Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S

Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 45
(#) scooby_ válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Hogy ezt ma másodszor szúrom el. BD140 van benne,nem 139!
(#) kadarist válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Így már más!
(#) elektrorudi válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Hmmm...
Kontakthibás félvezető?
Érdemes lenne óvatosan lávágni a kalapját, és egy makro-s felvételt csinálni róla. Igen tanulságos lenne itt, a hobbielektronika-n is.

Egyébként gratulálok. Egy ilyen hiba megtalálása, gyakorlott szervizeseknek is dícséretére válna.
(#) kadarist válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Furcsán hangzik a dolog, de van kontakthibás tranzisztor. A fémházas típusoknál előfordul ez a jelenség.
(#) scooby_ válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Igazán nagyon köszönöm!
Nem rég kezdtem el tanulni ezt a szakmát,Szeptemberben lettem 9.-es.
A tranzisztor Emittere viszont nem volt gyakorlatilag beforrasztva,elengedett a forrasztás. Bekapcsolt állapotban megmozdítottam akkor lehet hogy nagyot rántott hirtelen a tápon a rádiórész. Már egy elkónak is nagy az áramfelvétele-ezt múlthét Kedden,gyakorlat órán tapasztaltam-így lehet hogy ezt én okoztam. Lehet hogy majd kimérem a régi tranyót,hátha van Kollektor-Emitter zárlat.
Ha már a kalapja levágásánál tartunk. Tudtátok hogy ilyen módon lehet belőle fototranzisztort csinálni?
(#) scooby_ válasza kadarist hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Amint már fent leírtam,azt a tranzisztort meglehet hogy Én tettem tönkre. De egyébként AC128U típus pont fémházas. TO18 tokozás.
(#) Buffoon válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Az ilyen germánium alapú tranzisztorok, miatt nem nagyon kell könnyeket ejteni, mert szerintem van egy öreg hibájuk, melegedésre vezetnek balra is meg jobbra is. Amúgy meg ha zárlat lenne kollektor - emitter irányba, na akkor szólna ám csak igazán (nagyokat ) , hisz akkor egy az egyben nyomná, amit a trafó felől érkezik, annak meg megint nem örülnének az alkatrészek. Persze tudom ennyi tartalék minden bizonnyal van a kondikban, de búgni búgna rendesen, abból hiány nem lenne.
Amúgy ilyen érintkezés hibánál, nem kimondottan "a" rádió rész ránt rajta nagyot a sír felé, hanem a mögötte lévő szűrő kondenzátorok, amelyek tulajdonképen egy zárlat közeli helyzetet teremtenek a kapcsolódás pillanatában.
(#) scooby_ válasza Buffoon hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Én ugyan nem sírok érte. Már landolt is a kukában. Szerintem már a szeméttelepen dekkol.
(#) elektrorudi válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Idézet:
„A tranzisztor Emittere viszont nem volt gyakorlatilag beforrasztva,elengedett a forrasztás.”

Ezt úgy értsem, hogy inkább forrasztási hiba volt és nem tranzisztor kontakt hiba?
Vagy...?
Azon, hogy "egy tranzisztor kontakthibás" azt értjük, hogy a tranzisztoron BELÜL van érintkezési hiba!
Tehát?

Tudjuk, hogy így lehet "fototranzisztort" készíteni. De... Si tranyóból még jobbat lehet készíteni!

Kár volt kidobni a kukába, mert:
- lehet, hogy mégis jó volt (?) és nehéz mostanában ilyet beszerezni.
- a kalap eltávolítása után, érdemes lett volna tanulmányozni a 40 évvel ez előtti technikát. :yes:
(#) Buffoon válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

"tanulmányozni a 40 évvel ez előtti technikát."

Ez off lesz eben a témában, de el kell mondanom. scooby_ célzott rá, ő műszerésznek tanul vagy valami ehhez hasonlónak, nem pedig régésznek.
(#) scooby_ válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 4, 2010 /

Ez forrasztási hiba volt. Utána ahogy mozgattam szerintem úgy ment tönkre,nagyon megrántotta a tápot.
Ahhoz képest hogy vagy 30 éves technika,annyira nem is rossz. Annak idején lukszusnak számított
(#) scooby_ válasza Buffoon hozzászólására (») Okt 4, 2010 /

Ez igaz!
(#) David 3g hozzászólása Jan 5, 2011 /

sziasztok. Nekem is van egy ilyen csoda masinám Az lenne a gondom hogy nem tudom pontosan hogy rövidzárlattól vagy vagy leteszteltem vagy nem tudom de az egyik biztosíték elment hátul és a végfokomban az ellenállások elégtek ( nem az összes ,de rajz szerint a 0,16-os és talán a 220-asok. Szerintetek mennyiből lehetne megcsináltatni a végfokokat ? Na meg ugye másnak nem lehetett baja ?
(#) caruso7294 válasza David 3g hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Biztos is hogy végfokos.Én kicseréltem az összes tranzisztort a tönkrement oldalon.kb 2000 ft bojött ki,de mindenből többet vettem hátha... Nekem a két huzalellenállásom világított,de túlélte...
(#) David 3g válasza caruso7294 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Akkor lehet hogy a tranyok is elmentek ? Azokon nincs égési nyom se más féle nyom. A huzal ellenállások azok a 0,16 ugye? Megszeretném menteni mert nagyon jó gépezet imádom.
(#) doktor válasza David 3g hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

A huzalellenállást is tudod cserélni 2 w-s 0.16 gyárira.

érdemes a panelról az összes tranyot kicserélni, ahogy caruso7294 is irta.
(#) telo hozzászólása Jan 18, 2011 /

Tiszteletem a Cleopatrásoknak! A segítségeteket szeretném kérni. Most újítottam egy Cleo-t, elég lepusztult állapotban volt szegény. A bal végfokkal gondok voltak, de szerencsére néhány tranyó, ill. ellenállás cserével sikerült orvosolni. Most mindkét fele szól, viszont nagyon melegednek a végfokok hűtőbordái, a hátfallal egyetemben. Mi lehet a gondom, talán rossz beállítás? Vannak itthon műszerek, csak nem tudom mivel, mit és hol kell mérnem, és milyen érték(ek) a megfelelőek. Le tudná valaki írni nekem, a legkisebb körülményig bezárólag (milyen műszerrel, azt hova állítsam, használat közben, stb) a mérés menetét? Sajnos elég fű vagyok még a témához, de szeretnék többet tudni!
Valamint nem tudja valaki, hogy honnan tudnék bekapcsológombot akasztani?
Köszönöm szépen előre is!
(#) caruso7294 válasza telo hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Tisztelt Telo!
Milyen hangfalakkal hajtod?Mekkora teljesítményűek?Hány ohmosak?Próbáld meg hangfalak nélkül is bekapcsolni! Ha úgy is melegedik,akkor jöhet a komolyabb beavatkozás!
(#) doktor válasza telo hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Szervizkönyvben részletezve van, egységek szerint a felépités és a hiba keresés.

/ itt is linkelték már többször, a pdf verziót keresd/
(#) telo válasza caruso7294 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

hello, caruso7294!
Jelen esetben semmilyen hangfalakkal nem hajtom őket, azok még nem érkeztek meg! A próbálgatásra, tesztelgetésre 2 db 4ohm-os 3w-os szórót használok... Sorry, ezt lehet mondanom kellett volna? Úgy tudom, amúgy, hogy a rákapcsolt hangszórók teljesítménybeli nagyságától nem melegedhet, de javíts ki ha tévednék! Amúgy VT d255 opal hangfalakkal tervezem használni. A mély benne HA25/10K, a magas HG2,5/14K. Sajnos a teljesítményüket nem tudom, de mindkét szóró 4ohm-os. Esetleg majd azokkal a falakkal kell elvégezni a mérést? Azt hittem ez egy fix dolog, hogy hol mennyit kell leadjon...
(#) telo válasza doktor hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Köszönöm, azt leszedtem már, ki is van nyomtatva, lefűzve... De abban én nem találtam az esetleges túlmelegedésre megoldást...
(#) shalafi.66 válasza telo hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Nyugalmi áramot kéne nézni, illetve feszültséget a végtranyók bázisán.
(#) doktor válasza telo hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Én a régi pasztát alkohollal leszedem, újrakenem és átmérem.

Milyen gyártmányű végfok tranyót tettél be?
(#) telo válasza doktor hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

A pasztázás megtörtént, köszönöm!
A végfok tranyók márkája: ST (BD244c), IST (BD243c). Természetesen párba válogatva. Bár amikor kiírtam a kérdést, akkor még felemás volt, mert amikor megvettem az erősítőt, csak a (jobb) fele szólt. A bal végfokban leégett 2 ellenállás, erre a megoldást korábban olvastam itt: Kicseréltem az összes félvezetőt, (a végtranzisztorokat is) plusz a leégett, ill. gyanús ellenállásokat. Az utóbbiak paramétereit a kapcsolási rajzról olvastam le. Így szólt mindkét fele, de nagyon melegedtek, így hát a jobb fégfokon is cseréltem mindent, amit a balon is. Így már nem vészes a melegedés, de ettől függetlenül -ha nem túl bonyolult-, lemérném.
(#) telo válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Megtenném, csak nem tudom használni a multimétert... M830B típusú, nem tudom hova kell állítani, illetve melyik mérőlábat hova kell helyezni...:S Le tudnád írni ezeket esetleg? A nyugalmi áram azt jelenti, hogy csak be van kapcsolva és nem szól semmi?
Köszi szépen előre is!
(#) telo válasza telo hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Még annyit, hogy a félvezetők cseréje nem ütközött különösebb akadályba, mert már akkor sem az eredetik voltak benne...
(#) David 3g hozzászólása Jan 25, 2011 /

Sziasztok. majdnem hogy mindent kicseréltem a végfokban ( 200 ohm-os ellenállásokat 0.16 ohm -at is és a Te 1820 párt BD243C párra. Vissza raktam a végfokot és csak búg , semmi mást nem csinál
(#) bekeipeter válasza telo hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Ha vannak otthon műszereid, akkor tedd a következőket!
Mérd meg, hogy a VR14-19 ellenállásokon mekkora feszültség esik 0 hangerőnél. Ha 10-12mV-nál több, akkor magas a végtranzisztorok nyugalmi árama!
Nézd meg, hogy nincsen esetleg megszakadva a VT27. Ha jó, akkor a VR21 ellenállás lehet megnyúlva. Ha az is jó, akkor a VR29 növelésével tudod csökkenteni a nyugalmi áramot. 40-60mA közé kell beállítani.
Ha van oszcilloszkópod is, akkor érdemes a modulok szimmetriáját is beállítani! A kicsatolókondit (VC17) cseréld ki legalább 50, de inkább 63V-os típusra, valamint a VR20 csere 33k-ra. A szimmetriát a VP28-cal lehet beállítani. Adsz a bemenetre 1kHz körüli szinusz jelet, kissé túlvezérled a végfokot annyira, hogy éppen el kezdje vágni a jel tetejét. A trimmerrel állítsad be, hogy mindkét félhullámot azonos mértékben vágja. Ezzel készen is volnál a végfok szakszerű beállításával!
(#) David 3g válasza David 3g hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Megcsináltam Jó lett
(#) doktor válasza David 3g hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Mi volt a hiba?
Következő: »»   7 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem