Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   29 / 269
(#) mateatek válasza tothlaj hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
A tekercs indultivitásának 400 mikro Henry körül kellene lennie.
Az ellenállásának pedig nem kellene 2 Ohm-nál nagyobbnak lennie.
A tekercs formájáról nem tudok érdemlegeset mondani.
Én úgy csináltam, hogy a kívánt átmérőjű sablonra rátekertem, majd sok, rövid cérnával kötegbe kötöttem. Majd a köteget üvegszállal bélelt sablonba tettem. Majd megint üvegszál, és gyantával kiöntöttem.
Könnyű, fémmentes, és erős.
(#) tothlaj válasza mateatek hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szia.
Az lenne még a kérdésem,hogy kellett e árnyékolni a tekercset.
Mert olvastam,hogy fóliával körbe kell tekerni.
És még milyen vezetékkel kötötted össze a panellal?
Bocs hogy ilyen sokat kérdezek!!
(#) merlingerin hozzászólása Feb 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Másik topicban kaptam a tippet fémkeresőre.. Nem feltétlen kis tárgyat kell megtalálnom, hanem egy relatíve nagyot. Egy autót. Olyan fémdetektorra van szükségem, ami 50-60cm távolságból (mélységből) 100% biztonsággal tud detektálni egy autót. Kb. mint a közlekedési lámpáknál a földbe ásott érzékelők. Nem kell fémtípus megkülönböztetés, a kereső tekercs méretére sincs korlát. De üzembiztosnak kell lennie.

Tudtok nekem ebben segíteni? Melyik fémkereső rajz lehet erre a legalkalmasabb?

Köszönöm!
(#) mateatek válasza tothlaj hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
A PI készülék tekercsét nem kell, és ne szabad árnyékolni. A kereső fej nem tartalmazhat fémet a tekercsen és a bekötő huzalon kívül.
Bekötő huzalnak szigetelt réz vezetéket használok.
Nem árnyékoltat.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Ez téves, a nagy tekercseket nem szokták árnyékolni, bekötő vezetéknek meg az egész világon koaxot használnak....kivéve kis hazánkban. A tekercs és a bekötő kábel lényeges tulajdonsága a kapacitás, ebből a szempontból kell a tekercs formákat vizsgálni- A szigetelt vezeték kis kapacitású, de zajérzékeny, ezért a speciális, alacsony kapacitású sodrott koaxok az előnyösek.
(#) Yowie válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Pontosan mi a feladat? A leg egyszerűbb megoldás lenne, ha induktív érzékelő IC-t használnál és a tekercs paramétereket alakítanád a feladathoz. Ilyen IC pl a CS209, nem tudom, ezt gyártják-e még, de valami hasonló biztos van.
(#) merlingerin válasza Yowie hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Szia!

A feladat egyszerű. Ha az autó adott helyen áll, húzzon meg egy relé. viszont ezt üzembiztosan tegye, és egy B corsa, vagy Merci busz áll ott, akkor is működjön.

Arra kell, hogy ha az autó adott helyen áll, ne induljon el az öntözőrendszer adott zónája. Eddig IR sorompó volt, de a kutyák azzal szórakoznak, hogy ki-be kapcsolgatták a szivattyút. én meg meguntam
(#) Yowie válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1
 
Én továbbra is ezt javaslom. Létezik több ilyen IC, ezek folyamatos üzemre vannak kitalálva, míg a hobby detektornak alkalmazott kapcsollásokat ilyen szempontból nem nagyon vizsgálja senki. Huroknak pl egy UTP-t használnék lépésálló gégecsőben vagy locsoló rendszerhez való csőben, így nem kell nagyon beásni és lehet csökkenteni a távolságot. A cstolt rajzok pinpointernek készültek tehát átt kel tervezni...vagy próbálgatni őket.
(#) merlingerin válasza Yowie hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm!

Néztem pár helyen, de a cs209 beszerezhetetlennek tűnik.. Viszont a TDA0161 még ha nem is olcsó, de elérhető.

Mi a módja a tekercs méretezésének? Mivel nekem igen nagy távolságra kell, gondolom a fizikai méretnek nagynak kell lenni. Ha ez 10MHz-n ketyeg, az viszont "kevés menetet", illetve kis tekercsméretet kíván. Az adatlap szerint a Detection Range 10mm. Na ez nekem elég kevés..

Szóval hogyan legyen a hogyan?
(#) Yowie válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Persze, ez induktív érzékelő vagy pinpointer, oda 10mm tökéletes, mint látod, vasmagos a tekercs. Én vinném lefelé a frekit, de nem tudom mit enged az IC. Sajnos ez próbálgatós, ha csak nem találsz valakit, akinek működik ilyen alkalmazásban. Vigasztaljon, hogy a detektor építés még próbálgatósabb, és az sem olcsóbb. Ráadásul olyan jellegű stabilitást, hogy bekapcsolod és megy egy évig, egyik hobby detektor sem tud. Ha lesz időm még nézelődöm.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Megcsináltam a Deltát, amit említettél. Tényleg hatalmas különbség van a Delta és az Equinox között.
De közben az Equinox-szal is próbálkoztam. Rendkívül kritikus pontja a kapcsolásnak a két monostabil. Egy fordított táp következtében elpusztult benne az STMicroelectronics gyártmányú HCF4093BE típusú IC. Kicseréltem egy másik gyártmányúra, de az érzékenysége és stabilitása azóta nem a régi. A monostabilok ellenállás értékeit is jócskán meg kellett változtatni, hogy egyáltalán működjön a kereső.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
És a deltával milyen eredményeket mérsz? Pl. 0,33 as sörösdoboz (valamiért ez már szinte standard teszt )?

Nézd az Equinox egy 20-30 éves áramkör tuningja, át lehet építgetni, hiszen ha megnézed minden PI-nél visszaköszön egy-egy áramkör, csak ha már kísérletezik az ember érdemesebb egy alpvetően használható dologból kiindulni. Az egyik 4093 olyan mint a másik szerintem, de nekem is bele kellett nyúlni az időzítésbe, hogy működőképes legyen, azonban csak azt sikerült kikövetkeztetnem, hogy kár vele az időt tölteni.

A surf egy mai napig kapható gyári készülék fejlesztgetése. Ez is 20-30 éves, csak ez már akkor is jó volt, mert hogy terepen nem lehet olyan géppel menni, amit 5 percenként be kell állítgatni. A surfot sokan trimmerekkel csinálják és egyszer beállítják, akkor miről beszélünk?! A deltát valóban sokan használják, berkesandort kell faggatni ez ügyben, Ő csinált többet is, nagyon szépeket és tényleg komolyan tesztelte, sőt teszteltette profi keresősökkel.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Egy 28 centiméter átmérőjű tekerccsel, levegőben, kézi érzékenység állítással 105 centiméteres távolságból érzékeli. Lehetne még javítani az eredményen, mert a tápfesz csak 11 volt, és a sör is csak alkoholmentes.
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Melyik deltát építetted meg?
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Unified Delta Pulse & Sniffer XR-71
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Miért tettél bele 4093-t?
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Egy kérdésem lenne a készülékkel kapcsolatban. Alumínium dobozba került, a doboz teljesen el van szigetelve az áramkörtől, és mindentől. Hagyjam így, kössem valamilyen potenciálra, vagy tök mindegy?
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
A 4093-at nem a Deltába tettem. Azt az Equinoxhoz írtam.
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Amit fém dobozba teszek ott pozitív tápfesztre szoktam kötni, de ennek csak akkor van igazán jelentősége ha kerettel mész, és a keret felett van a doboz.
Nem örvendeztetsz meg minket egy fotóval?
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Uhh! Te akartad. Kicsit béta-tesztes még a doboz. Magam csináltam, és látszik rajta, hogy nem az én szakmám.

sdc10094.jpg
    
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Gratulálok hozzá!
A fej milyen kábelből van és hány fordulat. Én 40-es fejet szoktam csinálni, az 4 fordulat UTP kábel (4*8).
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Király!
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
A fejet még az Equinox-tól örökölte. 25 menet, 0,5-ös lakkozott rézhuzalból. Úgy készítettem, hogy a zsinórt 25-ször rátekertem a PB-gáz palackra, majd levettem, és kötegeltem. Ezután egy bútorlap darabba felső maróval, 12 milliméter átmérőjű ujjmaróval martam egy kb 15 milliméter mély, kört. Ezt még a középponton keresztül összekötöttem egy marással. Mint egy behajtani tilos tábla. A mart felületet lefestettem, (csak nem jól) hogy ne szívja be a műgyantát. Majd a horonyba tettem üvegszálat, erre a tekercset, majd megint üvegszálat. Nyakon öntöttem műgyantával, és néztem, hogy a bútorlap hogy szívja magába a gyantát. Ezt pótoltam. Kikeményedés után lefosztottam róla a bútorlapot, és megpróbáltam lecsiszolni. Majd egy szigszalag bandázzsal orvosoltam a kontárságot.
(#) GFI hozzászólása Márc 15, 2011 /
 
Sziasztok!

Építtek egy DX 1000-ret és az érdekelne, hogy a hangolható tekercs kb mekkora, vagy honnan lehetne kitermelni?
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Lenne egy fejjel kapcsolatos kérdésem. Csináltam egy 1.1x1.1-es keretet 16 menettel, UTP kábelből, a szokásos módon. Hatalmas az ellenállása. A 0,33-as söröst csak kb 1 méteres távolságból érzékeli. Hatalmas fémtárgyat, mint például a lemez műhelyajtót 370 centiről. Te hogyan csinálod, és miből az ilyen nagy tekercset?
Másik kérdés, hogy a "double frame coil" kapcsolás technikailag hogyan épül föl, illetve használható a Deltához?
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
A nagyobb fejet (keretet) vastagabb kábelből kellene csinálni, én 1-es MCU-ból csináltam eddig őket (ez volt itthon), de meg akarom próbálni sodrottból is.
És hogy mit honnan érzékel, nem egyszerű kérdés...
Nem azért kell elsődlegesen nagy fej, hogy messzebbről érzékeljen , hanem azért hogy a kis tárgyakat ne lássa. Ha kimész vele a "városból" az egész egy folyamatos jel lesz, nem fog kattogni egyenletesen. Ha nagyon érzéken fejet csinálsz, nagyon zavarják az apró fémtárgyak (amiből ráadásul rengeteg van), ha kicsit érzéketlenebb az apró tárgyakat nem is fogja látni. A cél a következő: elkülöníteni az fent lévő apró tárgyakat, a mélyen lévő nagyoktól, és ez igaz a földkábelek és a vas csövek keresésére is.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
double frame coil azt gondolom a Lorenzhez van leginkább és arra való, hogy ahol sok az elektromos zaj, zavar, ott lehet vele keresőzni. A lorenz az egyik legdrágább gép, ehhez mérten pár dolgot biztos beleépítettek, ami a deltában nincs. Szerintem az 1m jó, ha ezt terepen is tudod produkálni használhatóan, kész a géped. Nem tudom mire szeretnéd használni, de vedd figyelembe, hogy minden vasszögért, kilincsért, kulcsért, vaskarikáért kitermelni egy köbméter földet az marha fárasztó.

Egyébként hogy csináltad az UTP tekercset, két menet? Fali vagy lengő? Árnyékolt vagy sima?
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Nem igazán tudom, hogy milyen az UTP kábel, bontásból kaptam 10 métert. 0,5 milliméter átmérőjű, tömör réz erek, színenként pödörve. Nincsen árnyékolás a vezetékben. Ebből lett összeforrasztva a 16 menetnyi tekercs. (2x8)
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Hány menettel csináltad őket?
Csináltam egy keretet 10 menettel, 1 milliméteres vezetékkel.Az Equinox működött vele, de a Delta, ha ráadom a "kisugárzást" 1/3-ad fölé, már iszonyú áramfelvételt produkál.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
A tömör UTP-t hívjuk fali nak, mert az van fix kivitelre kitalálva.

Szétszedted, vagy ahogy van kábelként csak végeket forasztottad?

10 menet az nagyon kevés, az is egy módszer, meghatározni az ideális menetszámot, hogy csinálsz egy tekercset és veszed le a meneteket, amikor elkezd hirtelen növekedni az áramfelvétel, azt a menetet visszateszed és beállítod a kapott tekercshez az áramkör többi paraméterét, elsősorban a csillapító ellenállást.
Következő: »»   29 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem