Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   54 / 377
(#) Sir-Nyeteg válasza sunraw hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Nálam még nem füstölt... Szappan meg leviszi
És kimondottan arra van kitalálva, amire használod
(#) sunraw válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Én a berner félével fúrogatok, fémhez jó, de aluhoz nem éppen. A faggyút ped a békebeli lakotosch kollegína ajánlotta.
(#) sunraw válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Végül is igen. A rozsdamaró felesleges, legjobb a víz.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Hehe, legalább nem kopik a maró
Viszont elkopott a szénkefe, ma kicseréltem de pont marás közben volt, leszedtem a marót, és amilyen csökött vagyok kivettem a hegyet, persze vért izzadtam mire belőttem hogy ott folytassa ahol abbahagyta, de már mar.
Milyen fogásmélységgel érdemes dolgozni és milyen fordulaton. Az előtolást akármiylen picire vehetem, de most 0.2mm-es fogásméylséggel mentem, ennél biztos többel is lehet menni, így a 10mm-es csapágyházam 50 lépésmélységgel lesz meg, ami iszonyat lassú. (most tar 8cm-nél)
(#) Sir-Nyeteg válasza sunraw hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Milyen rozsdamaró?
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Fordulatszám: meg van határozva a m/s-os vágóélsebesség, sajnos nem tudom ezt fejből.
800-1000mm/perces előtolással szoktam tolni alunak. kb 10krpm-mel. Szintén 0.2mm-es előtolással, mert szíjas áttételt használok, és féltem a drága egy- és kétélű marókat.
(#) szabi83 hozzászólása Dec 22, 2010 /

Gyűlik a forgács

SzabiCNC.jpg

(#) Sir-Nyeteg válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Néha azért takaríthatnál a szobádban...
(#) sunraw válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Csak arra céloztam, hogy nem kell mindig csodakence
(#) Sir-Nyeteg válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Készül a konfetti szilveszterre?
(#) Antauri válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Mit készítesz ezen a képen? Ennyi forgács alatt valami 3D marást tudok elképzelni.
Használtam én is ilyen gépet maráshoz de sajnos hamar megadta magát (elkezdett ütni, lötyögni). Nálad hogy bírja?
(#) sunraw hozzászólása Dec 24, 2010 /

Így előjáróban, Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Minden Kedves CNC-s fórumozónak, mivel később már ezt nem tudom megtenni, mert lassan indulok dolgozni
(#) SALáta válasza Antauri hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Csapágycsere, ha már ott van az ember kommutátor takarítás és ha kell szénkefe csere. Illetve én kis köszörű kővel fel szoktam "húzni" a patron kúpját, mindezt kézzel, ha van CNC géped akkor mindezt programból meg tudod oldani. Ipari gépen is fel szoktuk köszörülni ha összeveri az eltört gomba miatt kieső szerszám a kúpot.

Kellemes karácsonyt!
(#) sunraw válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Ha kell tudok flexi csovet az elszíváshoz
(#) Antauri válasza SALáta hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Van gépem, de sajnos ez most nem segített, ugyanis a csapágy forgott meg a helyén (műanyag foglalat) és kikoptatta. Igazából nem jöttem rá miért indult el a csapágy a helyén ha látszólag szépen fut, nem szorul vagy lötyög. Mindegy, a gépet már azóta elajándékoztam, de ezt a kúp felszabályozást megjegyzem ha valami történne a mostani ER11 befogóval.
(#) Antauri válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Utoljára amikor ment a gép, volt forgács nálam is rendesen, az asztal sem látszott. Műanyag csatlakozókat vágtam.

Forgács.jpg

(#) Szebence válasza Antauri hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Ilyenkor jönne jól egy elszívó
(#) Antauri válasza Szebence hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Bizony, a műanyag forgács ráadásul feltöltődik és rátapad mindenre. Eddig csak szívás volt, elszívás nem.
(#) SALáta válasza Antauri hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Akkor viszont már valami fortunába fogd majd be a követ, és jó minőségűt mert enni fogja. Vízszintes főorsónál nem gond, nálad gond lenne. A kis gépek patron felfekvő felülete pici, ahhoz ez a módszer jó. Jártam én is így már evig fúrógépnél hogy megforgott a csapágy, bosszantó dolog. ER 11 nem biztos hogy ütni fog.
(#) Antauri hozzászólása Dec 26, 2010 /

Sziasztok! Használ valaki olyan gépet ami DC szervóval megy? Mi a tapasztalatok? Konkrétan a karbantartásuk érdekelne, szénkefe kopás, ilyesmik. Eddig léptetőmotorral hajtottam a gépet, de gondolkodom a szervón. Megéri átállni? Köszönöm!
(#) nikolatesla hozzászólása Dec 26, 2010 /

Hali!
Egy 5D-s CNC gép mennyiből jönne ki házilag? Illetve mennyi lehet egy vezérlő hozzá,valamint mennyire kifizetődő egyet építeni mint venni?

Eddig jól szolgál a patronbefogó, persze sosem lehet tudni... A múltkor pl. szerszámtörés volt, azt hittem megsérült a befogó is, de rááltam a külső felére a tapintóval és 0,02mm volt az ingadozás ahogy eddig is. Azért mértem kívül mert belül sértetlennek látszott és nem fért bele a tapontó. goldolom ha elhajolt volna így is megmutatta volna az indikátor.
(#) Antauri válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Attól függ milyen stabilat építesz, szerintam 50 ezer alaphangon, és az csak amolyan deszkamodell. Vezérlőt 5 tengelyre láttam a vaterán, talán 30~40 ezer, ha Magad építed olcsóbb is lehet, csak olyant válassz ami kiforrott és nem kell még fejlesztened. Szoftver is van, Mach elviszi, de hogyan fogsz 5 tengelyre g-kódot írni?

Valamit befogva kellene mérni, gondolom vagy 1/8" vagy 3 as szerszámmal dolgozol, van olyan tapintó is amivel ki lehetne mérni, bár nem éri meg szerintem megvenni hozzá a drága órát (puppi- ???), annyiból már kapsz 3 szárat is . Anno 10 es ért adtak egyet, ez alkalmi ár mágneses állvánnyal és két fajta tapintóval. Ám ha nem ütöd fel a kúpot vagy a patront akkor nincs felverődés, vagy ha nem forog meg a szerszám, elhajlani meg talán nem fog.

Szerencsére "csak" a szerszám tört el, teljesen a patronnál, az fogta erősen, nem fordult el. Éppen oldalra mozgott a szerszám amikor eltört, ezért gyanakodtam a befogó meghajlására. Most beletted a bogarat a fülembe. Megmérem az ütést egy szerszámmal is.

Látatlanba nem lesz gond. Azért egy szerszámtöréstől nem szabadna tönkremennie a szárnak.
(#) Libus válasza Antauri hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Ha napi 8 órában hajtod a gépet, akkor készülni illik a motorcserére, amatőr felhasználásban ha jók a szénkefék, akkor nem kell félni tőle. Cserébe egy jóval dinamikusabb géped lesz. Tehát ha fontos a sebesség, akkor megéri.
(#) gulasoft válasza Antauri hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Alaphangon 50? Az nagyon deszkamodel.
Fémből jó motorokkal 150-200. Csak a meghajtásokat és a lineáris vezérlőket számolva az 5 tengelyre 100, és akkor mén nincs motor, meg vezérlés.
Amit most vettem lineáris sin, az 2*50cm + 2 kocsi (ez egy tengely) volt 14.000. Hobbycnc-n tedd fel ezt a kérdést, ott lehet épített már valaki hulladékból, vagy Sir-Nyeteg tud 5000-ért 3 tengelyes fémet motorok és meghajtó nélkül, nem tudom a 2 tengely plusz mennyivel dobja meg.
Szerintem az 5 tengelyesnek nagyon pontosnak kell lenni, nem hiszem hogy otthoni maradékból össze lehet rakni.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Ha minden igaz, ebből egy 5 tengelyes cnc lesz.
Egyszer már válaszoltam a kérdezőnek. Lehet hogy bunkó voltam, mert a kérdésére kérdéssel válaszoltam:
"Mennyiből lehet építeni egy házat?"
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Az a böhöm disznó fámvázas tákolmány az?
Fogasszíjas meghajtással azt mozgatni.... Milyen motor kell ahhoz? Milyen szíj, milyen pontos lesz az? Megint ez a találtam a garázsban két nagydarab sínt szöveg.
Én nem tudom milyen garázsok ezek, az én vásárolt házamban a pincében, csak korhadt fa, máló papír és pár régi csöves rádió volt, pár kredenccel.
Kredencből és a többiből lehet cnc-t építeni?

Hát ha jól tippelek ez sem 5000Ft lesz
Következő: »»   54 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem