Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Én hajtottam már majd 280 vdc-ről, sarokcsiszoló motrot és nem nagyon akart leégni, sőt szerintem még gyorsabban is forgott. A csiszolóval az a gond, hogy a kihajtásnál van csapágyazva, ahol a kúpkerék is van.
Szia
Nem probáltam mert tölem okosabb emberek azt mondták hogy tönkre megy .Meg olyan 150V-ig nincs hangja sem , mindegy ki kell probálni . Nemszámit hol a csapágyazása mert a régit ugy is kidobod és csinálsz elöre ( alulra ) egy olyan csapágyházat amilyet Te szeretnél . Ennek a fele is elég lenne ( lenti kép ) .
Nézz szét a Fein termékei között. Azok mind csereszabatosak.(egy motor, sok feltét)
Van itthon egy kupkerékhibás dewalt csiszolóm, holnap megnézem mit tudok kihozni belőle. Az nem gond, hogy kb 14000-et forog? Szerintem pedig minden kefés motort lehet járatni dc-ről. Megfigyeléseim szerint még kevesebbet is vesz fel. Ha pedig melegedne, a hővédelem segít.
Arra gondoltam ha már 3 as szárú marót használ legtöbbünk iparban alkalmazzuk a dörzsárazott szerszámtartókat, miért ne lehetne akár a patronos befogást is ezzel kiváltani? Igaz ugyan úgy vastag szár kell mert ugye a csavarnak valahol el kell férni. Előnye hátránya is azaz egy méret, de aki csak 3 as marót/tűt használ annak jó lehet.
Szia
Jol mondod , csak vigyázni a 3-as szárral mert sokkal drágább mint a 3.18-as . Nekem ugy van megcsinálva az föorso hogy egy 14-es furat van a végében kb 30mm mélyen és ide teszem a Valdon patronjaimat mehet bele egész 8-as ig . Egy patronba egy kissebb furat pl: 3.18 és szerszám hossz beállitás ( ha kell ) és hernyocsavarral rögzitve , ez a fej megy a föorso végébe ahol két hernyocsavarral van rögzitve ( vagy lehet akár automata is ) .A föorsom gyakorlatilag egy 33V-os DC szervobol van ( encoder nélkül ) és a motor tengelyét megnöveltem ugy hogy 12mm-es csapágy megy rá és egy nagyobb átméröben van a 14-es furat . Már linkeltem a képet ( azon a piros - kék MDF gépen van ) nagyon sokat használom és szeretem is . 50 V-rol hajtom és igy üresben 0,45A az áramfelvétele és terhelve fel megy 0,7A is ( hány watt is kell a forgácsoláshoz ? ) itt van még tán 12.5W-is .
Szia
Megnéztem de minek . Sokallod vagy kevesled a 14 000-et ? A Dewalt megérdemli hogy tovább dolgozzon , alakitsd át , igy legalább használni fogod .
Értem, én csak simán a gravírtűt gondoltam, közvetlenül a főorsó lenne a szár amibe befogod, a bajok forrása maximum a hernyócsavar anyája lenne. Igaz megcsinálni se kis munka, eszterga kell hozzá, nem baj ha pontos.
Körbe vágáshoz kell erő, gravírhoz annyira sok nem. De itt megint wattokról beszélünk. Nem sok kell hasznos teljesítményben. Áttételt mivel oldottad meg? Csak még annyit hozzáfűzök mindig lehető legjobban be kell fogni a szerszámot, azaz ha munka nem igényli "tövig". Tapasztalat-iparból, éltartamban milliméter is sokat számít.
Direkt hajtom és nem szoktam gravirozni csak ritkán .
A 12,5W az egy 10mm vastag alulemez körbevágása volt ( kb 600mm körbe ) 6-os kétélüvel és 1200mm/min és 0,15mm mélyen .Most jöttem rá hogy ha 4-es kétélüt használok akkor ugyan ezekkel az adatokkal még hütenem sem kell az alut ( örül is az MDF gép ) . Nem pazaroljuk a marot csak annyit amire szükség van .
Valami ilyesmire gondolsz ?
Fejlesztőt keresek!
Sziasztok! Szeretnék készíttetni valakivel egy relative egyszerű szerkezetet. (nekem nem az) Fotózáshoz szeretnék egy stepper motoros tányért, mely változtatható szögben és megadott időnként megáll, majd továbbmegy. Jó lenne, ha pc-ről vezérelhető lenne, és a progija kommunikálna a fényképezőgéppel is. Rendelkezem egy ilyen kütyüvel, csak tovább szeretném fejleszteni, ill szükségem lenne pár darabra még. Minden infó jól jönne, de legjobb lenne, ha valakivel tudnék élőben konzultálni aki ért hozzá.
Ez használható nyákmaráshoz? Gondolom nem. Felületkövető gravírtű létezik?
Milyen fényképező az, amivel egy kütyü amid már van kommunikál? Hogyan akarod a szöget és az időt állítani? Komplett program írás + szerkezet. Nem lesz olcsó.
Ha van egy ilyen kütyöd, akkor én a helyedben azt szétszedném, megnézném milyen IC-kel oldották meg a vezérlést, stb, lehet, hogy "csak" le kellene másolni. Az mit takar, hogy a megírt programnak kommunikálnia kellene a fényképezőgéppel?
De nem ért hozzá. Ha értene már megtette volna. Vezérléshez egy minibee meg portleválasztás, de hogy a többi kommunikációt miként lehetnem megcsinálni....
Valószínűleg egy mikrokontrolleres vezérlés lenne jó neki amilyet már csináltam, és ami soros porton kommunikált a pc-vel, de hogy fényképezővel mindez miként meg hogyan beszélgetne elképzelésem sincs. Majd rakok fel egy képet a nagyon moduláris vezérlőmről.
Szia
Ugylátom rossz napod van megint . Ha a linkelt képre gondolsz akkor igen létezik felület követö gravirtü ( bár nemtudom bármilyen maronak mi köze van a felület követöhöz ) .A másik kérdésre igen lehet ilyennel nyákot gravirozni és mint a foton is látszik , ezzel körbe is lehet azt vágni . Miért ne lehetne használni nyákmaráshoz ?
Én nem marót linkeltem, hanem csak egy gravírtűt, és nem látom hol lehetne vele körbevágni.
Itt a moduláris vezérlőm.
balra a soros port, középen a pic, jobbra a leválasztás, legszélén jobbra a meghajtó panel. A soros port komplett, a többi fejlesztés alatt, de működik, csak még nincs szépre csinálva.
Szia! Vannak kameravezérlők amik ezt tudják, igaz szoft és kártya kell hozzá.
Én is belekezdtem egy CNC be, de már az előkészületek sok nehézséget gördítenek elém.
Az a baj, hogy én nem csak alut szeretnék marni, hanem más fémeket is. A lineáris csapágyak és orsók már megvannak, kemencét is találtam ahol majd normalizáltatni tudom a vázat. Elég nagy síkköszörű is akad az egyenletes alapokhoz, viszont a motoroknál kicsit gondban vagyok. A léptetők sebessége kicsit kevésnek tűnik, amiket tudok beszerezni DC szervók viszont csak 150 wattosak. 0,4Nm folyamatos és 3Nm inpulzus nyomatékot tudnak. Kétszeres lassításban 5mm emelkedésű golyós orsókkal szerintetek elég a folyamatos nyomaték acélhoz? A vázat U szelvényből tervezem, a mozgó rész pedig 20mm es alu lemezből lenne. Marómotor pedig egy 750 wattos kis jószág lenne patronokkal és frekiváltóval.
Várj kicsit .
Azt hittem hogy arra linkre gondolsz amit én tettem ide ,közben Te a gravir tüs linkre gondolsz . Használd a válaszgombot ![]() Jo a garvir tü nyákot marni amit linkeltél .Az a lényeg hogy kicsi ( 0,1- 0,15mm ) legyen a kereszt éle és akkor mehetsz 0,1mm mélyen is a nyákba .Valahol a Sprintben meg lehet adni hogy mennyivel menjen a vonal mellett a maro és akkor nem mar a folia csikokba .
Szia
Szerintem a Mach simán jo lenne a feladatra de lehet nem olyan elegáns mint egy specko szoftver kártyával és nem lehet annyit kérni érte .
Tényleg érdekel . A PICk mit csinál ebben a vezérlöben ?
Szia
Amiket irsz az kicsit zavaros . Tehát van egy szervomotor aminek általában 3000körül van a fordulata Te ezt feleznéd ( az 1500 f/min re ) 1500 x 5mm az 7500mm/min .Ezzel a sebességgel szeretnél marni vasat egy 750W-os kis joszággal ( ennyit tud egy léptetö is de annyival talán jobb hogy azon kis fordulaton jobb a nyomaték mint a szervon ) . Mekkora a gép ? Milyen megmunkálás lenne ( fogás mélység - szélesség , anyag keménység ) ? Milyen pontossággal kell a gépnek dolgoznia ? Mennyit kell a gépnek dolgoznia ( széria munka ) ? Milyen linjeid vannak ? 150W az sokmindenre elég .Motor tipusa ? milyen vezérlö van hozzá ? Kb 4000mm-ig lehet tudok segiteni sikba marásban ( olcsobb mint a köszörü ) .
Ami a soroson jön adat, azt lépteti a motoron. Ő adja a step jeleket és az irányt. Persze sok minden beleférne, de egyenlőre ennyit tud. Tudná léptetni mind a 3 tengelyt, de csak egyhez van vezérlő. Itt jött be a képbe a kínai vezérlő és a mach3. Persze ilyen spec alkalmazásokra még jó lehet.
Nem értek a PICK-hez bár sokat dolgoztam vele .
Mikrosteppet egyszerüen lehet vele csinálni ?
Szia,
Léptető motor 50 as fordulat felett erősen veszít a nyomatékából. A méretet a lin vezetők adják, vannak 900 és 600 mm es vezetékeim párokban két-két csapágy kocsival. 35mm es vezeték 4 oldalt támasztva golyókkal. Az orsók is 900mm esek azokat majd hosszra alakítom. Szeretnék egy 500 x 350 x 150 mm es aktív munkateret. Egyedi alkatrészeket akarok marni vele robotokhoz és modellekhez. Főleg műanyag, karbon lemezalkatrészek és fém hajtóműházak merültek fel eddig. Motort enkódert és vezérlőt egyben terveztem megvenni, mint a CNCdrive oldalon is is láttam, hasonló paraméterekkel, de nagy valószínűséggel külföldről. Síkba marás helyileg hol lenne?
Mikor láttál utoljára léptetömotor nyomaték görbét ?
6 - 700 fordulatig még a gyengébb minöségüek is tartják a 80%-ot . Ekkora sebességhez nagyon komoly vázra lessz szükséged . Mennyire ismered a ( cnchungary.com - ot ) ?
Lemaradt az 500-ból egy nulla. A komoly vázat belekalkuláltam, nem lesz egy könnyen mozgatható konstrukció. A 120mm es U gerenda szerintem megadja a kellő stabilitást merevítésekkel. Pont a sok helyen hegesztett szerkezet miatt kell a normalizálás.
Találkoztam már azzal a fórummal is. Sokakkal ellentétben én csak "1" gépet szeretnék építeni, ezért próbálom kerülni a tákolást és a jó alkatrészeket, megoldásokat beépíteni.
Gondoltam .
Hát pedig sajnálhatod mert pont most van a szervo toppon . 200W-tol kicsit nagyobb ( E-240-es motor encoderrel és hozzá kifelylesztett és kiprobált ( sokszor és sokáig ) szervo vezérlövel 20 körül . Azokat a Cnc drivés vezérlöket nem ismerem de G-340-ben tudok segiteni ( 80V 20A ) 15 - 16 000/csatorna . |
Bejelentkezés
Hirdetés |