Fórum témák
» Több friss téma |
Kicsit késve, 2hét után...
A CNC programon rengeteg múlik. Ha a patamétereket belőtted, az eredményt tovább javíthatod, ha: A sarkoknál túlfuttatod a fejet, his hurok a nyesedékben, 270°-os fordulat, és utána tovább- ahogy gyakran forgalmas helyeken lehet balra kanyarodni.- (főút, jobbra kis u., jobbra, 2. kis u. jobbra másik főút, egy háztömb megkerülésével.) A furatokat is középen, a hulladékban kell kezdeni, és befejezni. Középen gyújtás, lyukasztás, utána ki a kerületre, körbevág, be középre, ív kiolt. Ha ez így van, bocs a beleszólásért.
Üdv
Nem tudom, hogy milyen programmal dolgozik a géped, de általában a cnc szoftverekben állítható a motorok gyorsulása lassítása. Ez azért van mert amikor a vágófej megközelíti a kanyarokat sarkokat automatikusan, a programban beállított értékkel elkezd lassulni az ív-kifutásnál vagy a sarok után meg gyorsulni. Ezt az értéket gyorsítás-lassítás kel eltalálni a viszonylagos sorja-mentes vágáshoz. A lassulásnál megváltozik a vágás minősége mert nem az alapsebességgel dolgozok a gép (az egyenesekben beállított értékekhez képest, lassabb lesz a vágás és több reve keletkezik). Meg kell nézni a programot, hogy állítható e az érték és próbálkozni egy optimális lassulásra gyorsulásra belőni. Néz körül a hobbi-cnc oldalon ott van egy plazmavágó asztal építéssel foglalkozó fórum és sokan tudnak segíteni neked ha elmondod a problémát. Üdv tirolit
Halihó!
Van nálam egy inverteres 40A-s plazmavágó. Elsőnek nem kapcsolt be, szétszedtem zárlatos volt 2db FET a primeren egyenlőre kiszedtem, valamint a vezérlésben volt rossz egy tranyó. Most már bekapcsol, a fojtók előtt meg is van a 300V DC, szkópon szépen látszik. Viszont az ív nem akar begyulladni. Több próbát is csináltam, elsőnek lehetett látni apró kis szikrákat a pisztoly és a munkadarab közt, de ív nem keletkezett. Utána ezek a szikrák eltűntek, elnézve belül a szikraközt folyamatosan átütöttek kb 1mm a távolság. Próbáltam kitágítani kb 2mm-re akkor már nem ütött át, viszont a pisztolyból még mindig nem jött szikra. Ha a szikraközt pl 1mm-en hagyom akkor nagyon hamar kivillan az O.C led majd amíg nem kapcsolom ki a gépet ki sem alszik. Van amikor egyből kigyullad az O.C led. Egyetlen alkalommal volt valami nagyobb ív de rögtön kigyulladt a led és tiltott az áramkör. Kérdésem hogy hibás lehet az ívgyújtó része? Valami olyasmit olvastam, hogy ha az ív nem jön létre rövid időn belül akkor letiltanak ezek az áramkörök. Köszi a segítséget, üdv!
Teljesen veszélytelen plazmát készít a vízből, majd elégeti a "vizet" egy magyar feltaláló.
A termékét állítólag máris ellopták és kapható is a piacon. Valaki tud többet is esetleg a készülék pontos müködéséről? Csak 2dl víz kell bele csapvíz is jó. A porcelánt is megolvasztja és teljesen biztonságos. www.vizenergia.hu-n találtam nagyon tetszik a találmány. Válaszokat köszönöm. Kérdezni szeretném lehet ezzel új témát is nyitni?
Jaj neeee, ne kezdjük itt is ezt.
A vízenergia.hu maximum szakmai horror-komédia kategóriába fér bele, a spanyolnátha zoltánnal együtt, aki feltaláta másodszorra a plazmavágót, meg a spanyolviaszt. Röviden és tömören: semmi köze az egésznek bármiféle vízenergiához (pláne nem nukleáris energiához, ahogy azt a 'feltaláló' állítja). Idézet: „A termékét állítólag máris ellopták és kapható is a piacon.” Aha, értem már az üzletpolitikáját, ha azt reklámozza, hogy ellopták már tőle, azt a benyomást kelti, hogy itt valami igazán izgalmas dologról lehet szó.
Sziasztok. Szeretnék egy olyan plazmavágót ami max 6-os anyagot tud vágni. No most az a gond, hogy nincs kedvem (kp)
![]()
Teljesítményben tudja, de annyi minden kellene rajta átalakítani, hogy nem hiszem hogy megéri.
Eleve a plazmavágás magasabb feszültségről megy, és kell még bele egy ívgyújtó áramkör is, ami a hegesztőben nincs. Ha csak az alkatrészekről van szó a primer oldalról fel tudod használni a dolgokat.
Szia, Köszönöm szépen a gyors választ. Én most értem haza, most tudok 2 napig írni. Egy 1000VA-es torroid trafó megtenné? Ahogy nézegettem a gyujtó áramkört nem valami bonyolult összeállítani.
Nem hinném hogy akkora trafó szükséges hozzá.
Mondjuk az ívgyújtásról még viszonylag keveset tudok, de ha belegondolunk csupán csak feszültség kell, hogy átüssön a pisztoly és az anyag közt az ív, ha ez megvan akkor az üresjárási 300V fesznek köszönhetően, már könnyen meg tud indulni az áram.
Ha ez ilyen egyszerű lenne akkor elméletileg egy ívgyujtó elektronika egy transzformátor ami pl 220V-ról 300V-ra alakít át plusz egyenirányító hozzá és lenne egy plazmavágó.Egy olyan vágó ami mondjuk elviszi a 20mm-es anyagot mennyi ampert venne fel és mennyi lenne a felvett teljesítmény kb? A frekvencia nem számít?
Szia . Én most egy TS220 hegesztő trafót áldoztam fel azaz a szekunderét áttekercseltem így 270 ill. 310 V egyenáram van a kimeneten ami már úgy néz ki megfelelő lesz . Próbálkoztam mással is - lásd régebbi hozzászólásaim pld: Hetra 200SVE hegesztő kis átalakítással de nem volt elég a kimenő fesz teljesen meg nem akartam áttekercselni mivel ez egy jó hegesztő trafó . Ez a TS220-as meg egy kínai xar aminek eleve alu volt a szekunder tekercse meg persze nem nagy kár ér ha nem sikerül átalakítani . Sajnos mostanában nincs időm fojtatnia plazma vágót pedig már minden meg van hozzá .
Szia Lalikirály. Hát csak ezért nem fogok egy hegesztőtrafót venni de ha máshogy nem megy beleugrok egy olyanba amit sorozatba lehetne gyártani. Igazából ha lenne egy trafótervem ami fixen azt mondja ennyi tekercs ilyenből primer és szekunder oldalon, továbbá ekkora vasmag azt meg tudnám oldani. A lényeg az lenne, hogy akkora gépet csináljak ami ugyanúgy vállra akasztható mint az inverteresem.
Szia . Nekem ez a trafó régen megvolt tehát nem sajnáltam . Szerintem jól sikerült a tekercselése mivel jók a terheléses mért adatok .... De mintha azt mondtad volna a telefonos beszélgetésünk alkalmával , hogy készítettél már inverteres gépet ... vagy csak javítottál ?
![]()
Meg lehet csinálni de nem feltétlenül nagyfesz gyujtában kell gondolkodni.Mondjuk legyen koppintós gyujtású.
Mi lenne ha csak a főtrafó szekunderét alakítanánk át úgy hogy 300 volt legyen a kimeneten. Ezeken a szekunder 6-7 menetes és 50-60 volt van rajta üresjárásban. Nekünk kb 300 volt kell 36 menet kellene . Ennek csak a főtrafó ablakmérete szab határt nem fog elférni a tekercs benne ezért lehetne a huzalkeresztmetszetet csökkenteni mivel nekünk csak 30-50 amper kell.
Úgy tudom .hogy a hegesztő és a plazmavágó között 1:4 arány . Tehát ha fesz négyszeres akkor pedig az áram a negyede -- ugyanazon a vasmagon elfér mivel a szekunder "drótnak" akkor negyed akkora keresztmetszetűt használsz mint hegesztőnek . (Durván fogalmazva és egyforma teljesítménynél .)
Alakul a dolog bolygatja a fantáziámat .
Készülök építeni egy inverteres hegesztőt és ha ezt bele lehetne szorítani biztos beleraknám. Ez már multifunkciós gép lenne ![]()
Ha meg tudod építeni az inverteres hegesztőt és működni is fog ..... :kalap: onnan már csak pár "lépés " lenne . Én is hozzákezdtem de a vezérlő panel élesztésénél megálltam , nem mertem még kipróbálni sem - szerintem meghaladja a tudásomat ezért nem is fojtattam . Láttam , hogy még az úgynevezett profiknak is eldurrant egy pár IGBT (terminálon olvastam ) mire működni kezdett . Egyszerűbb volt megvennem . A sima trafós még mindig mozgatja a fantáziám -- fenn van az asztalomon de sajnos áll az építése jelenleg . A plazmavágó építés témában eddig nagyon szerény volt itt az érdeklődés így én is hanyagoltam .
És hogy látod meg vagy a gyárival elégedve ?
Nekem is csak egy-egy vágásra kellene. Itt a fórumon van olyan fickó akinek egyből működött az inverteres hegesztője hátha nekem is fog ![]()
Kevered a co géppel
![]() ![]()
Átalakításban benne lennék de ha egy hegesztő transzformátort át akarok dolgozni az jóval nagyobb lesz mint egy inverteres. Tehát csak az marad, hogy készíteni egy transzformátort. A koppintóssal egy gondom van. AWI-ban sem kellene.
Az AWI nagyfrekvenciás gyújtásával lehet indítani a plazmavágót. A kombinált, AWI-pálcás-plazmavágó inverterek is úgy dolgoznak. De azok se kaphatók vállraakasztható kivitelben. 20 mm-es lemez vágásához pedig talán még az 50 A is kevés, inkább 80-ast használnak.
Húez már láncreakció
![]() Ha már ott az a nagyfesz gyujtás tényleg érdemes felhasználni a plazmához és az awi hoz is ügyes megoldás.
A plazmavágóknál a nagyfesz az ívet nem a vágandó anyag és a vágófej között gyújtja be,hanem a vágófejben levő gyújtóserleg és a főelektróda között alakul ki egy pilot ív, aminek az árama korlátozva van. Amikor a vágófejet a vágandó anyaghoz olyan közel tesszük hogy a kialakult pilotív eléri a vágandó anyagot,akkor begyújt a vágóív,és a pilotív a fejben kialszik. De léteznek belsőíves vágófejek is,ahol a vágandó anyag semmilyen villamos kapcsolatban nincs a plazmavágóval.
Aztán vannak még olyan vágófejek,ahol a gyújtást nem nagyfesz végzi,hanem a kiáramló plazmagáz emeli meg a főelektródát a fúvóka belső felületéről. A fúvóka és a főelektród között jelenlevő potenciálkülönbség hatására szikrakisülés jön létre,és kialakul a vágóív. Tehát a plazmavágó hasonlóképpen működik mint a hagyományos lángvágó,csak a vágáshoz szükséges hőt nem éghető gáz és oxigénből alkotott elegy begyújtásával nyerik,hanem villamos ív segítségével hozzák plazmaállapotba a plazmagázt, ami akár sűrített levegő, vagy spéci plazmagáz is lehet.
A Kjellberg plazmavágó automatánk szemrebbenés nélkül 160 amperrel vágja a 20-as lemezt. Igaz, 800mm/min sebességgel.
![]()
Nem mindegyik plazmavágó pilotíves. Pl. az enyém.
Az én gépem egy TIG 200S-II. Az üresjárati feszültsége mindössze 60 v. 7,1 kw-os teljesítménnyel. Ha az awi gyujtás jó ehhez akkor ha jól értelmeztem az eddigieket akkor egy plusz 60v-ról 300v-ra inverter közbeiktatásával lenne egy plazmavágó? Ha igen akkor jövő héten neki is ugrok, hely még lenne ebben a készülékben és az első olyan hegesztőkészülék amitől semmi pénzért nem válnék meg.
Ezért írtam, hogy az 50 A nagyon soványka ehhez. Ekkora árammal hegesztő szomszédom kézzel 6-os lemezeket szabdal, 10-eshez már 80-ra kapcsol.
"az első olyan hegesztőkészülék amitől semmi pénzért nem válnék meg."
Ebben a mondatban benne foglaltatik minden. Pont ezért nem szabad gondolkozni az átalakításán. A 60V-ról 300V-ra inverternek nincs értelme,ha egy ilyen átalakítót akarsz építeni,akkor már inkább építs plazmavágót, és nem kell használnod a TIG gépedet alapáramforrásként. Azt nem szabad elfelejteni,hogy a TIG áramforrások hegesztés közben igen alacsony ívfeszültséggel dolgoznak(a plazmavágók 70-110V munkafeszültségével szemben),tehát emiatt semmiképpen nem alkalmasak az általad elképzelt feladatra. A Magyar Elektronika című újság néhány évvel ezelőtt közölte egy kétfunkciós (TIG-plazmavágó)elvi leírását. A leírás szerint gyakorlatilag két áramforrással oldották meg a feladatot ,ami egy dobozba volt beépítve. TIG üzemmódban párhuzamosan, plazma üzemmódban viszont sorba kötve üzemelt. Azt hiszem,valahol a hobbielektronikán fellelhető a cikk mindkét része. Ötletet mindenesetre lehet meríteni belőle. |
Bejelentkezés
Hirdetés |