Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektrosztatikus hangsugárzó építése
Lapozás: OK   2 / 3
(#) varttina válasza pucuka hozzászólására (») Szept 16, 2010 /
 
Az alufóliát akárhogy igazítom zörög. Igazából, nem fémre, hanem egy vékony réteg fémmel bevont puha papírra, esetleg vékony szénszálas szövetre lenne szükségem.
(#) pucuka válasza varttina hozzászólására (») Szept 16, 2010 /
 
Meglehet hülyeség, de arra gondoltam, hogy volt a C64 -ekben egy kartonlap, aminek az egyik oldalra alufóliát ragasztottal árnyékolás céljából. Ha egy ilyet rgasztanál egy keményebb, merevebb, de nem vastag katonra, vagy rajzlapra, merített papírra,vagy akár másoló papírra, bár ez már nem túl merev.
(#) Stewe hozzászólása Szept 16, 2010 /
 
Lehet kapni 0,3-0,4mm-es rézfóliás lemezt valahol? Beépítve árnyékolásként láttam már ilyet, de megfelelő méretben nagyon jó síkmembrán lehet belőle...

Érintésvédelmi szempontból nem épp ideális de a "trombitaréz" 0,05mm es vastagságlépésekben szerezhető be, megfelelő méretben jó lehet membránnak.
(#) varttina válasza Stewe hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Annál lényegesen vékonyabbra gondoltam (0,05-0,1mm körül). Nem fém, hanem egy fémmel bevont selyem szerű valami kellene.
(#) Stewe válasza varttina hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
A membránnak merevnek, és tömörnek kell lennie, a selyem szerintem járhatatlan.
Műgyantával átitatott feszített fémszövet már elgondolkodtat.
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Úgy tűnik csak pénz kérdése.
(#) varttina válasza Stewe hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Az egyértelmű, hogy tömörnek (nem légáteresztőnek) kell lennie, a merevségről viszont más a véleményem.
Egy "hagyományos" hangszórónál egy középen elhelyezett "motor" mozgatja a membránt, ezért fontos a merevség. Itt viszont az elektrosztatikus erő az egész membránfelületre hatást gyakorol. Ráadásul nincs külön membránszél, ezért a membrán anyagának puhának kell lennie.
(#) Stewe válasza varttina hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Talán rosszul fogalmaztam:
vagy ki kell hogy legyen feszítve, vagy merevnek kell lennie, szabadon nem lóghat.
(#) varttina válasza Stewe hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Természetesen ki lenne feszítve.
(#) Stewe válasza varttina hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
A peremet pedig csillapított rugalmasként tudom elképzelni, egy elasztikus perem, ragasztott gumiléc vagy ilyesmi. Vastag vagy merevített fém hátlap, ragasztott gumiperem, és egy merev fémkeret a ráfeszített fémszövettel, ami elölről kontaktálva van műgyantával és érintésvédelmi bevonattal van ellátva.
(#) varttina válasza Stewe hozzászólására (») Szept 23, 2010 /
 
A Hobby Elektronika füzetek 2000-es 7. 8. 9. számában leírt módon szeretném elkészíteni a hangszórót, azzal a külömbséggel, hogy a tranzisztoros végfok kimeneti feszültségének feltranszformálása helyett elektroncsöves OTL-el hajtanám.
Mivel csak az elülső fémrácsot lehetne megérinteni, így nem állna fenn az áramütés veszélye. Perforált acéllemezt tudok venni, a szigetelőlécek sem jelentenek gondot, a membrán anyaga ami nem tudom még miből lesz.

HE2K.jpg
    
(#) llaci56 hozzászólása Okt 12, 2010 /
 
Véletlenül bukkantam e témára, és úgy vettem ki, hogy anyagot kerestek kondanzátorhangszóróhoz.
Egy Pacsirta rádió hangszóróját javította egyszer itt valaki, (most a neve nem jut eszembe,) és fémgőzölt fóliát keresett hozzá. Én meg küldtem neki, és elmondása szerint tökéletes lett.
Az anyag nem más, mint amit dekorációs célra is használnak, színes (pisos, kék...) fémgőzölt fólia. (pl. virágok díszcsomagoéására is használják.) A hivatalos nevét nem tudom, de dekorációs üzletben vagy papírboltban nyilván lehet kapni. (A virágosnak biztosan van!)
Ha kér valaki, küldök szívesen.
(#) bbatka válasza llaci56 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Az első oldalon ez már le lett írva, csak vissza kellett volna egyet lapoznia. Persze fene tudja mennyire tartósak ezek a fóliák. (műanyag elfárad, alumínium elillan)
(#) bajibela válasza bbatka hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Kedves hozzászóló!
Véleményem szerint a koncepciója alapvetően hibás. Nem azt kell keresni, hogy hogyan nem lehet megcsinálni az adott konstrukciót vagy hogy hogyan nem jó, hanem azt, hogyan jó. Ezt a gondolkodási módot (filozófiát) próbálja elsajátítani, és mindjárt könnyebb lesz az élete. Egyébként a csomagoló fólia rendkívül időtálló anyag. Ön már régen nem lesz az élők sorában, mikorra ez a polipropilén fólia elöregedik. Ha nem szúrunk belőle tűt, nem égetjük ki, akkor megőrzi a rugalmasságát nagyon sokáig, hacsak nem éri közvetlen napfény, mert az bizony felbonthatja. Az alumínium "elillanásáról", szublimálásáról szóló véleményét engedje meg, hogy ne kommentáljam. Remélem nem sértettem meg a véleményemmel. További jó kísérletezést kívánok Önnek: Baji Béla
(#) bbatka válasza bajibela hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Nem sértett meg. Sajnos nekem más területeken nincsenek jó véleményeim a műanyagokról. Ez alatt az öregedésre gondolok. Az alumínium meg hajlamos az oxidációra. 5-6 éves írható CD-ket kellett kidobnom mert a külső körnél oxidálódtak. Egyáltalán nem az volt a célom hogy elvegyem a kedvét a csomagoló fóliától, de kétlem hogy sok évi használat után is még megőrzi az álagát a fólia.
(#) bundibacsi hozzászólása Ápr 14, 2012 /
 
Üdv!Azóta sikerült valakinek építenie esl hangsugázót?
(#) pjg válasza alienn hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Hú! De meghallgatnám.
(#) pjg hozzászólása Jan 1, 2015 /
 
Megépítette valaki ezt? (vagy másikat?)
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
(#) pjg válasza alienn hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Bükkfából van, vagy bútorlapból?
(#) hajcsi hozzászólása Máj 31, 2015 /
 
Kedves bajibela! Megosztaná velünk a témában írott ujabb cikksorozatát, ami sajnos nem került sehol leközlésre? Már legyártottam a műa feszítő távtartókat és perforált polarizáló lemezeket is hozzá, nem akarom veszni hagyni eddigi befektetett munkám. Van lényegi változás a korábbi cikkben leírtakhoz képest?
Üdvözlettel: Zoltán
(#) bajibela válasza hajcsi hozzászólására (») Máj 31, 2015 / 1
 
Kedves Zoltán!

Persze, hisz nálam csak a gépben pihen az írás. Jobb, ha valaki hasznát veszi.
Üdvözlettel:

Baji Béla

3. cikk.zip
    
(#) pjg válasza bajibela hozzászólására (») Máj 31, 2015 / 1
 
Membrán anyagot hol veszitek? Amit itt találok, az mind szigetel.
(#) hajcsi hozzászólása Jún 2, 2015 / 1
 
Kedves Béla!
Hálás köszönetem, sok gondolat ébresztő van benne!

Kedves pjg! Papír -írószer, estleg dekor bolt, virágos stb. Lásd Baji úr cikkét .pdf-ben.
Én is sípolós ohm-mérővel mentem venni, a szíválasztéknak csak az ízlés szab határt!
(#) gyulank hozzászólása Jún 11, 2015 /
 
Nem lenne jobb a levegőt mozgatni elektrosztatikusan? Szóval mondjuk lenne egy lemez, amin felváltva lennének érintkezők mondjuk félkör alakban, felette levegő, felette érintkezők párhuzamosan az alattuk lévőkkel, felette lemez. Mátrix-szerűen lennének vezérelve az ívek, így a köztük lévő levegőt lehetne irányítani, hogy az 1-2 ív közti levegő átmenjen a 2-3-ba. Vagy ha ez a membrános lenne membrán nélkül, de lyukak helyett csövek lennének a fegyverzetek közt, akkor nem mozogna a csövekben a levegő a cső két vége közt?
(#) gyulank hozzászólása Jún 11, 2015 /
 
Először csak egyirányúra gondoltam, de nem tudom, ha működne egyáltalán, akkor milyen távol kéne lenni a 2 lemeznek, és ha mondjuk fél centi, akkor 1m2-esnek a 2 oldalán csak 1dm2-es felületen mozogna a levegő. Esetleg lehetnének kör, vagy négyzet alakban, és a lemez külsején keresztül menne a vezeték az érintkezőkhöz, és a legbelső négyzet/kör térfogata megegyezne a legkülső négyzetbe/körbe férő levegővel, és azon a részen az egyik lemez ki lenne vágva, vagyis oldalról minden irányba/ból menne a levegő, szemből meg középről merőlegesen. A fő kérdés az, hogy létezhet olyan lemeztávolság, és feszültség, hogy nem üt át, és vonzza a levegőt, és lehetséges-e légáramlást létrehozni, hogy ne csak egy sávon belül, vagy 2 sáv közt mozogjon, hanem végigmenjen mindegyiken?
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
(#) gyulank hozzászólása Jún 11, 2015 /
 
Az utóbbit így értettem.

sh01.png
    
(#) varttina válasza gyulank hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
A levegő mozgatásával ott kezdődik a probléma, hogy alapból semleges töltésű, így nem tud "belekapaszkodni" az elektrosztatikus tér.
(#) gyulank válasza varttina hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
És mégis dörög az ég. Én mondjuk úgy gondoltam, hogy a fólia is semleges, amíg nem kap töltést. Csak az sűrűbb.
(#) mikldesign válasza alienn hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Véletlenül botlottam bele a blogodba, mert a Martin Logan hangfalról kerestem leírást, és lám… Nekem egy nem túl combos 10W os “A” osztályú Linsley Hood féle végfokom van, és ehhez keresek eredetileg valami jó hangfal megoldást. Így leltem meg ezt az oldalt. Tudnál valami véleményt, tapasztlatot megosztani erről a fajta hanfalról? Milyen a hangminősége pl. vagy az érzékenysége. Ez azért érdekel mert a végfokom inkább nagyon minőségi, és nem DJ célokra való. Esetleg, ha meg szándékoznám építeni, tudnál ebben érdemi útmutatót adni, ha elakadnék?
Üdvözlettel: Mikl Ottó
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem