Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   342 / 841
(#) Braf válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Miért kellene 4db 1000Ft os valami?
Szimplán beteszel egy második panelmérőt(/tápvezérlőt) lcd nélkül, majd valami kommunikációt létesítesz a kettő között (pl.: soros port) és optocsatolókkal leválasztod.
(#) paul70 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Nos Attila erre azért van némi megoldás !Én egy ingyenes verziót építettem meg .Nézzétek meg,hogy lett megoldva.Ja és magyar!

http://ahoy.hu/picprojekt/tapegy.htm
(#) Doncso válasza paul70 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Klassz, nekem tetszik, mondjuk egy 3055-re rábízni 30v 4-5A-t azért durva.
(#) paul70 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Hát mondjuk a tápegység részét csak részben építettem meg ...vagyis módosítva,de hát nyomhatsz bele combos tranyókat is én csak a kijelző miatt linkeltem be.Mert Attila azt mondta,hogy nem lehet 2 csatornásra megoldani.....
(#) Doncso hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
Persze, egyértelmű. Inkább a cikk irónak szólt.
(#) ekkold válasza paul70 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Ki is purcanna a belinkelt mérőegység, ha a kettőstáp két fele között van mondjuk 30...50V potenciálkülönbség... A 4016 kapcsolói csak a tápfesznél kisebb feszültségek kapcsolására jók.

Magyarul a belinkelt megoldás nem jó megoldás. Olyan analóg kapcsolók kellenének amik akár többszáz volt (de legalább a táp max. kimenő feszültségének) leválasztására alkalmas. Van is ilyen, csak drága...
(#) ekkold válasza Braf hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Ha már beépít 2db PIC-et, akkor nyugodtan lehet 2db LCD-t is betenni... inkább mint optikai leválasztással vacakolni, csak azért, hogy 1 kijelzőn jelenjenek meg az adatok.
(#) paul70 válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Várj egy kicsit ...nem értelek,ha feszültség osztót használsz a több 100V is a mérendő fesz lesz.Ha megnézed előtte ott a fesz osztó.Szerintem az ötlet jó.A pic bemenetére ugysem juthat a Vref nél nagyobb érték max a vdd ami ugye max 5V lehet.Az analóg kapuknak csak a leosztott feszt kell kapcsolniuk nem 30 voltokat.
Nem tudom jó megoldás e ,de működik hibátlanul.
(#) paul70 válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Akkor nem egyről beszélünk,mert ebben csak egy pic van a másik kettő az sima 4016.
(#) Braf válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Optikai leválasztás az 2db 40Ft-os alkatrész vagy 1db dupla optocsatoló dip8 as tokban. Egy lcd ára 800Ft-nál kezdődik egy normálisabb meg 3000Ft.
De ahogy olvasgattam Attila (v2)tápjának majd mikrovezérlős lesz a vezérlése. Van egy pár ötletem mit lehetne belezsúfolni a vezérlőbe. Pl PC vel történő vezérlés / monitorizálás esetén nem kell 2db galvanikusan leválasztott kommunikációs portot csinálni a PC felé hanem elég egy is. Vagy bele lehet programozni mindenféle védelmi funkciót (pl túláram esetén nem áramgenerátoros módba vált hanem kikapcsol) és egy ilyen aktiválódása esetén küldhet egy jelet a másik kontrollernek, hogy az is kapcsolja ki a kimenetét. Persze ez már SW-es oldal.
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
Miért lenne az jó, ha egy kijelzőn jelennének meg az adatok? Ez butaság. Már az is határeset, ha csak egy táp adatai vannak "egyben".
Erősen ízlés dolga, de én ki nem cserélném a nagyméretű (Attila86 műszerének is van ilyen változata) kijelzőimet. Ráadásul a feszültség zöld és az áram piros kombináció is telitalálat. Ne felejtsük el, hogy ezt a kijelzőt tesztelés során folyamatosan figyeli az amatőr (legalábbis én). Szerintem kifejezetten célszerű, ha 4db, nagyméretű-7szegmenses számokkal jelezzük ki a labortáp áram és feszültség értékeit. (igazából a többi paraméter, hőfok, teljesítmény, ellenállás olyan ráadás, aminek lehet örülni, de valójában aligha fontosak, csak azért vannak mert a PIC lehetővé teszi, és jól lehet villogni vele)
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Idézet:
„Egyébként te ezt megépítetted, működik?”


Látom figyeltél...

(#961840) Hozzászólásomban kép is volt. Le is írtam a tapasztalataimat. 5Vig megy a pic bemenete. gondolom.
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
A hőfok lehet érdekes, kb egyszer. Amíg eléri az ember a hővédelme határait és letilt a táp. Kb ennyire érdekes, igaz nekem tetszik. Az ellenállás csak érdekes dolog. Egy gyors analóg bar graph emuláció azért áramra már sokkal beszédesebb, nem csak érdekes de hasznos is.
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Igen, tévedtem. A vonaljelzés (nekem legyen szabad így nevezni), valóban hasznos, bizonyos esetben kulcsfontosságú lehet.
(#) Attila86 válasza Braf hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Igen, többek közt ilyen későbbi fejlesztések, tuningolások miatt van az ICSP csati meghagyva a panelon, amire három I/O láb és a táp is ki van vezetve.

De ezzel a megoldással csak egy LCD-t spórolunk, semmi mást. Az meg minden fiókban van de ha nem is, 1000Ft-ért már hozzávágják az emberhez. Persze az 1000Ft is 1000Ft, de a két műszer anyagköltségéhez mérten már elenyésző összeg.

Illetve nem hiszem hogy ez a megoldás túl sok embert érdekelne. A panelmérőket is tőlem általában kettesével, de van aki hármasával vagy négyesével veszi. Ennyi információ kijelzésére a 2x16-os LCD egyébként is szerintem túl kicsi lenne.

Mindazonáltal lehet hogy majd írok egy ilyen programot a panelmérőre, hiszen ez szinte csak szoftveres módosítást igényelne. De jelenleg borzasztóan sok innovatív ötletem van amik ennél sokkal látványosabbak, hasznosabbak, egyedibbek. Előbb ezeket szeretném megvalósítani, de még ezekre sincs elég időm.
(#) Attila86 válasza paul70 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
A CD4066 nem műszerbe való! Ilyet használok a forrasztóállomásomban meg a spektrum analizátoromban. Ezek játékok, abba teljesen jó. De műszert nem lehet belőle építeni! A CD4066-al megvalósított műszerrel rendelkező tápok erős jóindulattal sem nevezhetőek szerintem galvanikusan függetlennek.

Lehet kapni a CD4066-hoz hasonló, csak összehasonlíthatatlanul jobb kapcsolóeszközöket. Na ez kerül 1000Ft-ba darabja. Ha megtalálom a típusát, megírom.
(#) Attila86 válasza Braf hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Így van. Ennél több nyalánkságot is kitaláltam, olvasd el a PIC-es vezérlőmodul cikkét az oldalamon! A PC-vel való kommunikációt (a táp másik oldalának vezérlésével együtt) viszont elvetettem különböző okok miatt.
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Én is így gondoltam, mert sokkal jobban szerettem a hétszegmenses LED kijelzőket. Az első panelmérő ezért készült ezzel. Csak aztán szinte senkinek sem kellett az a műszer, vagy ha igen akkor ők is LCD-vel építették meg (azt is tud ugye az első panelmérőm). Meg egy csomóan írtak hogy LCD-vel sokkal jobb lenne... Ezért döntöttem végül is úgy hogy engedek a 'nyomásnak' és lesz panelmérő II. Azt viszont mint a cukrot, úgy viszik...
Szóval szerintem kijelenthető hogy a hobbisták körében az LCD jóval nagyobb 'rajongótábborral' rendelkezik.
Bár a LED szerintem hangulatosabb, de nem lehet mértékegységet kiírni, napfényben nem olvasható, több I/O láb és bonyolultabb nyák kell hozzá...
No meg a kvázi 'analóg' vonalkijelzést még az igazi deprez műszerek sem múlják felül. A visszajelzések alapján ez a funkció is nagyon sokaknak tetszik.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Magamnak válaszolgatok, mert így nagyjából követhető a dolog, meg ezt a "társaságot" már megszoktam. De ez már elvileg az utolsó stáció, tehát le is cseng a téma.
Tulajdonképpen mindent összeraktam és kipróbáltam.
1. A labortáp önmagában is várakozásnak megfelelően jól működik. Hűtőborda nincs a demonstrációs példányon, de a használt lemezdarab sem megy enyhén kéz-meleg fölé (3db fet, és Ikimax=1A-re állítva).
2. Relés előszabályzó hibátlan. Az általam támasztott elvárásokat minden szempontból tökéletesen teljesíti. Tulajdonképpen automatikusan végzi a dolgát a háttérben, csak a relék halk kattogása alapján lehet a működését követni (a tesztek során azért még ledet is raktam rájuk, hogy valóban lássam mit is kapcsolnak, de ezt utána levettem).
3. A mérés problémamentes. Ráakasztottam egy-egy 200mV-os alapkijelzőt, majd a trimmerekkel beállítottam a pontos osztást. A vizsgált feszültségtartomány egészén azonos értéket mutat a multiméterrel (pontosan azonosat 0-85V határon belül). Az áramot 1A-ig teszteltem, szintén hibátlan. Talán még azon érdemes elgondolkozni, hogy az áramra elférne egy másik méréshatár is, ami 2A-ig menne, ezzel 1mA mérési pontosságot kapnánk. Ez alapból nincs a panelre feltervezve, de könnyen megoldható.
4. A hőszabályzót is kipróbáltam. Működik ahogy kell. Pontosabban a hőfok az én ízlésem szerint magas, de ez megigazítható. Most kb. 70 és 90°C-nál kapcsol, de ezt csak saccolom. A ventillátor nem egyből kapcsol, hanem nagyjából 50°C-nál szép lassan elkezd forogni, és 70 körül már teljes forulaton megy. Aztán ha tovább nő a meleg, akkor a relé (itt most csak egy LED) is meghúz (kb. 90°C). Ez elvileg egyből húz, de a pákával való melegítés viszonylag gyors, tehát nem a leghitelesebb a tesztelésnek ez a formája.

Összegezve, ez így egyben pontosan úgy működik, ahogyan én szeretném. Ettől többet nem is várok sem ettől, sem más egyéb kapcsolástól.
Nem győzöm hangsúlyozni Proli007 szerepét. Ő a tervezője minden kapcsolási résznek, illetve rendkívül hasznos tanácsokat is kaptam tőle. Köszönöm mindezt neki. Ezen kívül szintén köszönöm Attila86 előszabályzóval kapcsolatos alapötletét.
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
Ja meg persze az offset-hiba kikompenzálása is nagyon fontos. PIC nélkül ez sem megoldható és tényleges haszna van, mert pontosabb lesz tőle a mérés. A 12 bites A/D miatt pedig a felbontás és a méréshatár is nagyobb mint mondjuk az ICL7107-é. Szóval inkább ezek a fontosabbak. Ezektől lesz több a műszerem az ICL7107-től.
(#) Koree válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Bevallom őszintén azért merült fel bennem ez a koncepció amit javasoltam,hogy az esetleg kevés szerszámmal rendelkezők is bele tudjanak vágni egy tápban.Könnyebb egy nagyobb "abakot" megmunkálni az előlapon mint mondjuk kettőt vagy négye.
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Én is szívesen segítettem neked e-mailben értelmezni a kapcsolásomat. No meg az egész működési elvet szívesen találtam ki és tettem fel a fórumba tavaly nyáron. (Bővebben: Link)

Sőt, ha azt is megépíted valaki segítségével, de az én nevemet immár nem hagyod ki belőle akkor a triakos nullátmenetes vezérlőelektronika rajzát is szívesen megmutatom!

Nem iróniának szántam, tényleg komolyan mondom! Kell a rajz?
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Engem érdekelne a triakos elő szabályzód. Ha megosztod...
(#) ekkold válasza paul70 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
A két táp közötti potenciálkülönbségről beszélek, pl. ha sorbakörm őket a "két GND" között lehet mondjuk 30V különbség (ebből a szempontból az oaztó tökmindegy). A 30V-tól meg garantáltan kimúlik a 4016 (v. 4066).
Ezen felül építettem hasonlót - persze nem 4066 kapcsolja a bemeneteket.
Esetleg olvass bele a témába
(#) ekkold válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Na igen, néha Te is elfelejted megemlíteni ki is említette neked pl. ezt az 1000Ft-os eszközt (konkrét tipust). Vagy, hogy kivel is tárgyaltad meg hogyan és mivel kellene mondjuk az offszet méréskor nullázni a bemeneteket. De semmi probléma, csak azért említem, hogy attól még, hogy nem részletezzük ezeket a dolgokat, még mindketten tudjuk mi a helyzet.
(#) qvasz2 válasza paul70 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Szia ! A kijelzésnek a hőmérő részét is megcsináltad? Mert nyomát sem találom ennek a szenzornak.
(#) pilotitalia válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Szia Alkotó!

Ismételten gratulálok a kivitelezéshez,tervezéshez neked mindenkinek aki segítségedre volt ebben a projektben.Már nagyon várom,hogy ha majd felrakod a dokumentációját (kapcsolás,nyákrajz,előszab rajz és nyák)akkor neki láthassak az utánépítésnek.

Remélem sokan neki látnak majd megépíteni és akkor rakunk fel képeket mi is.
(#) Alkotó válasza pilotitalia hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Annyira vehemens kritikát kapott a relés megoldás (nálam nem jelentkeztek hibák, sőt tökéletesen működik), ami miatt nem gondoltam, hogy bárkit is érdekelne.
Össze fogom állítani a dokumentációt, hátha rajtam kívül más is elégedett lesz vele.
(#) frecsko hozzászólása Ápr 6, 2011 /
 
Sziasztok.
A Pioneer Alkotós átrajzolású tápba elég ha csak egy 2N3055-öst rakok bele??
(#) Pioneer válasza frecsko hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Szia!
Kb. 1A-ig igen. Nagyobb terhelés esetén, nem fogja tudni eldisszipálni a keletkezett hőt.
Következő: »»   342 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem