Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   92 / 227
(#) belganarancs válasza Jaksi hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Igen,ott 0,09/700 menet van.Nyákrajz meg az alsóhoz van készítve,ahogy pcroland is írta.Előbb ezeket tisztázd le magadban,utána szekunderezz.
(#) pcroland válasza Jaksi hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Elküldtem az e-mail címedre a nyákrajzot.
(#) Hodinka válasza joseyy hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Idézet:
„rendben felcserélem, köszönöm az ötletet. ettől lehet az hogy meg se nyikkan az átramkör?”

Lehet persze.Sőt,pont ez benne a lényeg,ugyanis a primerkörnek ellenfázisban kell lennie a visszacsatolással,különben nem jön létre az oszcilláció.Esetleg még ha netán úgy egyszerűbb,akkor ugyanazt a végeredményt érheted el azzal,ha az L1 és az L2 helyett,a TR1-en cseréled fel valamelyik tekercs polaritásait (vagy a primeren,vagy a szekunderen)...
Amúgy az ellenállások értékeinek csökkenése picit fura,nemde? Biztosan jól mérted?
(#) pcroland válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Ha sokat forrasztjuk akkor inkább nő az érték ugye?És az a fura,hogy joseyy ellenállásairól azt írta,hogy:a 80K körüli az 35K körül van, meg a 2db 168K-s ból az egyik kb 40K-s.És ezek az alkatrészek mind benne vannak szóval szerintem elkötötte.És az is fura hogy csak az egyik 168k ohm -os lett 40k ohm -os a másik megmaradt 168k ohm -osnak.
(#) TheBartucz hozzászólása Nov 26, 2010 /

Valaki írta itt a topikba, hogy az áramkörhöz érdemes méretezni a tekercset. Ez hogy valósítható meg, vagy lehet-e egyáltalán?
(#) joseyy válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Biztosan jól mértem igen, én is furcsálltam. Mivel ugyanazzal a színkóddal voltak. Teljesen új alkatrészeket vettem mindenhová. HQvideoban voltam érte, nem tudtam akkor még hogy nagyobb mennyiségben előre kell rendelni, és úgy szedik össze, de rávettem a hölgyet, hogy kapkodja össze nekem, és 1 zacsiba összeszedte mindet. de ahogy a hengerről levágta a papír széle összefogta mind a kettőt. és Itthon kiméregettem mindet digitmultival, és ráírtam arra a papírcsíkra, így beültetésnél már nem méregettem, mert kikerestem a megfelelőt. Még egy kérdésem lenne, hogy milyen jeleket mutat az áramköröm ha feléledt. vagy műszerrel, hol és mennyi feszt kellene mérnem? előre is köszönöm
(#) Hodinka válasza pcroland hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Hát valami nagyon nincs ott rendben,mert egy ellenállásnak maximum csak akkor csökkenhet az értéke,ha annyira összeég,hogy elszenesedik a felülete,ami aztán egy jó vezetővé válik rajta.De ez csak nagyon speciális esetekben fordul elő...Amúgy meg szakadáson kívül más probléma nem nagyon szokott jelentkezni velük kapcsolatban.
(#) joseyy válasza pcroland hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

A két 168K-s egymás mellett van közvetlen, megnéztem és ugyanaz a színkódja mind a kettőnek. De értékre nem ugyanaz, és nem csak a tűrésben tér el sajnos.
(#) gaben62 hozzászólása Nov 26, 2010 /

üdv.
Nekem csak 25KV-ra lenne szükségem ózonizátorhoz, max.1mA áramerősségre van szükség.
Fontos lenne, hogy 14-15V-ról működjön az ák. a tekercsel együtt.
Van valakinek menetszámokat illetően, tapasztalata?
(#) Hodinka válasza joseyy hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Idézet:
„Még egy kérdésem lenne, hogy milyen jeleket mutat az áramköröm ha feléledt.”

Például,hogy beindul,de sima multival ott nem sokra mész,egy szkópnak viszont nagyobb haszna lenne.
(#) Hodinka válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Jól értem,tesla tekercset szeretnél 25kV-ra?
(#) Collector válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Akkor neked egy sorkimenőre van szükséged.
(#) pcroland válasza joseyy hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Az lenne a legegyszerűbb ha csinálnál egy új nyákot és kivennéd a legtöbb értékes dolgot.pl.: IRF3205 ha nem hajlítottad rá a panelra.Ferrit,többi tranyó,poti,biztosíték tartóval együtt, 6,8µF-os kondi,2200µF-os kondik és a képem alapján tennéd bele a kisebb diódákat és ellenállásokat
(#) Jaksi válasza pcroland hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Köszi. Biztosan akkor nem néztem át figyelmesen az oldalt.
(#) pcroland válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Igen lehet méretezni kész nyákhoz tekercset,Skori oldalán van hozzá számoló,freki alapján. És lehet tekercs(freki) alapján áramkört is készíteni.Teslát akarsz építeni?
(#) _BiG_ hozzászólása Nov 27, 2010 /

Szeretném egy általam elkövetett hiba kijavítását eszközölni és mivel felvetődött egy nagyon fontos kérdés a sorba kapcsolt kondenzátorok paramétereinek kérdésében, közlöm a megfelelő infót.

Kicsivel lejjebb az írtam (szerencsére Collector kijavított), hogy a sorba kapcsolt kondenzátorok eredő feszültségtűrése a részkapacitások feszültségtűrésének összegével egyenlő.
De ez csak teljesen egyforma kondenzátorok esetén igaz!

A helyes megoldáshoz ismerni kell, hogy az egyes kondenzátorokon hogyan oszlik meg a soros láncra adott feszültség. Ugyanis az össz tárolt töltés a kondenzátorok között egyenlő mértékben oszlik meg (ellentétben a párhuzamos kapcsolással, ahol a feszültség egyforma, de a töltések eltérően oszlanak meg, a kapacitásokkal egyenes arányban).

Nos, a részkapacitások értékével fordított arányban. Azaz minél kisebb a kondi, annál nagyobb feszültség esik rá.

Példa: van két kondenzátor, értékük C1 és C2 (nem egyformák). A rájuk adott U feszültség U1 és U2 arányban oszlik meg rajtuk. Mekkorák lesznek az egyes feszültségek?
Például az U1 = U * (C2 / (C1+C2) )
Ebből az U2 = U - U1.

Konklúzió: a kisebb kapacitásoknak célszerűen nagyobb feszültségtűrésűeknek kell lenniük a soros láncban.

A teljes kondenzátorokkal is foglalkozó oldal itt található.
Persze egyéb okosságok is, böngésszétek szorgosan!

Üdv!
(#) nikolatesla hozzászólása Nov 27, 2010 /

Hali!
A GU50VTTC-ben ha a cső 7-es lábra vissza viszem a szekunder oldali földet lesz valami baja a csőnek?
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Tulajdonképpen így kivégzed,de mi motivált erre az elhatározásra?
(#) nikolatesla válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Kösz.
Csak az,hogy láttam a bekötését és ott a hetes láb az a föld és ezért gondoltam,hogy oda vezetem de akkor ez felejtős.
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

A 7-es kivezetésnek is,és a szekundernek is a földre kell mennie,de nem egymásba föld nélkül...
(#) rigidus hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok,

Megfelelo kulcsszavak hijan a keresok nem segitettek de valszeg mas is kerdezte mar igy nem akartam uj topikot nyitni a kerdesnek. Egy 30kV-os Tesla tekercset epitek.

A kerdesem, hogy van-e olyan egyenlet amivel ki tudnam szamolni, hogy kulonbozo elektromos es kornyezeti jellemzok alapjan mekkora szikrat fog huzni ket elektroda kozott?

A segitseget elore is koszonom.
(#) Collector válasza rigidus hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Egy gyakorlati képlettel tudok szolgálni, ami a szikraközös tekercseknél elérhető elméleti maximális szikrahossz:
l=4,3* sqrt (W_{bemeneti})
l-szikrahossz cm-ben, Wbemeneti- bemeneti teljesítmény W-ban.
Az, hogy hány kV-os a táp, nem mond túl sokat.
(#) rigidus válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia, Koszonom a valaszt. Levego paratartalma, homerseklet, nyomas es egyeb kornyezeti jellemzok mennyire szamottevoek?
(#) Collector válasza rigidus hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Semennyire. Már ha a normál lehetséges értékeket vesszük, mert ha megnézzük 50mbar mellett a szikrahosszt, akkor könnyen lehet, hogy 50x akkora is kijöhet.
Egyébként pedig a szikra saját ioncsatornája sokkal jobban befolyásolja a környező térerőt, és ezáltal a szikra alakját, és hosszát, mint bármely más környezeti tényező.
(#) Collector hozzászólása Nov 28, 2010 / 1

Közben most meg a sok webtárhelyem egyikén találtam egy 24V-os minitesla rajzot+nyáktervet, még több éve készítettem, lehet valakinek jól jön.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Ez nem véletlenül Skori 24 voltos teslájának nyákterve? (nekem nagyon ismerős....)
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Miért, én mit írtam?
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Ez amúgy teljesen ugyanaz mint Skorié csak a nyákon tágasabban vannak elhelyezve az alkatrészek és máshogy?
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Tudom, hogy ugyanaz, de nem egyértelmű (konkrétan nem írtad bele ) és jönni fognak majd az a kérdések a nyákhoz..... Nem ellened szóltam, csak a további kérdések elkerülése végett.
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Megegyezik, de nincs ellenőrizve (nincs megépítve). Így egy gyors átnézés nem fog ártani. Egyébként azért csináltam, mert utálok hozzáférhetetlen alkatrészeket csipesszel pakolgatni a nyákba, meg kiszedegetni.
Ahogy nézem, van benne 2 jumper, ha jól emlékszem ezzel a folyamatosüzemet lehet ki-bekapcsolni, valamint moduláló jelet lehet rákötni a BUZ11 szaggatóra.
Következő: »»   92 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem