Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 288
(#) Dr.Megavolt válasza hili13éves hozzászólására (») Júl 1, 2007 /
 
Szia!
Itt egy nagy fesz generator tevrajza...
Ha az elso trafot kiszeded es impulzusokba,mondjuk egy csengo aramkorhoz hasonloan egy relevel megoldod ugy jo,de nagyon veszelyes(ha tapizzak a kimenetet)
(Ha igaz amit az azonositodba irtal,13eves,akkor en egykoru vagyok veled es egy nap alatt kesz) ha szepen megkersz megmutatom a 12V-os bekotest
(#) Dr.Megavolt válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 1, 2007 /
 
Itt a tervrajz modositva...
En egy nap alatt keszitettem el az eredeti tervrajzot,es eleg fajdalmas,vagy halalos is lehet egy 12V-os 66A-os aksirol
Szoval te NE tapogasd!
(#) mater válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Júl 2, 2007 /
 
nem kell ide rajz ha aksiról akarod működtetni akkor egy 12v os kell ha trafórol oda is legalább 12 v kell beleteszel egy autó gyujtó trafóját ugyanúgy mint egy kondenzátort és azt valahogy süzsd el!! de az is jó megoldás veszel egy 35v-os trafót és egyenáramot csinálsz belőle és végig feszítessz egy drótot vagy bele is csavarhatod egy kötélbe és végighúzod ahova kell.

de szegény kutyának nehogy legyen baja :lookaround:
(#) Mzolee válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 4, 2007 /
 
Akkor igéretemhez híven többekközt Remci kollega kérésének is eleget téve felteszem az általam közzétett villanypásztor valamivel részletesebb doksiját.
Üdv.: Mzolee

Íme:
(#) fakukacka hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
Sziasztok, sziasztok, újra itt vagyok .Ma helyeztem
üzembe Oldman kapcsolását.Pompásan működik,de csak 80 méter karámvezetékkel bír el.Kellene valami tipp,hogy miként lehetne kicsit izmosabbá tenni a szerkezetet?Úgy kb.300 métert akarnék rátenni.Kössz!
(#) ötfelezős hozzászólása Júl 25, 2007 /
 
Kb 3 órája megírtam, de megette valami... Mégegyszer.
Ha előjön a másik is, bocs az ismétlésért.

Nem akarnék károgni, a lelkesedést hűteni, de a villanypásztor, ahol a villamos produktumot rázás formájában megfoghatja barát és ellenség, az jól körbe van szabályozva.
Például, bár olvasom itt, hogy vannak nagyobbak, egy érvényes EN szabvány szerint 5J lehet a max kimenő energia. De ezen felül külön szabályozva van a kimenő csúcsfeszültség, a kimenő áram, töltés, az idő, a 300 mA feletti áram ideje, hogy csak egy párat mondjak. Egy kapcsolási rajzról én ezeket nem tudnám 2 perc alatt eldönteni, hogy alatta vannak-e.
A hálózati táplálásra pláne kemény feltételek vannak.
Az üzemeltetésnek is vannak rendeleti szabályai, figyelmeztető tábla kell például.
A földelések is fontosak, nem szabad a ház földelésétől számított 20 m-en belül földelni, stb.
(#) oldman válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 25, 2007 /
 
Hol találhatók a részletes adatok? Lehetőleg magyarul.
(#) ötfelezős válasza oldman hozzászólására (») Júl 25, 2007 /
 
Magyar? Az nem nagyon van.
Az MSZ 20860/4-87 az üzemeltetésről, az magyar. Az első 3 lap a biztonsági követelmények, visszavonták már őket, gondolom, az alábbiak miatt.
EN 61011 és IEC 60335 csak angolul van, ez utóbbi mint magyar szabvány is megvehető - angolul.
Az MSZT olvasótermében néztem ezeket meg, a napijegy 540 Ft, oldalak másolása nem olcsó.
(#) eduard válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 8, 2007 / 1
 
HI!
A villanypásztor trafóinak elkészítéséhez létezik-e útmutató?
eduard
(#) oldman válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Köszi az infót!


Jó dolog hogy a kötelezően betartandó szabványokat, jog, adó stb stb szabályokat - különös tekintettel a biztonságot érintőkre nem lehet,
a, Magyarul
b, Ingyen megismerni ???

- Viszont lehet hivatkozni arra hogy a nem ismerete nem mentesít a felelőség alól!


(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
hali
fateroméknál, hogy a kutya (németjuhász) ne ugorjon ki a kerítésen, egy canon másológépből való nagyfesz áramkört szedtem ki és ezt kötöttem rá egy drótra, azóta a kutyus nem nagyon ugrándozik
(#) zqj579 hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
Helló!
Nemrég építettem egy villanypásztort, "labor" körülmények között szépen működik (0,9-1cm-s szikraköz) , azt szeretném megtudni, hogy, hogyan tudom kimérni a trafó(autó-gyujtó kb30kV) kimenő áramat, leadott energiát, tudom hogy ez függ a vezeték hosszátol + a talajtól, de mégis kb.

köszi szépen a segítséget!
(#) zsoltee0001 válasza zqj579 hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
hi
ezt multiméterrel nem tudod kimérni mert tönkre menne, viszont ki tudod számolni meg egyébként is csak miliszekundumokra jön létre a szikra
ha pl a primer tekercs 12 volton 1 A vesz fel akkor a szekunder oldalon 1,2 kv nál az áram 0,01 A,
ezzel a számolással csak megsaccolni lehet, sok mindentől függ, kondenzátor is van az áramkörben amit nem számoltam bele, legprofibban szkóppal lehet megmérni, (egyébként az a 30 kV nem sok egy kicsit? az 30 centiről már nyomná a szikrát )
(#) zqj579 hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
Köszönöm szépen, én több helyen is 30kV-ot olvastam gyujtótrafónak, de ha szerinted nem, akkor kb. mennyi egy altalános gytr., ha 12V-ot kap primer oldalon?
(#) oldman válasza fakukacka hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Teljesítmény növelés
1- Növeld meg a bekapcsolási időt, amíg a trafó engedi

2- Ha nem elég, válaszz más tafót.
(Nagyobb Induktivitású és/vagy nagyobb áramú)

Mérés és számolás nélkül nem igazán lehet korrekten elkészíteni.

Egyszerűbb - Szakaszold a kerítést és használj több trafót/ áramkört


Fontos! Vedd figyelmbe a vonatkozó előírásokat
(> ötfelezős # 106039)
(#) oldman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Ha szkóppal akarod a nagyfeszt mérni. hamarosan egy új műszered lesz - Úgy hívják volt szkóp
Inkább a gépjármű technikában használatos gyújtás analizátort ajánlanám. Ez minden gépjármű zöldkártya kiállító helyen van.
A szkópok jó esetben néhány (2-3) száz voltot viselnek el a bemenetükön. (Spec eszközök mérőfejek is vannak de ritkák és drágák)
(#) jespy hozzászólása Aug 17, 2007 /
 
Sziasztok!
Az a helyzet, hogy én is szeretnék építeni egy ütős villanypásztort, de idáig még nem sikerült....Viszont gyenge villanypásztoroknak a tucatját készítettem már el.
Ezek az áramkörök amiket itt sokan ajánlottatok semmire sem jók. Azok a pásztorok amik igazán ütősek, mind inverteresek. A bemenő 12V-ot vissza kell alakítani közel a hálózati feszültségre, vagy akár többre és azt kapcsolgatni a gyújtótrafóra. Csak sajnos ilyen kapcsolások nem igazán forognak közkézen. De lehet, hogy külön, lehetne találni egy ilyen nagyon egyszerű invertert, -tényleg csak pár mA- hogy egy kondit feltöltsön, és azt beépítve ezekbe az áramkörökbe, jó eredményt lehetne kihozni. És lehetőleg ne a fazékvasmagra gonoljunk, mert ki szeret ilyet tekergetni, hanem még ennél is egyszerűbbre. Sajnos én nem találtam még a neten semmi ilyesmit, mindenhol csak nagyteljesítményűek vannak, de az jelen esetben nem szükséges.
(#) zsoltee0001 válasza oldman hozzászólására (») Aug 17, 2007 /
 
köszi, hogy kijavítottál, szkópra nem kötümk közvetlen nagy feszültséget.
Anno autóvillamossági műhelyben láttam lakatfogóval ellátott szkópot, melyel gyujtásteljesítményt lehett mérni, nos valami ilyenre gondoltam.
(#) tatabike válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 17, 2007 /
 
Sziasztok,

én nem értem ezeket a villanypásztorokat. Olvastam itt a hsz-eket, és mindenki azt írta, hogy szaggatni kell a nagyfeszt, impulzusként adni a drótra. Na most, én úgy tudtam eddig, hogy a villanypásztorban nem nagyfesz lüktet alapból, hanem csak egy referenciaáram-szerűség, ami azért kell, hogy a drót ellenállását figyelje folyamatosan egy áramkör, mármint azét a drótét, amivel körbe van kerítve az a hely, ahol azon állataink nyüzsögnek, akiket nem szeretnénk szökésben látni. A nagyfesz készenlétben áll, és az áramkör akkor küldi rá a drótra, amikor ellenállásváltozást észlel, vagyis amikor hozzáér valami/valaki... Nekem ezt egy szerelő mondta el, még kölyökkoromban, mert egyszer sikerült megtapiznom egy ilyen örző-védő ketyerét. Most akkor hogyan működik ez a bigyó?

TaTa
(#) jespy hozzászólása Aug 17, 2007 /
 
Biztos van olyan is amit te mondasz, jó pénzért...Ami biztos, ezek a kütyük nagyon tudják a fizikát.
A következőképpen működik ez a bigyó: A készülék folyamatosan (általában másodpercenként) állít elő egy nagyfeszültségű impulzust, ami a készülék belső szikraközén keresztül sül ki a negatívra. Viszont ha Te közelebb mész a dróthoz, mint a szikraköz távolsága, vagy netán meg is fogod, akkor rajtad keresztül fog a nagyfesz távozni, mivel a Te ellenállásod kisebb, mint a szikraközé. És az áram mindig arra folyik amerre kisebb az ellenálás.
Persze ez ideális körülményre vonatkozik, ha a huzal valahol letestel akkor sehol nem ráz semmi....
(#) zsoltee0001 válasza tatabike hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
Hi
ha voltál már állatkertben (pl szegedi vadaspark) ott még lehet is hallani a másodpercenkénti ciccegést, az egyik hozzászólásomba írtam, hogy másológép nagyfesz paneljával csináltam meg, ez igazából nem jó megoldás, csak kis távolságon ajálom, mivel a folyamatos nagyfesz miatt a felfüggesztési pontoknál (pl rászáll egy légy) elszenesedhet, vezetővé válik és már kész is a rövidzárlat, viszont ha csak másodpercenként adja le a nagyfeszt nem lessz ideje kialakulnia a zárlatnak
üdv
(#) barany165 hozzászólása Aug 18, 2007 /
 
Sziasztok!Villanypásztorral én is foglalkozok,de kielégítő eredmenyt nemtudtam produkálni!Azonban azRT-ben megjelent tirisztorosgyujtás elvét felhasználva megszakító helyett egyszerű gyujtókörrel jó erdményt lehetne elérni.Azt jó eredménnyel megépítettem akkor és ledaraboltkörmű gyertyával tökéletesen járt a motor, a gázelemző kiválló értékeket mutatott! a primérrel felmentem 800V-ig,a szekundert fordulaton a gyujtásvizsgálószkóp 50KV-os méréshetárba állítva sem fért a képernyőre!Izoláció szempontjából is a legjobb megoldás lenne.Az inverter a RT-ben egy Trakisz kistrafóval,555-el és egy bd-tranyóvolt,+4db 007-es diófa volt.Sajnos Költözés miatt nemtaláltam még meg az évkönyvet.Talán itt valakinek kéznél van! Üdvözlettel!



(#) jespy hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Melyik évkönyvre gondolsz?
(#) barany165 hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Szia! Az 1984 RT.39.oldal!
Egyszerű kondis gy.áramkörrel a tirisztort vez.
Üdv!
(#) ini hozzászólása Aug 28, 2007 /
 
hali!
tudna valaki készíteni villanypásztor elektronikát??
trafó van hozzá

megpróbáltam de nem szaggatja az áramot hanem folyamatosan áramot kap a trafó
(#) Mzolee válasza ini hozzászólására (») Aug 28, 2007 /
 
Helo!
Melyik áramkört építetted meg, kép?
(#) ini hozzászólása Aug 28, 2007 /
 
ezt csináltam
de sajna elég szedett vedett alkatrészekkel
pl bu326a helyett buy69a kaptam
a 47r ellenállás elég kicsike mert kifüstölt....

folyamatosan van áram a kimenetnél lámpával néztem mert a trafó nem szikrázott

trafó jó mert relével tudom szikráztatni
(#) Mzolee válasza ini hozzászólására (») Aug 28, 2007 /
 
Az elég nagy hiba ha füstölt a 47 ohm, mert ott csak az 555 adja a maga kis áramát és vezérelné a tranyót.
Régen ezt a kapcsit énis megcsináltam de nem nagyon akart menni. Helyette tirisztorosat ajánlanék! Méghozzá olyat ami vagy leválasztótrafós egyenirányított hálózati feszt sütöget a gyújtótrafóra, vagy 12 volt ból állít elő vagy 200-at (DC-DC) és azt sütögeti.

Gondold meg!
(#) ini hozzászólása Aug 28, 2007 /
 
egyszerű megcsinálni? rajz van róla??
mert rájöttem nem nagyon értek a dologhoz......
(#) jespy hozzászólása Aug 28, 2007 /
 
Ez egy kamu áramkör. Én is megépítettem már, nekem sem működött....Amit csinált az nevetséges volt: kb 5A volt az áramfelvétele, és nagyon halovány szikrákat húzott, söt azt nem is nevezném szikrának, inkább semminek.
Nem is értem minek raknak fel ilyen kapcsolásokat a netre, és ráadásul működőképesnek titulálják, és nem ez az egyetlen....Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy ezek a free dolgok nem működnek bármit is akarsz építeni.
Következő: »»   4 / 288
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem