Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm az észrevételeket, de arra nem kaptam választ, hogy az erősebb agyagból jobb lenne e. Arra is gondoltam, hogy egy cirka 80*10-es tömör alu lappal oldom meg az alsó összekötést az egyszerűen nem mozdulhat el.
Rakok fel új képet. Sajnos a 16-os tengelyeket utólag kaptam, elég faramuci alakjuk van, de terveztem neki felfogókat, azokat a famaróval ki tudom marni mint mondtad lassan, de hát eldolgozik, magától, ha 4 óra akkor 4 óra. Elsősorban úgyis panelfúrásra való, arra már most is jó.
Ilyen tengelyeket kaptam, lesz mivel szórakozni. 10-es anyag helyett rakhatom 20-asba is, csak annak a marása több idő.
Annyi változás van, hogy átraktam a hátsó tartóra a x tartóit.
Sziasztok!
Megnéztem a cnc*rive weboldalát és ha az ott árak aktuálisak akkor tényleg nagyon jó árban van szinte minden.Szerintetek egy 20as köszörült rúd elég lenne az Y-ra vagy inkább a 25mmes a nyerő?35 cm hosszú lenne egy rúd és csak egy kocsit vennék rá rudanként,szóval ilyen kis távolságon csak nem hajlana be annyit szerintem a 20as tengely.
Arra figyelj, hogy ezeken nincs még rajta az ÁFA, de még így is olcsóbb mint amit eddig találtam.
Szia
Mit értessz erösebb anyagon ? Ha a 10-es alura gondolsz akkor az ott semmit nem ér ,nem az anyaggal van a gond hanem a rögzitö csavarok távolságával ( tul közel vannak egymáshoz ) és igy könnyen ki tud mozdulni .Mondom hogy használd a két orsos megoldást és akkor ez már tutira jo lessz .Nem kell hozzá még egy vezérlö csak még egy léptetö vagy szinkron hajtás ( de akkor erösebb motor kell alulra "X" ) .
Vágom, de az plusz két csapágy, plusz egy danamid, plusz egy motor, és a vezérlő nem tudom hogy viselkedne két motorral. Nagyon sok a kérdőjel. Gőzöm nincs már hogy az előzőket hol vettem, több mint egy éve megvan.
Szia
350mm-nél elég lessz a 20-as .Mekkora munkaterületet szeretnél ? Hajlani fog ez is egy persellyel jobban mint kettövel . A fizikát nem lehet megcáfolni ( tizedeket simán ) . Ha csak egy egy csapágyat teszel ugyan az lessz a gondod mint a "gulasoft"-nak csak más tengelyen . Van valami rajzod a épülö gépedröl ? Vagy egy részletesebb leirás ?
Milyen a vezérlöd és az az egy léptetöd amit az "X"-re szánsz ?
Hát elég faramuci ez a tengely vég ( 16-ra gondolok) kár érte , ha sikerült volna menetet vágni a végébe és hosszában rögziteni már mehetnénk is tovább .
A golyos perselyt rá probáltad ? Nem igazán hiresek a kompatibilitásukrol . Agyalok !
Ha golyós persely alatt a golyós csapágyat érted (hozzászólásokból ez jött le) akkor persze kipróbáltam passzol rá. Azokkal a felfogókkal fel tudom fogni, kapnak két 5-ös vagy 6-os csavart az elég combos.
Azt mondod, hogy ha egy 67mm széles alu lapot raknék alulra úgy hogy mind 4 csavart becsavarom mind a két oldalon (az 8 csavar) az nem elég?
Szia, nem igazan ertem a tervezesi felfogasodat, hiszen a rajzon szereplo anyagbol felso vezetesure is csinalhatod az"X" tengelyt. Az elonye szerintem a felso "X, Y" tengelynek a vaz merevithetosege es a mozgotomeg csokkentese. Magyaran kissebb a "Z" tengelyen fellepo billeno nyomatek.
Most ezt nem értem. Minden olyan gép ahol az y mozog, úgy van megoldva, hogy alul is és felül i össze van kötve az x. Esetleg egy mintát mellékelj (videó) ahol ilyen van, csak hogy felfogjam a kérdést. A mozgótömeg ennél a megoldásnál teljesen mindegy, tettem fel videót ahol a 10 kilós samu rajta volt az x-en és úgy mozgattam egy újjal az y tengelyt, de rátehénkedtem, és úgy is ugyan olyan volt. Ha lenne 20 kilós samum rátenném, szemrebbenés nélkül.
Nos, a ketdarab tengelyt amin az "X" tengely mozog azt a vazon felemeled az "Y" tengellyel egyszintre, elhagyva a fuggoleges tartokat, azokat pedig beteszed a gepvazaba a rovidek helyere. A kocsi fentfog mozogni a koszorult rudon, ha igy csinalod kikuszobolsz egycsomo rezgesre hajlamos ellemet. Elarulod mivel rajzolod ezeket a profilokat?
Ahol dolgozok tobb CNC gep is dolgozik, Pl:ilyen a kepen lathato a hid amin a "z" tengely mozog' X" iranyba felul van megvezetve ott vannak az "Y" tengely tarto sinjei, elonye meg a forgacs mentesseg es a nedvesseg mentesseg. Ugyanis ezek a gepek nedves (vizes) csiszolasra is alkalmassak.
Vágom! Jó ötlet. Ha nagyon rezeg, akkor átalakítom, az aránylag könnyen megoldható, bár így jobban utánagondolva ennek a két szélen lehet a meghajtás az megint két tengely, két motor.....
Vagy rosszul gondolom? Solidedge. Aránylag könnyen tanulható 1 hónapja nyűvöm, van hozzá ingyen nézegető, van kipróbálható verzója is az újnak.
Egy motor ket orso kozte PL: bordasszij, lanc , tengely kupkerekekkel termeszetesen a kerekekben van a menet, de az orsokat is lehet hajtani. Epitgetek en is egy gepet, jon a jo ido majdcsak halad.Vannak trapez sinjeim amik fogaslecek is egyben azokon fog gurulni a kocsi, nem olyan jo mint ha linearis csapagyakon gurulna de hobbira ez is jo lesz.
Sajna a bordásszíjat feszíteni kell. Gondolom a bentieknek két hajtása van.
Ha csak az egyik oldalon taszigálom az x-et az gondolom nem nyerő megoldás.
A gepeknek duplaservo hajtasuk van mindket oldalon motor bordasszij meg golyos orso olyan 40mm atmeroju. De van olyan gep is aminek a hidja egybe esik az "Y" tengellyel es a hidba megy at a hajtas a masik oldalra mindket oldalon bordasszij es fogaslec hajtas a bordasszijtarcsak kuposszorito huvelyekkel vannak rogzitve az atmeno tengelyen itt allithato a tengelyek merolegessege, vagyis az egyuttfutas. Vennem kell egy USB-s billentyuzetet mert ezen a gepen nincs ekezetes betu, ugyhogy bocs az irasert.
Ez itt a gépem
Tervrajzokat is töltöttem fel kb valahol 40-oldalon.A fióksínek "szuszogását kellene valahogyan kiküszöbölni szerintem a hétvégén felrakok még 2db fióksínt 90 fokkal elforgatva,így a teher azokon csüng majd a másik kettő sín meg tud a feladatára koncentrálni,az egyenes megvezetésre.Ha csak a munkaasztal mozog akkor nagyon szép egyenes vonalakat tud húzni,viszont az y tengelyt nagyon cibálja valamiért.Olyan mintha nem is folyamatosan menne,hanem megszorul és mindig ugrik egyet,de valamiért kattog az y tengely,valószínűleg a csapágyházaknál.Tehát a rajzolt betűk széle ilyen "ricnis ",lépcsős,egyenetlen lesz.
Szia
Nincs azzal semmi gond tedd fel a másik két sint 90 fokra és nem lessz baja . Nehéz a "Z" azstalod sulya azért csinálja és valoszinü az menetes szárad sem a leg központosabban forog ezért van az hogy az "Y" nem tud egyenes vonalat huzni .A másik két sinnel kényszeritheted az egyenes mozgásra de teljesen nem fog meg szünni csak akkor ha a menetes szárad egytengelyü lessz az "Y" hiddal . Magyarul nem kovályog . Amit a Praktiban lehet kapni fiok sineket probáltad már ? Ránézésre is nagyság rendekkel komolyabb min amit használsz ( ha jol látom ) .
Valami ilyesmire gondolt a teodor .
Vágom, csak itt jön be a két tengely a két szélén egy motortol 60 centire elvinni a fordulatot meg iszonyat nehéz, két motort meg nem tudom hogy kötök rá, hogy egymást ne zavarják, de mégis egy meghajtóról tudjanak menni.
Sziasztok,
Erre a gepre azert kivancsi lennek, hogy hogyan is lehetne osszerakni. Vagy egy masikra mert akkor mar a topik cime is illene a temahoz. (a Lipro profil meg igazan jo otlet)
Na utolérte a pozdorjagépet az ismerősöm által említett gond, amiért belefogtam a fémgépbe.
Kapott párát a decemberi 0 fok körüli időben éjjel fagyott, ez volt egész télen, hol esett, hol fagyott, volt olyan, hogy folyt a monitoron a víz, már be van csomagolva nejlonba, de a cnc az nincs. Szóval pára, fagy, pára fagy, és láss csodát kezd szétesni, lötyögnek a sínek, megdagadt a pozdorja.... Ha fagépetek van, ne tartsátok ilyen helyen. Most az is probléma, hogy hogy marjam ki a fémgép cuccait, de ha más nem megy ideiglenesen danamidból fagy fából kimarom azt még elbírja talán. (van otthon akác padló deszka, az elég kemény)
Szia
Annyira tipikus . Kamion és oldalkocsi . Irod hogy 1.7Nm-es a motorod amit az "Y" tengelyed mozgatására szánsz . Csináltam egy rajzot amivel megtudod állapitani a hajtáshoz szükséges eröt ennek lehet a 2-3szorosát venni . Mi a bajom ? Hát az hogy ezzel a motorral nem tudsz olyan sebességet elérni ráadásul ennek a motornak a nyomaték görbélye százalékosan rosszabb mint egy lényegesen kissebb ( 0.7-1Nm ) léptetöé . Azt hiszem erre probálta a figyelmed felhivni a Sir-Nyeteg is . Tehát : szerintem a Te gépedhez max 1Nm-es (ez már a tulméretezett , legalább háromszor )léptetö kellene . Vegyünk egy fordulatot ( mondjuk 1000/min , ami a Te esetedben 1250mm/min sebesség ami kicsit karcsu egy 500-as géphez ) a nagyobb léptetö már csak kb 1.3Nm en forog ( kb:80%-os ) a kissebbik még éppen tartja a 100% de ha ezt még gyorsitani akarod ( pozicionálás ) akkor a kissebbik nagyobb fordulaton Nm-ban megelözi a nagyobbat ugyanis a nagyobb nyomatéka majdnem merölegesen esik lefelé ( le egyszerüsitve a nagyobb tömegü forgorészt nehezebb pozicioban tartani ezért a nagyobb léptetö a tehetetlensége miatt nagyobb fordulaton tulfordul a pozicion ami blokkolja a léptetö vezérlöt .A másik hogy ennek a léptetönek optimálisan 50V kellene de a Te vezérlöd max 30V-al megy ( max sebessége kissebb ) . Nálam az 1.7Nm motor 80Kg-os hidat mozgat (2db motor ) 3000-es rámpával 12000mm/min pozicionálás és 7500mm/min munka sebességgel . Valoszinü a mérésnél a következö adatokat kapod : az inditáshoz szükséges eröd ( ami a legtöbb és a megálliátshoz ) kb:0.2Nm lessz ami függ természetesen az orsoanyátol is ehez hozzá jön még a forgácsolási erö ami kb az inditási erö +20% az 0.24Nm ezt biztonságosra szorozva mondjuk 3-al az 0.72Nm .Azért +20% mert a vázad konstrukcioja nem enged többet ( szintén tapasztalat ) . Nagyon sok esetben az inditáshoz szükséges nyomaték megeggyezik a maximális nyomaték igénybe vételével ( forgácsolással ) . Még valami ezzel a modszerrel az ismeretlen nyomatéko motorokat is meg lehet mérni . Tartonyomaték ( a léptetökre is ezt irják ) . A 100mm-es erökarra ismert sulyt pakolsz mind addig mig a tartás átnem billen ( lezuhan a suly ) persze elöbb a motorra a ráirt feszültséget és áram igényt rá adod . Bordás és fogazott szij nem ugyan az ( mi fogazott szijjat használunk szinkron hajtásra AT vagy HTD tipusut , föorso hajtásra jo a sima T-s tipus is ) . Golyos csapágy és lincsapágy ( golyos persely ) nem ugyan az . Bocs hogy ilyeneket irok de a könnyebb érthetöség miatt kénytelen vagyok . Félméterekben és cm ben beszélünk de a gépünktöl elvárjuk a 0.01mm pontosságot , irjuk a méreteket mm-ben ( ahogy irni kell ) . Nagyobb mint 2Mb videot hogy kell feltölteni ide?
Sajnálom a gépedet .
Erre azért számithattál mert normál esetben ekkora pára és hö különbségnek nem tesszünk ki semmit ( nem hogy egy CNC-t ). Több mint 3 éve használok egy MDF gépet minden hiba nélkül ez az eggyik kedvencen . Teszek 2 képet a 2010-es debreceni találkozon ott volt a fiatalabb ( szebb de lényegében ugyan az ) testvére ( piros-kék ) a másik is az enyém A4-es munkaterület és 16-os golyosperselyes .
Szép gép. Van benne anyag. Mennyi volt ez a cirka 20-as alu ami benne van egy egy gépedben? Ezek alapján persze lehet hogy hosszabbra kellett volna venni az Y-omat, és két kocsit rakni sorosan egymás mellé egy tengelyre.
Ne haragudj, de hiába fut lineáris tengelyen, nem tudom golyós perselynek hívni azt a két irgalmatlan nagy batárt ami most az y-omon van, nekem az kocsi marad. Lehet hogy este szétszedem a fagépet, és megpróbálom még addig életre lehelni amíg megcsinálja a felfogókat, de lehet hogy marad a fa vagy danamid addig amíg a fémgép ki nem marja a saját fémtartóit. Majd megyek 0.1 vagy 0.2-es fogással.
Szia!
Csak két kérdés: a golyósperselyes géped színesfém megmunkálására is alkalmas? A gép váza milyen keresztmetszetű aluból készült? |
Bejelentkezés
Hirdetés |