Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Még esetleg meg próbálhatod a következőt.
Ugye van a benne egy ferrit mag, és a külső részére kell tekerni egyszer 10 menet / 1 mm-s, és 4 menet / 0.4-0.6-s rézhuzalt. Valamint ezt a kapcsolást ajánlom. Ha a C5802 tranzisztorod NPN típusú működ működni. Szerencsére találtam némi infót. Igen a piros és a 8-s a N.F. kivezetés. (a többit vág le) Ja, és egy jól szigetelt kúpos fogóval szabad nyúlmálni a vezetékhez.
Ez egy jó meghajtó FEThez ez biztos műkösik kevés Ampert eszik és nem melegszik a FET.
Egyébként a FET melegedésének megelőzésére kössél egy kondit párhuzamosan a primer tekercsel, és csináld meg mellé a GATE meghajtót. Az 555-ös kapcsolást úgy tudod letesztelni, hogy a kimenete és a negatív közé raksz egy hangszórót(kis teljesítményűt) és ha sípol akkor működik a meghajtó áramkör. Ha nem akkor valószínű hogy tönrement az 555. Ja és az egy tranyáshoz ne használj BU-t mert az a legrosszabb. Bővebben: Link
Nem sípol valószínű nem jó az 555
. Kipróbáltam a blocking meghajtót elég szépen meghajtja a fetet, nem is melegedett annyira a fet, egy kicsivel nagyobb szikrát ad mint az egytranyós megoldás. Arra már rájöttem én is, hogy nem jók a BU-k most 2sc4242 vel hajtom. A mellékletedbe tranyónak milyet használjak? A kondinak milyen értékűnek kell lennie, és a primer menetek számának mennyinek kell lennie? Zénernek 12V gondolom jó lessz.
Még lenne egy kérdésem, FET nek gondolom olyat válasszak minek minél kisebb az RDS(on) ja. Muszáj, hogy 200V-os legyen? Mert van itthon egypár de a nagyja az csak 100V-os. Ilyenekből van itthon több IRLI530, irf630, BUK455-200A, ezek közül melyiket ajánlanád?
Nem kell 200 voltos az a lényeg hogy kb. 5-ször nagyobbat elbírjon a tápfesznél. Én a legkisebb Rds-űt ajánlom.(100 volt elég csak minél több ampert vigyen.)
Köszi!Holnap nekilátok, mert ma már az 555 az agyamra ment.
Én olyan 14-et sütöttem el belőle és gyarmaton ez nem olcsó mulatság.(egy darab 240 Ft)
A ZVS-be most 1µF 400V MKP X5 kondi van most, de jó bele a 0,68 µF is.
Gondolom minél kisebb kondit rakok bele annál nagyobb lesz a frekvenciája, a 47nF kondival kb. mekkora frekin jár?
Nem tudom, nem mértem még meg de kb. 15 khz.
ZVS-be nem lehet akármekkora kondit tenni. Ha jól emlékszem 400nF-5µF tartományon belül kell lennie.
Ha a ZVS-nél a primer meneteket növelem vagy csökkentem akkor változtathatnám a kimenő feszültségét, nem nagyon mertem letesztelni mert féltem a FETjeimet. Gondolom ha több menetet tekerek fel akkor jobban fogja fűteni a vasmagot is. Ha a menetszámokat változtatom akkor a kondi értékét is változtatni kell?
Szerintem nem kell feltétlenül változtatni a kondi értékét, de az 1µF-ossal szerintem kipróbálhatod a menetek változtatását.Viszont szerintem ne várj tőle sok jót, mert már így is teljesen ki van hajtva a sorkimenő a régieket még tönkre is teszi. Ha lesznek saját FET-jeim lehet hogy kipróbálom.
Az elöző sorkimenőm elszált,de itt egy újabb,erről viszont nem találtam rajzot neten..Lefotóztam a panel hátulját,meg lehet belőle valamit tudni?
1-2-4-6 és 5-7-9 kivezetések között van kapcsolat
gondolom az első a primer a második a vcs,de melyik az eleje és a vége?hogy lehet ezt kideríteni.
Persze, a teljes sorvégfokot vissza lehet rajzolni.
1-2 primér, 10es test, és csipogd meg a 10-hez a lábakat, ahol csippan azok is testek. (sztem 7-es az) Ám firkantottam egyet, hogy lehet befogni sorkimenő eredeti primérjét a royer-be. A két tekercs két pctápos sárga porvasmagra 25-30 menet kb.
Sorkimenő tekercseinél nincs olyan, hogy vcs.
A sorvégtranyót a soroszcillátor hajtja. A kimenő trafó álítja elő a nagyfeszültséget, a fókusz és egyéb feszültségeket a képcső számára, ill. meghajtja a soreltérítő tekercset. Neked elég egyelőre az, hogy az 1-2 primér. Keresd meg a nagyfesz tekercs másik kivezetését, és az ellenálás osztó lábát (az szokott szikrázni alul, le kell testelni) ui: először forraszd ki, úgy mérj
Kivan forrasztva! Ellenállás osztó lába?
és tulajdonképpen akkor hogy nézne ki az én kapcsolásom?ha felvázolnád nagyon örülnék pimi9: 10 es láb semelyik másikkal nem csippan.
Az előző oldalon pont te linkeltél egy rajzot, 4sRmL.png-t pontosabban.
Általában minden sorkimenő belső rajza így néz ki, csak más a lábkiosztása. Namost ott van egy ellenálás osztó, ami a HV kimenetről osztja le a fókusz feszültséget. Ha ennek te nem testeled le az alsó kivezetését, akkor össze vissza szikrázik neked alul. 1-es 2-es láb a sorkimenő primérje, az kell neked. Fogsz két fetet (lehetőleg 100V-os izmosabb típust) meg pár alkatrészből összedobod azt a rajzot amit beszúrtam. A primérrel egy 1u körüli MKP feliratú kondit kötsz párhuzamosan. A két tekercset ami a táp felől jön, azt pc-táp sárga-fehér toroid porvasmagjára készíted el, kb. 30 menetet tekersz fel. De, fogj egy 9V-os elemet, és keresd meg akkor a nagyfesz tekercs alsó kivezetését, az ellenálás osztó alsó fele úgyis meglesz üzem közben majd.
Hali! Valamiért nem indul el a meghajtás, kicseréltem a FET et, kipróbáltam vagy 4 fajtát kicseréltem a tranyót is BC337, BD137, BD139, ezek voltak itthon, próbáltam felcserélni a primer meg a vcs tekercs végeit is, mi lehet a baj? 12V PC tápról hajtottam de amikor bekapcsoltam a tápot mindig letiltott, utána sorba kötöttem 60W-os izzót úgy elindult a táp de nem volt semmi szikra, malomkerekes kimenőt használok, a szek. oldala nem zárlatos mert más meghajtással ment.
nem teljesen értem hogy miért van szükségem erre a kapcsolásra,nem jók azok a tekercsek amik a sorkimenőben vannak? (egyébként teljesen amatőr vagyok ilyen téren,kóstolgatom a témát.Szóval kéretik szájbarágósan magyarázni ha kérhetném
)
Hát, azzal amit linkeltem, húznál kb. 5-10cm-es íveket sorkimenővel, vagy még többet.
Ha neki akarsz csak kezdeni, akkor fogj egy egyszerű rajzot, tekerj tekercseket a magra, és szórakozzgass. A nagyfesz tekercs másik kivezetését (ami a vastag piros vezeték párja) úgy találod meg, hogy fogsz egy 9V-os elemet, egy multimétert. A 9V-os elem negatívját a piros vezetékre kötöd, a műszer egyik végét pedig az elem pozitívjára. A másik végével elkezdesz tapogatózni a sorkimenő lábain, és ahol feszt. mérsz, az a párja a nagyfesz kivezetésnek. Ha tud kb. tíz megaohm körül ellenálást is mérni a műszer, akkor az egyik vezeték a sorkimenő piros vezetékére, a másik vezetékkel végigméred a sorkimenő lábait. Ahol kijelez egy 1-10Mohm körüli értéket, azt a lábat szintén az előrébb leírtal együtt földeled.
Próbáld meg kisebb menetszámú visszacsatolással.
Köszi a segítséget,megtekercseltem és jólett viszont a tranyo irdalmatlanul melegedett,oly annyira hogy kb 3-4s alatt maxon volt és lekapcsolt.Még mielőtt rakhattam volna nagyobb ellenállást,kinyiffant..Természetesen hűtőborda volt rajt.
Most már működik, köszi.
Mekkora Vcs-t használtál? Mekkora volt az ív?
5 menet vcs -t használtam kb. 2-3 centire tudtam széthúzni az ívet, de a villanykörtébe így is szépen szórja a szikrát.
A sorkimenő másik kivezetését simán a negatívra kötöd?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

. Kipróbáltam a blocking meghajtót elég szépen meghajtja a fetet, nem is melegedett annyira a fet, egy kicsivel nagyobb szikrát ad mint az egytranyós megoldás. Arra már rájöttem én is, hogy nem jók a BU-k most 2sc4242 vel hajtom. A mellékletedbe tranyónak milyet használjak? A kondinak milyen értékűnek kell lennie, és a primer menetek számának mennyinek kell lennie? Zénernek 12V gondolom jó lessz. 

)