentációm meg alig van...
(#) proba válasza MAGA VAN hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Ha óraként összerakod az 1Hz részét,akkor hosszú idő alatt de műszer nélkül is beállítható a kvarc oszcillátor.A napi 1s-hez már igen pontos kristály kell.(110Hz eltérés 10MHz-en)
Ha nem termosztálod ,szerintem a kvarcórák kristálya is igen pontos alapidőt adhat. (a katalógusok szerint szinte ezeknek a legjobb a paramétere.hátrány nehéz belőle 10/100 Hz-t készíteni egyszerű osztással.)
(#) Hp41C hozzászólása Jún 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Vállalkozó kedvűeknek: U862B-S 2.4GHz-es, 2-vel osztó áramkör 4db / 200Ft áron kapható a L@mex -ben.
(#) bréka hozzászólása Nov 25, 2011 /
 
Sziasztok!

Olyan **
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem