Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 300
(#) sapika hozzászólása Nov 26, 2010 /

Hali! Visszatérnék a Samsung RT 37 MASS felül fagyasztós masinára. Van a gép burkolata alatt ,szivacs szigetelés tocsog a víztől elképzelhető hogy attól nem hűt rendesen ?A hűtő oldala meleg a kompresszor nyomó csöve alig hideg a másik forró.1 óra üzem után a fagyasztó éppen hogy deresedik.Szállítás után kb 2 hónapig volt rendben minden.Utána egyre gyengébb lett a hűtése.Szerintem szökik a gáz. Erősítsetek meg a diagnózisban A jelenséget mire utalnak ! Köszi szép hétvégét mindenkinek.
(#) raptor1974 válasza sapika hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Szia sapika.
Egy kis helyre igazítás:
Az a cső ami forró, a kompresszor nyomócsöve. Az alig hideg a szívócső. A tünetek amúgy utalhatnak hűtőközeg szökésre, vagy dugulásra. Milyen hűtőközeggel van töltve a rendszer? A zöldséges rekesznél levő adattáblán rajta kell lennie. (vagy R600a vagy R134a)
(#) sapika válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Szia raptor1974! Köszönöm a kiigazítást és a válaszod is! Fordítva írtam R134a közeggel töltött a rendszer!
(#) csabacsaba hozzászólása Nov 26, 2010 /

Sziasztok.Lenne egy kérdésem hogy van egy olyan lámpánk hogy hozzá kell érni a fémhez és akkor gyúl fel az égő és a hűttövel egybe van kötve és amikor a hűttö be kapcsol a lámpa fel gyul.
Mi lehet a próbléma??
(#) GabócaSzamóca hozzászólása Nov 26, 2010 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem split klímával kapcsolatban, szeretnék egy kis segítséget kérni:Betudtam szerezni egy digitálismultimétert is amivel szeretnék egy két dolgot mérni, mit pl ( elvileg ez kell hozzá).:

1.Hogyan tudom megmérni, hogy leégett-e a motor, illetve szakadása van, ha létezik ilyen? Mit és hogyan mérjek?
2. van egy 1 fázisú klímakompresszorom is, amit nem tudok eldönteni, hogy jó-e. 3 kábel jön ki belőle. Itt is is hogyan tudom eldönteni, hogy jó-e vagy sem.?

Várom válaszotokat!
(#) raptor1974 válasza sapika hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Szia sapika.
Akkor nagy valószínűséggel dugulással állsz szembe. 10-12g R600a rátöltése megoldhatja a dolgot, mivel ez feloldja a kapcsőben lerakódott olajgyantát.
(#) sapika válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Szia raptor1974!Köszönöm az infót! Később még jövök mert van másik kérdésem is További szép 7 végét !
(#) pocketweb hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok.

Nekem olyan problémám van a polar 530 v típusú hűtőmmel,hogy minden működik rajta,értem ez alatt a kompresszorokat,számítógépet stb. Bekapcsol,elkezd hűtteni,de nagyon lassan. Három óra alatt -5°C-ra megy le a hőfok mikor -70°C ra állítom be. Belül deresedik a fala felül. Gondolok arra,hogy a gáz mennyisége okozhatja ezt,vagy más oka lehet neki? A segítségeket előre is köszönöm.

POLAR%20.pdf

(#) csabacsaba hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok.Lenne egy kérdésem hogy van egy olyan lámpánk hogy hozzá kell érni a fémhez és akkor gyúl fel az égő és a hűttövel egybe van kötve és amikor a hűttö be kapcsol a lámpa fel gyul.
Mi lehet a próbléma??
(#) mugab válasza csabacsaba hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Érzékeny a lámpa és a mikor beindul a hűtő nagy áramot vesz fel és ez zavarhatja meg a lámpa működését.
(#) c3ll hozzászólása Nov 30, 2010 /

Sziasztok,

Gorenje, 2 kompresszoros kombi hűtőnknek a hűtő részének a hátuljának a jobb oldala ki van púposodva, a bal oldala nincs, viszont ott meg nagyon jegesedik.
A hűtő hátán a csőnek csak az első köre meleg, a többi már hideg. Van valakinek ötlete mi lehet a gond?
(#) kaqkk válasza c3ll hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Nagy a valószínűsége hogy ki lukadt az elpárologtató
és szökik a gáz . Ha még nem túl öreg a gép , javasolnám egy új elpárologtató beépítését (az eredeti elp nem javítható)
(#) kaqkk válasza pocketweb hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Mire használsz egy -70c os fagyasztót ??
egyébbként valószínűleg nincs problémája mert ezek elég lassan kezdenek hűteni . A kétkörös hűtés alacsonyabb hőfokot tud de lassúbb !
(#) pocketweb válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Kaqkk,köszönöm a gyors válaszodat. Akkor holnap huzamosabb időre fogom bedugni a hűtőt. A -70 °C nem szükséges nekem,de ha tudja akkor az nem baj . -85°C-ot tud igazán,de ezt a hőmérsékletet semmi kép sem fogom kihasználni. -40 lesz a használt mérce. A gáz nem megfelelő mennyisége akkor kizárható?
(#) kaqkk válasza pocketweb hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Egy Háztartásban használt fagyasztóban is nagyon alacsony a 40 fok ! A fagyasztott élelmiszerek -18c fokon
tárolhatók a leghosszabb ideig , ez alá menni enegia pazarlás ! Különben ez egy laboratóriumi fagyasztó ?
(#) pocketweb válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Szia.

Igen,ez egy laboratóriumi fagyasztó szekrény. A -40 azért lesz mérvadó,mert ez a "legmelegebb" hőmérséklet mire be lehet állítani. Persze egy számítógép vezérli a hűtést és gondolom "megoldható" lesz a hűtési érték emelése. A szenzorok plusz fokot is mérnek és ebből kifólyólag idő kérdése lesz átprogramozni.Bár még bele nem néztem a vezérlő dobozba,de remélem lesz valamilyen pc-re való csatlakoztató felület. Hétvégén belemerülök és remélem minden rendben fog menni értem ez alatt a hűtést is.
(#) jesi hozzászólása Dec 1, 2010 /

SN klímaosztályú 176+40 literes szabadon álló Nordfrost DD216 A+ hűtőm +10 - +32°C környezeti hőmérséklethatárok között alkalmas. +10°C alatt be sem kapcsol, a fagyasztó is kiolvad. Ha tudnám, hogy ezek "a másféle már nem kapható új fejlesztésű csodahűtők" hogyan és hol érzékelik a szobahőmérsékletet, hol és hogyan avatkoznak be a kompresszor vezérlésébe, talán be tudnám csapni valami lokális beavatkozással, pl. pótfűtéssel (izzó, ellenállás). Minden segítséget nagyon köszönök.
(#) kaqkk válasza jesi hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Az elpárologtatóra tegyél egy fűtőszálat , ami becsapja a termosztátot ! Nem a szobahőmérsékletet érzékeli , hanem a normáltér hőmérsékletét , ha ez nem megy 10c fok fölé nem indul el a hűtő . Ilyen egyszerű .
(#) jesi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Király! Köszönöm!
(#) kaqkk válasza jesi hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Csak egy dologra figyelj ! A fűtőszálat úgy kösd be hogy amikor a termosztát megállítja a kompresszort csak akkor fűthessen !Ja és ha a készüléket mondjuk kamrában használod és mínuszba megy a külső hőmérséklet ,ledermedhet a kompresszorban az olaj , ami indulásnál
a komp halálát okozhatja !!!
(#) jesi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Hm! Nem is olyan egyszerű. Ezek szerint célszerű lenne valahol +1°C környékén letiltani. Normálisan nem nagyon fordulhat elő, de távollétemben ilyen időjárás mellett még ez sem kizárt. Leköteleztél.
(#) raptor1974 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Szia jesi.
Ha ez egy hagyományos felépítésű kombihűtő, akkor nem a normál tér hőfokát érzékeli, hanem a normáltéri elpárologtató hőfokát. A hőfokszabályzó kikapcsolási értéke beállítható (valahol -19 és -25 fok között ha jól emlékszem), a visszakapcsolás viszont fix értékű. Ez kb. 2,5 vagy 4 Celsius fok.Azért ennyi, hogy a normál téri elpárologtatóról a jég leolvadjon. Azonban ezt a meleget a sima kombihűtők a környezetből veszik. Ezért ha a környezeti hőfok túl alacsony, akkor vagy egyáltalán nem tud bekapcsolni, vagy csak nagyon soká. Ez a normál tér hőfokára nézve nem okoz nagy problémát, hiszen a környezeti hőfok közel van a kívánt belső hőfokhoz. Viszont a mélyhűtő rész már teljesen más tészta. Az ugyanúgy melegszik, mivel tökéletes szigetelés nincs és ki fog olvadni mire a készülék újra elindul. Egyes típusoknál van beépítve egy fűtőszál, amit egy kapcsolóval kapcsolhatsz be. Ez a kompresszor tekercsen keresztül kap áramot ha a termosztát kikapcsolt. Felmelegíti a hűtőtestet és indulhat a móka. Egyes (leginkább BOSCH) hűtőknél ezt úgy oldják meg, hogy a belső világítást becsukott ajtónál is fél fénnyel üzemeltetik (ez is kikapcsolható ha nincs rá szükség). Ez elég hőt ad ahhoz, hogy a készülék újra tudjon indulni. Én ezt a megoldást javasolnám. A külső, túlságosan nagy hideg nem az olaj ledermedését okozza, hanem elnyelődik benne a hűtőközeg, ami induláskor olajfelhabzást, ezáltal folyadékütést, szeleptörést okozhat. Ez ténylegesen hazavághatja a kompresszort. A másik probléma a túlkondenzálás lehet.
(#) jesi válasza raptor1974 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Szia raptor,
Ezt most egy kicsit emésztenem kell. A hőfokszabályzó gyári beállítását ezek szerint nem kell megváltoztatni. (A normál téri elpárologtatón érzékelve a kikapcsolási értéket magasabbnak hittem eddig.) Szimpatikus és egyszerű megoldásnak a belső világítás zárt ajtónál működtetése tűnik. Esetleg ezt a hőfokszabályzó bekapcsolásával lehetne reteszelni. A ráfűtés így is okozhatna túlkondenzációt? Az olajfelhabzás kb. milyen külső hőmérsékletnél állhatna elő? Köszönöm szépen.
(#) kaqkk válasza raptor1974 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Igazad van rosszul fogalmaztam :hide:
(#) raptor1974 válasza jesi hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Szia jesi.
A gyári BOSCH hűtőknél egy diódát (Pl.1N4007) kötnek párhozamosan a világítás kapcsolóval, illetve a kettő közé, a diódával sorba egy kis kapcsolót, mivel erre ha meleg van (pl. nyáron) nincs szükség. A túlkondenzálást a nagyon alacsony környezeti hőfok okozza. Ezáltal alacsony lesz a folyadék állapotú hűtőközeg nyomása, így az egész rendszer alacsonyabb nyomású munkapontra fog beállni. Ez, ha túlságosan alacsony, akkor káros lehet a kompresszorra nézve. Az olajfelhabzás akkor fordulhat elő ha csont hidegre lehűl a kompresszorban az olaj. Ha a ki és bekapcsolási ciklusok üzemszerűen követik egymást, akkor kicsi az esélye, mivel a kompresszor test azért nem hűl le olyan gyorsan.
(#) jesi válasza raptor1974 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Szia raptor,
köszönöm az alaposságodat is. Így már megoldás közelbe jutottam. Már csak kíváncsiságból kérdezem, hogy, ha a régi hűtőknél nem voltak ilyen klímaosztályos megszorítások, most miért váltak szükségessé?
(#) raptor1974 válasza jesi hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

A régi hűtőknél alapvetően három csoport volt. Mélyhűtők: fix kapcsolási differenciával szabályoznak, a visszakapcsolási érték 5-6 fokkal magasabb a kikapcsolásinál. A XX-os rendszerű hűtők dettó. A XXX-os rendszerű hűtők voltak az első önolvasztósak, de ezeknél a normáltéri elpárologtatón volt egy fűtőszál, ami a termosztát kikapcsolása után a kompresszor tekercsével sorba kötve fűtötte az elpárt. Csak az energiatakarékos gépek megjelenésével ahol már nem volt fűtőszál jöttek elő ezek a problémák.
(#) jesi válasza raptor1974 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Kedves raptor
(#) Rollsroycephantom hozzászólása Dec 3, 2010 /

Üdvözletem .Hütőgéproblémával állok szemben Típus Ariston MBA 3811 kombinált hűtőgép .Olyan problémánk van ezzel a hűtővel hogy elfelejt bekapcsolni ! a világítás is kiment mindez észrevétlenül történt meg , azóta vettem már bele égőt is . Csak úgy tudom elindítani a hűtőt ha a világítás kapcsoló gombját elkezdem kocogtatni ekkor nem mindig de hirtelen elindul , viszont egyfolytában hűt megállás nélkül .Csak akkor kapcsol ki ha lejebb veszem mondjuk 2-3 as fokozatra :nemtudom: szerintetek mi lehet ? Ám vettem bele égőt is de cseszik égni ....... leszereltem a felső részt ahol az állitó gomb és a világítás gomb van de ott nem találtam semmmi rendelenest , a fokozat állitó gomb kapcsoloba egy kis pici alumínium cső fut ..... Szerintetek nagy a baj ? szépen zug nem hangos hűt ahogy kell ...
(#) raptor1974 válasza Rollsroycephantom hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Szia Rollsroycephantom.
Valószínűleg a hőfokszabályzó rakoncátlankodik. Próbáld meg áthidalni, és ha beindul a kompresszor, akkor hőfokszabályzó csere.
Következő: »»   29 / 300
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem