Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Vettem egy házat és szeretnék lámpát kapcsolni az egyik szobában. Mivel az előző tulaj gondosan levágott a plafonról mindent, ezért mielőtt felszerelnék egy körtét a plafonra, gondoltam rámérek fázisceruzával. Volt fázis. Semmi gond, akkor lekapcsolom a kapcsolót és királyság lesz, gondoltam. Akkor is világított a fázisceruza. Húha, az az idióta aki csinálta, biztos a földet kötötte a kapcsolóra és azt kapcsolom, úgyhogy a biztosítékot lekapcsoltam, majd elkezdtem méregetni. Rajzoltam egy gusztustalan rajzot a szoba világításának bekötéséről. Ezeket tudtam kimérni és ennek fényében a pontos jelenség: - kikötöttem mind a két kapcsolót, nehogy bezavarhassanak - 1A pontban van fázis, ha bekapcsolom a biztosítékot, máshol nincs - Ha az 1A pontot összekötöm az 1C-vel és ennyi (vagyis a másik kapcsolónál nincs kontakt), akkor minden jelölt pontban világít a fázisceruza. - A fura az, hogy ha közvetlenül az 1A pontra teszem a cerkát, akkor szépen világít, ha viszont mondjuk a 2A-ra, akkor csak olyan félig erősen világít A régi tulaj azt mondta, hogy azzal a rendszerrel minden zsír! Hát nem tudom! Köszi ha tudtok valami okosat mondani.
Helló!
Szerintem kösd rá a lámpát és hátha jó lesz, mert ha így van bekötve akkor jónak kell lennie.A Fáziscerka azért világít a másik pontban hajványabban, mert abban valójában nincs fázis, csak az egymás mellett lévő vezetékek úgy viselkednek, mint egy kondenzátor és így fáziscerkával nem is lehet biztosat mérni.
Ez egy ugynevezett alternativ kapcsolás, ami arra szolgál, hogy két helyen is lehessen pl folyosó eleje és vége a villanyt bekapcsolni. Ha igy van a bekötés mint a rajzon akor ennek működni kell. Ha mégse meg kell nézni a foglalat oldal és talpérintkezőjét és szükség szerint hajlitani rajta.
![]()
Tungsram!
Nem az a baj, hogy nem működik, hanem az, hogy mindenhol van áram. Ott is, ahol nem kéne lennie. Ezért nem mertem eddig rákötni az izzót, mert attól féltem, hogy szépen folydogálni fog az áram, ha kell, ha nem. Remélem Gyu-nak van igaza és kondenzátor effektus van és azért látok a többi helyen is feszültséget. Viszont azt továbbra sem értem, hogy ha az 1A és 1B össze van kötve, viszont az 1B másik vége sehova nincsen kötve, akkor ilyenkor nincsen áramkör. Nem? Csak egy vezeték, ami meg van hosszabbítva. Ilyenkor is át tud menni a másik vezetékre a feszültség? Csak azért, mert az mellette van? Nekem ez olyan, mintha egy trafó primer körének egyik vezetékét a fázisra teszem, a másikat meg sehova és a sekunder részen szépen megjelenne a feszültség, ahogy kell. Vagy ez így lenne? Egyébként 140V körül van a fesz, amit mérni tudok az izzó vezetékeinél "lekapcsolt állapotban".
Figyelj! Ne sz.. hanem minden további nélkük kösd be azt a pilácsot és nem lesz semmi gond. A feszültséget fogadok multiméterrel mérted?
![]()
A fázisceruza eléggé megbizhatatlan sőt kerülendő!!!!
Használj próbalámpát!!! 2db 230voltos izzót köss sorba és kész a próbalámpa ezzel rámérhetsz 400 voltra is. A 230-on halványabban fog világítani de biztonságos. A fáziscerka képes a levegő ben terjedő szórt mágneses terek által indukált feszültséget is kimutatni. Tapasztalat!!!!! ![]()
Ezt csak azért kérdezem mert erősáramú kőrnyezetben az egyedüli furcsa de igaz megbizható eszköz a sokak által lenézett PRÓBALÁMPA. Aki már kötött be sok eres jelzőkábelt at tudja miről beszélek. Ha csak egy érre adtam fázist az összes többin megjelent a multiméter és a fázisceruza szerint. Próbáld meg próbalámpával megnézni és ha ekkor is van valami feszely akkor már gáz van.
![]()
Hatalmasak vagytok!
Egyébként valóban multiméterrel mértem. Most már sajnos sötét van a kötögetéshez, de amint lesz alkalmam világosban bekötni megteszem. Srácok, ha tényleg csak ennyi van, akkor asszony olyan bolgod lesz, hogy csak na. Persze én is. Köszi egyelőre.
Helló.
Szerintem a 140v egy kicsit sok. A saját házamnál találkoztam én is ezzel a jelenséggel. Érdemes átnézni a kötéseket és a szigetelésüket is. Nálam az volt a gond, hogy behúzáskor (valószinűleg) megsérült a vezeték szigetelése és ettől átütött. pl. behúzáskor elakad az egyik-másik vezeték, az erölködéstől megnyúlik és elvékonyodik a szigetelő. "A régi tulaj azt mondta, hogy azzal a rendszerrel minden zsír!" Már találkoztam olyan barkácsolással, mikor egy 400v-os hosszabbítónál a nulla helyére kötötték a fázist. A saját hálózatán ez működött is, de ha kölcsönadja akkor már halálos is lehet. Van-e FI reléd?
Igen, van FI relém. Bár nem tudom, hogy az működik-e rendesen... (Itt nálam most minden sz@r sajnos...)
Sajnos nem igazán tudom átnézni a kötéseket és szigeteléseket anélkül, hogy kibontanám a falat. Ha lehet, ezt elkerülném. Igazából a két kapcsolót tudtam szétszedni és a plafonon a kivezetéshez férek hozzá. így játszottam a dologgal, úgyhogy ha valami árulás van, akkor az valahol a falban lehet.
Addíg nehogy nekiállj robolni még nem lámpáztad ki és a kapcsolókat ha ki vannak szerelve ellenőrizd multiméterrel ellenállásmérés állásban,hogy müködik e!
![]()
A FI reléken van teszt gomb.
Elméletileg amúgy is havonta legalább egyszer ellenőrizni illene. Ha benyomod és leold akkor valószínűleg megfelelően működik. A vezetékelés mennyire öreg? Ha van még alu vezeték valahol, azt szokták barkácsoláskor összekötni a rézzel, és ettől egy idő után már nem megfelelő a kötés vezetőképessége. Nálam például a villanyszerelő ismerős alulméretezte a nulla közösítő sint és az egy idő után elolvadt, az égők szokatlan fényerővel világítottak egy pillanatig. TV, mikro,telefon töltők, meg még nem tudom mi megadta magát, mert nem kaptak nullát.
Szia! Ez egy alternatív kapcsolás, ami már elhangzott egy régebbi hsz.-ben! Namost ezek váltókapcsolók de lehet egysarkú kapcsolóként is használni! Ami az elöző hozzászólásban volt hogy az alu-és réz vezetéket nem lehet összekötni, mert az alu egy idő után megeszi a rezet! :yes: Én most 11.-es villanyszerelő vagyok és régebben már egy csomó ilyen alternatív kapcsolást megcsináltam!
Mennyire öregek a szerelvények? n most éppen a váltókapcsolókra gondolok....... Mert már lehet hogy nem működik úgy mint új korában
![]()
Szerintem úgy 15 éves lehet egy része, de lehet, hogy egy másik része fiatalabb.
Lényeges, hogy hány éves? Mert említettem, hogy a kapcsolókat kapásból kikötöttem, tehát csupasz vezetékek lógnak mindenhol (egyébként több eres réz mindegyik). Amikor mértem, akkor kézzel sodortam össze két vezetéket. Ennek volt az eredménye, hogy valahol szépen megjelent a rendes fázis, valahol meg csak 140V (ahol 0-nak kellett volna lennie.) Ha hazaérek megnézem, mi történik, ha lámpát is teszek a körbe és nem csak a műszerrel méregetem. Csak el kell bosszankodnom magam bárkinek, hogy az előző tulaj nem tudom, hogy miért szerelt alternatív kapcsolást épp oda. Úgy képzeljétek el, hogy amikor belépsz a szobába, akkor ott van az ajtó mellett a kapcsoló. A másik kapcsoló pedig jobbra a falon. Ajtótól messze a sarokban... Idézet: „A másik kapcsoló pedig jobbra a falon. Ajtótól messze a sarokban...” biztos, ott volt az ágy ![]() ![]()
HELLO!
bocsi az off-ért.. de nem akarok ennek az egy kérdésnek uj témát nyitni a jelenség a következő: a fürdőszobában van egy konektor. de nem iagzán lehet haználni mert ha bedugok valamit pl.. hajszárítót.. majd használat után kihúzom a dugvilla 2 fém tüskéje szabájosan izzik.. körülötte a szigetelés pedig megolvad.. na már most egy másik konektorban nincs ez a jelenség ugyan azzal a hajszárítóval.. .. arra gondolok.. hogy fent a kötésdobozban talán nincs redesen össze kötve és nagy az átmeneti ellenállás.. de még nem bontottam.. ki.. gondolom előtte kérdezősködöm.. jah és a házban aluvezetékek futnak a falban.. a kiépített rendszer kb 15 éves.. ha valakinek van 5lete írjon köszi..
Hi!
Amelyikben felizzik, az a dugalj rossz(nemjók az érintkezői és ez miatt melegszik)
Vagy esetleg nem bírja az alu vezeték a terhelést.....
![]()
Nos!
Összekötögettem a drótokat meg beraktam egy lámpát is és működik frankón. Ha lekapcsolom, akkor sötét van. ![]() Attól függetlenül nekem fura, hogy ilyen könnyen, mondjuk 2 méteren átugrik 100 volt. Persze lehet, hogy nem lehet terhelni... Ez azt jelenti, hogy ha a fal mellett állok gyanútlanul és mondjuk nincs is felkapcsolva a villany, tehát elvileg nem folyik az áram, csak nem vág oda, mert nincsen annyi ereje. Egyszerűen csak simogat én meg nem tudom, hogy mostanában miért vagyok olyan feledékeny. ![]()
Hi!
Ugyanez a jelenség volt nálam is amikor új házat vettünk. Itt az volt a gond, hogy alu vezetékek voltak és az egyik meg volt törve úgy, hogy éppen hogy csak összért és vezetett valamit. Úgy kb 130 voltot mértem multiméterrel, a fázisceruza szépen virított. Eztuán rézre lett cserélve mindenhol és jó lett. Itt írtam ezzel kapcsolatban üdv
Akit már párszor leszopatott a fáziscerka az megtanulja egy életre hogy a próbalámpánál egyszerübb müszer nincs.!!!
Talán a tapintoszkóp de az néha halálos :yes:
Sziasztok.
Ez tényleg egy alternatív bekötésű lámpa volt, kicsit nem figyelek oda, és megoldjátok nélkülem... ![]() ![]() ![]() TaTa
Szia.
Mondjuk az nem tetszik nekem, hogy sodrott réz a vezeték... tömör réznek kellene lennie, 1,5 mm2-es keresztmetszettel... TaTa
Hát igen...
És ha látnád, hogy a fűtést valószínűleg vízvezetékszerelő csinálhatta, akkor teljesen redben van az a sodrott vezeték...
Mi a gond a sodrottal? Vannak előnyei is. Csak máshogyan kell a kötést biztonságosan elkészíteni.
Az, hogy a multiméter mekkora feszültséget mér egy ilyen körben terhelés (lámpa) nélkül, az a multiméter belső ellenállásától függ. Egy kisebb belső ellenállású MM kisebb feszültséget mér, egy nagyobb pedig nagyobbat. U=I*R, Ohm törvény. Lehet mérni 220 V-os villanyhálózaton is multiméterrel, csak le kell csökkenteni a bemeneti ellenállását pl. egy 100 Kohmos 1-2 Wattos ellenállás párhuzamos kötésével, de ezt életvédelmi szempontból biztonságosan el kell szigetelni. Ekkora ellenállás már rövidzárként viselkedik a lényegtelen szivárgó árammal szemben, viszont jelentéktelen terhelést jelent (2-2,4 mA) a valós hálozati feszültségnek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |