Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LCD direkt vezérlése
Sziasztok!
Kezdőként sok-sok kérdés merül fel bennem. Most épp az LCD kijelzőkön elmélkedem. A hétvégén marhára ráértem és lemodelleztem a rendőrlámpát. piros->piros-sárga->zöld; zöld->sárga->piros ![]() Szóval... Gondoltam teszek egy LCD-t ami kiírja, hogy álj-készülj-mehetsz; lassan álj-álj. Ok, de ehhez elvileg min. PIC kellene, de én találtam ezt a leírást: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/az_intelligens_lcd_modulok_ha...z.html Ezen felbuzdulva gondoltam, hogy előre eldöntött események szövegeihez végül is nem kell PIC. Vagy tévedek? Tudom működtetni az LCD-t (pl. 2x16) PIC nélkül? A leírás alapján nekem az derül ki, hogy igen, de egy pl. STOP szóhoz 4x8 kapcsolás kellene. Vagy tévedek? Hogy is van ez ![]()
Igen, lehet direktben vezérelni, csak nem érdemes...
Szia
Ezt elolvasod és jobban megérted hogy miért nem érdemesBővebben: Link
Pont ezt olvasva gondoltam, hogy érdemes
![]() Egyenlőre nincs kedvem a PIC világában elmerülni (sem időm, sem pénzem) és úgy gondolom, hogy ha előre tudom a szöveget akkor talán nem is kell a PIC. Mint az angolban a GOING TO/WILL :yes:
Hali!
Egy régi Rádiótechnika évkönyvben van egy elég jó leírás róluk. Ott van egy "viszonylag egyszerű" kapcsolás, ami DIP kapcsoló használatával "manuálisan" viszi be az adatokat az LCD modulba.
Meglehetne, ha előre egy eprom-ba beírnánk a szükséges kódokat és amikor kell, akkor a betűknek megfelelőeket sorban kiraknánk a kijelzőnek. Nem egyszerű, de nem is megoldhatatlan. A betűknek megfelelő adatot még kézzel is be lehetne vinni, bár nem lenen egyszerű. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
De ha ott elolvastad ,ugy müködik hogy a DIP kapcsolókkal beirod egy betü kódját(nem mondat! ) és utána engedélyezed és kiirja az lcd-re.Na most ezt miden betü után el kell végezni.Nem tudom a lámpád amig körbeér ki tudnád-e irni mondjuk a "mehetsz"szót vagy nagyon lassú az a lámpa ?
![]()
Közben utána néztem, az 1994-es RTÉK-ben van.
Viszont nem alkalmas arra amit te el szeretnél érni, vagyis, hogy adott eseményre reagálva jelenítsen meg információt. De tanulásnak nagyon jó!
Idézet: „De ha ott elolvastad ,ugy müködik hogy a DIP kapcsolókkal beirod egy betü kódját(nem mondat! ) és utána engedélyezed és kiirja az lcd-re.” Na pont ezért kérdeztem, hogy a STOP szóra ezek szerint 4x8 dip kapcsoló kell? sőt, ha el is kell fogadtatni akkor egy karakter 1x9 vagyis 4x9. ![]()
Szia!
Diodákkal és léptetö icékkel megoldható de az LCD inicializálására is gondolni kell. Én megcsináltam az évkönyvben lévö kapcsolást (terveztem hozzá nyákot is) de a kijelzök nagyrésze nem tudja a magyar ékezetes betüket.Addig is gyakorláshoz az évkönyves pc verzioja Bővebben: Link Inicializálás 00111000 0/1/0 0 0 00001111 0/1/0 0 0 A 01000001 0/1/0 0 1 B 01000010 0/1/0 0 1
Az RS 0 ról 1 re állitásával tudod inicializálásból betü beteli modba állitani.
Innét Bővebben: Link le tudod tölteni az offline verziót.
Hello!
Ezzel a programmal tudod szimulálni hogy milyen DIP kapcsolókkal vezérelni az LCD kijelzőt. Ha nem akarsz PICet használni akkor egy EEPROM - ba kell írni az adatokat, amelyek az inicializáláshoz és a szöveg kiíratáshoz szükséges.
Privátban add meg a mailodat és elküldöm. Nekem mind megvan
![]()
Valóban meglehetne diódákkal, meg léptető IC-kkel, de az elég dióda meg IC temető lenne, esetleg multiplexelni a léptető IC-ket, de akkor is diódatemető lenne. Akkormár inkább PIC.
![]()
Úgy látom az én ötletem nem érdekel senkit.
![]()
Csak hogy megnyugodj, a te ötleted is jó!
Kell hozzá csinálni egy hasonló elven alapuló megoldást, mint az említett cikkben az LCD-hez. Szóval kellene egy DIP kapcsolósor a címbuszra meg egy másik az adatbuszra. Meg persze a szükséges sallang (írás/olvasás, engedélyezés gombok meg persze a megfelelő égetőfesz). Majd ezek segítségével sorba beégetni az EPROM-ba az adatokat. Ha az EPROM fel van programozva lehet összeeszkábálni az LCD-vel, meg egy számlálóval, ami az EPROM címzését végzi. Bár ez még mindig nem eseményvezérelt kijelzés lenne, hanem egy automatizált folyamatos adatátvitel, viszont megfelelően megtervezett struktúrával el lehet érni a kívánt célt. Bizonyos mértékben pedig a folyamat sebességét is lehetne állítani a számláló sebességének változtatásával. Persze ügyelve az LCD működéséhez szükséges időzítések meglétére. Szóval a kis hardvermunkán kívül még elég jelentős agymunkát és kísérletezést is megkíván a kivitelezés.
Ezt a panelt terveztem hozzá. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_531708.html?highligh...531708
Engem is érdekel ez az eeprom-os dolog csak úgy látom, hogy akkor már ugyan ott vagyok mint, ha pic-et használni. legalábbis a munka mennyiségét tekintve.
Én naív azt hittem, hogy pic nélkül is használhatom az lcd-t, ha előre eldöntött események kíírását szeretném vele megvalósítani. ![]()
Igen, azért mondtam, hogy az égetése bonyolult kicsit, de utána ha jól van beégetve, akkor mindig csak a szónak megfelelő karaktereket kell kiküldeni. Úgy lenne jó megcsinálni, hogy a szavakat sorban beégetni, minden szó között pedig bent lenne a kijelzőtörlés parancs is. Az eprom legelején meg az inicializáló parancs. Így az első szó előtt megtörténne mindig az inicializálás, de ez nem nagy gond. Utána már csak a szóhossz+1 karakter-t kell tovább léptetni, amikor vált a jelző. Ha elérte a végét, akkor pedig resetelni a számlálót és következik elölről.
Azért az eprom és a pic között van egy kis eltérés. Az eprom csak adatot tárol, amit te beletöltesz, a pic meg egy mikroszámítógép, ami programot hajt végre. A kettő nem ugyanaz.
![]()
Tudom, hogy az eeprom # PIC
![]() Csak, ha a munka mennyiségét nézem akkor elgondolkodtató a dolog. De maradjunk ennél az esetnél: Mondjuk a STOP szót hogyan égeted az eeprom-ba? ![]()
De igen.
Csak egyenlőre az alapismereteim vannak meg a PIC világáról. ![]() ![]()
Ha átolvasod az említett évkönyvben lévő cikket, ott látsz benne egy rövid programpéldát, ami egy bizonyos szöveget ír ki, miután a DIP kapcsolók segítségével bevitted az adatot.
Gyakorlatilag ebben az EPROM-os esetben annyi a különbség, hogy az adatokat nem közvetlenül az LCD-be viszed be, hanem az EPROM-ba. Tehát csak annyiben nehezebb a helyzet, hogy az időzítéseket figyelembe kell venni, amikor az adatokat égeted, ugyanis a különböző szavak kiírása közzé szüneteket kell beiktatnod. Hidd el, ha elolvasod a cikket, érteni fogod, hogy milyen kódokat kell bevinned a STOP szó kiírásához.
Értem a bevitelt. Ezzen nincs gondom. A eeprom oldala nem teljesen világos. Addig ok., hogy beviszem az adatokat, de hogyan veszem ki utána.
![]()
Szia blackdog! Hidd el nem nehéz a PIC programozása. Én sem értek hozzá mégis az alap problémákat megoldom vele. Próbáld ki!
Olvasásnál egyszerűen kifelé olvasod belőle az adatokat.
A számláló a címbusz címzését végzi, oly módon, hogy mindig eggyel növeli azt, és az éppen aktuális címen lévő adatot az EPROM az adatbuszán keresztül kiküldi. Ezt fogadja az LCD és végrehajtja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |