Fórum témák
» Több friss téma |
Hát sokféle olaj van. Klímákhoz használt vákuumszivattyúolaj elég olcsó, és a hóbagolynál lehet kapni.
Bővebben: Link Ennél van jobb olaj is biztosan, de drágább is.
Köszönöm a linket. Ehhez a szivattyúhoz kellene az olaj.
Ehhez lehet kapni külön olajat, a leírásában is benne van:
Recommended oil (supplied) Ultragrade 15 Bár mennie kell más olajjal is.
Túl jó még a shell olaj is! Anno 1958-ban gőzturbinaolajat használtunk A rúgókra kell figyelni, és a lapátok hengeres felületeire
Egyébként teflonból nem lehetne megcsinálni a lapátokat a rotációshoz? Jóval olcsóbb lenne, és még azt is el tudom képzelni, hogy a teflon kopásállósága is megfelelő.
Rugalmasabb a kelleténél ehhez a feladathoz. A lapátok a fészekben pontosan illeszkednek, egyúttal tömítenek is. Hiába jó a teflon siklási tulajdonsága, ha nem eléggé alaktartó. Működés közben a fészkek forgási iránnyal ellentétes élei biztosan belenyomódnának a teflonba, ami ugyan kifelé mozgás közben nem lenne gond, de befelé mozduláskor akadályozná a visszacsúszást.
Akkor esetleg teflon betét a lapátok végén? Annak annyi lenne az előnye, ha kopik, csak ki kell cserélni, esetleg még állíthatóra is meg lehetne oldani. Csak azt nem tudom, mekkora a különbség a teflon meg az acél hőtágulása közt.
Komolyabb szivattyúkhoz vehetsz javító Kitet, lapátok, rúgók, rúgóvezető stiftek, szimmeringek, stb, bár lehet, hogy nekünk picit drága holmi. A kollega rendesen kifejtette a teflon alkalmatlanságát; + még kenődik is
Ne zuhanj kétségbe, 2 db 18m3 Edwardsot használtam 10 évig folyamatos üzemben, olajcsere nélkül. Üzemi vákuum 3-8x 10-2torr volt Migcsak az egyik megállt.Hát persze szedjük szét. Hogy abban micsoda mocsok volt,.... A tied egy szépség. Szokásos hiba rúgótörés. A darabok megsértették a hengerpalástot, műhelyben finoman a karcéleket legömbölítettük, javítókítből a lapátokat, rúgókat szimmeringeket cseréltük. Kb 2hét járatás után csak 10% vákuumromlással megúsztuk
Fincsi kis cucc
Turbómolekuláris szivattyú belsejét mivel szabad tisztítani egyébként? Illetve mennyire könnyen kell forognia a tengelynek? Egyébként úgy érzem teljesen simán forog, de pl. egy röntgencsőhöz képest ez nudli.
Azt hiszem, hogy CSAK egy módja van az amatőr tisztításnak, ( elssősorban hogy ha nem akarod kockára tenni a gépet,- ) hogy nem szeded szét.
Én különböző koncentrációjú, és anyagú oldószerek szivattyúzásával sikerült némi eredményt elérni, A végén hosszadalmas H2 öblítés következett.
Az mennyire normális, ha a felső rotor 1-2mm-t fel le mozog, miközben forgatom? Mert azt is el tudom képzelni, hogy a centrifugális erő stabilizálja a mozgását, de ez így elég furcsa volt, hogy 70 ezren kellene majd pörögnie, és akkora a kilengése, hogy még egy fúrógép is 10x pontosabb.
Szia Collector!
Mi újság a rotációs szivattyúval, amit szétszedtél? Írtad, hogy csak 0.8 barig ment le. Sikerült feljavítani a vákuumát? Én is hasonló gondokkal küszködöm. Van egy Leybold Trivac D4B-m. Nem olyan régen vettem e-bayen. De elkeserítően rossz vákuumot csinál. Cseréltem benne olajat, semmi javulás. Azon agyaltam szét kéne szedni de nem merem nehogy elrontsam.
Nem tudod elrontani, szét kell csavarozni.
Én még nem haladtam, de valószínűbb lesz, hogy gyártatok valahogy egy másikat erről levéve a méreteket. A tisztítást meg nálam vésővel kell kezdeni, mert a rozsda+szigetelés+megégett olaj egybeforrt rétege belepi az egész szivattyút.
Értem. Lehet, hogy kibelezem. Ebben atom fekete volt az olaj, amit leengedtem. Gondolod, hogy egy alapos szétszerelés és tisztítás után javulhat a vákuum? Gondolom akkor már illene tömítéseket is cserélnem.
Meg kell nézni a csúszó felületek mennyire sérültek.
Sziasztok! Hozzám kerül 2 db Edwards rv5 vákumoló gép ha valaki tudná használni akkor írjon! Bővebben: Link
Tisztelt Kollégák!
Ki tudna abban segíteni, nekem, hogy miként lehetne egy diffúziós szivattyúnak a szívási sebességét megnövelni, Van nekem egy Balzers diffúziós szivattyúm, mai elméletileg és úgy néz ki gyakorlatilag is 250L/sec-ot tud. A torka 160mm átmérőjű. Kicsit kevésnek találom ezt a teljesítményt,mert egy kisebb szivattyúm 70mm-es torokkal tud 120L/sec-t. A Varian VHS-6-os 160mm-es torokátmérővel szív 1550L/s-ot(lásd a mellékelt ). Mitől függ a szívási sebesség, és hogyan növelhető? Min. 500L/sec-re lenne szükségem. Elméletileg ez a torokátmérő képes kell,hogy legyen erre teljesítményre. Segítségeteket előre is köszönöm. Link
Növelni kell a fűtés és a vízhűtés teljesítményét. Addig tudod emelni amíg el nem kezd odakozmálni az alján az olaj.
Sajnos, számottevő változás nem megy. Szinte alig befolyásolható a külső ráhatások, és a szívássebesség korelációja . A szivattyú geometriai felépítése, valamint a kiszolgáló elektro - és hűtés adatok eleve megadják, mi lesz a végeredmény. Első blikkre a szívótorok belső max. átmérője adja a végeredményt, ami 14-16 inch, 3 fokozattal számolva.
Régebben a debreceni ATOMKIben gyártottak ilyeneket
Köszönöm a válaszokat!
Közben találtam egy amerikai patent leírást ami segíthet a problémán. Kedves besi99 érdeklődnék, van e még Santovac eladó? Köszönöm!
Helló
Ha nem vitte el a cica, vagy az egér, akkor 600ml-es bontatlan flaskában kéne lennie a pincében. Holnap megnézem, mert ma sürgős printerpucolás jött rám, a pókerről nem is beszélve. Az előző kolléga még elfelejti a gőznyomás - növekedés áldásos hatását is, valaminta höfoknövekedés egy szolid határon belül - tömegspektrométerrel kimutathatóan - kivégzi az olajat
Köszönöm a választ!
Ha lehetséges privátban kellene megbeszélnünk amennyiben megvan. A címem yolokukacchelloponthu Köszönöm!
A címed ott van az adatlapodon, mint mindenki másnak is.
Bármelyik hozzászólásnál a névre kattintva megjelenik. :yes:
Kiváncsiságból mi a fene az ami patent?
Mellékelem pdf.-ben a leírást. igazából a Varian cég gyárt ilyen szivattyúkat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |