Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
http://picasaweb.google.com/110199258564073144287/LuxmanL2#[Itt][/url] találsz a LUXMAN L-2 erősítőmről képeket, majd ha végleg egyben lesz (gombok felrakva, teteje újrafestve) akkor lesz még egy pár újabb kép. Örülök, hogy tetszik és érdekelt legalább téged. ![]() Üdv.
Szia !
Én most szemeztem épp ezzel a csodával és rákerestem a kapcsolásra. Már első ránézésre a bemeneti fokozata nem tetszett. A végfok valódi bemenete a nagyfrekis technikából ismert, és még a HFM1 RIAA korrektor is valami ilyesmit használ. Ha digitálisan jelfeldolgozott zenét hallgatsz, javaslom a Piret-féle tranzisztoros erősítőt. Egyszerű, jól szól, kevésbé macerás. Ha más erősítőt építesz pl B5, azt nm javaslom. Analóg láncon kiváló, de CD, MP3-ró ebben is van valami idegesítő a hangzásban, csakúgy mint a FET-esekben. Tehát még Darlingtont se használj, túl gyors az is oda. Esetleg, ha elég mazohista hajlamú Vagy, javaslom a Pass-lab féle A osztályú erősítőt, vagy egy Hiragát. A Pass-t 1985-ben megépítettem. Az szuper, csak válóok ha főzés van a konyhában ![]() ![]() Tudom, hogy késői a válasz, de most láttam meg a topikot. Szia és kellemes hétvégét.
Szia
az a TDA7294
Köszönöm a segitséget mindenkinek.
Még egy kérdés, hogyan lehet megmérni egy erősitő teljesitményét?
Vedd igénybe Ohm-törvényét a teljesítmény méréséhez.
Elkészült a külső trafós megoldás és valami döbbenetes eredmény fogadott, A brumm és minden hálózati zavar teljesen megszűnt, a kapcsolók szikrái csak ritkán és halkan hallatszanak az erősítőbe ellentétben azal amikor majd megsüketültem egy pattanástól.
Szóval akárki akármi mond, megéri kiszedni a trafót az erősítőből és külön dobozba rakni. ![]()
Vannak jobban és vannak kevésbé zavaró trafók. Ez egyszer a szerkezetükből adódik, másodszor a gerjesztésük mértékéből. Illetve vannak érzékenyebb és kevésbé kényes erősítők.
De a lényeg. A külön dobozban lévő trafó számos problémát felvet. Ettől általában célszerűbb ha megfelelő méretű dobozt használ az ember, és abban próbál értelmes elhelyezést kitalálni. Vagy pedig azon belül hozunk létre egy mágneses szempontból árnyékolt részt. Ez utóbbi esetben megfontolás kérdése, hogy a trafót tesszük-e a védett térbe, vagy inkább az áramkört.
A "Higend"-ben van rá már példa.
Sőt az enyémben is külön-külön lesz a táp, az elő, és a végfokozat.. ![]()
Ezzel mind tisztában vagyok, de az most bebizonyosodott, hogy semmilyen módon nem lehet ennyire leárnyékolni.
Szerintem ebből semmilyen probléma nem lesz, mert 2 csatlakozó van az egyik nagyáramú, a másik pedig a segédtápot és a bekapcsolásért felelős relé áramkörét csatlakoztatja és úgy van megoldva, hogy ha bármelyik kontakthibás akkor lekapcsoljon az erősítő a kontakhibának pedig csak akkora esélye van mint a hagyományos megoldásnál. Arról nem is beszélve, hogy nincs 220V az erősítőben, mert az nagyon meg tudja bolondítani az ilyesmit, de bármilyen AC fesz nagyon könnyen brummosítja a rendszert Idézet: „Ez utóbbi esetben megfontolás kérdése, hogy a trafót tesszük-e a védett térbe, vagy inkább az áramkört.” Talán a legjobb megoldás, ha mindkettőt. ![]() Idézet: „...bármilyen AC fesz nagyon könnyen brummosítja a rendszert” Azért ne zárjunk ki mindent ami "váltakozik", mert éppen a hangot akarjuk magunknak, ami távolról sem egyenfeszültség. A külön dobozban lévő trafó, általában nem a külön doboz miatt tűnik "zavartalanabbnak", hanem a távolság miatt. A zavarok nagyjából a távolság négyzetével fordított arányban csökkennek, tehát már néhány centi is nagyon sokat számít. Elsősorban azért kritikus eset, ha csak külön dobozban lévő trafóval szűnik meg a brummogás, mert akkor ez feltételezi a trafó körüli jelentős elektromos és mágneses szórást. Amivel ott a baj, hiába tetted a mostani erősítőtől távolabbra, mert attól még a zavarforrás megvan, ha esetleg ráteszel a dobozára egy bármilyen más egységet, akkor az is "veszélyben" lesz. Ezért igyekeznek minden szerkezetet eleve úgy kialakítani, hogy se önmagára, se a környezetére ne legyen kórosan zavaró. És ha szükséges, akkor dobozon belül is létre lehet hozni mindenféle árnyékolásokat. A végére egy teljesen praktikus tanács. Ha esetleg trafót akarsz árnyékolni, akkor azt -mindenképpen vaslemezből szélszerű megcsinálni, -lehetőleg ne legyen éles sarka az árnyékolásnak, -sokkal jobb két -akár hajszálnyi- vékony réteg, köztük papírral, mint egy vastag. -(és a legfontosabb majdnem kimaradt). Jó trafóválasztással, illetve némi kis forgatással/döntéssel/ helyezgetéssel általában teljesen elkerülhető az árnyékolás szükségessége.
Még annyit az árnyékolás témához, hogy =>0,7mm-es vaslemez ajánlott az 50Hz-es hálózati frekihez.
Természetesen a távolság miatt szünt meg a zavar, de ettől függetlenül kapott egy külön vasbugyit is a trafó így árnyékolva van a külön dobozban is amire nem rakok semmit, mert ez csak le van rakva a földre, sarokba és senkit sem zavar még a "kerepelést" sem hallom amikor bedurvul a hálózat. Ez egy 600VA-es torroid szóval nem könnyű forgatni egy olyan lapos kaszniban mint amiben volt és nemigazán lett volna más választásom. Most legalább van hely az erősítőben, átrendeztem az egészet és egy részét újra is kábeleztem.
Idézet: „ Azért ne zárjunk ki mindent ami "váltakozik", mert éppen a hangot akarjuk magunknak, ami távolról sem egyenfeszültség.” Valóban nem egyen feszültség a zene, ezért is hallatszik át a két csatorna valamilyen mértékben mindíg.
Képet sosem teszel fel, lehet kérni róla, hogy néz ki a belvilág?
Sziasztok! Lenne egy kérdésem ha két ic-ét hídba kapcsolunk akkor ott melyik lesz pozitív és melyik a negatív a hangszórónál?
A 04-es mivel az íc + bemenete kapja egyből a bemenő jelet és a másik ic-nek a - fele kapja az első ic-ből a jelet. Ez fordít fázist.
Nincs fényképezőgépem az a baj. Tennék fel képet és cikket is fogok írni, csak kell gépet szereznem.
Siasztok!
Van egy stereo hangszínszabályzóm amit ha az erősítő elé kötök elkezd búgni. Nem olyan hangosan de elég zavaróan. Ha jelet adok neki akkor csinálja rendesen a dolgát. de a búgás megmarad. A hangszínszabályzó amúgy gyári és 12-15V-ról megy. Mit lehetne ezzel a búgással kezdeni? Szerk.: A tápot már próbáltam szűrni és hidegíteni is semmi sem segített, ha a bemenetét zárom rövidre szintén nem segít.
Sziasztok!
Készítettem egy mikrofonerősítőt LM386 -al. Nagyon jól szól, nem torzít, csupán néha elkezd "pattogni". Zizeg-zörög-pattog. 6V-os akkumulátorról járatom. Talán be kellene építeni egy fém dobozkába? Esetleg hidegíteni a tápfeszültséget? Ha a mikrofon "házát" megfogom jelentősen csökken (1/4-e) lesz az alapzaj, a sistergés. (A házunk sincs földelve [így a számítógép sem], de a bejárati ajtóm előtt le van verve egy 2 méter mélyen egy vasrúd, arra érdemes a sz. gépnek a GND kivezetését rákötni? Köszönöm.
Csoda hogy még meg a számítógéped, ugyanis nagyon könnyen kinyírja a gépet a földelés hiánya, hála a 220V szűrés megoldásának, szóval érdemes földelni a gépet.
Nos magáról az erősítőről nincs még képem, de a mérési eredmény eléggé bíztató.
![]() A mellékelt képeken a végfok kimenete közvetlenül a hangkártya bemenetére van csatlakoztatva.
Hát, azért ez nem olyan csudi szép, nagyíts bele egy kicsit, úgy, hogy ne 10dB legyen egy kocka, az 50 és 100z-nél azt a tüskét ne nézzük, az brumm, egyértelműen, viszont 200Hz től lefelé erős emelés látszik, majdnem 10dB. Ez közels sem lineáris. De, a mondandóm végére hagytam a lényeget! Az, hogy egy erősítőnek lineáris az átvitele, az egy dolog, ezt nem egyszer bebizonyítottam magamnak, két lineáris átvitelünek mért erősítőt meghallgatva sem dobtam el az agyam, míg pl a PLC86 PP-nél azért megjött az ájulás.
Bővebben: Link Ám itt ha megnézed, 1dB egy kocka, nem 10. és elmegyünk 10Hz-ig. Üdv. doncso
Mit mértél? A görbéből erre csak tippelni lehet. Ez annyira fura mérési eredmény, ami egyáltalán nem biztos, hogy az erősítő miatt ilyen.
Próbáld magát a hangkártyát is megmérni (a kimenetét összekötöd a bemenetével). Arra tippelek, fogsz huncutságokat látni.
Agressiv és a Te mérési diagrammodat nehéz összehasonlítani. Én nem értek ehhez a programhoz, de nálad frekvenciaátvitelnek tűnik a mérés, Agressiv pedig "mást" mért (kértem, mondja meg mit is valójában).
Hát, igen, pontosan ezért írtam, (abszolut nem kötekedésből) hogy nem valami csodaszép ez az átvitel, pláne nem bíztató. Egyébként ezt a mérést konkrétan Akció Laci készítette az AAÉT2 alkalmával a PCL-emről, bár ez most nem lényeges, esetleg abban a tekintetben lényeges, hogy más is ismeri/látta az ott készült mérést, a körülményeket, stb, szóval ha lehet ezt mondani, valamennyire hiteles. De itthon is készítettem mérést a spectra lab - méricske adapterrel, lényegét tekintve ugyanezt mértem, a görbe a csövek cserélgetésével, volt hogy kiegyenesedett, de hangra nekem ez a beállítás tetszett a leginkább.
Bocsánat, hogy kéretlenül beleszólok a témába, de nem válaszoltál Alkotó kérdésére.
Ha más is olvassa esetleg a fórumot, azok kedvéért leírom: - agressív az erősítő kimenetén megjelenő jel szélessávú spektrumát mérte, egy spektrumanalizátor programmal. - Doncso az erősítő frekvencia átvitelét mérte, egy AC analizátor programmal. Mindkét mérés nagyon fontos, ha egy aktív négypólus viselkedésére vagyunk kíváncsiak, de jól látod: semmi közük egymáshoz és nem lehet következtetni egyikből a másikra.
Jaj, igazad van! Én azt hittem freki átvitelről beszélünk.
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |