Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infravörös közelítésérzékelő
Lapozás: OK   2 / 5
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Bocsi Na szétkötöttem de igy sem igy csak bevillan de ep csak egy pillanatra
(#) proli007 válasza lorant hozzászólására (») Jan 7, 2011 / 1
 
Hello!
Akkor az infra, csak egy pillanatra ad jelet? Sajnos meg kellene nézni szkóppal a kimenetét. (gondolom nincs..)
Az előző áramkör egy monostabil multi volt, azért adott csak egy impulzust. Így átalakítva, viszont egy hiszterézises komparátor. Ha szintet adna az infra, akkor jónak kellett volna lenni.
Mérjél rá műszerrel, az infra kimenetére, mekkora feszültséget mutat, amikor nincs előtte valami, és amikor van. Hátha okosabbak leszünk..
(Amúgy mire használnád? és mekkora a hatótávolsága?)
üdv! proli007
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Háát nemtudom hogy jól e mértem de a IR vevő kimenete és a - közt mértem és 4.3V de abevillan a led akkor sem változik szóval szerintem rosszat mértem
A leirásban az van róla az oldalon amit linkeltem ott úgy irták hogy addig világitt mig ott van az akadály előtte ...
erre szeretném rátenni:Bővebben: Link
csak ilyen kezdetleges senzor lenne hogy netudjak nekimenni vele semminek..
De esetleg ha más áramkört javasolsz én szivesen megépitem
(#) proli007 válasza lorant hozzászólására (») Jan 7, 2011 / 1
 
Hello!
Közben megnéztem az IR adatlapját. Lehet tudom mi a baja, ha igaz..
A vevőben van egy AGC (automatikus erősítés szabályzó áramkör). Ez ha állandó jelet kap, valószínűleg leszabályozza az erősítést, és ezzel a jel el is tűnik. Tehát az a gyanúm, hogy nem elég a 38kHz-es jel, hanem ezt még szaggatni kell. (mondjuk még egy 555). Aztán ha az IR kimeneten már ott vannak szaggatott impulzusok, akkor jöhet a multivibrátor. De lehet ebből újraindíthatót kell készíteni, ha azt szeretnénk, hogy a jel ne szaggatott legyen amikor a tárgy előtte van.
Holnap megpróbálok egy tesztáramkört építeni belőle. Valamilyen vevőm van, (valószínűleg nem ilyen) de még úgy sem próbáltam ki..
üdv! proli007
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Jaj most jut eszembe egy fontos információ amit elfelejtetem mondani :S Nem kaptam olyan IR vevőt mint ami eredetileg az áramkörbe van hanem Tsop1738.Ezt elfelejtem irni bocs.Lehet az a hiba?
(#) vilmosd válasza lorant hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Hali
Ezek a szenzorok kimondottan a IR taviranyitok vetelere es demodulalasara lettek kitalalva. A lenyege, hogy a taviranyito eloallit valami kodot, es az IR ado meg van modulalva valami 38 kHz kornyeki frekivel. A vevo veszi a modulalt IR jelet, es demodulalja. A kimeneten meg fog jelenni az eredeti modulalalo jel. Viszont ha az IR ado csak egyen 38 kHz jelet ad akkor nincs modulacio, tehat a kimeneten sincs valtozas. Gondolm az eredeti kapcsolas csak a valtozasra adott jelet. Viszont lehet csinalni jo erzekelot, ha a vevo oldalon egy NE567 PLL IC-t alkalmazol az ado frekvanciajara hangolva. A fotoerzekelo egy kozonseges fotodioda, vagy egy fototranyo, esetleg egy egyszeru erositovel megspekelve. Ha van valto IR jel a PLL behuz, es a kimeneten lesz egy valtozas. Csinaltam hasonlo erzekeloket es az erzekelesi tavolsag 1-5 cm volt. Az erositos valtozat akar 16 meterig is mukodott tukorrel. A Conrad nemet oldalan talalsz ilyen modulok kapcsolasi rajzat, de ha nem holnap keresek valamit az archivumban.
Csa Vili
(#) proli007 válasza lorant hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Hello!
Közben összeraktam azt az áramkört, amit elkészítettél. De hasonlóan viselkedett, mit amit tapasztaltál..

Valaha a HQ-nál vásároltam TSOP IR vevőt, és most megkerestem. Voltak meglepetések. Nem hasonlított a TSOP tokozására. Szemmel láthatóan ez az érzékelő SFH5110 de hogy melyik azt nem lehet tudni, mert típusfelirat az nincs rajta, csak két színes csík. Egy lila, meg egy zöldessárga..
Az IR adó egy infra Led volt, típusát nem tudom, és csak 20mA-el hajtottam (R4 100ohm volt). Az adó és a vevő 90 fokban voltak egymáshoz képest, a próbapanel miatt. Az IC2 frekvenciája 34,5kHz-et mértem, de azt szkóppal, amivel azért pontosan mérni nem lehet. Hatótávolság így kb. 5cm volt.
- A kezem közelítésére, felvillant a Led, amikor a kritikus távolságban volt. De az oka, hogy amikor a távolságon kívül van, akkor az IR kimenti szintje "magas", amikor belül, "alacsony". De a határértéken, a kimenet mindenféle impulzusokat ad ki, így elindítja a monostabil multit. Ezért van ilyenkor egy felvillanás a kimeneten. (Úgy látszik az AGC fokozat, nem a jelre, hanem a környezeti megvilágításra vonatkozik.)
- Ezért készítettem az IC2-höz egy modulátort. Tehát egy hasonló 555-ös kapcsolást, mint az IC2, (ahol R2=1kohm, R3=10kohm, C2=100nF) ennek kimenetével kapcsolgattam IC2 4-es (Reset) lábát.
Így már működik a kapcsolás. Hiszen a modulátor fokozat ki-be kapcsolgatja az IC2 vivőfrekit. A modulátor négyszögjele megjelenik az IR kimenetén, és ez már hatótávolságon belül, sorozatosan indítja IC4 monostabil multit.
- De kipróbáltam azt a módosítást amit javasoltam. (Tehát a modulátor nélkül) Működik, hiszen ha hatótávolságon kívül vagyunk, az IR kimenete magas, Ha belül, alacsony szintű. A gond az, hogy a kritikus távolságon az IR "össze-vissza" kapcsolgat, és ekkor az IC4 kimenete is ezt produkálja. De ha az IR kimenete és az IC4 bemenete (2-es-6-os összekötöt láb) közé, egy integrátor fokozatot kötök (100kohm/1uF) akkor már határozott az átváltás, nincs kapkodás a határponton.
- Eredeti kapcsolás mellett, egy távrángatóval belevilágítva az IR vevőbe, kb. 1m hatótávolságot mértem. (Mert az is modulálja az IR jelet.)

(Egyébként a pontos vivőfrekit tartani kellene, mert az IR vevő szelektív. Tehát célszerű, az IC2-nél az R3-at egy 1,5kohm-ra plusz egy 1kohm-os potira cserélni, és behangolni a vevő frekvenciájára a vivőfrekvenciát.)
üdv! proli007
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Megcsináltam ahogy mondtad hogy még egy 555 az IC2 Reset lábára és tényleg működik köszönöm szépen a segitséget nagyon sokat segitettél még esetleg ha tudnál anyit hogy hogy tudnám megcsinálni hogy érzékenyebb legyen? előre is köszönöm
(#) proli007 válasza lorant hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Hello!
Sajnos az érzékenységével sokat tenni nem lehet. A vevőé adott, így csak az adó teljesítményének növelése lehetséges. Esetleg meg lehet nézni, hogy az 555 mennyire tudja kihajtani a Led-et. (Megméred az ellenálláson a feszültséget, de moduláció nélkül, mert az is ki-be kapcsolja) Az 555-nek a plusz oldalon nagyobb a maradék feszültsége, mint a GND felé. Elsőként lehet a Led-et áthelyezni a GND-ről a plusz tápra, nagyob lesz az áram. Esetleg meghajtó tranyót használni, mint ahogy a távrángatókban van. (de ott a "kis tranyó" 1,5A-es..)
De mivel a térerő a távolság négyzetével csökken, nagyot dobni nem lehet..
üdv! proli007
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Értem.Jobban mondva nem is a teljesítménnyel van a baj hanem hogy ha lassan közeledik hozzá a tárgy akkor nem érzékeli csak egy bizonyos gyorsaság felett.Ezt mi határozza meg?Vagy hogy van ez?
(#) proli007 válasza lorant hozzászólására (») Jan 9, 2011 / 1
 
Hello!
Nem igazán tudom, mert ha a modulátor benne van, akkor nem lehetne különbség, hiszen az kapcsolgatja a jelet. Ha nincs benne, az más dolog, akkor a IR vevő utáni 10nF-tól is függhet..
Ja, azt még nem írtam, hogy elvileg optikával is lehet a távolságot növelni, de akkor az érzékelési szögnek is csökkennie kell. Tehát irányérzékenyebb lesz.
üdv! proli007
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
hm hát fogok kiserletezni vele. De észrevettem még valamit,működik kifogástalanul de néha ha érzékel és világítt a led ha már nincs ott a tárgy akkor is világitt tovább a led és mindadig mig lenem kötöm a IC2 resetre kötött 555 öst vagy a tápot.. de ez csak néha nem tudom mért csinál ilyet
(#) proli007 válasza lorant hozzászólására (») Jan 9, 2011 / 1
 
Hello!
Két oka is lehet.
Első, hogy a tápon keresztül a zavarjel visszahat az IR vevőre. (Nyák tervezéssel, vagy huzalozással is lehet gond, mint az erősítők földhurkainál.) Elég szép áramok rohangálnak itt már a Led-en. A meghajtó IC közelében tegyél egy nagyobb elkót, hogy az IC abból rángassa a Led áramát, ne a tápból.
A másik, hogy látják egymást az adó és a vevő, és a csatolás épp a kritikus határon van. Próbáld meg két külön táppal, akkor kiderül, honnan jön a zavar.
üdv! proli007
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szija.Megy tökéletesen nem tudom mivel volt a gond mert próbapanelen volt összerakva. Megterveztem nyákon és így már megy jól. Csak 1 problémám lenne ha rákötök egy relét akkor nem megy . Próbáltam úgy hogy a kimenetére kötöm a relét úgy úgy is ugyanazt csináltam mint a tranzisztoros módszerrel. Azt hittem nagy áramot visz a relé. Ezért a kimenetre kötöttem egy NPN tranzisztort emiterrét a - ra collectorát a relé egyikfelére a relé másikfelét meg a tápra. De ha bekapcsolom és érzékel bekapcsol de ha már nem érzékel akkor is bekapcsolva marad. esetleg valami ötlet hogy miért és hogy hogy tudnám megcsinálni? Előre is köszönöm

ui.: esetleg ha segít mellékeltem a nyák tervet...
(#) proli007 válasza lorant hozzászólására (») Jan 22, 2011 / 2
 
Helo!
A BD547 lábai a nyákon betű szerint ugyan jól vannak beírva, de a tranyó bekötése nem ez. Nézd meg az adatlapján, aztán balettozzon kicsit..
üdv! proli007
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Jaj igen azt tudom...rendesen van beforrasztva.Ha nincs beletéve a relé csak az a led mellette akkor is ugyan úgy ha érzekel bekapcsol a led bár villog de nem kapcsol ki ha már nem érzékel akkor is úgy viselkedik mint ha érzékelne de ha lekotom akkor már rendesen megy
(#) lorant válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Rájöttem. Na vagyis hát kicserélltem a bc547 et BC337 re mert az volt otthon hát ha az volt rossz és egyúttal az 1 Kohm os Bázisra menő ellenállást kicseréltem 220ohm ra és így már működikköszönöm a segítséget
(#) lorant válasza lorant hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Itt a végleges nyák terv ha esetleg valakinek kellene
(#) proli007 válasza lorant hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Hello!
"végleges nyák terv" Lenne, ha nem lenne hibás.
- A relé is 5V-ot kap, nem 12-öt. (Egyébként talán érdemes lett volna nagyobb feszültségről járatni, és a két Infrát sorba kötni. )
- A relé felső lábai zárlatban vannak.
- Az 5V-os stabinak nincsenek gerjedésgátló kondijai. De pufferkondi sincs a bemeneten. Nem tudom miből fog táplálkozni. De ha egy stabi kimenetén 470µF-os kondi van, akkor várhatóan egy viszáram diódát kell vele párhuzamosan kötni, mert esetleg kikapcsoláskor besértődik a stabi.
- A jobboldali Led-nek miért vitted el a GND-jét a világ végére? Hát ha rángatja a tápot? Miközben alatta van a GND, a C1 amit rángatni fog az meg a baloldalon?..
üdv!
(#) usane hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Hello!

Engem is érdekelne ez a dolog, alapnak jó lenne aztán majd fejleztgetem idővel. Kapatnék a kapcsolásról esetleg pdf-et vagy jpg-t? A nyák layoutjával nem sokra megyek, bár talán van valamim ami meg tudja nyitni.
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Hello! Sprint Viewer ingyenes nézegetővel megnézheted. üdv!
(#) küzmös Gergely hozzászólása Feb 6, 2014 /
 
Szia proli007! Megépítettem az első oldalon lorant nevű felhasználóval kitárgyalt kis kapcsolást TSOP1236-tal 2db NE555-el. Illetve az általad javasolt módosításokat is beépítve. 1.8 k helyett 1,5k+1k trimmer. Illetve a második IC 2-6-os lába közé 100k/1u integráló tagot téve.

Nos feszültség alá helyezve elsőre azt csinálta hogy az első led amely a működést hivatott jelezni az ugye világít.. a második felvillant majd elaludt. Eddig rendben is. Azt infra ledhez közelítve semmi. Majd hoztam egy távrángatót és azzal szépen pislákolt is ha nyomkodtam. (Olyan fél méter távolságig) Közben tekergettem a potit és felvéve szépen világítani kezdett folyamatosan a második.

Elmentem enni.. hogy ez miért fontos azt mindjárt megérted. (3 perc alatt bekaptam egy zsömlét ). Majd újra rátéve a 9V-os elemet látom hogy virít mind a két led.. sebaj gondoltam a potit feltekerve hagytam, de nem! Majd elkezdtem méregetni. Stabil 5volt megvan.. a kimeneten 3,6V. Majd próbáltam kisütni a nagy puffert.. semmi. Következő próbánál megint nem világít a led , és távrángatóval rávillantva kigyúlt és úgy maradt! Azóta is csesz a kíváncsiság és néha ráteszem az elemet és világít mind a két led. Nos mi lehet ez? Hol van elszúrva? Válaszodat előlre is köszönöm.

P1100420.JPG
    
(#) proli007 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Hello! Ó! Ebből az életbe meg nem mondom mi a gond.. üdv!
(#) küzmös Gergely válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Átnéztem vagy 10X de nem találtam műhibát.. Nos akkor a kályhától fogok elindulni és visszaalakítom az eredeti kapcsolást amit a srác linkelt. Utólag lehet hogy ezzel kellett volna kezdenem.. No most már mindegy.
(#) küzmös Gergely válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
No.. mielőtt nekiestem volna kicsit méregettem és vizsgálódtam.. Az első 555-ös forr. Cseréltem és így már visszaállt az "eredeti" állapot. Amivel indult. De levettem az elemet, mert fortyog az első IC. Nem tudom mi baj, de napvilágnál újra átnézem.
(#) küzmös Gergely válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
A kapcsolás első felében van valamiféle hiba, mert az IC2-t kiemelve szépen veszi a távrángató jelét a TSOP36. Több méter távolságból ha rávillantok akkor a második led kigyullad és folyamatosan égve is marad. Próbáltam az IC2 7-es lábán a 220ohm-ot megnövelni (4k7-re egy másik nagyon hasonló netes kapcsolás alapján) ,de nem ott a baj.. ugyanúgy forr. :S
(#) proli007 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Hello! Ha egy IC forr, akkor három dolog lehet.
- Már megpusztult
- Fordítva van a tápfesz
- Túl van terhelve a kimenet
Az utolsó, már egyből majdnem igaz is, mert kb. 200mA ami a Led felé folyik, és ez már az IC végárama.
Viszont az nem úgy van, hogy cserélgeted az ellenállásokat, mert azzal el is hangolod a frekit. A 220ohm egyébként feleslegesen kicsi. De annak megváltoztatásához meg kell változtatni a két ellenállást és a kondit is, hogy a frekvencia változatlan maradjon.
De megrajzolhattad volna az egész áramkört és mérni kell, nem találgatni. üdv!
(#) küzmös Gergely válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Értem.. Akkor valami oknál fogva "túl van terhelve a kimenet", esete állhat fent. A tápfeszt megnéztem.. az ördög nem alszik, de nyilván nem kötöttem rá fordítva. Az IC is vadi új volt illetve itthon is találtam vagy 3db-ot. Az első elmelegedését követően a második is elmelegedett volna ha hagyom.

Nos a kapcsolás ugye egy adó illetve vevő.. Nálam az adónál van valami. A vevő pedig úgy működik hogy infrajelre kigyullad a led (5-6m távolságból is) és úgy marad! Most nem tudom hogy ez az általad eszközölt "átalakítás" miatt van így, vagy miért nem billen vissza?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Most hogy ide keveredtem, proli007 nek igaza van , az 555 felforr, ha a 7 lábát 500-600 ohmnál kisebb ellenállással kötöd tápra. (5V vagy több) Jut eszembe a rajzon előírt tápot használod?
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Igen, az előírt 5V stab. De nagyon úgy fest hogy szkópolni kéne.. Csak akkor hajlandó reagálni az infrára ha "szaggatom". A frekvencia nem stimmel. Az új IC pedig most nem fortyog.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem