Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem úgy értettem, hogy jó mindég is az a tv/ rádió kimenő. De "tanuló erősítőnek" pont elég. Nemsokára szeretnék én is valami komolyabb végfokot építeni. De még nem tudom hogy mit kéne.
Jó az a kapcsolás, és jó a kimenő is (legalábbis a baloldali, én azt ismerem ezek közül). Ha átköti pentódásnak, ahogy javasolod, rosszabb lesz a mélyátvitel (mert a kisebb belső ellenállás lefele tolja az átvitelt), nagyobb lesz a teljesítmény, de füllel nemigen lehet észrevenni, nagyobb lesz a torzítás is, ami viszont esetleg észrevehető lesz. Kipróbálni persze érdemes, ízlésfüggő is, hogy kinek mi tetszik.
Pont találtam a 3 ládányi trafóból egy ECL86-os kimenőt, amit sprofan kolléga is mutatott! Megyezhetünk
Azon is, meg olyan megható volt a hangzás.
De erre gondoltam, hogy ennyit tud. Mérni hol kell hogy lássam hogy ennyit tud?
Nem mondtam hogy rossz lenne az a kapcsolás , csupán ajánlottam egy jobbat!
Áhháá! Megfertőződtél! Ide látom a szemedbe.
Egy kimenő "nem kimenő"
Sztereót szeretnék ha építek. De ha a pcl ennyit tud, akkor ez nekem kevés lesz. Vagy, a tv hangkimenő nem a leg híresebb? A rádió kimenő jobb?
Igen, ez a nagy harci helyzet
Van egy Vidi hangfal párom ami nagyon szép magasakat tud. Őt szeretném meglepni
Ha ekkora ismeretséged van a MÉH telepen, kukázz két egyforma csöves rádiót - megtalálsz benne csöveket, hálózatit, kimenőt
Csak Át (újra) kell építeni egy jó kapcsolással.
Tévedsz! Nincs semmiféle ismeretségem a méh telepen. Meg amúgy is, hogy keveredik ide a méh telep?
Az elektronikai hulladék veszélyes hulladék, csak gyűjtőhelyre szabad "dobni"
Hátha van valami jó cucc… Felénk idén lomtalanítás se volt
Sajna lomtalanítás felénk sem volt (még)
De egyre kevesebb a használható motyó :no:
Amúgy meg azt mondom Neked, hogy érdemes orosz csövekből építkezni, egyrészt az áruk miatt, másrészt a minőségük miatt
(egy valamit nem szabad elfelejteni, azt, hogy az orosz "copy" csövek egy része nem sikerült valami jól - tehát olyat keress, amit csak ők gyártottak) Kinézetre lehet válogatni, a közkedveltebb csövekből nem véletlen készült annyi féle variáció… Az én mostanim is nagyon ígéretes, csak nem az én idegeimnek való a toroid-tekercselés Holnap még egyszer megpróbálom, 2 méteres huzaldarabokkal talán nem lesz olyan orbitális gubanc, mint a mostaninál - aztán majd összeforrasztgatom sorban őket…Ja, majd elfelejtettem: NOS csövek! (new old stock) Csak és kizárólag! (véleményem szerint)
Persze, az ilyenektől már megszabadult mindenki
Sztereóban lényegesen hangosabbnak tűnne, és a jó csöves térhatás is mellbe vágna. Persze a 2*1,5 W nem nagy teljesítmény, bulizni nemigen lehet vele, nem mindenkinek elég, de szinte mindenkinek van (én is általában ilyen csöppségeket hallgatok). Saját építésű kiserősítő hangja mellett a legjobb izmosabb darabokat tervezgetni.
Sokáig én is ennyit hallgattam a szobában, tökéletesen megfelelt. Most a műhelyben pihen és várja a sorsát. Kevés a hely és sok az erősítő.
Igen, érdemes megpróbálni, lehet hogy jobb eredményt tudna elérni vele, végülis nem nagy meló, és a visszacsatolással korrigálni tud a kimenőtrafó gyengeségein is. Dupla hangerőt is azért már meghallani.
Miért nem csinálod meg sima kétutasra az egyenirányítást, akkor a rácselőfesznek is egyutasan, vagy kétutasan le tudsz venni amennyit akarsz, nem kell a toroid tekeréssel bajlódni.
[OFF]Írtam privátot lemez ügyben, de nem kaptam választ rá sajnos!
:hide:
Nem lennék én ekkora gondban, ha a 110V helyett a kis affér miatt nem 14,5-öt adna a segédtrafó
Pont ezért mondom, akkor nem lenne szükség a 110 V-os tekercsre, Egyetlen greatz híddal meglenne a plusz és a a minuszos táp is kétutasan a 2*190 V-ból.
Üdv szeretném megépíteni PL500PP erősítőt, a csövek már megvannak a kimenő vasam sajnos 10,5cm2. Megvetem a primer tekercs drótját a kérdésem az menyivel módosul a menetszám esetleg a huzal vastagság, ha kisebb a trafó?
Mennyivel kissebb? Mert ha sokkal, akkor lehet, el sem férnek a huzalok. Kevesebbre tekerni lehet, de csak módjával, mert megváltoznak a paraméterek. A kissebb keresztmetszet pedig az átvitelben is, főleg a mély hangok hiányával fog párosulni. Attól hogy kissebb a keresztmetszet, lehet nyújtottabb a trafó, s lehet, hogy elférne.
Pontosabban 4,2*2.5 azaz 10.5cm2 a vasmag. A cséve 2.75*4.4 -es. Remélem ráférne.
Sztereóban, lehet hogy hangosabbnak tűnne. Kipróbáltam a másik kimenővel is, azzal valamivel jobban muzsikál! Nem bírtam megállni, hogy a kis Videoton hangfalamat ne vigyem le neki. A hangja gyönyörű
csak nekem a hangerő kevés. (Ez nem csak neked szól) Ha építenék egy PP-t az hangosabb lenne igaz? A minőségileg melyik jobb az SE vagy a PP?
SE-ben is van nagyobb teljesítményű, pl GU50SE. Az már tud kb 8W-ot.
Gondolom a GU50SE tud nagyobb hangot, nem? Akkor a PP mit tud?
Én is a GU50-el szemezgettem. Elég olcsó is, de a minősége mennyire jó? Erre a kérdésre várok választ több embertől.
Értem! Akkor ki kell próbálnom egy PP-t.
De kimenőm nincs hozzá Csak a HE taliban bízhatok!
Véleményem szerint kezdd először egy kisebb költségű SE-vel. A GU50 olcsó is és sokan sikerrel építettek belőle jó hangú erősítőt.
Halkan jegyzem meg, azért érdemes 4-5W felett is meghallgatni egy SE-t... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Sztereót szeretnék ha építek. De ha a pcl ennyit tud, akkor ez nekem kevés lesz. Vagy, a tv hangkimenő nem a leg híresebb? A rádió kimenő jobb?
Van egy Vidi hangfal párom ami nagyon szép magasakat tud. Őt szeretném meglepni
Csak Át (újra) kell építeni egy jó kapcsolással.
(egy valamit nem szabad elfelejteni, azt, hogy az orosz "copy" csövek egy része nem sikerült valami jól - tehát olyat keress, amit csak ők gyártottak) Kinézetre lehet válogatni, a közkedveltebb csövekből nem véletlen készült annyi féle variáció… Az én mostanim is nagyon ígéretes, csak nem az én idegeimnek való a toroid-tekercselés
Holnap még egyszer megpróbálom, 2 méteres huzaldarabokkal talán nem lesz olyan orbitális gubanc, mint a mostaninál - aztán majd összeforrasztgatom sorban őket…
:hide: