Fórum témák
» Több friss téma |
Megpróbálom becserélni a bitang nagy golyós orsókat.
Szia! Profil nem kell. Ez a mennyiség elég a komplett géphez. Sőt az X tengely tartója nem profil lesz hanem lézerrel vágott 8-10mm vaslemez.
A vasfűrész pici fogú, a fa nagyobb és forgácskihordós. A lényeg, hogy lassan kell fűrészelni.
A sínről még annyit, hogy elvágni el fogod tudni, de megfúrni biztosan nem.
A súlyra figyelj, nehogy behajlás legyen a vége. Erős a profil, de hajlik.
Nekem is van egy pár ilyenem, de rövidek és nehezek.Én letettem róluk. Nagyon simán futnak az tény, de a lézerkémhez nem kell ilyen masszív holmi. Inkább linear race körben nézz szét, töredékért kapsz a vaterán.
Van egy hp scannerből bontott rudam (igazából 2 van csak nem akarok felvágni) 12.79mm az valami 5 kerek mili inch vagy mi a fenében mérnek ezek.
Lehet ehhez csúszkát kapni itthon?
az 1/2" körüli, talán van is ilyen perselyem, de ezt csak vasárnap tudom pontosan megmondani
Lehet kapni műanyag perselyeket (műanyag csapágy, kemény, kopásálló, kenést nem igényel) ha nem is kapsz rá való perselyt, dörzsérral a 12mm-est rá lehet illeszteni.
Másik megoldás a kívül kúpos hasított persely pl, danamidból, az már utánállítást is lehetővé tesz.
Egész jó vagyok, már majdnem minden kötőszavadat értettem. Miért jó az ha kívül kúpos danamid persely? Valami vázlatod van róla?
Ha jól tudom, talán így lehet utánfeszíteni, ha kopik.
Azt a hasítás miatt lehet. A kúpost nem értem.
Mint a morse kúp, ahogy tolod beljebb, úgy csökken a belső átmérő.
Így oldható meg. Kemény forgácsoló munka, de utána örök élet+három nap.
Ha pedig itt vásárolsz cserélhető lesz a játék, és felkészülhetsz tartalék alkatrészekkel.
Köszönöm szépen, komoly munka, megmutatom, egy forgácsolónak amint találok egyet.
Mivel ezek a lineáris siklócsapágyak jól beállítva nagyon szigorú kényszert jelentenek, nagyon fontos a perselyek egytengelyűsége, illetve két rúd estén a párhuzamosság!
0,01-0,03 mm-es tűrést tartani csak ugyanazon a gépen egy felfogásból lehet. Ha estleg félreérthető voltam, a rajzon a "házilag" elkészíthatő megoldás van, az utánállítható persellyel. Az IGUS nem utánállítható, de csereszabatos perselyeket (és még sok ezer mást) forgalmaz.
Kipróbáltam a free millt, az nem tud tényleg több szintet marni, a visual mill az tud?
kíváncsiságból utánna éztem, hogy a szerzett kincseim (stepperek, hajtások, lézer stb.) mit érnek valójában...volt egy döbb...jóval 100k fölött lennék ha a közértbe mentem volna.És még messze a fény.
Ha gondolod részletezem...(mellesleg csak a dióda volt 13k, a generátorral meg a hűtésével)
Én 30 felett járok csak a mechanikával amiket eddig vettem, pedig tegnap kaptam két lineáris sínt 8 csapággyal ebből az egyik párt egy olyan nyákos melóért ami a leadástól számolva 3 órán belül kész kellett legyen.
-5 fokban gyártottam a nyákot odakint. Most éppen a központi Tesco-ban üzemel. Viszont a fagépemmel kimartam pozdorjából a csapágyházamat. Tökéletes lett holnap jön ugyan ez aluból csak előbb egy lapot síkba marok az asztalon. Csak egy jó tervező, és egy jó cam progi kellett hozzá, meg jó szenvedés mire kitanultam az alapokat.
Ma a vezérlést csinálgattam. Kaptam egy jó kis tápegység dobozt, az lett átalakítva. Majd a port leválasztásról lesz egy pár kérdésem, de előbb lefényképezem a vezérlőt.
Sziasztok.
Elkezdetem összerakni a mechanikát. Vegyes aluprofil+vaslemez(10mm, 4-5mm). Vettem a H.cnc fórumról trapézmenetes orsót 3db 950 mm-es, 2db kisebbet, kemény 2400Ft-ért. Itt egy pár kép. A legtöbb alkatrész saját gyártású!
Lz topicját olvasd el, ott Szalai úr tett egy nagyon fontos híddal kapcsolatos hozzászólást. Igaz félkész még, nem látni lesz-e alsó merevítés.
Gratulálok, előlrébb vagy mint én. ![]()
A trapézmenetes orsó nem olyan drága, én is gondolkodom egyen, csak nem tudok olyan menetet vágni a danamidba, meg úgy megköszörülni, hogy menetvágó legyen belőle.
A fa gép most marja aluból a z csapágyházát, 0.2-es fogásokkal megy, talán ma végez a felével ![]() Viszont nem melegszik a maró, mikor kiemeli leállítottam a forgást és simán megfogtam, most hogy már van egy 2 milis teknő öntöttem bele olajat, remélem hűtésnek jó lesz. Én vettem összeszerelő elemeket a profilhoz, 220Ft volt darabja, de úgy gondoltam, hogy ha már elköltök több 10.000 forintot, akkor legyen tisztességesen összerakva. Csak hogy az árakkal tisztában legyünk, egy 2 kilós 10mm vastag ( széles és cirka 1.20cm hosszú) és egy 2.8kilós 20mm vastag 8 széles, és cirka 50cm hosszú alu lap 7000 forint volt. A 20-asból lesznek a lineáris sinek rögzítő gyűrűi, a 10-esből a csapágyház meg egyéb amit még nem tudok. Ehhez jön még az alu profil, a rögzítők, a motorok, a meghajtó, a danamid rudak, és akkor még trapézmenetes orsó meg danamid megmunkálási díj még sehol.
Nem rossz az olaj, de a műanyagot kenni nem fontos, a hűtésre pedig jobb a víz. Ha nem permetez nagyon, akkor inkább azt használd!
Ha trapézorsót tudsz esztergáltatni, az IGUS-nál nagyon jó anyát lehet hozzá venni. (Ha veszed az orsót, akkor is esztergályos kezébe kell kerülnie.)
Aluhoz 1 vagy 2 élű maró illik. Hiába nem melegszik, hűtés kell neki. Ill. "kenés". Mert kenődik és feltapad a maróra, és onnantól már dörzsölésnek minősül a dolog. Fúró-vágó-üregelő spray illik hozzá.
Üdv!
Aluhoz a legjobb a sima faggyú.Az ürgeölő spray-t meg nehéz eltávolítani, nameg füstölget is. Kenéshez: A skf-nek van fain orsózsírja(fekete), ha valakit érdekel megnézem a pontos nevét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |