Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » OTL erősítők építése
Lapozás: OK   1 / 7
(#) bakos13gab hozzászólása Aug 24, 2010 /
 
Sziasztok!

Ezt a témát kimondottan kimenőtranszformátor nélküli csöves erősítőkkel kapcsolatos kérdéseknek nyitom.

Ágoston Lajos könyvében találkoztam elsőként ilyen kapcsolással EC360-as triódákkal megvalósítva. Ilyen csövet nem sikerült még szereznem, de nemrég vettem egy 6C33C-B jelű csövet (igazából nagyon megtetszett, mással nem tudom indokolni a valamivel 3000 Ft alatti vételár kifizetését...) és elkezdtem kapcsolást keresni hozzá.

Nemrég akadtam a mellékelt kapcsolásra, melyet Tim Mellow tett közzé. Itt elérhető a cikk is. (Ha nem tilos, felteszem a cikket is.)
Arra már rájöttem, hogy az ilyen erősítők sem olcsóak, sőtt. Nézegettem 6H13C csővel is kapcsolást, de ez valamiért jobban tetszik, de szaktudás hiányában nem tudom megítélni a dolgot.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Igazából a neten is elég kevés az OTL -es dolog amit találni, ennek valami oka van ? 1 darab OTL -es erősítőt már láttam is élőben az erősítős találkozón de hallani nem hallottam a hangzását , viszont nem lehetett olyan szuper ha tulaj már azóta szét is kapta !
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Igen, ezt több helyen is felvetették (ha jól rémlik, az említett cikkben is). Ha olyan jók lennének az OTL-ek, akkor nem inkább mindenki azokat építené?
Erre ugye nem nagyon tudok válaszolni, hiszen rendes csövest is csak 1-2-t tudtam meghallgatni, amelyek többsége saját építés volt. Állítólag nagyon jók a mély tartományban, azt meg szeretem .
Teljesen őszintén még azt se tudom, hogy megépítsem-e. elég sok anyagot és anyagit kellene belefeccölni és szerintem nem lenne sokkal könnyebb sem, mint egy hagyományos erősítő. Azt olvastam, hogy megfelelő válogatás nélkül nem nagyon lehet nullára beállítani a kimenetet, akkor meg ugye kellene egy kicsatolókondi is. Szóval van benne probléma, nekem meg nem nagyon van lehetőségem párbaválogatni a csöveket, annyit nem szánok rá, hogy 10-ből majd kettő jó lesz.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Igazából ha már eddig találtam volna olyan bevált és szépen jól üzemelő OTL konstrukciót akkor nálam már üzemelne egy példány az biztos . Nem érdekelne a belefektetett munka és az anyag sem ha tudom a várható végeredményt , de ennek hiányában még ez várat egy kicsit.
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Én most attól teszem függővé, hogy sikerül-e hozzá olcsón olyan hálózatit találni, ami 230V / 110V-ot ad le. Ha ilyet sikerülne szerezni, akkor a fűtéshez van itthon halogén lámpa trafóm is.
Tulajdonképpen felrakom a cikket is, ha problémás, majd leveszik.
Ahogy a csöves topicba már majdnem egy éve írtam, elkészítettem az E88CC-kből álló trafó nélküli fejhallgató erősítőt és az akkor nem győzött meg. Nyilván ez teljesen más, de akkor is...
Az elektroncső.hu-n van egy cikk 6C33C-B SE kapcsolással. Azon is gondolkodtam, de valahogy ez izgat jobban.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
2X110-120 Voltos trafó kell !
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Igen, igazad van, csak nem figyeltem. Szóval olyan leválasztó, ami valamelyik oldalon kettéosztott primert tartalmaz (van most egy toroid 630VA 230/230-asom és ugye az nem igazán felel meg, szétszedni meg nem akarom, rendeltetés szerű használatra szánom ).
(#) klemo86 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Én is belefolyok a témába, nekem csak egy kis füleserősítő kellene, amit én is az Ágoston-féle könyvben láttam! Szerintem azért nincs túl sok OTL így a nagyvilágban, csak inkább kísérleti jellegű dolgok, mert kevés olyan cső van, ami igazán alkalmas lehet rá audio szempontból. Viszont ha nem nézzük az ellenállás-viszonyokat, akkor meg elég sokat kell párhuzamosan kötögetni, ami azért nem egyszerű egy drágább csőnél, 10-14db-nak azért megvan a maga ára, akkor meg már simán megéri a kimenővel játszani… A lényeg, hogy ebből a néhány csőből viszont egy jó technikával, NVCS-vel egy nagyon jó hangút lehet építeni - állítólag. Tehát én 4 triódát szeretnék párhuzamosan kötni, 4 fél 6Н23П-t. A meghajtó cső szerintem szintén lehet ez, vagy 6Н2П. Vélemény? Végülis csak egy, illetve kettő hálózati trafó kell, aztán megnézzük, mire veret… Megépítette már egyébként valaki?
(#) Bassmester válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Hali!
A 6N23P sokkal jobb választás a 6N2P-vel szemben. Utóbbi gitárerősítőbe nagyon jó, de hifire szerintem förtelmes. Csináltam már 4 db különbözö OTL füles kapcsolást, azonban csak a 6N13SZ volt érdemes a bedobozolásra. Ezt is 6N23P-EV hajtja, itt ez produkálta a nekem legjobban tetsző hangot.
Négy fél ECC 85-tel már csináltam egy hasonlót mint az Ágoston féle, de nem volt valami meggyőző, főleg alacsony impedancián.
(#) klemo86 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Akkor lehet, hogy bele se fogok, és marad a jó öreg GI30 Egy próbát azért majd én is ejtek, ha lesz rá időm…
(#) Bassmester válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Hát persze, nem lebeszélni akartalak róla... ha van hozzá minden cucc akkor több félét is kell csinálni és próbálgatni, hogy minél jobban tudj majd viszonyítani. Egyébként mindegyiken jól szólt a zene, de egyúttal másként is, főleg hangerőben és tér érzetben. Nagyon kihajtva pedig mindegyik torzít.
Az a GI-30 érdekes egy csőféle
Ha nem akarsz nagy méretű csővel építeni (6N13SZ, GI-30, stb) akkor próbáld ki a 6N6P-t, egy 6n23P meghajtással, egész jól szól az is.
(#) klemo86 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Persze, ha már nem kell kimenőzni, akkor miért ne lehetne próbálgatni? Ilyen alap típusaim sajnos nincsenek, hogy 6N6P, meg 6N23P 6N1-2-3P, meg ECC-k (6e5P-ket használok mostanában kimenős gépekhez, jó cső!). Ha lesz egy kis apróm, mindenképpen hozatok ezekből is
(#) EcoPityu válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Én voltam!
(#) EcoPityu válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
A szétszedés sem teljesen igaz, csak teljesen át lett alakítva, a 2x125V ból lett 1x 250V, egy újabb neg előfeszt kellett fabrikálnom, és így egy triódás PPP lett belőle. (Többször én sem próbálkozok triódákkal! lehetetlen kihajtani!)

8db 6n13sz van benne, oldalanként 4db. És a fő ok az volt: A csöves erősítő hatásfoka rossz! A csöves OTL hatásfoka irdatlan ..vára nagyon siralmasan ROSSZ!
Egy 500VA-es hálótrafó van benne, és tudott 2x25W-ot 8 ohm-on... Szerinted 10%-os hatásfokkal megmaradhatott "ECO"-éknál?

Így PPP-ben az elérhető max, a 2x80W, ez már jó! Ennyi a különbség OTL, és WOT között!
Nem lenne ott baj a sok párhuzamosított csővel, ha nem kéne őket fűteni!

A csöves topicban ha rákeresel az OTL szóra, biztos találsz néhány képet róla...
(#) bakos13gab válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Nos itt van a bizonyos 6AS7G OTL. Most éppen az említett 6AS7-es csővel (kaptam ajndékba 3 használt, ismeretlen állapotút). A meghajtó egy siemens E88CC. Sajnos a hangerőszabályozás nem a legjobb 50K-val, majd cserélem. Sokszor át kellett kötögetni, mire jó lett. A tápban jelenleg a kimenőknek szánt 2db 680µF-os elko szűr 100 ohm társaságában. Így mondhatom, hogy szinte zajtalan. Egy HD415-ös sennheiserem van hozzá. Szerintem szépen szól. a tápot két sorbakötött toroid adja egyelőre, olyan 140VDC a szűrés előtt. a 100ohmmal még nem mértem. Biztosan jobb lenne valamilyen fojtó bele. Majd csinálok (SM42-es magra gondoltam, vagy amilyet tudok szerezni).

Ja igen, a majdnem brumtalanságot úgy sikerült elérni, hogy nincsenek a fűtések közepelve, lebegnek.
(#) s.sanyi hozzászólása Nov 1, 2010 /
 
Sziasztok.Tervezek épiteni egy fülest pl504-es csövel 24 voltos fesszel.Van eggy 24 voltos sm 65-ös trafóm váltóban.Egyenirányitás és puferozás után 36 voltot kaptam. Ezt feszosztóval leoszthatom a kivánt értékre?Erröl menne a fűtés és az anódfesz is.Még egy kérdés ha erröl akarom hajtani mind a két csatornát külön szűrést kell csatornánként kialakitani?
(#) varttina válasza s.sanyi hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Szia!
A helyedben 24V váltóval fűteném a csöveket, az egyenirányított pufferolt feszültséget pedig használnám anódfeszként. A szűrt feszültségben annál nagyobb a 100Hz-es komponens (maci) minél jobbban leterheled. Ha a fűtést is egyenfeszről járatod, az 600mA-nyi terhelés, amely AC fűtéssel simán elkerülhető.
(#) s.sanyi válasza varttina hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Szia. Köszi az ötletet igy megoldódik a gondom.Leterheltem a váltófeszt fűtéssel 26 voltot mérek ez jó lessz innét egyenirányitom tovább pufferolom 36 volt, innen megy majd az anódra ha kell anódból vagy katódból csökkentem a feszt ,hogy jó szóljon.Munkatársamnál hallottam ezt a kapcsolást szólni egyenröl megy a fűtés is 2000 mikroval szűrte nagyon picit brummos de nagyon jó szól 600 ohmos fülessel. 20 voltos a fesz amit mértünk elég hangos gondolom nagyobb fesszel még jobb lehet.Majd jelentkezem,ha összeállitottam.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Helló!

Haladtam a 6AS7G-vel. Ezt már fel merem vállalni bárki előtt. Sajnos a csöves egyen a trafó miatt nem jó bele, túl sok feszültség esik, így 1n4007 került bele, kétutasan.
A táphoz sikerült szerezzek régi remix kondikat, túl is van talán méretezve, de teljes a csend, még feltekert bemenettel is. Ilyesmi:
1n4007 - 680uF+1µF - Fojtó - 680uF+1µF - 120uF+470nF - Végcső anód - 10K/5W - 120uF+1µF - Előfok anódellenállás...
Felhasználtam mindent az előzőből. Jelenleg 6N1P cső van benne, talán ezzel a legjobb, de még állítani kell. Több változat is készült az elmúlt héten. EZ80-nal a 120VAC-ról olyan 120VDC, de inkább kevesebb lett. Ennek következtében annyi fesz esett, hogy volt ,amikor az ecc88 anódján 30V körül mértem. Ilyenkor is szólt, de a mélyhangokat úgy emelte, mint a sicc. A közép és magas elveszett. Most a 6N1P-n mérek 60V körül, a végcső katódja olyan 80V-on áll. Még van mit finomítani. Jelenleg az alapkapcsolás lett megépítve, ami valószínűleg nem is jó a 6N1P-nek. Ennek ellenére jól, kiegyensúlyozottan szól, de lehet majd még javítani.
Látványra óriási, főleg sötétben. Alapvetően egy 6AS7G van benne, de néha bele teszek egy 6H13C-t is. Egyelőre nem érzek különbséget, csak a mostani cső mikrofóniás, megkoccintva szépen csilingel. Érdekes módon a 6N1P közel sem annyira, mint a beletett E88CC vagy akár a 6N23P-EV. Amit tessék elkerülni (már írtam), az a tesla kardos jelölésű E88CC-je. Nekem nem jön be, a többi sokkal jobb.
(#) bakos13gab válasza EcoPityu hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
A hatásfokról: Megmértem az AC áramfelvételt a hálózatról. Olyan 125mA környékén fogyaszt jelenleg. Ez kb. 29W. Nem rossz. A kimenete talán 100mW . Az anódfeszültség eséséből a fojtón úgy számolom, hogy a fojtó előtt 8W, utána 7W. Tehát 20W megy el a fűtésre és egyéb veszteségekre...
(#) zoZolika válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Sziasztok

Én elég ritkán szólok hozzá dolgokhoz, de az OTL felkeltette az érdeklődésemet annak ellenére, hogy 25 éve megfogadtam, soha többé elektroncső.
Igazából egy kérdésem lenne. Az említett csövek szinte beszerezhetetlenek kis hazánkban. Viszont anno Tungsram kiváló színes TV sorvégcsöveket gyártott. Akkor már mindent tudtak az elektroncsövekről.
Nem lehetne esetleg PL519-ekkel építeni ilyen erősítőt?
Láttam adóvégfokot is ebből, szóval nem lehet rossz.
Öreg TV szerelőknél 100-számra van még bontatlan(!)
PL519.
Esetleg meg lehetne kísérelni a White-féle katódkövetőt is OTL gyanánt.
A választ előre is köszönöm, és szép hetet mindenkinek
(#) varttina válasza zoZolika hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Szerintem a PL5xx csöveket OTL-nek "találták ki". Egyszer kísérletéppen összedobtam egy PL504 PP OTL monoblockot mindössze egyetlen pár végcsővel, a szobahangerőt úgy is tudta 2x54V anódfesz, és 10mA nyugalmi áram mellett.
A PL509 erősebb, 4-4 pár oldalanként már elég szép kimenő teljesítményt produkálna. Talán egy szép napon, ha lesz jó sok pénzem, és egy jó nagy hálózati trafóm, építek valami hasonlót.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Én is épp egy OTL fejhallgató erősítőn dolgozok. GI-30 tetródával, 600 Ohm kimeneti impedanciával.
(#) bakos13gab válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Haha. Láttam a hirdetésed. Ha tegnap írod, megnéztem volna ma a börzén, mert egy bácsinak volt ilyenje régebben. Ezek szerint valami komoly fejhallgatód van, ami 600 ohm-os?
(#) bakos13gab válasza zoZolika hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Nekem van két APX-100-asom. Azokban jelenleg PL509 van. Ma szereztem egy 6P45SZ csövet, ami még a PL519-nél is "combosabb". Az biztos jó lenne erre a célra. Ki lett számolva, a PL509 Raa = 1,6 Kohm, szingliben olyan 800ohm lehet. Az apx-ben így van illesztve 450V mellett.
(#) Syn7h37ic válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Van egy Sennheiserem. Foglalatom is van 2db, de ezeket egy PP végfokhoz tartogatom, az OTL-hez jó lenne még egy, és még két db a maradék csöveknek.
(#) bakos13gab válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Ja, hogy egyetlen csővel képzelted a sztereót...
(#) Syn7h37ic válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Igen. Két tetróda egy csőben.
De lehet, hogy kísérletként összehozok egy PP OTL végfokot 8 Ohm-ra, elég jók ezek a csövek hozzá. Lehet, hogy csak elmélet marad belőle, rendes kimenőtrafós változata már működött deszkamodellen, és tetszett.
Fejhallgató erősítőt még úgy sem építettem.

GI30_OTL.gif
    
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Akadt egy kisebb problémám.
A megépítendő kis fejhallgató erősítő tápjához nem találtam 470 µF kondikat, csak 330 µF van. A táp szűrésnél ez mekkora differenciát okoz?

GI30_OTL.gif
    
(#) klemo86 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Semmi köze hozzá, de inkább nagyobbat tennék, mint kisebbet (én oda pont ezrest tettem)…
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem