Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   182 / 786
(#) Ge Lee válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Hol olvastál olyat hogy a gyűrű nem alkalmas trafónak? Elárulom neked hogy a gyűrűnél nincs jobb trafó, persze ez függ az adott feladattól is.
Ilyet pedig leginkább (jó árban és minőségben) csak a Talinál fogsz kapni. Az oldaluk olyan amilyen, a mailt is felejtsd el, telefonon kell beszélni velük. Az a baj hogy hiába hatalmas a katalógus, nincs valami nagy választékuk de én még mindig találtam a számomra megfelelőt.
Azt az N30-at csak nézted, vagy már meg is vetted? Valószínűleg jó lenne az is (muszájból én is csináltam már bontott zavarszűrő gyűrűből trafót, jó lett, azóta is megy), de inkább a Taliéktól vegyél vasat. Egyébként az ismeretlen vasat meg kell mérni, ha van legalább 1200-1500-as Al-je és bírja az anyag a frekit akkor általában jó szokott lenni trafónak is.
(#) Elektroman válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Hát weller trafónak az egyen fesz kiőve, mert a páka kapcsolója nem sokáig fogja bírni. Ha váltót kapcsolsz rá az talán egy fokkal jobb, de a nagyfreki miatt még is nagyobb ív lesz mint 50hz-el. Eseteg láttam valahol hogy valaki átalakította a pákáját, belerakott egy FETet, a kapcsoló csak a FET gate-jét kapcsolta és a FET kapcsolta a fűtést. Így már lehet egyenárammal hajtani a pákát. Ettől függetlenül tényleg jókis táp lehet az.

Üdv Marcello G
(#) Doncso válasza Elektroman hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Más képet nem talátam róla : Bővebben: Link ott a bal felső sarokba van a barátom wellere, a pákatartó hátára van erősítve egy fehér pilóta keksz nagyságú spot előtét, ezt nagyjából 2 éve csináltam neki, napi használatban van, eddig semmi baja sincs, pedig, nem új a páka. Reméljük ezzel sem lesz másképp.
(#) steelbird válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Végigolvastam jó sok hsz -t ebben a topicban, meg más kapcsolóüzeműs topicban, mindenhol azt írják, hogy a ferrit gyűrűk nem alkalmasak erre. Legalábbis a pc tápokból kitermeltek és hasonlók, mert azok zavarszűrésre vannak, más a maganyaga, teljesítmény átvitelre nem jók, a legtöbbjük porvas, stb...
Azért kédeztem, hogy ilyen célra használható gyűrűt hol lehet beszerezni, vagy miből lehet kitermelni. Autós boosterem (hibás) nincs, hogy abból kibányásszam.
(#) Ge Lee válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Nem olvasol elég figyelmesen. A PC táp fojtója persze hogy nem jó mert az nem ferritgyűrű hanem porvas gyűrű aminek a ferrithez nem sok köze van. Némelyik régebbi TV hálózati kábelét átfűzik néhányszor egy ferritgyűrűn, ezek általában 27-35mm körüli átmérőjűek és 8-18mm magasak. Vannak köztük olyanok amiknek az Al értéke 2000-4000 között van, azok jók trafónak.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Arra van valami recept, hogy miként lehet megállapítani, hogy az adott gyűrű ferrit vagy porvas éppen? Van egy "pár" gyűrűm, trafóm, jó lenne tudni róluk miből vannak.
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 24, 2011 / 4

Rá kell tekerni pár menetet, tetszés szerinti szigetelt huzalból, és megmérni az induktivitását. Ebből meghatározható az AL (=L/N^2 ami tulajdonképpen 1 menet induktivitása nanoHenry-ben).
2000.....3000 feletti AL esetén jó eséllyel ferrit vasról van szó, bár néha előfordulnak műanyag burkolatos, tekercselt lemezmagok is ilyen AL értékkel, de azokat a kissé szögletes műanyagburkolatról fel lehet ismerni.
A porvasak AL-je többnyire 500 alatti.
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Á értem. Köszönöm, hasznos információ.
(#) Kocska válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Próbáltam. Nem lett jobb, sőt még gyengébb. Méricskéltem picit. 400mA 110mA 160mA Áramfelvételek fordulnak elő. Ha a 400mA áramfelvételű panel is rá van kötve már esi ka fezsültség. Esetleg R31 0,68 ohm csökkenése?
(#) kadarist válasza Kocska hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Ahogyan érzed. Variálj vele, hátha rátapintasz a hibás alkatrészre. A 7812 stabkockát is kipróbálhatod, ezzel tesztelheted a trafót-diódát, puffereket.
(#) Kocska válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Nekiestem, átméricskéltem azt a részt amit anno bekarikáztam. Ha minden igaz meg van a hibás aktrész. Nevezetesen: Q3 2SK30 J-FET Source-Drain között 400ohmot mérek. Amint lecsengenek az ünnepek rendelem is. Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat, segítséget.
(#) emmzolee válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Idézet:
„Mindenki azt írja, hogy a ferrit gyűrűk nem alkalmasak kapcsolóüzemű táp trafónak.”

Nem ezt írták. Figyelj jobban. Az N30 anyag nem a legjobb erre a célra, azt is írták miért. Mert nem bírja a nagy hőt, ami egy kapcsi táp trafónál eléggé jelen lévő hatás. Figyelembe kell venni.
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Engem érdekelne a LAY file erről a tápról. Főleg a hozzá való trafó.
(#) steelbird válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Akkor mostmár csak azt kellene tudni, hogy hol lehet olyat beszerezni, mint amilyenek az autós erősítőkben vannak. (Tali Bt kivételével)
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Még egy szavazat!
(#) steelbird válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

A 3C90 -es anyag (Egyenértékű ezekkel, ha igaz: N26; PC40) megfelel kapcsitáphoz?
Kerestem katalógusadatot, de nem találtam. A TDK katalógusaiban a PC40 -es ferrit magokat nagy teljesítményekhez ajánlják, de adatlapot magáról az anyagról nem találtam.
Ilyen anyagúak vannak még megfelelő méretben az fhd.hu -nál: 3E27, 3E5.
Ezek jók kapcsitáphoz, tudja valaki? Itt keresek már órák óta katalógust ezekről az anyagokról, de nem találok.
(#) cimopata válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

3C90
Jó!
(#) steelbird válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Nagyon jó!
Köszi!!
(#) (Felhasználó 46585) válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Itt a PC40 adatlapja, egyebek között.
A Lomex-ben lehetett kapni egész lapos EE ferritet, csévetesttel együtt 450,- Ft-ért. Az is ez az anyag volt. Sajnos, még nem jutottam hozzá kipróbálni, de nagyon ígéretes.
(#) steelbird válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Lomex -> Termékcsoportok -> Egyéb -> Vasmag -> 0 termék
(#) banyaiakos válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Hívd fel őket és kérdezd meg! Nagyon ritkán frissítik a netes listát.
(#) Doncso válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

A rajzolás már megvan, még be kellene firkálni az értékeket. Idő kérdése. A tekercset meg szétszedem, és megszámolom a szekunder menetet, így megkapom a primer menetszámot.
(#) (Felhasználó 46585) válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ez lehetséges, de én nem azt írtam, hogy van, hanem azt, hogy korábban vettem. Ha most nincs, akkor elfogyott. Egyébként nem volt rajta a netes listán, hanem a turkálóban volt.
(#) Ge Lee válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Vannak gyűrűk a hq-ban és a hestore-ban is, persze a méretükön kívül semmilyen adat nincs róluk. Biztos úgy vannak vele ha őket nem érdekli akkor talán a vevőt sem, vagy egyszerűen csak nem értenek hozzá. Egyébként szigetelt változatot nem is láttam sehol csak a Taliéknál. Nem túl jó móka utólag mártogatni vagy betekerni stb.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Hostaphan ( mylar ) fóliával szoktam, megvan egy perc alatt.
(#) vicsys válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Köszi a nép nevében, várjuk a többit is!
(#) shield válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

A második pákámhoz jó lenne.
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Hello

Köszi. Ez még így agy kicsit kusza. Az átkötéseket sem vágom mik benne.
Várom a végleges cuccot. Szerintem meg is építem.
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Te honnan veszed az (öntapadós) mylar fóliát? Mennyiért?
(#) (Felhasználó 46585) válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

A mylar nem ragasztós, olyasmi mint a celofán, csak egy kicsit sprődebb, de kifejezetten szigetelésre van kitalálva. ( DuPont kitalálmány még az '50-es évek végéről ) A Villértnél lehet kapni, ha kifogod, a legjobb vastagság a 38 mikronos, de különböző vastagságban létezik. Kilója 3000,- Ft körül van, de az nagyon sokáig elég. 1 méter széles tekercsben van. Ha jól tudom, a motortekercselők is ezt használják, tőlük lehetne kunyizni...
Amire te gondolsz, az a sárga, ragasztós szigetelőszalag, a 3M és még mások is gyártják. Az Elmatit-nál lehet kapni, jó drága. Különböző szélességben gyártják, illetve széles tekercsekből vágják le, aztán vagy szakad, - mert rossz volt a késük, - vagy jó lesz. Nem szeretem, mert nagyon könnyen gyűrődik. Ha egyszer valamihez odaragadt, akkor már nem igen tudod felhasználni máshova, tehát elég gondosan kell vele bánni. Talán 30 mikron körüli lehet, ez rögtön tud vagy 5 kV-ot szigetelésre.
Nekem egyszerűbb a mylar, sokkal barátságosabb, igaz, több munka van vele, de pl. lemezből tekert tekercseknél nagyon jól lehet használni. És a fólia rögzítésére jó a cellux is...
Következő: »»   182 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem