Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Márbocs, de ezt kijelenteni, hogy a trafó nem lehet rossz, elég felelőtlenség! Valóban ritkán megy tönkre, ahogy írtam is, de lehet rossz. Kb 2 hete javítottam egy hasonló tápot TOP243p IC-vel, ott az IC tönkremenetele vitte magával a trafót is, cserével jó lett. A másik dolog pedíg, hogy ha a dióda mérésre jó is, attól az is lehet rossz, többször találkoztam már ilyennel is. Kicserélve jó lett.
Még egy ötlet, de ezt csak a legvégső esetben szoktam csinálni, és legyél nagyon óvatos vele: vedd ki az optót, és a primér oldalon levő 2 lába közé (3, 4) köss egy 47kilós trimmerpotit. állítsd be kis értékre (néhány kiló), és kapcsold be, külön, izzóval terhelve az 5V-os ágat a tápot, állítva a potin felfelé szabályozható lesz, így próbáld meg beállítani az 5V-ot. Ezzel kb kizárható, melyik oldalon van a hiba, mert a szekunder oldali szabályzás ki van iktatva.
A beolvasó egységben lévő 3 motort mérd meg ohmmérővel, hogy nem -e zárltos ha 10 ohm tól kevesebb az elvileg zárlatosnak számít, úgy mérd , hogy kicsiket forgatsz a tengelyen mérsz és megint forgatsz, mert lehet hogy nem minden állásban mutat alacsony ohm értéket, illetve azt is figyeld nem mérsz e szakadást, fej elvileg sokban sfhd62 van az a hq videonál kb 3e ft ha jól emlékszek... de van még több fajta fej is ott...
Üdv! Megpróbáltam ahogy írtad, de szakadás nincs, és forgatva is folyamatosan 12 Ω körüli illetve az feletti értéket mértem
![]()
Gondolom nekem címezted ezt a megjegyzésed . Valóban fogalmazhattam volna érthetőbben is , bocs ..
Meghibásodhat a trafó is , persze , de én jelen esetben kizárnám mégis ezt a lehetőséget , mivel trafó hiba esetén nem ez lenne a hibajelenség .
Üdv CHZ, igen, arra reagáltam, amit írtál. Többezer készüléket javítottam már az elmúlt 15 év alatt, és egy trafóhiba is számtalan különféle jelenséget produkálhat, ezért ilyen könnyen kizárni szerintem nem lehet. Én sem ott kezdtem, és érdemes is előtte minden mást kizárni, de itt kezdenek elfogyni az ötletek...
Viszont pont ma volt egy villámos Sony videó, amit javítottam, aminek a hibajelensége szinte ugyanez volt, pulzált a táp, ebben az egyik szekunder dióda volt visszáramos, ez fogta le a tápot, pedíg mérve jó volt.
Üdv Mindenkinek!
![]() Van nekem egy Orion típusú dvd lejátszóm, amivel az a gondom, hogy elmegy belőle a szín, és fekete fehér lesz néhány perc használat után. Már kicseréltem az RCA kábelt, de nem oldotta meg a problémámat! ![]() Próbáltam másik csatlakozást is de az sem segített, tehát a tv-nek és a csatlakozóknak tuti, hogy nincs baja! De akkor mi lehet a gond? A segítségeteket előre is köszönöm!!! ![]() Üdv: Zolika
Hali. Az én problémámon aztán összenevesszetek ám,annyit nem ér az egész
![]()
Szia !
Dióda hibát esélyesebbnek tartok , cserélni viszont csak azonos típusra érdemes , mert nagyon megszívathat .. Az 1NXXX széria itt biztos bukás , ezért nem mertem F-Yoci -nak javasolni vaktában cserélgetni .
Nem veszünk össze .
Primer oldali ellenállásokat mind kimérted ? Megnyúlt ellenállás is okozhat galibát . Diódák helyére csak gyors dióda mehet , azokból sem mind ok ..
Hát ha a motorok így "okék" voltak és mást nem látsz hibát akkor lehet hogy a fej, van egy másik fórum az mpeg4-players.info , szintén magyar nyelvű oldal, remélem ez nem ellenreklám
![]()
A tv-n, ha van másik videobemenet azon próbáltad? Vagy ugyanazon a bemeneten másik lejátszót? Mert amit írtál abból legalábbis én nem látom hogy mért következik az, hogy a tv-nek nincs baja...
![]()
Üdv! Én sem hinném, hogy összevesznénk
![]() És esetleg mégegy ötlet, nézd meg, honnan, melyik diódákról megy a visszacsatolás a TL431-hez, legtöbbször csak az 5V-os, vagy a 3,3V -os ágat figyeli. Ezt a diódát bennhagyva, hogy a szabályzás megmaradjon (ne szaladdjon meg a táp) és a többit kikötve, kösd rá ide az izzót, és indítsd el, kiderülhet ha más szekunder oldali dolog, pl dióda fogja le. Ha így sem megy, akkor vagy még a primér oldal, vagy ez a szekunder ág a ludas. A Primér oldalra a 400V-os elkó helyett újat tettél? meg látom vannak bene még azok a sárga színű kis kerámiakondik is, estleg azokat is cseréld, olyan is szivathat,ha átvezet.
Köszi, ott már körül néztem, de ott is csak a kondi csere volt. Viszont szereztem egy NILEline dvd lejátszót, aminek a tápja megegyezik az ELTA táppal. Megpróbálom a kettőből egyet.
Üdv. Rendben, amit tudok kicserélek,van néhány bontott táp még,abban vannak kerámiakondik is,meg normális diódák is.Majd később jelentkezem,hogy mire jutottam. További szép napot mindenkinek!
Üdv mkinek! Nem fogjátok elhinni,de sikerült megcsinálni a tápot,és elsőre elindult az egész készülék.Az ellenállások mégegyszeri méregetésével kezdtem a primer oldalon.A megjelölt ellenállás volt a hibás.Sajnos nem tudom fejből a színkódolást,és a színkártyán is nehezen igazodom el,így maradt a multiméter.Méréssel kb. 2.4 Kohm volt,míg ugyanez az R két másik tápban 8-10 ohm.Kicseréltem,és azonnal beindult minden.
![]() Feszültségek is rendben. Egy vacak ellenállás miatt...szóval mindig tanul az ember újat,és köszönöm Nektek is a segítséget,gazdagabb lettem néhány trükkel,ami a hibakeresést könnyíti meg.Köszönet F-Yoci,és CHZ!! ![]()
Gratulálok !
Igen , sokszor ilyen kis hibák is komoly gondot okzhatnak . . Már logikusan minden alkatrészen végig mentél , ezért is említettem , hogy méregesd a primer oldali ellenállásokat , más lehetőség nem igen maradt ...
Üdv! Gratula! Valóban ezek a lexarabb hibák, egy szaros nyúlott elelnállat is mennyi galibát okozhat...
Én igazán erre már nem számítottam, mert úgy emlékeztem, hogy ezeket már átmérted, és rendben volt... Lényeg, hogy yo lett! Ilyenből tanul az ember legtöbbet, az egyszerű dolgok szinte bárkinek mennek, de ez igazi hibakeresés volt! ![]()
Hali.Igen,az ellenállásokat átmértem,de ha fogalma sincs az embernek,hogy annak valójában mennyinek is kéne lenni akkor gondot okozhat,mint most is.Én csak annyit mértem rajtam,hogy nem szakadt.Köszi még egyszer!
Üdv! Ja, így valóban nem egyszerű kiszúrni a rosszat... Futottál pár plusz kört miatta, de végülis meglett!
![]()
Sziasztok!
Kérdéssel fordulnék hozzátok a cd lejátszómba új fejet tettem, mindent csinál, csak éppen nem világít. Mi lehet a baj? Segítségetek köszönöm előre is!
Hello! Kicsit ellentmondásos amit írtál, mi az, hogy mindent csinál, ha nem világít, akkor nem csinálhat mindent, ha viszont mindent csinál, lejátsza a lemezt, akkor világít, csak nem látod.
Azért egykét ötlet, ha mégsem olvasna: A CD lézere csak halványan látható, és max csak a lencsével szemből érzélkelhető. A vandálellenes antistatikus rövidzáral leforrasztottad róla? Ha nem akkor tényleg nem világít. Ha leforrasztottad, a szalagkábel nem törött estleg?
Köszönöm a válaszod. Le fel mozog, csak nem világít. Én nem forrasztottam le róla semmit, de nem tudom, hogy azt hol találom. Köszönöm!
Ahaa, szóval a mindent csinál, az a fókuszálásra vonatkozott...
![]() ![]()
Tegnap sikerült fejet cserélnem egy régi sharp hifiben segítséggel. Felismeri és el is indítja a cd-t, de kb egy perc után megáll és másik cd-re vált. A cd új. Lehet rajta segíteni?
Hello! Ezekben a régi készülékekben gyakran szarakodnak a motorok is. Lehet azokat is cserélni kelelne. Gondolom nem komplett mechanikát cseréltél motorostul, hanem csak a fejet...
Csak fejet cseréltem és köszönöm a segítséget! Üdv
Hello segitcség kellene a Sony dvp-ns330 -as dvd hez kiment a táp és nem kapok bele, más tranzitort ,a jelzése MIP3e3smy.mással lehet hejetesiteni ,köszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |