Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Órák csőből - Nixie, VFD, stb.
Lapozás: OK   1 / 22
(#) Zeus SH hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy másik topicban már elkezdtem érdeklődni, hogyan tudnék "életben tartani" egy nagyon szép orosz VFD csövet. Jöttek is a kérdésemre válaszok, de úgy gondolom inkább ebben a topicban folytatnám az érdeklődést, mert kezd eltávolodni a téma a fluorescens kijelzőktől. Egy kicsit óra, egy kicsit vfd, egy kicsit nixie, numitron, ki tudja mi minden kerülhet elő még a témában, ami eredentően az órákkal foglalkozik.
(#) Zeus SH hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
@zombee: Nos igen, az IN12B egy szép cső. Eleinte fura volt nekem a "2" és az "5" számjegy megoldása, de ennek ellenére tetszett, pusztán az egyszerűsége miatt. Persze szebb lenne külön számjegy, hogyne, de mégis jó ez így...

Sajnos az elektroncso.hu oldalon az a 30k körüli óra tényleg a sznobizmus felé mehet el, én nem tudtam volna magamtól így megfogalmazni. Csak azon gondolkodtam el, hogy ki a bánatnak kell, hogy egy nixie mondjuk zenéljen... Ha értenék hozzá, biztosan tetszene, kihívást látnék benne hogy megcsináljam, de több semmi.

Kéne gondolkodniuk valami low cost verzión is, amit az is megvásárolhat (pl én), aki nincs igazán eleresztve pénzzel, ám nem sajnál egy emberi összeget egy normális funkciókkal ellátott eszközre.

A dobozolás már egy másik dolog, tényleg sokat dob (vagy ront) a megjelenésen. Én az IN12B-ből készült (rendelt) órámat dobozolás nélkül tárolom a monitor alatt. Havonta-kéthavonta kifujkálom belőle a port, de egyelőre semmi olyan doboz nem jutott eszembe, ami emelne a megjelenés színvonalán.
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Igazából nincs sok különbség a kettő meghajtása között, egy VFD-t vagy nixi csövet pedig nem lehet kontroller(AVR/PIC) nélkül értelmes feladatra kényszeríteni, max speciális IC-vel.

Az órámat(és akár a tiédet is) egy ATMega48 fogja meghajtani. A 28 lábból 5 foglalt(föld, táp, reset), a programozólábak(MOSI-MISO-SCK) beépítését is lehetővé kell tenni, különben kevés lenne a láb. Így 23 láb marad. Ebből kettő feszültségmérő lehet, másik kettő a tápvezérlő kimenet, újabb kettő(de inkább 3) a nyomógomboknak kell, a kijelzőre így 16 láb jut.
A kijelzőn 16 láb van, ebből kettő a katód, a maradék 14-et kell vezérelni. Bár meglátásom szerint lehet hogy 12 elég lesz(7+5). Ezekre kell tranzisztoros kapcsoló fokozatot tenni.
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
rendelt??? ki(k) és mennyiért rakták össze? kép van róla?
(#) Ricsi89 válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Én építettem ilyen kijelzővel órát, rtc plusz avr-el. Egy fél éve már üzemel, de még nincs befejezve. Lábspórolás miatt nem is az avr-el hajtom a szegmenseket, hanem egy bcd-7 szegmenses dekóder közbeiktatásával. Lehet hajtani simán is, csak nekem 14 lábú kontrollerbe kellett belezsúfolni mindent. Atmega8-ra kezdtem el fejleszteni, csak időközben a kontroller elhalálozott és mivel kellett egy óra, így egy Attiny24-ben született újjá az óra. Elméletileg már tudja az automatikus nyári-téli átállást is ,csak az átállásig nem készültem el a módosítással, így várhatok majd márciusig a próbával. Ha bármiben kell segítség ,akkor szóljatok! ja és multiplexált a kijelző.
(#) Sebi válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
"egy VFD-t vagy nixi csövet pedig nem lehet kontroller(AVR/PIC) nélkül értelmes feladatra kényszeríteni, max speciális IC-vel."

Ezt nem állítanám a "gazdaságos" szó beszúrása nélkül. Gondold el, a nixie sokkal régebben használatos, mint a mikrokontroller. Még tranzisztoros logikai áramkörökkel is készültek műszerek anno...
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
E-bayről rendeltem még tavaly vagy tavalyelőtt. Valami 80-90 dolcsi magassága ár dereng róla (csövekkel együtt) Úgy emlékszem, kitként is árulták, de várni kellett volna rá, inkább összeszerelve kértem, nem volt nagy árkülönbség. Illetve hát megvolt a kit-feeling azért, mert a csöveket tartó tüskéket át kellett forrasztanom, nem működött két cső... :/

Nemsoká megyek kajálni, akkor lefotózom ezt az órát is.

Amiket tud: 12/24 órás kijelzés, dátumkijelzés, két ébresztő, 10 fokozatban állítható fényerő. Meg van rajta RS232 bemenet, tetszőleges számot ki lehet vele íratni, bár ezt egyelőre nem használtam, szimpla óraként kiváló.
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
A csöveket is kiküldték vagy magadnak kellett beszerezni?
Bedobozolva adták vagy csak szimplán összeszerelve?
(#) zombee válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
A meghajtást hogy oldod meg a BCD után(~120V)?
Meghajtó IC vagy tranzisztoros fokozat? Esetleg a BCD már tudja ezt?
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Egy garnitúra cső (8db) benne volt az árban. Csak szimplán össze volt szerelve, semmi sallang nem volt hozzá. Aztán Ukrajnából rendeltem e-bayen egy marék tartalékcsövet hozzá, meg pár IN13 bargraph-ot, "sosem lehet tudni" alapon. Elvégre ki tudja mikor juthat ilyenhez az ember a jövöben...
(#) vicsys hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Mivel mindegyik csőnek van saját topikja, nem értem mért kell egy újabb x-ediket nyitni? Talán, hogy minél több helyen legyen szétszórva az info...? :no:
(#) rockersrac válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Nekem Iv-6 csöveim vannak, majd akaródzik belőle órát csinálni, meg egy IVL-1 7/5 -hez is hozzájutottam, kapcsolási rajz, leírás és még a panel amire be kellene ültetni, az is megvan! Egyedül az alkatrészek hiányoznak, de már az hogy megvan a leírás, az is örömteli, az meg hogy VADI ÚJ a kijelző, az meg csak tetézi a dolgokat!
(#) zombee válasza vicsys hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Gonolom, az illető kész alkalmazást akar látni és nem csak a csövek fizikájáról diskurálni...
(#) Zeus SH válasza vicsys hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Azért kellett új topic, mert első körben engem az órák érdekelnek. Óra nixie csővel, óra vfd csővel, óra nixie bar-ral, numitronnal, bármivel. Ezért lett egy külön topic, hogy ne offoljuk szét a különböző csöves topicokat az óra problematikájával. Aki meg órát akar, az meg majd lehet hogy örülni fog.
(#) vilmosd válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Hali
Mar bocs de a kereso 9 oldalt adott ki a "ora, nixi" szavakra.
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Megvannak a képek az óráról, csináltam róla "látképet" is, hogy hogy néz ki a helyére téve. Ha érdekes a dolog, délután-este kettészedem a két panelt és csinálok arról is képet.
(#) Hp41C válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Szia!
MPSA42, MPSA92 tranzisztokok 300V -ig használhatók. Ekkora feszültségekre már olyan ellenállásokat is illik használni, amik a 400V -ot elviselik...
(#) Ricsi89 válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
A BCD után a vfd-t tranzisztorok hajtják. A kijelző kb 40V-ot kap, tehát nincs itt olyan magas fesz. A rácsokat is tranyókon keresztül kell meghajtani.
(#) vilmosd válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Hali
Oda alkalmazhato a ULN2003 driver is. 50 V-os a kimenete.
Csa Vili
(#) Ricsi89 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Igen, csak mivel a kijelzőnek úgyis csináltam külön nyákot, így rákerültek a tranyók is. No meg ez volt otthon, nem kellett vennem hozzá semmit.
(#) zombee válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
VFD-hez a BC807-817 tranzisztorpárost kívánom használni, 100V-ig elmennek.

Pár hónapja kértem Dallas IC mintát, ami 20 kimenetes shift regiszter, kifejezetten VFD hajtására.
Sajnos pici, TSSOP-28 tokba van, amit egyelőre még maratni sem bírok...

A másik lehetőség, a 74141 kompatibilis nixie meghajtó IC. Ez egy dekóder, de sajnos csak 50mA-t tud leadni.
VFD-hez én a rácsokra használnám, lévén, egyszerre csak egyetlen kimenete aktív, és a rács sokkal kisebb áramot vesz fel...
(#) jpocok válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Szia!
A másik topikban írtad:
Idézet:
„Az óra IC szerintem egy plusz fölösleges elem”

Amiről én beszéltem, az önmagában tudja az összes funkciót, mikrokontroller nélkül. Íme itt van, "potom" 20 dolcsiért. Bár most látom, hogy "pre-programmed microcontroller". Ezt először nem vettem észre. A másik linket nem azért tettem be, hogy olyat kell építeni. Csak a cső típusa és fotója miatt, hogy legyen miből kiindulni. De úgy látom, Rockersrac sokkal több infóval rendelkezik erről a típusról. Ha publikus és szépen kérjük, esetleg megosztja velünk is.
(#) jpocok válasza jpocok hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Nocsak, miket talál az ember egy kis áskálódással. Ezt a csövet már máshol is említették.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Itt egész jó épitési leirások vannak:

http://webx.dk/oz2cpu/clock/nixie-clock2x3.htm

Az oldal több nixie óra leirást tartalmaz.
(#) rockersrac válasza jpocok hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Hamarosan kapjátok meg a magatokét az órával kapcsolatban!
(#) Zeus SH válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Csak nem valami okosság?

Közben olyan perverz dolgon töprengek, vajon mennyire bonyolult egy IN13-ra "ráküldeni" az óra másodperceit?

Ez persze csak afféle ötletelés, játék a gondolattal. Először ezt a VFD-t szeretném életben látni, s majd utána valamikor (ha a hozzáértők is úgy gondolják), elgondolkodnék még egy nixie-n.
(#) rockersrac válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
IN13 az a bargraph cső? Hát szerintem marha jól mutatna! Legalábbis nixie óra mellett! :beka3:
(#) rockersrac válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
ITT megtalálható a tegnap említett dolog, de előre szólok: OROSZ nyelvű doksi van benne!(meg pár kép a kijelzőről )Idővel majd más dolgok is megtalálhatóak lesznek a honlapon, de egyenlőre csak ez van fent még!
(#) kondorzs hozzászólása Dec 9, 2010 /
 
Üdv!

Én is szeretnék építeni már régóta egy órát PIC vezérléssel IV-6 VFD csövekkel, de sajnos amit gyűjtöttem kapcsolásokat az nem igazán jó, inkább NIXIE csövesek.

Akinek meg van működő kapcsolás az nem teszi közre, kezdem azt hinni, hogy csak elméleti tanácsok vannak, Tranzisztor így meg úgy, speci MAX ic-vel.. stb

De a tutit nem adják vagy nem akarják közzétenni, vagy csak szintén zenészmódon össze pakolgatják innen onnan rajzokból.

Szóval ha valakinek van már konkrét cucca rajz, program, leírás igazán közzétehetné, hogy tanuljunk egy kicsit.

NIXIE-s órák vannak fent... viszont VFD többcsöves az nincs..


Köszi.
(#) Zeus SH válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Ez már döfi, köszönöm! Micsoda kincsek előkerülnek!
Én ugyan vagy 10 évig tanultam (khm, tanitottak nekem) orosz nyelvet, mára annak örülök, ha olvasni tudom, értelmezésről már szó sem lehet

Igen, az IN13 bargraph, szép neon színű. Az IN9 pedig egy kicsit rövidebb, de lilás színű, ha jól emlékszem argon töletű neon helyett.

Marha jól nézne ki szerintem nixie órával, ahogy a számok alatt/felett csúszkálna a bargraph...
Következő: »»   1 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem