Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 290
(#) OzoraPet válasza OzoraPet hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Hát kicseréltem a hőfokszabályozót, és semmi javulás, továbbra sem kapcsol le

Félállásban +2 fokon áll, a felsőrész.

Most mi legyen?
(#) raptor1974 válasza OzoraPet hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Milyen hűtőközeg van benne? Ha rejtett elpárologtatós (belül csak a sima műanyag hátfal látszik) a hátfal nincs elválva a hűtőtesttől?
(#) mezosi hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
tudja vlaki honnan tudok adatokat szerezni hofokszabajozokrol
(#) OzoraPet válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Tegnap volt kinnt egy szaki kifúvatta, szűrőt cserélt, és feltöltötte gázzal (R134), most megy a hűtő normálisan. Remélem pár évet kibír.
(#) saraha hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Üdv.
Ismer valaki ehhez valami értelmes magyar leírást?
(#) raptor1974 válasza saraha hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
EWPC 961A-hoz van leírásom, AR-hez nincs, de ahogy nézem csak a riaztó relé kimenet a különbség. Amúgy elég egyszerű elektronika, egy kis szótárazással el lehet vele boldogulni.
(#) saraha válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Szia.
Igen csak a riasztásban különbözik.
Akkor,ha megkérlek elküldenéd nekem.Köszönöm.
(#) recsu105 hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Van egy SNAIGE RF310-es,egy kompresszoros kombi hűtőm.Az a probléma vele,hogy ahol nyomja a hideget ott fúja a vizet a hűtő részébe és egy idő után áll benne a víz.Amúgy jól hűt és kapcsol rendesen,nemrég volt feltöltve gázzal. Ha tudtok segítsetek!
(#) raptor1974 válasza recsu105 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Ahogy képről néztem, ez egy közönséges kombihűtő. Így nem igazán értem, hogy hol "fújhatja" a vizet. Ha a normál térben áll meg a víz, akkor jó eséllyel a csepptálca kifolyója el van dugulva. A csepptálca a normál hűtőtér belső hátlapján található. Ezen alul van egy lyuk, ami el szokott dugulni. Ezt vagy a hozzá adott tisztító pálcikával, vagy egy aránylag merev és vékony eszközzel, pl. szívószállal lehet kitisztítani.
(#) recsu105 válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget,már rájöttem és ki is tisztítottam.
(#) OzoraPet válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Most R134a (a belső oldalra is az van írva)

Pár nap elteltével azt tudom mondani (szűrőcsere, gáztöltés) hogy megy a hűtő , de továbbra is nagyon lehűti a felső hűtőteret 1-2 fok környéke, de most legalább kikapcsol. Ez jó.
Teszi ezt eredeti hőfokszabályzóval, de csak akkor, ha a hőfokszabályzót kb 1/4 ed állásba tekerem fel (ebben a helyzetben ~1óra míg hűt, és 1-1,5óra míg "melegszik") ha feljebb tekerem a hőfokszabályzót, akkor nem hajlandó leállni, vagy legalábbis nagyon sokáig dolgozna, mintha szenvedne. Ha a hátfal elvált esetleg a hűtőtestől, akkkor azt hátulról megbontva tudom ellenőrizni ugye?

(Gáz nem szivárog, mert vákuumpróbánál nem sziszegett meg nem esett a nyomás)
(#) Bobak válasza raptor1974 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Szia!

Köszi a tippet! Kondi kicserélése óta úgy néz ki minden OK!
(#) zovirax hozzászólása Márc 1, 2011 /
 
Samsung borhűtő E3 hibakódot jelez és úgy hűt, hogy megfagynak a benne lévő borok.
Tudja valaki a hiba okát?
(#) blackdog válasza zovirax hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Ha túlhűt akkor vagy elromlott a hőfokszabályzó vagy szökik a gáz. Utóbbi esetben egyszer csak sehogy sem fog hűteni.
(#) raptor1974 válasza OzoraPet hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
R600a lett hozzá töltve? kb. 10%-ot ajánlatos, mert kipucolja a kapilláris csőben lerakódott olajgyantát, így megszünteti a részleges dugulást. 134a-s rendszereknél gyakori probléma.
(#) raptor1974 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Hány fokos elpárolgási hőmérsékleten jár? Ha nagyon mélyen, és nincs hűtőközeg szivárgás, akkor sanszos a dugulás.
(#) raptor1974 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Esetleg még lehet dugulás, vagy testzárlatos kompresszor is. Ha a házban van Fi relé, akkor testzárlat kizárva.
(#) wirita hozzászólása Márc 1, 2011 /
 
Kedves Szakértők!
van egy samsung szekrény-jellegű, jég-víz adagolós, báros hűtőnk, és azt csinálja, hogy nem kapcsolja be a kompresszort, és ezért minden tönkremegy benne.
Ha áramtalanítjuk és visszadugjuk, utána kiírja a valós hőfokokat a kijelző (addig nem, kívülről azt hiszed, minden OK), és elkezd szépen dolgozni is, le is hűti a beállított értékekre a hőm-et. Aztán, mintha nem érzékelné, hogy nőni kezd a hőm., és nem kapcsolja a hűtést. A férjem rádugta egy időkapcsolóra, így most napi 3* kapcsolgatjuk, így használjuk. De tegnap már hallatszott, ahogy a ventillátor hátul jéghez ér, és le is kellett olvasztani.
Két éve már volt ilyen jegesedés, meg ilyen- ha nem uez a probléma, akkor elvitték a hűtőszerelők (márkaszervíz), de valami 2 hónapig szüttyögtek rajta, és nagy ritkán még azután is előfordult, hogy le kellett olvasztani.
Kérdésem, hogy van-e valami ötletetek, vagy van-e itt valaki, aki esetleg elvállalná, mert ért hozzá annyira?
Úgy láttam, itt voltak hasonló problémákra megoldások,talán van időtök erre is.
Előre is nagyon köszönöm,
Rita
(#) kaqkk válasza wirita hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Három négy napig ne kapcsold be hagyd hogy teljesen leolvadjon ! Ezeknél előfordul egykét év után hogy lejegesedik és ,mindenféle butaságot művel . Ha teljesen leolvadt és újraindítod valószínűleg megint megy pár évet amíg le nem fagy újból .
(#) Cerka72 hozzászólása Márc 1, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy nap alatt végigolvastam a fórumot és én is szeretném leírni a hűtőgépemmel kapcsolatos problémámat, okulás és tanács kérése miatt.

A típus Samsung RL-33SBSW kombi alul fagyasztós No-Frost-os egy kompresszoros hűtőszekrény. Kor: 6,5 év. Ennyi ideje ment egyfolytában eddig hibátlanul.

Kézikönyv kapcsolási rajzzal: http://hu.diplodocs.com/414159.php?k=e89b1d69dc243b45f189f283d4b9f6...AMSUNG RL33SBSW&cM=-1

Az egész egy fél éve kezdődött, a fagyasztó alján erős jégképződés. Egy darabig nem foglalkoztam vele, kivettem a jeget két hetenként. A hűtő rendesen hűtött, bár szerintem elég sokat ment folyamatosan.
Mostanra már bosszantott a dolog, egy kicsit utánaérdeklődtem az ismerősöknél a jelenséggel kapcsolatban, így a kapott felhasználói információk alapján megpróbáltam a kondenzvíz kifolyó nyílását kitisztítani, hátha dugulás miatt folyik le a víz (jég) a fagyasztó aljára. Nem jártam sikerrel, ugyanis a drót 5 cm-t bement, majd szilárd "falba" ütközött. Kihívtam egy hűtőgépszerelőt, aki szétszedte a gépet és mint kiderült teljesen el volt jegesedve.
Itt követtem el azt a hibát, hogy nem olvastam el ezt a fórumot (sajnos most már mindegy), mert a leírtak alapján ha hagyom egy pár napig leolvadni a készüléket és újra bekapcsolom, lehet hogy megint jól működne tovább. Sajnos ezt a kezelési leírásban sem írják, hogy pár évente ajánlatos egyszer ezeket a No-Frost gépeket is leolvasztani, az ember pedig azért vette meg ezt a technikát, hogy ne kelljen ezzel bajlódnia...

Mi történt ezután, hol tartok most:

A hűtőgépszerelő megmérte az olvaszó fűtőpatront, az jó volt. Azt mondta, hogy akkor sajnos az elektronika a hibás. Mivel elmondta mennyi lenne ennek kicserélése, elkeseredtem. Ekkor javasolt egy alternatív megoldást: az automata leolvasztási funkció egyedi vezérlése időzítővel. Ez mindennel együtt fele annyiba sem került, mint az új panel. Természetesen belementem és megcsináltattam.
A gép dolgozott is rendesen. Előtte állt több mint egy napot, tehát rendesen le is olvadt közben. Kíváncsiságból folyamatosan mértem a villamos fogyasztását a gépnek:
- mikor dolgozott a kompresszor 95 - 130 W
- ha kikapcsolt a kompresszor 3 w
- mikor olvasztott az új vezérléssel - 6 óránként 15 percet - akkor 280 W-ot vett fel
Tehát minden OK-nak tűnt... Egyszer csak észrevettem egy nap után, hogy a felvett teljesítmény 24 W és a hűtőgép nem hűt, órák óta be sem kapcsolt a kompresszor. A fagyasztó kezdett felengedni és a félső részben is felment a hőmérséklet 10°C fölé.
Több óra várakozás után hűtő ismét elindult és dolgozott megint máfél napot rendesen, aztán megint 24W és nem hűt...

Arra goldolok, hogy a hűtőgép eredeti olvasztási programja aktiválta magát ekkor, de mivel a fűtőpantront már az új belerakott időzítő óra vezérelte, addig nem engedte bekapcsolni a kompresszort, míg fel nem melegedtek valamennyire a bordák, amelyet egy ezekre erősített hőérzékelő felügyel. Ez eltarthatott max. 6 óráig is a fent leírtak miatt. Jól gondolom?

Természetesen elmondtam a gondolataimat a szerelőnek is. Ő megmérte az összes hőfokérzékelőt is a további hibák kiküszöbölésére és jónak találta őket.
Ha összeraknánk a hűtőt eredeti állapotába, lehet hogy jó lenne?
Nincsen ennek a fűtőpatronnak egy bizosítéka, ami kimehetett és emiatt nem olvasztott le rendesen az utóbbi időben?
Hány óra az eredeti programban a leolvasztás időzítése ezeknél a Samsung RL-33 modelleknél?

Álllítólag a szerelő szerzett egy másik eredeti panelt a gépbe, összerakta az eredeti állapotot, de ezzel a másik panellel is ezt a jelenséget produkálja.
Most már teljesen tanácstalan vagyok, hátha van ötletetek, vagy találkoztatok hasonló esettel!

Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) raptor1974 válasza wirita hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Nekem elsősorban valamelyik hőfok érzékelő gyanús, hogy tönkrement, vagy csak elmászott az értéke. A kaparászó hang jó eséllyel a hűtőtest ventilátora lesz, valószínűleg felhízott a hűtőtesten a jég. Ennek az lehet az oka, hogy pár óránként le van áramtalanítva, és így az olvasztó program nem tud elindulni.
(#) raptor1974 válasza Cerka72 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
A probléma jó eséllyel nem a panelen van. Ilyen jegesedési problémát a lefolyó szokott okozni. Ez az olvadék vizet a kompresszor mellett levő csepptálcába vezeti ki. A nyomócső átfut a csepptálcán és szépen elpárologtatja a vizet. A kifolyó csőben több kanyar is van, ezért nem lehet egy drótot végignyomni rajta. Viszont a cső külső végén van egy gumi "szelep", és itt van a probléma, mivel ez egy igen szűk keresztmetszeten engedi ki a vizet, és szeret eldugulni. A cső eldugul, megáll benne a víz, majd bele is fagy. Az olvasztások során ez egyre több jég felhalmozódásával jár, megtelik a csepptálca, majd kifolyik az olvadékvíz a hűtőtérbe. A megoldás annyi, hogy ezt a gumi "szelepet" le kell venni a cső végéről, és ki kell olvasztani a csepptálcát és a csövet is. A csepptálcát célszerű egy hajszárítóval kiolvasztani, a csövet pedig meleg vízzel. Ehhez viszont szét kell szedni a fagyasztó tér hátulját. Fiókokat kivenni, csavarokat kitekerni. Ezután ki kell pattingatni a műanyag füleket. Ez trükkös mivel nem látszanak elölről, hogy hol vannak, ezért kellő óvatossággal feszegessük. Ha ez megvan Ki kell venni a mögötte levő műanyag, a ventilátort is tartó részt. Ezt általában négy fül tartja. A ventilátor csatlakozóját ki kell húzni a foglalatból, így ez a műanyag alkatrész kivehető. (Persze a legelső lépés az áramtalanítás.) Ekkor már látszik a csepptálca és a hűtőtest, kezdődhet az olvasztás. A cső külső végéhez hátul, a kompresszornál lehet hozzáférni. Ehhez le kell venni hátul alul a burkolatot. (Pár csavar tartja. Horganyzott lemez.) A kondenzátor mellett belül fut le a kifolyó cső, és a végén van a "szelep". Ezt le kell venni. elég nehéz hozzáférni. Ezután a meleg vízzel addig kell olvasztani (a jégtelenített csepptálcába kell önteni) amíg átfolyik rajta. Ezután össze kell rakni a készüléket. Célszerű egy vödröt és törlő ruhát is előkészíteni, mivel elég nagy panccsal járhat a dolog. Az elektronikát vissza kellene kötni az eredeti állapotába, majd így tesztelni. Remélem tudtam segíteni.
(#) wirita hozzászólása Márc 2, 2011 /
 
sziasztok
köszönöm szépen, megpróbáljuk a pihentetést, remélem aztán ezügyben nem jövök megint :o)
remélem a hőfokérzékelő ügy már nem lesz téma.
Szép napot Mindenkinek!
rita
(#) Cerka72 válasza raptor1974 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Köszönöm szépen a választ és az instrukciókat! Jövő héten beszámolok jó lett-e a hűtőgépem.
(#) botos111 hozzászólása Márc 3, 2011 /
 
sziasztok nekem egy beko hütőm van kb 3 éves a napokban egyszer csak le állt. ki huzom a dugót a konektorból aztán vissza dudom be indul a motor kb 5 másodpercig aztán egy kattanás és le áll. várok egy kicsit kb 1 perc ujra indul megint megy a motor 5 másodpercet egy katt, és le áll ennyit csinál mi lehet a baja.
(#) kaqkk válasza botos111 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Két eset lehetséges : 1 indítórelé hiba (ez kb5-8ezerft )
2 kompresszor hiba ez min 30ezer

Ha nagy szerencséd van csak túlmelegedett , próbáld meg egy órát pihentetni és cak azután beindítani . Ha a hiba akkor is jelentkezik , hívj szerelőt .
(#) raptor1974 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Ha a kompresszor (pláne télen ) túlmelegszik, ráadásul olyan mértékben, hogy klixonoljon, akkor ott már baj van. Tapasztalataim szerint ilyen fiatal gépen szinte kívétel nélkül kompresszorhalálról beszélhetünk. Nem találkoztam rossz indítóegységgel 3 éves gépnél. Szerintem megszorult, R600a-s gépnél nem túl ritka jelenség.
(#) botos111 válasza raptor1974 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
köszönöm a gyors választ, meg próbálom az inditórelét kicserélni, ha nem ez a baj akkor a kompresszorral bajban leszek, főleg ha cserénél elfolyik a gáz, vagy amivel föl van töltve. gondolom akkor azt is cserélni kell vagyis tölteni??
(#) kaqkk válasza botos111 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Otthon" Házibarkács " ne is kisérletezz a kompcserével
a szerelő kicseréli és feltölti gázzal . Neki megvan hozzá a felszerelése .
(#) StMiklos válasza mezosi hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Szevasz!
Ilyen gyakorlatilag nem létezik, néhány típusról lelhető fel valami esetleg.
Miért? Ezekből több ezer létezik, de funkcióra, alap működési módra, nem több, mint 10-20.
Én, mint gyártó rendeltem 5000 darabot a megadott paraméterekkel, legyártották, kapott egy típusszámot, és azt soha, semmillyen katalógusban nem találtad meg.
Más számot kapott akkor is, ha 5 centivel rövidebb kapillárcsővel rendeltem az előzőt!
Nekem van Ranco összehasonlító katalógusom, ami úgy néz ki, felül van 1 (!) típusjel, az helyettesít alant felsorolt 50-100 típust. Összesen ez a katalógus tartalmazhat kb. 2000 típust.
És akkor a hozzám behozott/bemondott típusjelekből ebben a katalógusban 10-ből legfeljebb 2-őt találok meg!
Ca. 10féle az, amivel lefedhető az átlaigény: 1* 2* 3*, fagyasztó, automatikus és félautomatikus leolvasztású, jégkocka, italhűtő. Kb. ennyi...
Kapillárcsőhossz? Odaérjen, ahova kell, többlet elfér bárhol.
Üdv: StMiklos
Következő: »»   36 / 290
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem