Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   184 / 786
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Idézet:
„Mivel mindenkinek más házi litzéje van (amilyen vékony drótja van éppen otthon)”
Na,ja szegény ember vízzel főz!
Idézet:
„A cikket arra szántam, hogy felhívjam a figyelmet a kapcsoló üzemű tápok óriási előnyére”

Megerősítem,én is ennek kapcsán és cimopata cikkjének köszönhetően merültem jobban bele az smps-ek világába.Természetesen igen sokat kellet olvasgatnom és kérdezgetnem,de hál isten itt elég segítőkészek az emberek.
(#) peter1995 hozzászólása Máj 4, 2011 /

Hello.Egy 33as mag hány watt átvitelre képes folyomatosan.Egy darab hidalt TDA7294 hez kellene valami jó kis táp, cimo 1,1-es tápját választottam ami 39es maggal tud 320 wattot.Azért a hidalt TDA-nak 250W azért kell.Tud ennyit a 33as mag?
(#) shield válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

A megadott LINK-en a lap alján olvasd el!Bővebben: Skory
(#) lorylaci válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Becslő képlet trafó átvitt teljesítményére: P=4*Ae^2*f (ahol Ae-t cm^2-ben, f-et pedig kHz-ben kell megadni, így wattban kapod meg p-t).
Az átvihető teljesítmény egyéb dolgoktól is fogg.
Egy 33-as maggal készült táp rendesen pufferelve bőven elég két hidalt TDA7294-re is teintve, hogy zenei terhelésről van szó, és az átlagos felvett teljesítmény még két hidalt TDA7294-nél is 200W. (lágy torzításba hajtva)
(#) shield válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Szia!
Tetszik a "Mini rezonáns tápegység"-ed. PC-ből bontott EI33-as trafót bele lehet tenni a tervezett helyet? Úgy értem ahogy ki lett bontva, változtatás nélkül.
(#) lorylaci válasza shield hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Az első kérdés az, hogy az légrés nélküli -e? Valamint mennyi a szórt induktiviása? Ide légrés nélküli, vagy nagyon kis légrésű kell, valamint ott szerepel a kívánt szórt induktivitás értéke. Ha a primer mágnesező induktivitása megvan legalább 1mH, és a szórt induktivitás legalább 70uH akkor jó lesz. Ha nincs meg a szórt induktivitás, akkor be kell tenni egy soros tekercset, ami kiegészítő kellő szórt induktivitásra, és bírja a telítést (kis porvasmagra készült induktivitás megfelel).
(#) shield válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ha minden igaz légrés nélküli. Sajnos nem tudok induktivitást mérni, még nem készült el a műszerem. Remélem ide téved valaki, aki ismeri a trafót és tud válaszolni. A másik gondom hogy nem tudtam kimérni a szekunder tekercseket sem. Talán fogja tudni valaki a sorrendet. Vagy nem marad más mint hogy a korbácsot szét kell bontanom.

A feljebb feltett LINk-en megnézed, az L4 tekercsre lenne szükség?
(#) Hp41C hozzászólása Máj 4, 2011 /

Sziasztok!

A Mini rezonáns tápegység kapcsolásban közölt panelterv nem felel meg az életvédelmi előírásoknak, így megépítésnél mindenképen másik paneltervet kell késziteni.

Azért nem felel meg, mert a leválasztott és a hálózattal összefüggő részek között mérhető legrövidebb kúszóút (két rész fémes felületei között a legrövidebb úton mérhető távolság) nincs meg 7 mm. Megoldás lenne, ha a két rész között min. 1mm vastagságban a panel anyagát kivágjuk / marjuk, így megnövelhető a kúszóút, de a mechanikai szilárdság jelentősen csökken. A dobozolásnál is be kell építeni a panel hálózattal összefüggő területe alá egy megfelelő vastagságú szigetelő lapot. Továbbá hiányzik a kizárólagosan az életvédelmi földelésnek kialakított csatlakozóhely, ami nem szolgálhat más (mechanikai rögzítés) célokat. A hálózati vezeték tehermentesítő rögzítése sincs megoldva.

Nem szeretnék kötekedni, de a kapcsolást használók életéről van szó. Ráadásul ezek a hibák csak a készülékek öregedésével, szennyeződésével okozhatnak életveszélyt.

Boldog, szabad öregkort mindenkinek.
(#) lorylaci válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ezek alapján a nyáktervet is le fogom venni, és csinálok egy jobbat, a védőföldelés bekötése teljesen jogos, ugyanis tényleg kellene egy külön bekötés, ami összeköti a kimenet közepével (hogy ezt ne a doboz csinálja).
A hálózati vezeték tehermentesítő rögzítésén mit gondolsz?
Most 4mm tisztázás van, eddig úgy tudtam ez elég 1-es érintésvédelmi osztály esetén, nem túl szennyezett környezetben. Clearance distances
Ahogy ránéztem a nyákra ezt lényegében a két vezetőpálya arébb tolásával felvittem 6mm-re.
Ha tudnál linkelni egy magyar nyelvű ismertetőt a tisztázásokról, akkor azt megköszönném, így a jövőben biztonságosabb cuccokat terveznék, és tennék közzé.
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Halkan megjegyezném, hogy a cimopata féle cikk nyáktervében sincs 7mm tisztázás, csak 3mm.
Valamint azt is mondanám, hogy ez nem kereskedelmi termék, ettől függetlenül természetesen kellően biztonságosnak kell lennie.
(#) Hp41C válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 4, 2011 / 1

Szia!

Sokszor és sok topikban leírtam már.... (Propeller óra, Laminálós nyákkészítés, Triac -os vezérlés, stb...) Sajnos nem olvasok minden cikket / topikot.

A sorkapocsra bekötött vezeték a kirántásgátló bilincses rögzítését hiányoltam. A sorkapocs kint van a kártya szélén, ami egyben a doboz széle is. A bele szorított vezeték eltörése esetén, a csavar lazulása és rángatás esetén kijöhet és hozzá tud érni a fém dobozhoz, illetve az elszadabult vezeték megérinthető.

A panel alatt a fém doboz felületéhez a szigetelést a legmagasabb forrasztási ponttól a dobozig kell mérni. Egyszerűbb ide egy műanyag lapot betenni.

Nézz meg egy MEEI által engedélyezett (PC) tápot, telefontöltőt, ott megvan a 7 mm. ((Optocsatolóból is 4 raszter széleset használnak...))

Nem kereskedelmi termék, de gyerekek megfoghatják, rángathatják - aztán a készítőt veszik elő...
(#) lorylaci válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Sajnos nem csináltam képet a dobozról, de ahol van ott a sorkapocs (amit kiszedtem és a vezetékeket beforrasztottam), afelett van egy lyuk, ami pont akkora, hogy ilyen műanyag szorítós átvezető tömlőt be lehet rani. Ez szerintem akkor a kirángatás problémát megoldaná.
A dobozhoz rögzítő távtartók hoszabbra cserélésével a doboztól való távolság problémája is megoldódna (én ilyen helyeknél kaptonszalagból szoktam levágni, és azt ragasztani alá).
A nyákot javítani fogom és a többi javaslat alapján is frissítem majd a cikket.
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 4, 2011 1 /

Szia!
Semmiféle negatív gondolat nem volt a beírásom mögött.

Ha gondolatébresztőnek szánja, akkor nagyszerű!

Ettől függetlenül lehet az információkon pontosítani.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Igen, ez probléma, ráadásul én nem 7, hanem 8 mm-ről tudok. A hálózati oldal kapcsai és a föld között pedig 4 mm-nek kell lennie. A 8 mm-es kúszóútnak a trafóban is meg kellene lennie... mindjárt nem olyan egyszerű megcsinálni kis méretben a trafót, hiszen sok helyet elvesz a 2 x 4 mm. Ha ezeket mind betartjuk, akkor már nem is olyan egyszerű ilyen kis méretben megcsinálni valamit.
(#) gsc73 válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Szia!

1.) Keresgéltem FET-eket, nagyjából egyet találtam:
IRF730 (ez volt eredetileg): 400V 5,5 A, RDSon 1ohm Total gate charge 38 nC,

IRF840: 500V 8A, RDSon 0,85 ohm Total gate charge 63 nC.
Az Rdson jobb, de a gate töltés rosszabb. Jó lesz ez nekem?

4.) mértem, jónak tűnik a tekercs.
5.) A D10-es dióda (ez van az TL431 mellett) 1N5822: 3A/40V (0,39V/1A, schootky). Tehát ha párhuzamosan beforrasztok egy ugyan ilyet akkor nagy bajt ugye nem tudok csinálni?
A másik dióda felirata FR304, ami 3A-es „Fast Recovery Rectifier”. Ezt is lehetne duplázni, érdemes?

Üdv: g.
(#) lorylaci válasza gsc73 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Szia!
1) keresgélj modernebb FETeket, amiknek kisebb gate töltésük van azonos RDSon mellett. Sajnos a meghajtás nem túl jó szerintem, így nem bírna el sokkal nagyobb gate töltést

5) Leht Kapni az SB540 schootky diódát, ami DO201 tokú és 5A-t tud, szerintem az oda beférne a mostani helyére
Az FR304 egy 400V-os dióda, ami most nem jön le, hogy miért van ott...
(#) zozz12 hozzászólása Máj 5, 2011 /

Üdv!
Gondolkoztam, meg merjem-e kérdezni vagy se, de végülis úgy döntöttem megkérdezem...elolvastam lorylaci mini rezonáns tápegységéről szóló írást és mivel jó volna egy ilyen, gyorsan meg is örültem neki. Felmerült pár kérdés a kezdő fejemben (és itt jön a kavarás nekem): hol a kimenet? Mekkora fesz. -re képes? Mekkora hűtés kell a FET -eknek? Pontosan milyen tekercs szükséges?

Köszi
(#) lorylaci válasza zozz12 hozzászólására (») Máj 5, 2011 / 1

Ha betöltöd a nyáktervet, akkor a kimenet a jobb oldalt van, kettős tápfeszt ad. A szekunderen a fesz attól függ, hogy menynit tekersz rá (a diódiát és a kimeenti kondenzátorokat ennek megfelelően módosítani kell). Kiszámolsára a képlet: Usec=160*nsec/40 (ahol nsec a szekunder menetszám). A feteknek a jelzett teljesítményig semmilyen hűtés nem kell.
A trafó pontosabb adatai: vasmeg EpcoS ETD29 N87 anyag, primer menetszám 40, a primert a trafó egyik oldalára kell tekerni (a szekundert a másik oldalra), és a szekundertől egy kb 2mm-es távttartóval el kell választani (kellő szórt induktivitás miatt). A trafót célszerű sok vékony huzallal tekerni, a szükséges huzalkeresztmetszet a kívánt melegedésre és teljesítményre kell kiszámolni (10A/mm^2 az 20°C melegedést idéz elő). A szórt induktivitás lehetőleg 80uH felett legyen, de olyan 90-100uH körül ideális.
(#) zozz12 válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Ez a kettős tápfesz pontosan mit takar? a 0 és a - közt itt mi a különbség, mi az értelme? A képletet így kell értelmeznem? Usec=160*Nsec/40 A trafót nem jó sima rézdrótból (amivel általában szokták csinálni a trafókat)? Vagy honnan/miből lehet beszerezni a szükséges anyagot?

(#) rockersrac hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok! Nekem egy 230V egyen feszültségű kimenettel rendelkező tápegységre lenne szükségem, 230V váltó feszültségű bemenettel! terhelhetősége elég ha 500mA, mivel a motor amit hajt 210mA-t fogyaszt 230V DC feszültségen! Ebben tudnátok nekem segíteni? :hide:
(#) lorylaci válasza zozz12 hozzászólására (») Máj 6, 2011 / 1

Skin-hatás (szkin-hatás, scin-effect), ennek nézz utána, ez a vékony-vastag drót kérdésre választ ad.
Én a vasmagot az RS-components-től vettem. Egy-két oldallal korábban feltettem egy linksort az általam ismert beszerzésekről.
A nullához képest - pontban negatív feszültséget mérhetsz, a +-ban pozitív feszültséget. De ha a kettős tápfesz (szimmetrikus táp) fogalmával bajod van, akkor még sokat kell okosodnod.
(#) steelbird hozzászólása Máj 6, 2011 /

Flyback tápot szeretnék készíteni UC3842 -vel.
Van valami általános szabály arra, hogy hány %-kal kell nagyobb feszültségre számolni az áttételt, ha szabályzott a táp?
Nekem +/-18 V kellene, hány százalékkal kell nagyobbra tekerni a szekunder oldalt, hány V -ra tekerjem?
(#) ekkold válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Hálózatról egy sima graetz-el egyenirányítva miért nem jó?
(#) aflmor válasza ekkold hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

...szor, gyök 2?
(#) ekkold válasza aflmor hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Milyen gyök2 ??? Ahhoz pufferkondi is kellene, puffer nélkül viszont...
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Szia!
Itt is tudok válaszolni az üzenetben adott kérdésedre, nekem a legtöbb segítséget ez a link adta:
PC táp
Láthatod a tekercseket a kapcsolásban és a lábak rajzát, így már ránézésre minden kiderül.
10 Watt alatt jó az EE19, kisebbik trafó (fénykép a propeller clock topicban), fölötte pedig az EL33, ahogy Skori is írta (fénykép a digitális forrasztóállomás topicban). A kompakt fénycső áramkörének módosítását is leírtam valahol,elég egyszerű.
(#) aflmor válasza ekkold hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Idézet:
„puffer nélkül viszont...”
nem egyen, az egyen. (kb.100Hz) Pl: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/egyeniranyitok_-_tapegysegek....l?pg=4

Egyenirányítás stb-stb.
(#) ekkold válasza aflmor hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Ez itt nagyon off, de a villanymotor induktivitása simítja az egyenáramot, a hullámforma középértéke puffer nélkül pedig 203V (230V*2^0,5*2/Pi) A motorban kialakuló mágneses tér pedig ezzel lesz arányos. A villanymotorok általában nem igazán igényesek a tápfesz hullámosságára. Optimista módon feltételeztem, hogy a fentiekre más is képes rájönni, ha a graetz-et megemlítem...
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Szia!
Nagyon köszönöm, a digitális forrasztóállomás topicban mindent elolvastam, ezért is fordultam hozzád. A propeller clock topic még vissza van, de mindjárt pótolom.
(#) rockersrac hozzászólása Máj 6, 2011 /

Nos, látom ,,sikerült" nagy vitát kavarnom! Szóval egy kenyérsütő gép motorjáról van szó, ami gyárilag 230V egyenről működik. Namármost, mivel pwm-ben kellene szabályoznom a motort(mivel tekercselőgéphez fogom használni), így a hálózat egyenirányítás dolog nem jó, mivel ahhoz, hogy pwm-ben tudjam szabályozni, pufferelnem(simítanom kell) az egyenirányított feszültséget, ami így magasabb lesz mint a motornak kellő feszültség! És ezért kellene olyan tápegység, ami a címben szerepel, 230V egyen feszültségű kimenettel. Remélem érthető voltam! :hide:
Következő: »»   184 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem