Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Mivel mindenkinek más házi litzéje van (amilyen vékony drótja van éppen otthon)” ![]() Idézet: „A cikket arra szántam, hogy felhívjam a figyelmet a kapcsoló üzemű tápok óriási előnyére” Megerősítem,én is ennek kapcsán és cimopata cikkjének köszönhetően merültem jobban bele az smps-ek világába.Természetesen igen sokat kellet olvasgatnom és kérdezgetnem,de hál isten itt elég segítőkészek az emberek.
Hello.Egy 33as mag hány watt átvitelre képes folyomatosan.Egy darab hidalt TDA7294 hez kellene valami jó kis táp, cimo 1,1-es tápját választottam ami 39es maggal tud 320 wattot.Azért a hidalt TDA-nak 250W azért kell.Tud ennyit a 33as mag?
A megadott LINK-en a lap alján olvasd el!Bővebben: Skory
Becslő képlet trafó átvitt teljesítményére: P=4*Ae^2*f (ahol Ae-t cm^2-ben, f-et pedig kHz-ben kell megadni, így wattban kapod meg p-t).
Az átvihető teljesítmény egyéb dolgoktól is fogg. Egy 33-as maggal készült táp rendesen pufferelve bőven elég két hidalt TDA7294-re is teintve, hogy zenei terhelésről van szó, és az átlagos felvett teljesítmény még két hidalt TDA7294-nél is 200W. (lágy torzításba hajtva)
Szia!
Tetszik a "Mini rezonáns tápegység"-ed. PC-ből bontott EI33-as trafót bele lehet tenni a tervezett helyet? Úgy értem ahogy ki lett bontva, változtatás nélkül.
Az első kérdés az, hogy az légrés nélküli -e? Valamint mennyi a szórt induktiviása? Ide légrés nélküli, vagy nagyon kis légrésű kell, valamint ott szerepel a kívánt szórt induktivitás értéke. Ha a primer mágnesező induktivitása megvan legalább 1mH, és a szórt induktivitás legalább 70uH akkor jó lesz. Ha nincs meg a szórt induktivitás, akkor be kell tenni egy soros tekercset, ami kiegészítő kellő szórt induktivitásra, és bírja a telítést (kis porvasmagra készült induktivitás megfelel).
Ha minden igaz légrés nélküli. Sajnos nem tudok induktivitást mérni, még nem készült el a műszerem. Remélem ide téved valaki, aki ismeri a trafót és tud válaszolni. A másik gondom hogy nem tudtam kimérni a szekunder tekercseket sem. Talán fogja tudni valaki a sorrendet. Vagy nem marad más mint hogy a korbácsot szét kell bontanom.
A feljebb feltett LINk-en megnézed, az L4 tekercsre lenne szükség?
Sziasztok!
A Mini rezonáns tápegység kapcsolásban közölt panelterv nem felel meg az életvédelmi előírásoknak, így megépítésnél mindenképen másik paneltervet kell késziteni. Azért nem felel meg, mert a leválasztott és a hálózattal összefüggő részek között mérhető legrövidebb kúszóút (két rész fémes felületei között a legrövidebb úton mérhető távolság) nincs meg 7 mm. Megoldás lenne, ha a két rész között min. 1mm vastagságban a panel anyagát kivágjuk / marjuk, így megnövelhető a kúszóút, de a mechanikai szilárdság jelentősen csökken. A dobozolásnál is be kell építeni a panel hálózattal összefüggő területe alá egy megfelelő vastagságú szigetelő lapot. Továbbá hiányzik a kizárólagosan az életvédelmi földelésnek kialakított csatlakozóhely, ami nem szolgálhat más (mechanikai rögzítés) célokat. A hálózati vezeték tehermentesítő rögzítése sincs megoldva. Nem szeretnék kötekedni, de a kapcsolást használók életéről van szó. Ráadásul ezek a hibák csak a készülékek öregedésével, szennyeződésével okozhatnak életveszélyt. Boldog, szabad öregkort mindenkinek.
Ezek alapján a nyáktervet is le fogom venni, és csinálok egy jobbat, a védőföldelés bekötése teljesen jogos, ugyanis tényleg kellene egy külön bekötés, ami összeköti a kimenet közepével (hogy ezt ne a doboz csinálja).
A hálózati vezeték tehermentesítő rögzítésén mit gondolsz? Most 4mm tisztázás van, eddig úgy tudtam ez elég 1-es érintésvédelmi osztály esetén, nem túl szennyezett környezetben. Clearance distances Ahogy ránéztem a nyákra ezt lényegében a két vezetőpálya arébb tolásával felvittem 6mm-re. Ha tudnál linkelni egy magyar nyelvű ismertetőt a tisztázásokról, akkor azt megköszönném, így a jövőben biztonságosabb cuccokat terveznék, és tennék közzé.
Halkan megjegyezném, hogy a cimopata féle cikk nyáktervében sincs 7mm tisztázás, csak 3mm.
Valamint azt is mondanám, hogy ez nem kereskedelmi termék, ettől függetlenül természetesen kellően biztonságosnak kell lennie.
Szia!
Sokszor és sok topikban leírtam már.... (Propeller óra, Laminálós nyákkészítés, Triac -os vezérlés, stb...) Sajnos nem olvasok minden cikket / topikot. A sorkapocsra bekötött vezeték a kirántásgátló bilincses rögzítését hiányoltam. A sorkapocs kint van a kártya szélén, ami egyben a doboz széle is. A bele szorított vezeték eltörése esetén, a csavar lazulása és rángatás esetén kijöhet és hozzá tud érni a fém dobozhoz, illetve az elszadabult vezeték megérinthető. A panel alatt a fém doboz felületéhez a szigetelést a legmagasabb forrasztási ponttól a dobozig kell mérni. Egyszerűbb ide egy műanyag lapot betenni. Nézz meg egy MEEI által engedélyezett (PC) tápot, telefontöltőt, ott megvan a 7 mm. ((Optocsatolóból is 4 raszter széleset használnak...)) Nem kereskedelmi termék, de gyerekek megfoghatják, rángathatják - aztán a készítőt veszik elő...
Sajnos nem csináltam képet a dobozról, de ahol van ott a sorkapocs (amit kiszedtem és a vezetékeket beforrasztottam), afelett van egy lyuk, ami pont akkora, hogy ilyen műanyag szorítós átvezető tömlőt be lehet rani. Ez szerintem akkor a kirángatás problémát megoldaná.
A dobozhoz rögzítő távtartók hoszabbra cserélésével a doboztól való távolság problémája is megoldódna (én ilyen helyeknél kaptonszalagból szoktam levágni, és azt ragasztani alá). A nyákot javítani fogom és a többi javaslat alapján is frissítem majd a cikket.
Szia!
Semmiféle negatív gondolat nem volt a beírásom mögött. Ha gondolatébresztőnek szánja, akkor nagyszerű! Ettől függetlenül lehet az információkon pontosítani.
Igen, ez probléma, ráadásul én nem 7, hanem 8 mm-ről tudok. A hálózati oldal kapcsai és a föld között pedig 4 mm-nek kell lennie. A 8 mm-es kúszóútnak a trafóban is meg kellene lennie... mindjárt nem olyan egyszerű megcsinálni kis méretben a trafót, hiszen sok helyet elvesz a 2 x 4 mm. Ha ezeket mind betartjuk, akkor már nem is olyan egyszerű ilyen kis méretben megcsinálni valamit.
Szia!
1.) Keresgéltem FET-eket, nagyjából egyet találtam: IRF730 (ez volt eredetileg): 400V 5,5 A, RDSon 1ohm Total gate charge 38 nC, IRF840: 500V 8A, RDSon 0,85 ohm Total gate charge 63 nC. Az Rdson jobb, de a gate töltés rosszabb. Jó lesz ez nekem? 4.) mértem, jónak tűnik a tekercs. 5.) A D10-es dióda (ez van az TL431 mellett) 1N5822: 3A/40V (0,39V/1A, schootky). Tehát ha párhuzamosan beforrasztok egy ugyan ilyet akkor nagy bajt ugye nem tudok csinálni? A másik dióda felirata FR304, ami 3A-es „Fast Recovery Rectifier”. Ezt is lehetne duplázni, érdemes? Üdv: g.
Szia!
1) keresgélj modernebb FETeket, amiknek kisebb gate töltésük van azonos RDSon mellett. Sajnos a meghajtás nem túl jó szerintem, így nem bírna el sokkal nagyobb gate töltést 5) Leht Kapni az SB540 schootky diódát, ami DO201 tokú és 5A-t tud, szerintem az oda beférne a mostani helyére Az FR304 egy 400V-os dióda, ami most nem jön le, hogy miért van ott...
Üdv!
Gondolkoztam, meg merjem-e kérdezni vagy se, de végülis úgy döntöttem megkérdezem...elolvastam lorylaci mini rezonáns tápegységéről szóló írást és mivel jó volna egy ilyen, gyorsan meg is örültem neki. Felmerült pár kérdés a kezdő fejemben (és itt jön a kavarás nekem): hol a kimenet? Mekkora fesz. -re képes? Mekkora hűtés kell a FET -eknek? Pontosan milyen tekercs szükséges? Köszi ![]()
Ha betöltöd a nyáktervet, akkor a kimenet a jobb oldalt van, kettős tápfeszt ad. A szekunderen a fesz attól függ, hogy menynit tekersz rá (a diódiát és a kimeenti kondenzátorokat ennek megfelelően módosítani kell). Kiszámolsára a képlet: Usec=160*nsec/40 (ahol nsec a szekunder menetszám). A feteknek a jelzett teljesítményig semmilyen hűtés nem kell.
A trafó pontosabb adatai: vasmeg EpcoS ETD29 N87 anyag, primer menetszám 40, a primert a trafó egyik oldalára kell tekerni (a szekundert a másik oldalra), és a szekundertől egy kb 2mm-es távttartóval el kell választani (kellő szórt induktivitás miatt). A trafót célszerű sok vékony huzallal tekerni, a szükséges huzalkeresztmetszet a kívánt melegedésre és teljesítményre kell kiszámolni (10A/mm^2 az 20°C melegedést idéz elő). A szórt induktivitás lehetőleg 80uH felett legyen, de olyan 90-100uH körül ideális.
Ez a kettős tápfesz pontosan mit takar? a 0 és a - közt itt mi a különbség, mi az értelme? A képletet így kell értelmeznem?
![]() ![]() ![]()
Sziasztok! Nekem egy 230V egyen feszültségű kimenettel rendelkező tápegységre lenne szükségem, 230V váltó feszültségű bemenettel! terhelhetősége elég ha 500mA, mivel a motor amit hajt 210mA-t fogyaszt 230V DC feszültségen! Ebben tudnátok nekem segíteni? :hide:
![]() ![]()
Skin-hatás (szkin-hatás, scin-effect), ennek nézz utána, ez a vékony-vastag drót kérdésre választ ad.
Én a vasmagot az RS-components-től vettem. Egy-két oldallal korábban feltettem egy linksort az általam ismert beszerzésekről. A nullához képest - pontban negatív feszültséget mérhetsz, a +-ban pozitív feszültséget. De ha a kettős tápfesz (szimmetrikus táp) fogalmával bajod van, akkor még sokat kell okosodnod.
Flyback tápot szeretnék készíteni UC3842 -vel.
Van valami általános szabály arra, hogy hány %-kal kell nagyobb feszültségre számolni az áttételt, ha szabályzott a táp? Nekem +/-18 V kellene, hány százalékkal kell nagyobbra tekerni a szekunder oldalt, hány V -ra tekerjem?
Hálózatról egy sima graetz-el egyenirányítva miért nem jó?
Milyen gyök2 ??? Ahhoz pufferkondi is kellene, puffer nélkül viszont...
Szia!
Itt is tudok válaszolni az üzenetben adott kérdésedre, nekem a legtöbb segítséget ez a link adta: PC táp Láthatod a tekercseket a kapcsolásban és a lábak rajzát, így már ránézésre minden kiderül. 10 Watt alatt jó az EE19, kisebbik trafó (fénykép a propeller clock topicban), fölötte pedig az EL33, ahogy Skori is írta (fénykép a digitális forrasztóállomás topicban). A kompakt fénycső áramkörének módosítását is leírtam valahol,elég egyszerű. ![]() Idézet: nem egyen, az egyen. (kb.100Hz) Pl: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/egyeniranyitok_-_tapegysegek....l?pg=4„puffer nélkül viszont...” Egyenirányítás stb-stb. ![]()
Ez itt nagyon off, de a villanymotor induktivitása simítja az egyenáramot, a hullámforma középértéke puffer nélkül pedig 203V (230V*2^0,5*2/Pi) A motorban kialakuló mágneses tér pedig ezzel lesz arányos. A villanymotorok általában nem igazán igényesek a tápfesz hullámosságára. Optimista módon feltételeztem, hogy a fentiekre más is képes rájönni, ha a graetz-et megemlítem...
Szia!
Nagyon köszönöm, a digitális forrasztóállomás topicban mindent elolvastam, ezért is fordultam hozzád. A propeller clock topic még vissza van, de mindjárt pótolom. ![]()
Nos, látom ,,sikerült" nagy vitát kavarnom! Szóval egy kenyérsütő gép motorjáról van szó, ami gyárilag 230V egyenről működik. Namármost, mivel pwm-ben kellene szabályoznom a motort(mivel tekercselőgéphez fogom használni), így a hálózat egyenirányítás dolog nem jó, mivel ahhoz, hogy pwm-ben tudjam szabályozni, pufferelnem(simítanom kell) az egyenirányított feszültséget, ami így magasabb lesz mint a motornak kellő feszültség! És ezért kellene olyan tápegység, ami a címben szerepel, 230V egyen feszültségű kimenettel. Remélem érthető voltam! :hide:
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |