Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Ha netán mégis, akkor alufóliával begöngyölheted az egészet.
A réz fajlagos ellenállása 17 nΩm,
az óné 115 nΩm, az ólomé 208 nΩm. Inkább ezüstözni 15,9 nΩm kellene, nem forrasztóónozni. Árnyékolást nem látok szükségesnek, bár egy zsebtelefonos vagy PMR446-os közvetlen közeli kísérletet érdemes elvégezni. Esetleg kétoldalas nyák még jobban árnyékolna. Nem tudom, a vezetőcsíkot méretezted, hogy 75 Ω impedanciájú legyen?
Az ezüstözéssel teljes mértékben egyetértek, de sajnos nem láttam értelmét egy ilyen kaliberű dolgnál nekiállni házilag ezüstözni. Telefonos kísérlet volt, dect telefonnal is, meg gsm-el is, egyik sem okozott látható zavart, ha látnám értelmét, még RF szignálgennel meg lehetne tolni, nyilván van az a térerősség ami ezt a kis árnyékolatlan cuccot meg tudja szórni
![]() A vezetősávot sajnos nem méreteztem, nem szakterületem az RF, és nem vettem a fáradtságot utánanézni
Sziasztok!
A mai nap elkészültem életem első normális hangszórójával. Az osztályomban hangszóró készítési pályázatot írtak ki és már egyébként is szerettem volna hangszórót csinálni így hát megpróbáltam a lehetetlent de végül sikerült. 3 Teljes délután alatt készült el eléggé fáradtságos munkával de szerencsére nem csalódtam a végeredményben. A mély hangokat nagyon szépen adja vissza a magasakat egy kicsit tompábban de egy hangszínszabályzóval az eredmény tökéletes.
Olyanról még nem is hallottam hogy hangszóró készitési pályázat
![]() Gondolom valami szakközép lehet... Hányan indultak (rajtad kivül) működőképes modellel? Egyébként ötletes és tetszik. Gondolom azt már közben kitaláltad hogy mit lehet majd javitani a következőnél...
Tudod, kicsit sárga, kicsit savanyú... de a mienk. Nem Highend, de szól. Becsülendő a bátor hozzáállás, kreativitás. Csak így tovább, merjen alkotni!
Igen szakközepes vagyok és kb 5-6 ember fog csinálni rajtam kívül mert ezt a jövő hétre kellett volna de akkor nemleszek suliban így megcsináltam még ezen a héten. Két dolgon változtatnék, nagyobb átmérőjű pillét raknék mert kicsit visszafogja a membránt és 1 centivel kisebb peremet hogy pont illeszkedjen a 20 centis gumiperem.
Mindezek mellet, a kosárt volna jó kicsit masszívabbra készíteni.
A mágneskörön is lehetne csiszolni, mert igy csak az eltévedt erővonalak metszik a lengőtekercset...
Gondolom hosszában van felmágnesezve a mágnes és akkor a végére lehetne tenni egy lágyvasat meg egy vas csövet a lengőtekercs fölé. De akár utólag is lehetne pár "L" alakú lemezt odatenni hogy zártabb legyen a mágneskör... De szerintem igy is megérdemel egy ötöst minimum
Most vasárnap készültem el a már egy évvel ezelőtt befejezni tervezett Attila86 féle labortápegységgel.
A 2. képen a LED-próba feliratnál eléggé előjön, hogy az előlap nem lett valami túl szép, hát ilyen lett, de a valóságban azért nem ilyen csúnya, messziről nem is látni ezt a porózusságot a nyomtatáson(ami valószínűleg akkor keletkezett, amikor először véletlenül arrébb ragasztottam fel, mint kellet volna, és vissza kellett szednem). A LED-próba egy, a labortáp résztől teljesen független funkció, meglepő módon LED-ek kipróbálására van. A hangfalcsatlakozót azért tetem rá, mert nem lehet mindenen banándugó, és ha csak csatlakozó nélküli vezetéke van valaminek, akkor is lehet használni. A 6. képen látható, a hűtőbordára szerelt ventillátort a szintén Attila86 féle hővédelem vezérel(ennek az érzékelője a hűtőbordán középre szerelt dióda (MBR10100)). A hővédelem azért nem látszik sehol, mert az a labortáp vízszintes panelja alatt van a műszerdobozhoz(ami Lomex-es M21-es) csavarozva. A hővédelemnek külön trafója van (erről megy a LED-próba is), ez az a piros trafó, ami az 5. képen látszik(ez alatt van a tápegységhez tarozó két kisebb trafó). A nagy, szürke trafó, a hűtőborda és a hálózati csatlakozó kétkomponensű ragasztóval van a helyére ragasztva. Ez a hálózati csatlakozónál látszik viszonylag jól. A hővédelem LED-jét ki is vezettem az előlapra, ez a 4. képen látható(azért nem egyvonalban van az áramgenerátoréval, mert itt volt olyan hely a táp NYÁK-ján, ahol nem volt vezetősáv, és ki lehetett fúrni.). Köszönöm azoknak, akik a hővédelem és a tápegység témájában segített(a tápegységre irányuló segítségkérésem mondjuk már jó régen volt)! Kíváncsian várom, ki mit szól hozzá!
Szia! Nekem nagyon tetszik. A hangfalcsatlakozó helyett lehet olyan banándugó-foglalatot kapni, ami csavaros, és alá lehet szorítani a csupasztott vezetéket. Ilyenre gondolok De így is jó, nem kötözködni szeretnék.
Ami problémás lehet, az a hűtőborda. Ahogy látom nincs semmi rács a dobozon, így gyakorlatilag a borda a doboz belsejét fogja felfűteni, aztán túlmelegszik, mert hiába a ventillátor, ha a levegő nem tud hova távozni. Az előlap meg nem problémás, nem szokás azt közvetlen közelről nézni, hogy előjöjjenek a nyomtatási hibák.
Köszönöm.
Hát nem tudom, nekem jobban tetszik így, hogy külön van, meg az a banáncsatlakozó, amit tettem bele. A hűtőborda hűtésén én is elgondolkoztam, először én is arra gondoltam, hogy kivágom kétoldalt amerre fúj, de oda jutottam, hogy megpróbálok szerezni inkább valami csövet, amivel a légáramlatot odavezetem a doboz tetején lévő kis rácshoz, de ehhez nem biztos, hogy van elég hely, szóval vagy kivágom az oldalát mégis, vagy hagyom így. De mondjuk csak akkor éreztem túl melegnek, amikor 5-7 percig járattam 2A-t levéve róla, és arra amire kell, elég valószínűtlen, hogy lesz bármikor is ekkora teljesítményfelvétel. Amúgy tök vicces/érdekes, hogy ha nagyon meleg, akkor érezhetően könnyebb tekerni a potikat. Majd még meglátom, köszönöm az építő jellegű kritikát!
Korrekt munka, gratulálok hozzá!
A nyomtatási hiba miatt ne fájjon a fejed, szerintem abszolut nem látszik, és nem von le semmit a cucc értékéből. Sokkal nagyobb gond a hűtőborda, azt mindenképpen oldd meg, mert lehet ma még úgy gondolod nem fogsz belőle 2-3A-t kivenni, aztán egy hét vagy egy hónap múlva meg már 5A is folyik
Őőő a táp max. 2A-t tud...
De ettől függetlenül még meggondolom. Köszönöm a dicséretet!
Akkor valóban nem fog 5A folyni, de gondolom érted mire céloztam
Igen, teljes mértékben, és mint írtam, meg is gondolom mégegyszer.
Hali!
Elkészült életem első saját tekerésű trafóm. Kb 100-150W-os lehet a primer 0,30mm vastag huzallal lett a szekunder 1,5mm vastag. Eddig még csak 12V 6A és 6,3V 10A ad le de még rá fog kerülni egy 250V-os rész is mivel csövesben lesz. Kb 2napig tekertem a primer mert sokszor elszakadt de végül is megérte. Teljesen halk meg sem zizzen és teljesen biztonságos lett. A mag M85.
Hali.
Nem akarlak elkeseríteni, de a 0.3-as huzal vékony ekkora teljesítményre. Nagy lesz a feszültség esésed, ráadásul melegedni is fog a trafó.
Nem baj van még egy cséve amin 0,6mm a primer de nincs rajta szekundér.
Ez már jobban hangzik.
[OFF]Akkor el kezdem holnap a szekundert meg tekerni. De gondolom nem baj ha 2mm vastag lesz?[OFF]
Ha ráfér..
Idézet: Mi alapján tekerted,hogy nem tudod hány wattos lesz? „Kb 100-150W-os lehet a primer”
Ezt mondták a trafó tekercselőbe meg ilyen huzal volt olcsón.
Sziasztok. Megépítettem ezt a kis kapcsolást. A nyákterv ugyanaz, mint Vicsys kollegánké, de én smd ellenállásokat alkalmaztam, így jobban tetszik, illetve volt alkalmam gyakorolni az smd forrasztást. Beszéljenek a képek, pontosabban egy kép, mivel az alját nem sikerült jó minőségben lefényképezni...
Szép kis darab. Kár, hogy nem tudtad lefotózni a nyákoldalt, mert ott láthatnánk, hogyan sikerült a gyakorlás.
Próbálkozok vele...De ezzel a telefonnal esélytelen. Folyamatban van, ha sikerül, felteszek egy képet
Céép lett! Adj neki több fényt és le tudod majd fotózni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

szép munka!