Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Igen,ott 0,09/700 menet van.Nyákrajz meg az alsóhoz van készítve,ahogy pcroland is írta.Előbb ezeket tisztázd le magadban,utána szekunderezz.
![]()
Elküldtem az e-mail címedre a nyákrajzot.
Idézet: „rendben felcserélem, köszönöm az ötletet. ettől lehet az hogy meg se nyikkan az átramkör?” Lehet persze.Sőt,pont ez benne a lényeg,ugyanis a primerkörnek ellenfázisban kell lennie a visszacsatolással,különben nem jön létre az oszcilláció.Esetleg még ha netán úgy egyszerűbb,akkor ugyanazt a végeredményt érheted el azzal,ha az L1 és az L2 helyett,a TR1-en cseréled fel valamelyik tekercs polaritásait (vagy a primeren,vagy a szekunderen)... Amúgy az ellenállások értékeinek csökkenése picit fura,nemde? Biztosan jól mérted?
Ha sokat forrasztjuk akkor inkább nő az érték ugye?És az a fura,hogy joseyy ellenállásairól azt írta,hogy:a 80K körüli az 35K körül van, meg a 2db 168K-s ból az egyik kb 40K-s.És ezek az alkatrészek mind benne vannak szóval szerintem elkötötte.És az is fura hogy csak az egyik 168k ohm -os lett 40k ohm -os a másik megmaradt 168k ohm -osnak.
Valaki írta itt a topikba, hogy az áramkörhöz érdemes méretezni a tekercset. Ez hogy valósítható meg, vagy lehet-e egyáltalán?
Biztosan jól mértem igen, én is furcsálltam. Mivel ugyanazzal a színkóddal voltak. Teljesen új alkatrészeket vettem mindenhová. HQvideoban voltam érte, nem tudtam akkor még hogy nagyobb mennyiségben előre kell rendelni, és úgy szedik össze, de rávettem a hölgyet, hogy kapkodja össze nekem, és 1 zacsiba összeszedte mindet. de ahogy a hengerről levágta a papír széle összefogta mind a kettőt. és Itthon kiméregettem mindet digitmultival, és ráírtam arra a papírcsíkra, így beültetésnél már nem méregettem, mert kikerestem a megfelelőt. Még egy kérdésem lenne, hogy milyen jeleket mutat az áramköröm ha feléledt. vagy műszerrel, hol és mennyi feszt kellene mérnem? előre is köszönöm
Hát valami nagyon nincs ott rendben,mert egy ellenállásnak maximum csak akkor csökkenhet az értéke,ha annyira összeég,hogy elszenesedik a felülete,ami aztán egy jó vezetővé válik rajta.De ez csak nagyon speciális esetekben fordul elő...Amúgy meg szakadáson kívül más probléma nem nagyon szokott jelentkezni velük kapcsolatban.
A két 168K-s egymás mellett van közvetlen, megnéztem és ugyanaz a színkódja mind a kettőnek. De értékre nem ugyanaz, és nem csak a tűrésben tér el sajnos.
üdv.
Nekem csak 25KV-ra lenne szükségem ózonizátorhoz, max.1mA áramerősségre van szükség. Fontos lenne, hogy 14-15V-ról működjön az ák. a tekercsel együtt. Van valakinek menetszámokat illetően, tapasztalata? Idézet: „Még egy kérdésem lenne, hogy milyen jeleket mutat az áramköröm ha feléledt.” Például,hogy beindul,de sima multival ott nem sokra mész,egy szkópnak viszont nagyobb haszna lenne.
Jól értem,tesla tekercset szeretnél 25kV-ra?
Akkor neked egy sorkimenőre van szükséged.
Az lenne a legegyszerűbb ha csinálnál egy új nyákot és kivennéd a legtöbb értékes dolgot.pl.: IRF3205 ha nem hajlítottad rá a panelra.Ferrit,többi tranyó,poti,biztosíték tartóval együtt, 6,8µF-os kondi,2200µF-os kondik és a képem alapján tennéd bele a kisebb diódákat és ellenállásokat
![]()
Köszi. Biztosan akkor nem néztem át figyelmesen az oldalt.
Igen lehet méretezni kész nyákhoz tekercset,Skori oldalán van hozzá számoló,freki alapján. És lehet tekercs(freki) alapján áramkört is készíteni.Teslát akarsz építeni?
Szeretném egy általam elkövetett hiba kijavítását eszközölni és mivel felvetődött egy nagyon fontos kérdés a sorba kapcsolt kondenzátorok paramétereinek kérdésében, közlöm a megfelelő infót.
Kicsivel lejjebb az írtam (szerencsére Collector kijavított), hogy a sorba kapcsolt kondenzátorok eredő feszültségtűrése a részkapacitások feszültségtűrésének összegével egyenlő. De ez csak teljesen egyforma kondenzátorok esetén igaz! A helyes megoldáshoz ismerni kell, hogy az egyes kondenzátorokon hogyan oszlik meg a soros láncra adott feszültség. Ugyanis az össz tárolt töltés a kondenzátorok között egyenlő mértékben oszlik meg (ellentétben a párhuzamos kapcsolással, ahol a feszültség egyforma, de a töltések eltérően oszlanak meg, a kapacitásokkal egyenes arányban). Nos, a részkapacitások értékével fordított arányban. Azaz minél kisebb a kondi, annál nagyobb feszültség esik rá. Példa: van két kondenzátor, értékük C1 és C2 (nem egyformák). A rájuk adott U feszültség U1 és U2 arányban oszlik meg rajtuk. Mekkorák lesznek az egyes feszültségek? Például az U1 = U * (C2 / (C1+C2) ) Ebből az U2 = U - U1. Konklúzió: a kisebb kapacitásoknak célszerűen nagyobb feszültségtűrésűeknek kell lenniük a soros láncban. A teljes kondenzátorokkal is foglalkozó oldal itt található. Persze egyéb okosságok is, böngésszétek szorgosan! ![]() Üdv!
Hali!
A GU50VTTC-ben ha a cső 7-es lábra vissza viszem a szekunder oldali földet lesz valami baja a csőnek? ![]()
Tulajdonképpen így kivégzed,de mi motivált erre az elhatározásra?
Kösz.
Csak az,hogy láttam a bekötését és ott a hetes láb az a föld és ezért gondoltam,hogy oda vezetem de akkor ez felejtős. ![]()
A 7-es kivezetésnek is,és a szekundernek is a földre kell mennie,de nem egymásba föld nélkül...
Sziasztok,
Megfelelo kulcsszavak hijan a keresok nem segitettek de valszeg mas is kerdezte mar igy nem akartam uj topikot nyitni a kerdesnek. Egy 30kV-os Tesla tekercset epitek. A kerdesem, hogy van-e olyan egyenlet amivel ki tudnam szamolni, hogy kulonbozo elektromos es kornyezeti jellemzok alapjan mekkora szikrat fog huzni ket elektroda kozott? A segitseget elore is koszonom.
Egy gyakorlati képlettel tudok szolgálni, ami a szikraközös tekercseknél elérhető elméleti maximális szikrahossz:
![]() l-szikrahossz cm-ben, Wbemeneti- bemeneti teljesítmény W-ban. Az, hogy hány kV-os a táp, nem mond túl sokat.
Szia, Koszonom a valaszt. Levego paratartalma, homerseklet, nyomas es egyeb kornyezeti jellemzok mennyire szamottevoek?
Semennyire. Már ha a normál lehetséges értékeket vesszük, mert ha megnézzük 50mbar mellett a szikrahosszt, akkor könnyen lehet, hogy 50x akkora is kijöhet.
Egyébként pedig a szikra saját ioncsatornája sokkal jobban befolyásolja a környező térerőt, és ezáltal a szikra alakját, és hosszát, mint bármely más környezeti tényező.
Közben most meg a sok webtárhelyem egyikén találtam egy 24V-os minitesla rajzot+nyáktervet, még több éve készítettem, lehet valakinek jól jön.
Bővebben: Link Bővebben: Link
Ez nem véletlenül Skori 24 voltos teslájának nyákterve? (nekem nagyon ismerős....)
Ez amúgy teljesen ugyanaz mint Skorié csak a nyákon tágasabban vannak elhelyezve az alkatrészek és máshogy?
Tudom, hogy ugyanaz, de nem egyértelmű (konkrétan nem írtad bele
![]()
Megegyezik, de nincs ellenőrizve (nincs megépítve). Így egy gyors átnézés nem fog ártani. Egyébként azért csináltam, mert utálok hozzáférhetetlen alkatrészeket csipesszel pakolgatni a nyákba, meg kiszedegetni.
Ahogy nézem, van benne 2 jumper, ha jól emlékszem ezzel a folyamatosüzemet lehet ki-bekapcsolni, valamint moduláló jelet lehet rákötni a BUZ11 szaggatóra. |
Bejelentkezés
Hirdetés |