Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD direkt vezérlése

Témaindító: blackdog, idő: Aug 31, 2010
Lapozás: OK   1 / 2
(#) blackdog hozzászólása Aug 31, 2010 /

Sziasztok!

Kezdőként sok-sok kérdés merül fel bennem. Most épp az LCD kijelzőkön elmélkedem.
A hétvégén marhára ráértem és lemodelleztem a rendőrlámpát. piros->piros-sárga->zöld; zöld->sárga->piros Gondoltam ez egy alap kezdő feladat. Persze IC-vel és állítható idővel.
Szóval...
Gondoltam teszek egy LCD-t ami kiírja, hogy álj-készülj-mehetsz; lassan álj-álj.
Ok, de ehhez elvileg min. PIC kellene, de én találtam ezt a leírást:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/az_intelligens_lcd_modulok_ha...z.html

Ezen felbuzdulva gondoltam, hogy előre eldöntött események szövegeihez végül is nem kell PIC.
Vagy tévedek?

Tudom működtetni az LCD-t (pl. 2x16) PIC nélkül? A leírás alapján nekem az derül ki, hogy igen, de egy pl. STOP szóhoz 4x8 kapcsolás kellene. Vagy tévedek?
Hogy is van ez
(#) potyo válasza blackdog hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Igen, lehet direktben vezérelni, csak nem érdemes...
(#) baloghzoli1 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Szia
Ezt elolvasod és jobban megérted hogy miért nem érdemesBővebben: Link
(#) blackdog válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Pont ezt olvasva gondoltam, hogy érdemes
Egyenlőre nincs kedvem a PIC világában elmerülni (sem időm, sem pénzem) és úgy gondolom, hogy ha előre tudom a szöveget akkor talán nem is kell a PIC.
Mint az angolban a GOING TO/WILL :yes:
(#) titi válasza blackdog hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Hali!
Egy régi Rádiótechnika évkönyvben van egy elég jó leírás róluk.
Ott van egy "viszonylag egyszerű" kapcsolás, ami DIP kapcsoló használatával "manuálisan" viszi be az adatokat az LCD modulba.
(#) Ricsi89 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Meglehetne, ha előre egy eprom-ba beírnánk a szükséges kódokat és amikor kell, akkor a betűknek megfelelőeket sorban kiraknánk a kijelzőnek. Nem egyszerű, de nem is megoldhatatlan. A betűknek megfelelő adatot még kézzel is be lehetne vinni, bár nem lenen egyszerű. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
(#) baloghzoli1 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

De ha ott elolvastad ,ugy müködik hogy a DIP kapcsolókkal beirod egy betü kódját(nem mondat! ) és utána engedélyezed és kiirja az lcd-re.Na most ezt miden betü után el kell végezni.Nem tudom a lámpád amig körbeér ki tudnád-e irni mondjuk a "mehetsz"szót vagy nagyon lassú az a lámpa ?
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Közben utána néztem, az 1994-es RTÉK-ben van.
Viszont nem alkalmas arra amit te el szeretnél érni, vagyis, hogy adott eseményre reagálva jelenítsen meg információt.
De tanulásnak nagyon jó!
(#) blackdog válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Idézet:
„De ha ott elolvastad ,ugy müködik hogy a DIP kapcsolókkal beirod egy betü kódját(nem mondat! ) és utána engedélyezed és kiirja az lcd-re.”

Na pont ezért kérdeztem, hogy a STOP szóra ezek szerint 4x8 dip kapcsoló kell? sőt, ha el is kell fogadtatni akkor egy karakter 1x9 vagyis 4x9.
(#) interferi válasza blackdog hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Szia!
Diodákkal és léptetö icékkel megoldható de az LCD inicializálására is gondolni kell. Én megcsináltam az évkönyvben lévö kapcsolást (terveztem hozzá nyákot is) de a kijelzök nagyrésze nem tudja a magyar ékezetes betüket.Addig is gyakorláshoz az évkönyves pc verzioja Bővebben: Link
Inicializálás
00111000 0/1/0 0 0
00001111 0/1/0 0 0
A 01000001 0/1/0 0 1
B 01000010 0/1/0 0 1
(#) interferi válasza interferi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Az RS 0 ról 1 re állitásával tudod inicializálásból betü beteli modba állitani.
(#) interferi válasza interferi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Innét Bővebben: Link le tudod tölteni az offline verziót.
(#) blackdog hozzászólása Szept 1, 2010 /

Hol találom ezt az évkönyvet ill. a leírást?
(#) gabi20 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hello!
Ezzel a programmal tudod szimulálni hogy milyen DIP kapcsolókkal vezérelni az LCD kijelzőt. Ha nem akarsz PICet használni akkor egy EEPROM - ba kell írni az adatokat, amelyek az inicializáláshoz és a szöveg kiíratáshoz szükséges.
(#) efraim válasza blackdog hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Privátban add meg a mailodat és elküldöm. Nekem mind megvan
(#) zenetom válasza blackdog hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Valóban meglehetne diódákkal, meg léptető IC-kkel, de az elég dióda meg IC temető lenne, esetleg multiplexelni a léptető IC-ket, de akkor is diódatemető lenne. Akkormár inkább PIC.
(#) efraim válasza efraim hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

ugye erről van szó

lcd.png

(#) titi válasza efraim hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Én erre gondoltam...
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Úgy látom az én ötletem nem érdekel senkit. Pedig az epromba csak egyszer kellene belevinni kézzel a kódokat, majd utána az adott szónak megfelelő betűk kódjának címéről kiküldeni a kódokat az lcd-nek. ha sok szabad időm lenne tuti megcsinálnám, mert van egy marék epromom itthon valahol.
(#) titi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Csak hogy megnyugodj, a te ötleted is jó!
Kell hozzá csinálni egy hasonló elven alapuló megoldást, mint az említett cikkben az LCD-hez.
Szóval kellene egy DIP kapcsolósor a címbuszra meg egy másik az adatbuszra. Meg persze a szükséges sallang (írás/olvasás, engedélyezés gombok meg persze a megfelelő égetőfesz).
Majd ezek segítségével sorba beégetni az EPROM-ba az adatokat.
Ha az EPROM fel van programozva lehet összeeszkábálni az LCD-vel, meg egy számlálóval, ami az EPROM címzését végzi.
Bár ez még mindig nem eseményvezérelt kijelzés lenne, hanem egy automatizált folyamatos adatátvitel, viszont megfelelően megtervezett struktúrával el lehet érni a kívánt célt.
Bizonyos mértékben pedig a folyamat sebességét is lehetne állítani a számláló sebességének változtatásával. Persze ügyelve az LCD működéséhez szükséges időzítések meglétére.
Szóval a kis hardvermunkán kívül még elég jelentős agymunkát és kísérletezést is megkíván a kivitelezés.
(#) interferi válasza efraim hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

(#) blackdog válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Engem is érdekel ez az eeprom-os dolog csak úgy látom, hogy akkor már ugyan ott vagyok mint, ha pic-et használni. legalábbis a munka mennyiségét tekintve.
Én naív azt hittem, hogy pic nélkül is használhatom az lcd-t, ha előre eldöntött események kíírását szeretném vele megvalósítani.
(#) Ricsi89 válasza titi hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Igen, azért mondtam, hogy az égetése bonyolult kicsit, de utána ha jól van beégetve, akkor mindig csak a szónak megfelelő karaktereket kell kiküldeni. Úgy lenne jó megcsinálni, hogy a szavakat sorban beégetni, minden szó között pedig bent lenne a kijelzőtörlés parancs is. Az eprom legelején meg az inicializáló parancs. Így az első szó előtt megtörténne mindig az inicializálás, de ez nem nagy gond. Utána már csak a szóhossz+1 karakter-t kell tovább léptetni, amikor vált a jelző. Ha elérte a végét, akkor pedig resetelni a számlálót és következik elölről.
(#) Ricsi89 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Azért az eprom és a pic között van egy kis eltérés. Az eprom csak adatot tárol, amit te beletöltesz, a pic meg egy mikroszámítógép, ami programot hajt végre. A kettő nem ugyanaz.
(#) blackdog válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Tudom, hogy az eeprom # PIC
Csak, ha a munka mennyiségét nézem akkor elgondolkodtató a dolog.
De maradjunk ennél az esetnél:
Mondjuk a STOP szót hogyan égeted az eeprom-ba?
(#) blackdog válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

De igen.
Csak egyenlőre az alapismereteim vannak meg a PIC világáról. Még egy ledet sem tudnék villogtatni vele
(#) titi válasza blackdog hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Ha átolvasod az említett évkönyvben lévő cikket, ott látsz benne egy rövid programpéldát, ami egy bizonyos szöveget ír ki, miután a DIP kapcsolók segítségével bevitted az adatot.
Gyakorlatilag ebben az EPROM-os esetben annyi a különbség, hogy az adatokat nem közvetlenül az LCD-be viszed be, hanem az EPROM-ba.
Tehát csak annyiben nehezebb a helyzet, hogy az időzítéseket figyelembe kell venni, amikor az adatokat égeted, ugyanis a különböző szavak kiírása közzé szüneteket kell beiktatnod.
Hidd el, ha elolvasod a cikket, érteni fogod, hogy milyen kódokat kell bevinned a STOP szó kiírásához.
(#) blackdog válasza titi hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Értem a bevitelt. Ezzen nincs gondom. A eeprom oldala nem teljesen világos. Addig ok., hogy beviszem az adatokat, de hogyan veszem ki utána.
(#) Topika válasza blackdog hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Szia blackdog! Hidd el nem nehéz a PIC programozása. Én sem értek hozzá mégis az alap problémákat megoldom vele. Próbáld ki!
(#) titi válasza blackdog hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Olvasásnál egyszerűen kifelé olvasod belőle az adatokat.
A számláló a címbusz címzését végzi, oly módon, hogy mindig eggyel növeli azt, és az éppen aktuális címen lévő adatot az EPROM az adatbuszán keresztül kiküldi. Ezt fogadja az LCD és végrehajtja.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem