Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
A két szélső lehet a 230V a középső és egyik szélső 115V szerintem így lesz.
De a villanyégős dolog sokat segít! ![]() Azt már tudom,hogy Panasonic.
Ha a földelést is kivezették a csatlakozóra akkor az rendszerint külön jelölik. Általában külön kötéspontot alakítanak ki a földelés csatlakoztatására a trafó vasmagjánál. De műszerrel is ki tudod mérni, hogy valóban van-e védőföld csatlakozás a kérdéses kivezetéseknél. A trafó adattáblájára mi van írva?
Ezt a villanyégős dolgot , hogy érted? Kifejtenéd egy picit bővebben.
Hát sajna erre nincs semmi sincs írva. De azért köszi
Ez egy nagyon jó módszer trafó teszteléshez...
Ugyanis jön a konnektorból 2szál drót az egyikkel sorba kötsz egy égő (230v) a máik megy a trafód szélső kivezetésére a másik meg a másikra. Ha épen csak picit fel villan akkor jó. Ha világít nem jó. Remélem érthetőn írtam.
Köszönöm a választ így már értem mire gondoltál
"...melyik a föld"
Az a vasdoboz, amibe a trafó be van csomagolva.
Üdv mindenkinek!
Van egy 2X12V szekunderű kb 30VA trafóm. Ebből kéne nekem 9V 30VA-t csinálni, elég egy szekunder ág. Újra kell tekerni az egészet? Köszi: Csaba
Rendben van köszönöm!
De azt a 30VA-t a két szekunderre értik sorosan?
Bocsi, ha hülyeséget beszélek, de akkor ha vastagabb vezetékkel tekerem a szekundert, meg lesz a 30 VA? vagy legyen két egyforma szekunder párhuzamosan kötve?
Köszi: Csaba
Értem
Akkor a teljesítmény nem változik a kisebb feszültséggel és 'rövidebb' szek. tekercsel? Kössem őket párhuzamosan? :eeknoes:
Már megvan a híd, azon nem múlik. Most bontom a vasmagot, nehéz mert nem csavarozva van, hanem burkoló lemeze van és a vasmag lapjai össze vannak lakkozva
A bekötést illetően pedig Rád hallgatok! A lényeg, hogy elérjük a kb 30VA-t 9 volton. Egyértelmű választ kéreeek
Na akkor így már világos
Köszönöm!Oda lehet ítélni Neked ezért mondjuk 50 pontocskát?
88 menet volt 0,7-es drótból / telercs. Akkor 88/(12/9)=66 a képlet?
(Amúgy elég rendesen rá volt 'hányva' a vezeték a tekercsre. Megéri szerinted a primert is újratekerni, szépen, ahogy kell?) Köszi: Csaba
Találtam egy tekercs 1-es drótot. Tekerjem avval
Oké akkor feltekercselem. Nem volt a rétegek között semmi ne szigeteljem valahogy? Van pl. jóféle vékony bandázsszalagom.
(Amúgy csak kíváncsiságom miatt, miért mondtál 1-el több menetet, mint ami szám szerint jött volna ki? )
Úgy érzem, nem fog beférni a két tekercs a csévébe. Legyen egy, vagy tekerjem az eredetiből? (tényleg bocsi a sok kérdésért)
Oké!
Megírom majd, hogy hogy sikerült Egyenlőre nincs több kérdésem
Működik, igaz az eredeti dróttal, a másikból egy tekercs sem fért be a vasmag nyílásába. 8.8V-ot produkál, nem is rossz elsőre
Köszönöm a segítséget!!! Ha két egyforma tekercset kötök párhuzamosan sem lesz nagyobb a teljesítménye igaz? (bocsi kezdek fáradni) Azért azt az 50 pontot valahogy írassuk jóvá a számládon! Üdv: Csaba
Csak azt nem értem, hogy hogy a fenébe fért el a két tekercs a csévén úgy összehányva, mikor most, hogy szépen egymásra vannak fektetve, az 1 milis drótból nem ment bele a 67 menet és az eredetiből sem férne már bele mind
Látni, hogy szűkös lesz a másodiknak. Bár nem is tudom, hogy mennyire kell, mert az oldalon található zselés töltőhöz készült, ami 12Ah-ig tölt 6V-on. Én csak 4-4.5 Ah aksikat szeretnék róla tölteni és egy 6V 55W izzó hatására esik csak le a kapocsfesz 6V-ra, számítás szerint is 9,1A folyik, de a multiméterem kiakad 10Anél. tehát bőven van tartaléka így is szerintem... (javíts, ha valamit rosszul értelmeztem, vagy mondtam!)
Az 55W-os izzóval sorban mérve akadt ki a multiméterem
Szia! Amikor a szekunder le volt tekerve, akkor meg kellet volna mérni a rendelkezésre álló hely méreteit. Az a keresztmetszet kell amit a szekunder huzal el fog foglalni. A rendelkezésre álló keresztmerszet, a huzal átmérője és a szekunder menetszám ismeretében egy _tádlázatból_ könnyen ellenőrizhető, hogy valóban elfér-e a szükséges huzal. Számolásnál a sorok közti szigetelést is figyelembe kell venni. Mert az is hasznos helyet foglal el. Na de már megvan tekerve. Így ez a válasz kicsit megkésett...
Ez a táblázat hasznos, köszi! Műanyag csévetest van, ami egy kis házba csúszik be és azt fogják közre a vaslemezek. Ez volt a fura, hogy olyan volt a tekercs, mintha valaki csak befogta volna egy esztergába és max fordulaton felnyomta volna rá a tekercseket, csak hogy hamar vége legyen. a szigetelés nem lehet olyan vastag, hogy egy szinte egész tekercsel kisebb legyen a hely
Na mindegy működik az a lényeg! És KÖSZI MINDENKINEK!!!
Sziasztok!
Van nekem egy elvileg SM102a típusú hiperszil magom. Szét akarom szedni, de be van lakkozva az egész és nem jön szét a vasmag. Az összeszorító pántokból kivettem a csavarokat de azok is csak úgy jöttek le, hogy elvágtam a csavarokat és satuban kitekertem a kis hengerekből ami a pántokat összehúzza. Hogyan tudom ezt szétszedni anélkül hogy sérüljön a vasmag?
Ha nincs benne tekercs, én lehet megpróbálnám megmelegíteni óvatosan, hogy a lakk megolvadjon/elégjen. DE! várjunk meg valami szagértőt
Köszi, ez jónak tűnik! Kipróbálom karácsony után.
Sziasztok!
Ehhez a kapcsoláshoz szeretnék 30uH tekercset készíteni de nem tudom hogyan álljak neki ezért kérem a segítségeteket. Hány menet, milyen átmérőjű rúdra, milyen rézhuzalból? 6 Ampert kell elviselnie maximum. Esetleg van valami program vagy képlet amivel ki lehet számolni egyszerűen?
Szia A szükséges huzalkeresztmetszetet a megfelelő _táblázatból_ kikeresheted. S remélem ez a _kalkulátor_ segíteni fog a méretezésben. De ha ismert a ferritmag Al értéke akkor az _L_=_Al_*_N2_ képlettel is lehet határozni a tekercs jellemzőit. ( Az Al-es linkben is van kalkulátor.
Köszönöm! Segíteni segített megérteni pár dolgot az induktivitással kapcsolatban azonban arra még mindég nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan lesz nekem 60uH tekercsem. Majd valahogy összehozom, emiatt nem adom fel.
Helló !
Azt hallottam hogy trafóhoz a tekercsek szigeteléséhez nem jó a szigetelőszalag. Viszont a szigetelőpapírt összeragasztani vele, arra lehet használni nem ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Egyenlőre nincs több kérdésem