Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » kristályok

Témaindító: zoly15, idő: Máj 3, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zoly15 hozzászólása Máj 3, 2007 /

Sziasztok nemrég kezem ügyébe akadt 1 kristály azt szeretném megkérdezni hogy ezek mire valók és vmi ismertetőanyagot nem tudnátok adni??
előre is köszi
(#) mefi01 válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 3, 2007 /

gondolom rezgéskeltőnek vagy minek használhatod de majd a "nagyobbak" megmondják
(#) zoly15 válasza mefi01 hozzászólására (») Máj 3, 2007 /

azt gondoltam h resgést állít elő mert amit én találtam arra az volt írva h 4433.6 talán khz de nem biztos má nem emléxek a mértékegységére de azért köszi
(#) Kera_Will válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 3, 2007 /

A jelentőségük a rezgéskeltésben és szűrésben van

Pontosságuk figyelemre méltó!
Ez a lényeges szempont az alkamazásuk esetén!

Működésük elve:

Feszültség hatására mechanikai deformáció jön létre bennük, a geometriai méretük befolyásolja azt a frekvenciát amin rezgőképesek.
Ezt használjuk ki a stabil frekvencia előállítására.

Nagy pontosság esetén "kályhába" termosztátba is helyezik mert állandó hőmérséklet esetén nincs mechanikus méretbeli változás, ezért sokkal pontosabb a rezgés értéke. pl .: laborműszerekben, generátorokban frekvencimérőkben alkalmazzák ezt a lehetőséget.

Mechanikai mérteik végtelen kicsik nem lehetnek ezért nem tudunk "végtelen nagy " frekvenciát létrehozni velük .
Max kb.: 1-200 megáig készítenek rezgő képes kvarcokat.
E felett töbszöröznek frekit vagy PLL-t használnak.
De milyen érdekes ?! A PLL referencia frekijét is kvarcból osztjuk le.

Kb.: 8 - 10 féle kvarc oscillátor alapkapcsolás van ezeket még szokták variálni így elég széles a kvarcos kapcsolások tárháza.

röviden tömören ennyi
(#) BioToN hozzászólása Máj 3, 2007 /

Egyébként meg itt is van róluk cikk.

Kristályok
(#) zoly15 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 3, 2007 /

szia
köszi

üdv!
(#) ferci válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 6, 2007 /

A 4433,6 kHz ( vagy 4,4336 MHz) , asszem színes TV-be való.
Berezgetni sokféleképpen lehet, a neten biztos találsz valamit.
(#) zoly15 válasza ferci hozzászólására (») Máj 7, 2007 /

szia!
4433.6 khz es csak nem voltam benne biztos

üdv:
zoly15
(#) Slope válasza ferci hozzászólására (») Máj 7, 2007 /

A színes TV-kben van a PAL-hoz (4,433619MHz)
(#) rigidus hozzászólása Ápr 13, 2009 /

Sziasztok,

Van egy C8051F360 mikrovezerlom es egy 25MHz-es kristallyal probalom meghajtani. Amikor felelesztem a mikrovezerlot szepen fut 25MHz-en a kristaly, de amikor elinditom a feltoltott programot rajta akkor mindenfele felharmonikusok jonnek vissza rajta es a legmagasabb frekvencia is kb 6.5 MHz lesz a kristalyon merve.

A tapegysegen stabil 3.3V van, nem tapasztaltam rajta szamottevo zavart. Probaltam tobb tapegyseggel is.

A panelen van helye egy felhuzo ellenallasnak is az XTAL1 labra de en azt nem tettem be. Ha egy potit bekotok ideiglenesen es ugy allitom be, hogy a legkisebb zavar keletkezzen akkor 1.006kHz-es negyszogjelre beall a kristaly es kb 30%-os kitoltottseggel fut.

Ha megallitom a programot akkor visszaall a szep szabalyos 25MHz-es szinuszjelre.

Ez mitol lehet es hogyan lehetne orvosolni?

A kapcsolasi rajzot, szkopkepet es a programot mellekeltem. Az utobbi egyebkent semmi mast nem csinal mint beallitja a kulso orajelet (a kristaly) rendszerorajelnek.

A segitseget elore is koszonom.
(#) kovacspista hozzászólása Júl 31, 2013 /

Sziasztok! Keresek 40,685 - ös kristályt. Kettő db kellene. Van e valakinek?
Előre is köszönöm!
(#) jointsilver36 hozzászólása Nov 1, 2017 /

Sziasztok! Valaki segítene? DX 12.000 kristály mire való és mi a DX jelölés?
(#) Bakman válasza jointsilver36 hozzászólására (») Nov 1, 2017 /

Pontos frekvencia előállítására való. DX? Passz, talán valamilyen gyártói jelölés. Fénykép van róla?
(#) bbalazs_ válasza jointsilver36 hozzászólására (») Nov 1, 2017 /

Szerintem a DX a tokozasi formara utal, termeszetesen a gyarton beluli sorozatnal.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem