Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Eddig nem is kell hozzá pic de ha azt mondom hogy a pic komparátorát használom fel és tárolok néhány pwm mintát a picen akkor lesz egy memóriája is rendszernek.
Én egy 100...1000µF-os ESR kondit szoktam tenni(555 mellé elég a 100) és egy 100nF-ot a lehető legközelebb a táplábakhoz és a lehető legvastagabb bekötéssel a tápvonalban(nem leágaztatva).
A TL494-hez is kell meghajtó, inkább az SG 3525 ajánlottabb, annak kimenete hasonlóan terhelhető az 555-éhez. Egy FET-et el bír 30KHz-ig! Magasabb frekiken kell a TC-hez hasonló meghajtó! A PIC hasznos a kiegészítő vezérlésekben, ha ilyenre szükség van, ha nincs, akkor nem sok értelme van valóban, bár nem drágább, mint egy SG és sokkal jobban kézben tartható a digitális volta miatt. Szerintem ne csinálj lelki kérdést ebből. Arra figyelj, hogy a test vezetékek nagyon vastag vezetékkel legyenek összekötve, mert különben olyan feszültségek keletkezhetnek, ami a PIX-et és a meghajtót is tönkre teheti. Szükséges lehet egy 20V-os(meghajtó táp függő) zenerre is a FET gate-jére védelemnek a meghajtónak a kimenetére.
Sziasztok! Megépítettem ezt a kapcsolást, de nem csinál semmit. A FET 10 másodperc után tűz forró, mellékelem a nyák rajzot is (az alkatrész felől nézve).
Nem nyit ki a FET teljesen, vagy túl alacsony a frekvencia.
Neked kellene megnézned, mivel te építetted, senki más nem fogja tudni megmondani ennyiből, hogy hol a probléma.
Szia!
Csinálj korrekt gate-meghajtást így: Bővebben: Link A tranyók legyenek ilyenek: Bővebben: Link. Forrás: Bővebben: Link
Az oldalon a segédprogramokban számoltattam ki a frekit, most kivettem a potit és beraktam helyette 1k ellenállást. R1 1,5k R2 1k C 0,047 µF erre kidobta a progi, hogy 8,75KHz 71% kitöltési tényező, de nekem nem működik. Lehet halott az 555? PC tápról hajtottam 12V -al.
BC639/640 -et lehet helyettesíteni valamivel, ami pl. megtalálható TV/Monitor panelján?
BC337-237 páros is jó.
Köszi, az van itthon dögivel.
Sajnos nem a FET meghajtása a probléma ez biztos(mondjuk egy 22ohm-ot betennék azért a gate elé!). Máshol keresd. Nem tudom milyen frekivel kéne hajtani, de a freki erősen trafófüggő!
Idézet: „Ha tönkrement volna a FET, az a feszültségtől lenne, de a melegedése nem attól van.” A túlzott melegedés pedig előbb-utóbb a tranzisztor tönkremeneteléhez vezethet.De egyébként is,esetünkben a FET két főbb okból melegedhet: A túlzott diszipációs veszteség miatt (nagy RDS érték,alacsony diszip.teljesítmény,alkalmatlan freki tartomány esetén stb...) ,vagy a primer tekercs indukált feszültségétől,és mivel treibi esetében a FET-nek ezektől az önindukciós tüskéktől való védelme (szűrése) hiányos,ezért az utóbbit mondanám valószínübbnek (meghát nekem is az esetek 80%-ában emiatt melegedtek a tranzisztorok),de persze ezzel nem azt akarom mondani,hogy a többi lehetséges okot kizárom.
A sorkimenő trafó biztosan jó?
Üdv
Szeretnék előállítani nagyfeszültséget,de nem vagyok tisztába melyik kivezetés-re lenne szükségem a 10 ből.Mellékeltem 1 kapcsolási rajzot ami alapján szeretném csinálni és mellette ott van a sorkimenő-m adattáblája is.Valaki berajzolná nekem a kapcsolási rajzra hogy mely kimenetekre lenne szükségem a működéshez? Előre is köszönöm!
Senki nem mondta hogy a 15KHz nagyrekvecia lenne.
Egy dolog a fetes Ic-s meghajtás, ilyet bárki tud csinálni, de egy jól méretezett primer tekercs is kell ide, amely mint induktiv reaktancia, illeszkedik a fet kimenetéhez, persze az adott frekvencián. Legyen az 30KHz, vagy 100KHz, az impulzus frekije, azt neki kell tudni méreteznie,megtekerni, nem lehet totózgatni, ezt tegyél be +azt tegyél be. Pláne nem látatlanban.
A rajzon meg van adva minden, a H.V. a nagyfesz. a 8as kivezetés a tekercs kezdőpontja, ez lesz a nf.kivezetés másik pontja.
Köszi,és a másik 2 tekercs? 1-9 ill. 4-5?
Egyetértek a megfelelő tekercsben.
A 15KHz nem nagyfreki voltát úgy értettem, hogy az ilyen kis frekinek a periódusidejéhez viszonyított ki-be kapcsolási veszteségi idő aránya kicsi, ezért kevésbé fog melegedni a FET. Nagyobb frekin ugyanaz a veszteségi idő aránya növekszik, ezért egyre nagyobb időarányban van a FET a disszipációs szakaszban. Gyakorlatra lefordítva, magasabb frekire egyre határozottabb meghajtás szükséges. Ha a meghajtás rendben van, akkor a keletkező feszültségcsúcsok nem számottevően befolyásolják a melegedést. A melegedéshez a FET-en eső feszütség, áram szorzata a lényeg, nem csupán a feszültség ami "felette" keletkezik a FET zárásakor. A FET-en pedig csak a nyitási és a zárási szakaszban keletkezik feszültségesés, miközben áram is folyik rajta. A keletkező feszültségcsúcsokat a FET-nek nyílván el kell viselnie, ezért az RC tagos csillapítás és ha nincs beépített védődióda, akkor egy shottky, sokat segíthet.
Halli.
A primer tekercs lesz az 1 és a 2. A vissza csatoló pedig 4 és 3, vagy 3 és 5. Ha megépítés után nem indul, akkor a vissza csatoló tekercs kivezetéseket meg kell cserélni. Üdv: Alfa.
22 ohm -ot beraktam a gate elé, DS lábakhoz beraktam 400V 2A gyors diódát, de még mindig melegszik. A sorkimenő biztos, hogy jó mert 1tranyós kapcsolással működik meg ZVSel is. Megmértem a felvett áramot 14A vesz fel 12V-on szerintem ez nem normális. Lehet, hogy halott az 555?
Látni kéne a jelalakot, mert így nem lehet tudni mi a probléma. A frekit tudod mekkora? Az 555-ön van alacsony impedanciás pufferkondi? A nyákvezetékezés megfelelő?
A trafó illeszkedik a frekihez? Mert ha nem, akkor vannak olyan szakaszok, amikor a FET gyakoraltilag rövidzárat lát. Ez akármilyen meghajtással melegedést okoz.
Értem, sajna nincsen szkópom, puffer kondi van 100uF+100nF a tápágban, a FET irf630. A freki most elvileg fix 15,35 KHz, az oldalon található segédprogival számoltattam ki. Villanykörtés plazmagömbhöz kéne ez a meghajtás, de lehet inkább megcsinálom hozzá az 1tranyós megoldást.
A segédprogram az ami egy javas weboldalon van?
A trafó milyen? Ja még valami! A használt FET maradék ellenállása 0,3ohm! Ez nagyon nem ide való szerintem! 14A 0,3ohm 60W körül disszipál! Ne várj jobb eredményt...
A segédprogram az amit itt van a hobbielektronikán a segédprogramokban, ilyen fetek vannak a ZVSemben is és ott fél óra nyúzás után is csak kéz meleg a borda ami egy PC tápban volt szóval nem nagy borda van rajtuk. A trafó az régi FF tv "malomkerék" sorkimenője. Kipróbálom azt a kapcsolást is amit Kadarist javasolt, hátha több sikerrel járok.
Nem tudom mi az a ZVS, azt viszont igen, hogy mi az a 0,3ohm és a 14A!
Mellesleg az is lehet, hogy az 555 nem is rezeg. Persze az is lehet, hogy rossz, ki tudja!?
Nem mellesleg ez egy 9 A-es FET...
Nem, az egy Royer oszcillátor.
A ZVS az "Zero Voltage Switching". Egy kapcsolástechnikai megoldás hatásfok növelés, és zajkibocsájtás csökkentéséből. A royer oszcillátor pedig ZVS-ben üzemel.
Szerintem nem jó az IC, majd ha lesz másik akkor berakom a helyére megnézem, hogy azzal működik e.
Megpróbáltam,meg se nyikkant.Viszont a tápegység (135W 19V) ütemesen pittyeg halkan,közbe ugyan úgy villog a működést jelző led rajta.Áramfelvétele 0.25A-1.2A miközbe pittyeg ugrál fel le.Végigpróbáltam minden lehetőséget és mindig ugyan ez volt! Tranzisztor a sajátja ami mellette volt (C5802) Mi lehet a probléma?
(magasfesztültség gondolom a vastag vezeték ami kijön + a 8 as láb.) Akárkinek lenne valami ötlete,help.
A mellékelt kacsolással is meg lehetne hajtani a FET-et vagy nem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Arra figyelj, hogy a test vezetékek nagyon vastag vezetékkel legyenek összekötve, mert különben olyan feszültségek keletkezhetnek, ami a PIX-et és a meghajtót is tönkre teheti. Szükséges lehet egy 20V-os(meghajtó táp függő) zenerre is a FET gate-jére védelemnek a meghajtónak a kimenetére.