Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözletem
Mikrosütőbe is jók vagytok? Samsung márkájú gépem pár napja villámokat szór! (mintha fém lenne a készülélkben -de üres..) Mia véleményetek? Javítás megéri? Enyhe a baj? Gazdagitdsam a szerelőt.. Köszönöm az infókat.... Putyuh ![]()
Szia mjmj.
Ez azért nem ilyen egyszerű. A hűtőkörben minden hatással van mindenre. Ha a kompresszor túl nagy az elpárologtatóhoz képest, akkor az elpárolgási nyomás és vele a hőfok is le fog menni. Hogy mennyire, azt a teljes hűtőkör határozza meg. Ha a kondenzátort túlméretezed és nem szabályzod valamivel (pl. ventilátor ki-be kapcsolással) akkor hidegebb környezeti hőfoknál a kondenzációs hőfok nagyon lecsökken, vele együtt a kondenzációs nyomás is, és ez húzza magával az elpárolgási nyomást is. kapilláris csöves rendszernél meg aztán főleg. Ha a kompresszor is durván nagy, akkor az nagyon alacsony nyomáson fog üzemelni. Ez egy klíma kompresszornál, amit magasabb nyomásra méreteznek, így nagyobb a betétmotor is, nagyon nem szerencsés. A nyomó oldali véghőfok nagyon magas lesz. Ráadásul, ha ez egy gördülő dugattyús kompresszor, jó esély van rá, hogy nyomott gáz hűtésű, ergo a kompresszor túlhevül és leég. Az R22 ráadásul mélyhűtő tartományban különösen magas nyomóoldali véghőfokot képes produkálni. Mikor megszűnt az R502 és az R12 sok esetben R22-vel csináltak mélyhűtőket. Jól méretezett rendszernél is képes volt olyan magas nyomóoldali véghőfokot produkálni, hogy a rézcső elszíneződött.
Szia Raptor.
Köszönöm a válaszod. Igazából soha nem fogom megtudni, hogy jól tettem e annak idején, hogy maradtam a háztartási gépszerelésnél. Igaz, a körülmények is a htg szerelésnek kedveztek, ott találtam olyan cimborát, aki jó mentor volt. Bár azt is láttam, hogy mindegyikük így kezdte, aztán felfejlődött..... Értem, amit leírtál, az bizti, hogy ha valamilyen hűtéstechnikai problémával találkoznék ipari hűtésben, és azt alternatív módon, a gyáritól eltérően kellene megoldanom, akkor mindenki jobban jár, ha neki sem állok..... ![]()
Szeretném kérni a segítségeteket.Van egy régi Gorenje fagyasztószekrényem ami működik.De az ajtón lévő gumik nagyon rossz állapotban vannak emiatt a felső része nagyon jegesedik.Tud valaki valami megoldást?Nem hinném hogyha újra ragasztanám érnék e valamit mert olyan mintha összement volna.Vagy csere ajtóstul,vagy új gumit kéne szerezni de nem tudom hol lehetne ezeket beszerezni.
Szia!
Adattáblán, ha találsz rajta, van egy ART szám. E szám birtokában tudsz új profilgumit rendelni hozzá. Ha nincs rajta, akkor kicsi az esély rá, hogy találni fogsz hozzá gumit.
Sziasztok !Szeretném megkérdezni, hogy egy 200 literes hűtőbe mennyi cseppfolyós gáz kell.Honnan tudja az ember mennyit kell rátölteni ?Januárba megyek ilyen suliba ezekre kell felkészülnöm. Az itteni szakik konkurenciát láttam bennem
![]() ![]() Azt már meg sem merem kérdezni hogy történik a folyamat a rátöltés.Akikkel egy padban ülök majd évek óta klímásoknál dolgoznak vagy háztartásiaknál mestereknél.Ha valaki segítene akár privátban is rettenetes segítség lenne. Köszönöm !
Egyszerű : Minden hűtőn van egy adadtlap , és azon a betöltendő gáz menyisége . Rátölteni nem érdemes mindíg először ki kell deríteni hol szökik a gáz , a hibát megszüntetve vákjuumolni és a teljes gázmenyiséggel újratölteni .
Ezt az üzit egyszer régen már olvastam.....
![]()
Ha nincs meg az adattábla akkor rutinból az elpárologtatónál érezni a melegedésből, hogy kell-e még bele.
Érdemes száraz helyen csinálni mert ha pára megy bele akkor jégdugó alakulhat ki. A töltéshez meg kell venni a megfelelő eszközt ami vákuumol, mennyiséget lehet mérni, leengedő mert a régit gázt nem szabad kiengedni a környezet védelem végett. Az alapokat úgyis elmondják majd ott. Típushibákról meg a többi dologról is lesz majd szó biztos. (bár én nem tudom mert soha nem jártam ilyen helyre és nem is ezzel foglalkozok)
Szia kaqkk !Köszönöm a válaszod.Utólagos engedélyeddel majd szeretnék még kérdezni de a mailodon tennén meg. Köszi.
![]()
Szia! Ezt bizti nem olvastad de hasonlót lehet mert ezt én írtam néhány perce.Eddig még nem voltam hűtős oldalon.Remélem jól emlékszem.Tv szaki vagyok.
![]()
Szia sapika.
A rátöltés nem igazán járatos művelet háztartási hűtőgépeknél. Azt, hogy a készülékbe mennyi hűtőközeg kell a teljes hűtőkör felépítése határozza meg, illetve az, hogy milyen hűtőközegre van kialakítva. Ha van adattábla, akkor a fentebb leírt módon kell eljárni. ha nincs, akkor a szivárgási pontok megszüntetése után meg kell becsülni a körülbelüli mennyiséget, és a készüléket üzembe kell helyezni. A készüléknél két dolgot érdemes figyelni elsősorban. Az egyik a kondenzátor hőfokának alakulása. Ha a kondenzátor belépő oldalánál az első néhány csősor nagyon meleg, de a szűrő teljesen hideg, akkor jó eséllyel durván túl van töltve a rendszer. A szívócsőnek legalább hűvösnek kell lennie, de üzem közben nem deresedhet a kompresszor szívócsonkjánál, illetve ha a szívócső hosszabb szakaszon nem a palástban fut, hanem látható módon van elhelyezve, akkor azt gyárilag szigetelik egy bizonyos szakaszig. Ezen túl már nem lehet érdemi párakiválás. Ha a szűrő is kb. a kondenzátorral azonos hőfokú, akkor üzem közben figyelni kell a hűtőtest deresedését. A hűtőtestnek teljes hosszában deresednie kell. Ez persze nem azonnal fog bekövetkezni, hanem a hőterhelés csökkenésével folyamatosan. Amúgy a hűtős szakma is olyan, hogy könyvből tanulni nem lehet. Rengeteg gyakorlati dolog van amit látni, érzékelni kell. A töltés, pontos adatok nélkül pont ilyen folyamat.
Lehet, hogy csak az egyik agyféltekém maradt le a másikhoz képest
![]()
Az ötletet köszi most már csak azt kéne tudnom hogy honnan rendeljem meg hozzá a gumit.Mert a hűtőgép szerelő csak legyintett hogy ő ezzel nem tud mit kezdeni.
Itt próbáld meg:Bővebben: Link
Köszi.De mint utóbb kiderült hogy nem érné meg mert kb 10eft lenne.a hűtő nem ér már annyit.Viszont legfeljebb kokányolók amit az ablakokhoz szoktak tenni olyannal oldom meg.Majd beszámolok róla.
Hello!
Van egy Gorenje K357E 4 éves kombi hűtőm. Sajnos szivárog a gáz és meg is találtam, hogy hol. Megpróbálom leírni: az alsó mélyhűtő részben, jobb oldalt alul, ahol a két (már alu színű) cső kimegy a hűtő hátulján. Pontosan ott szivárog a hátsó fal közvetlen közelében, szivárgáskeresővel gyönyörűen látszik. Javítható-e ott? Köszönöm a válaszokat!
Sziasztok!
Vásároltam kb. 3 hónapja egy Gorenje RK 68 SYW típusú kombinált hűtőt. A kezdetek óta a probléma a következő: A fagyasztó részben a felső fiók tetejénél állandóan egy vastagabb jégréteg keletkezik. Ha leszedem 1-2 nap alatt újra nő. Lehet, hogy nem jól szigetel az ajtó? Legyetek szívesek segítsetek, hogy mi lehet a probléma. Lehet, hogy ez garanciális javítás lesz? ![]() Köszönöm Barna
Szia lipko77.
Necces. Jó volna tudni, hogy a beadagolásnál (kapilláris cső) vagy a szívó oldali cső enged e. Mivel aránylag új a készülék szinte biztos, hogy R600a-s. Ha a kapilláris csőnél enged, akkor ott egy préskötés lesz valószínűleg. Azt is jó volna tudni, hogy mi a cső anyaga. Ez legtöbbször vascső. Ha az akkor talán meg lehet csinálni. Ha a szívócső, akkor nem valószínű. Ha alumínium, akkor se valószínű. Mindenesetre nézesd meg egy hűtős szakemberrel.
electrolux ere 3000 hűtőnk van. Az elmúlt pár napban többször is túlmelegedést jelzett. Vagyis , hogy 9 foknál több van benne. Ilyenkor ha ki be kapcsoltam mindig rendbe jött és újra hűtött . de most bár világít de nem indul el szerintem a motorja. 6 fokot jelez de szerintem sokkal melegebb lehet benne. 1 éve lett benne kondenzátor cserélve egy vagyonért. Lehet , hogy most az lesz ?
Tavaly villogott a jelzője , most nem villog de szerintem nem valós dolgot jelez . tudtok 4. kerülethez közelében olyan szerelőt aki nem rabol ki .
Szia stb1.
Szerintem inkább a hőfok érzékelő szonda lesz a ludas. Persze nem zárható ki a tápfesz kondi se, de jellemzően nem ilyen hibajelenséget generál.
Kedves Raptor
Köszönöm a válaszod. Holnapra várom a szerelőt , remélem nem lesz egy vagyon a szerelése. Ja* és utólagosan is elnézést , hogy az előző hsz -nál nem köszöntem Stb
Köszönöm a választ. Jött a szerelő, megragasztotta, hétfőn feltölti gázzal. Ha nem lesz jó, akkor kuka a hűtő sajnos.
Sziasztok.
Ha valaki tudna segiteni abba hogy ki lehet e tenni fagyaszto ládát a garázsba ahol télen lehet -4.-6 fok is azt nagyon megköszönném. 400 l Lehel tipusu.Tönkre megy e ? Fogyasztás nöl-e ? Esetleg ha körbe rakom hungarocellel jobb lenne ? Köszönettel: Csáki
Sziasztok
Volna egy olyan problémám,hogy a hütőgép kompreszora nagyon forró és hiába csavargatom a hütőben a szabályzót semmi nem töténik. Szerintettek mi lehet a baja(termosztátna anyi?) ![]()
Szia:
Úgy tudom, hogy a kompresszor olaja túlságosan besűrűsödik, ha nagyon hideg van. Ez azt eredményezi, hogy amikor elindul a motor(kompresszor), akkor egy-két percig kenetlenül megy, amit nem vesz igazán jó néven. A régi lehel kompresszorok jól bírják a kiképzést, rengeteget láttam olyat, ami 20 éve működik ilyen mostoha körülmények között. Nem hiszem, hogy ettől fog tönkre menni.
Szia.
A thermosztát csak egy egyszerű kapcsoló, ha jó, akkor ad a komprinak feszültséget, ha megszakadt akkor nem ad a komrinak feszt. Inkább a kompri, vagy indítóáramköre( a motor oldalán) romlott el. |
Bejelentkezés
Hirdetés |