Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   14 / 141
(#) HeZ válasza Massawa hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Ezért használok 1 KHz-es PWM-et (lásd #950060 HeZ Pé, 13:53). Emberi szemnek ugyanolyan a fényerő, kisebb teljesítmény felvétellel. Kutya, denevér, pille esetleg villogásnak látja
Kis kitöltési tényezőjű (hogy ne hevüljön túl) jelentős túlvezérlést (névleges áram sokszorosával) alkalmaznak LED vakuknál, IR távirányítóknál, kézi lámpáknál.
Hol olvastad, hogy milyen kitöltési tényezövel lehet optimálisan kivezérelni LED-et (CREE)?
(#) bobz hozzászólása Ápr 12, 2011 /
 
Sziasztok!
A segitsegeteket szeretnem kerni. A bringamra szeretnek felrakni 4 vagy 6 db ilyen led-et vilagitasra.http://www.hobbielektronika.hu/apro/hirdetes_22484.html
Aksirol hajtanam oket. nem tudom hogy milyet valasszak es hogy milyen vezerlest. Nem volt eddig meg dolgom ilyen Ledekkel....ezert kerlek titeket hogy segitsetek!
(#) AK47Mark hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy mikor kapok nagyobb fényt ha egy zseblámpába rakok egy 5w-os power ledet vagy 15db nagy fényerejű ledel ill. a power ledez milyen elektronika szükséges vagy ha elemről meg akkor nem kell?? Ilyen leddel még nem volt dolgom. A válaszokat előre is köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza AK47Mark hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1
 
Csaknem biztos vagyok benne, hogy az 5W-os fog jobban vilagitani, de ossze kell hasonlitani a lumen ertekuket.
5W-os lumene a 15 x nagyfenyerejuvel szemben (itt inkabb Cd-t szoktak megadni, de nem keverendo!).

A power ledet biztosan aramgeneratorrol kell majd hajtani, kulonben gyorsan tonkremehet (vagy nem hasznalod ki az erejet). A nagyfenyerejueket ezzel szemben aramgeneratorrol kell hajtani ami lehet elvileg egy megfelelo ellenallas is.

Fontos kulonbseg, hogy az 5W-osat biztosan huteni kell majd, mig a nagyfenyerejueket nem. Ez zseblampanal esetleg lenyeges szempont lehet, ahol a kulso femfelulet a holeado es senki nem szeret forro valamit szorongatni...
(#) AK47Mark válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Köszönöm a választ! Már csak arra lennék kináncsi, hogy tényleg ennyire felmelegítené a külső házat?? Vagy ha rakok be neki valami kisebb hűtőbordát akkor az elég?? Mert ez egy L alakú lámpa aminek e tetejébe még lenne is egy kis hely
(#) bbalazs_ válasza AK47Mark hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
A lampa 5W-os es nem valami jo fenyaramu (csak 175, mikor ma mar az 1W-os is tud 130 korul - persze szinhomerseklet nem mindegy), szoval nem lesz jo hatasfoku, ergo az egeszet majdnem elfűti. Szoval NAGYON erosen javaslom a bordat. Paszta is kell hozza.
Szerintem egy 486-os prociborda vagy egy ujabb chipset hutoborda eleg kellene, hogy legyen.
(#) AK47Mark válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Aha, értem. Esetleg tudsz valamit ajánlani aminek jobb a hatásfoka??
(#) bbalazs_ válasza AK47Mark hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1
 
Mondjuk
egy ilyet
(#) zopl hozzászólása Jún 7, 2011 /
 
Hip!

Biztos többször volt emlegetve a következő kérdés.

Cree, Luxeon Power Ledet honnan érdemes rendelni? Külföld / belföld mindegy, csak jó áron legyen.
A ChipCad-et kérdeztem, de már nem foglalkoznak vele.

Köfi!
(#) zimpee válasza zopl hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Hi,
Luxeonnak van saját webáruháza, elég jó árakkal.
Múltkorában szerencsésen kifogtam a K2 emitter raktárürítését, ~250 Ft /darab áron hoztam el jópár darabot. Ledaruhaz.hu
van Cree ledjük is.
zimpee
(#) zopl válasza zimpee hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Köszi!

Rendeltem is pár dolgot tőlük.
(#) borvendeg hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Hello!
Powerled meghajtással kapcsolatban az a kérdés vetődött fel bennem, hogy az ellenállás az nem túl profi meghajtási mód, viszont létezik az úgynevezett multifuse. Ez mennyire lehet jó megoldás?
Sajnos nem saját ötlet:Oldal közepén van a rajz.

[OFF]Tudom hogy áramgenerátorral kellene, de pici helyre kell beférnie.
(#) Sir-Nyeteg válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Nem túl elegáns megoldás, és nagy a veszteség általa. Ha áramgenerátort akarsz, akkor LM317. Két alkatrész, és szintén veszettül fűt!
(#) ekkold válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
A multifuse mindenképpen jobb megoldás mint az előtét ellenállás. Ha az akksi feszültsége és a led nyitófeszültsége közötti különbség kicsi, akkor egészen jó megoldást ad.
Pl. Fehér led és Li akksi használata esetén.
(#) borvendeg válasza ekkold hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Épp ehhez akarom használni...
(#) DöG-1 válasza zopl hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Üdv!
[quote="zopl"]Cree, Luxeon Power Ledet honnan érdemes rendelni? Külföld / belföld mindegy, csak jó áron legyen.
A ChipCad-et kérdeztem, de már nem foglalkoznak vele.
[/quote]Cree ledeket itthonról FDH, esetleg SOS electronic...
Kinntről pl.: Dealextreme; Cutter; Ledrise; Led-Tech...

Ledmeghajtó vitában én LM317-et mindenképpen elvetném, mivel kb. 3V minimum a vele épített áramgenerátor feszültségesése (~1db-al kevesebb tagú ledsort lehet vele hajtani, mint egy kis feszültségesésű áramkörrel)!
-Ha a tápfesz több Volttal nagyobb, mint a led(ek)feszültsége:
a) Jó hatásfokot csak kapcsoló üzemű áramkörrel lehet csinálni (legjobbat szinkroneggyenirányítással). :yes:
b) Áteresztő üzemben (ha kellően stabil, szűrt a tápfesz), akkor egy egyszerű ellenállásos meghajtás is ugyanannyira elfogadható eredményt ad, mint egyéb drágább áramkörök (áramstabilitás, veszteség)...
-Ha jelentősen változik a tápfeszültség-égésfeszültség különbsége: akkor mindenképpen valami visszaszabályozás szükséges, nem elég stabil az ellenállásos táplálás.
-Multifusés táplálással kis áramoknál 0,5...3V; nagy áramoknál 0,2...1V feszültségesés tartományban körülbelül állandó áram tartható -párhuzamosan kötött linearizáló ellenállással-; (soros linearizáló ellenálással kicsit nagyobb a feszültségesés). Ezzel a módszerrel nem lehet precíz szabályozást csinálni (nagyobb indulóáram, szórás, hőfokfüggés...), és kissé lomha is (brummszűrésre alkalmatlan), de egy közönséges akkus (pl. bicikli)lámpában alkalmas az akku merülés ellenére ~állandó fényerő tartására, illetve a led károsodásának elkerülésére. Én 1×LiIon akkus tápláláshoz sokszor ilyet alkalmazok.
-Egyszerű tranyó + fetes áramgenerátorral közel 0,5V feszültségesés érhető el. általános alkalmazásokhoz elegendő a stabilitása (erős melegedésre némileg csökken a ledáram). Brummszűrésre is jó. 4×NiMh tápláláshoz tökéletes; illetve soros 4×LiIon-ról 4×Led-hez is jól használható!
-Legtöbb gyári ledmeghajtó áramkörnek ~0,2V az érzékelőfeszültsége + néhány tized Volt feszültségesése (azért akad néhány kissebb feszültségesésű típus is).
(#) zoka hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Jó, hogy rátaláltam erre a témára, ugyanis szeretnék egy Luxeon Rebel ES Micro Trispot modult venni.
A modulon 3 LED van sorba kapcsolva.
Összesen 9,3V - 1A kell neki, hogy a 930lm maximális fényáramot elérje.
A LED modulból elemlámpát építenék.

8db legalább 2Ah-s AA akkuról terveztem meghajtani.
8x1,2V=9,6V, tehát "névlegesen" elegendő a feszültség, és szerintem 1A miatt még nem fog visszaesni 9,3V alá.

Ugyanakkor a lámpába építettem egy 5V 0,7W ventilátort a hűtés miatt. Ez el fogja szívni a tápból az energia egy részét. Kérdés, hogy mennyit. Egy 5V-os feszültség stabilizálóról menne, melegedéstől függően.

Szükség lenne a LED vezérléséhez egy maximum 1A-es áramgenerátorra, ami az állítható fényerő miatt kellene. Mindenképpen kapcsolóüzemű megoldás lenne jó, hogy az akku tovább bírja.

Úgy tudom, vannak kifejezetten LED meghajtó IC-k is. Az egyik kérdésem, hogy létezik-e olyan megoldás, aminek elegendő ez a tápellátás, ahhoz, hogy a maximumot kihozzam a LED-ből? Úgy értem ne keljen 12V táp, hogy ilyen 9V-ot ki tudjon magából préselni a maghajtó áramkör. (Például egy 5V feszültség stabilizálónak több kell 5V-nál a bemenetére, hogy megfelelően működjön.)

Mi a véleményetek, elegendő lehet a 8 aksi a LED maximális kihajtásához, a vezérléséhez, és a ventilátorhoz ? Milyen megoldást tudnátok ajánlani ?
(12db akku már anyagilag, és töltés ügyileg is problémásnak tűnik, a helyigényről nem is beszélve.)

Köszönettel: zoka.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Csatoltam egy képet a "lámpafejről", idáig jutottam vele. A LED még nincs meg. A ventilátor mögé tettem 2 kék 5mm LED-et + áramfogyasztás, de nekem tetszik
Amúgy még elég ronda szegényke, de majd le lesz fújva.
Az elemtartó és vezérlő rész fejlesztés alatt áll...

elemlampa.JPG
    
(#) laszlokunstar válasza zoka hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Milyen célra és körülmények közt használnád?
A ház tervvel hogy állsz?
A tápnak mennyi ideig kell biztosítania az áramellátást?
A 8 db 1,2V-os cella kevés. Mind feltöltött (8x1,2=9,6), mind pedig a lemerülés állapota közelében (8x1=8) kell a tápnak akkora feszültséget biztsítania, hogy a lámpád égjen. Az áramgenerátor miatt a fentinél nagyobb feszültségre lesz szükséged. Véleményem szerint a 9,3V+3V=12,3V feszültséget, -mint a kapocsfeszültség alsó határát- kell megcéloznod.
Javasolnám a LM3404HV ledmeghajtó használatát. A kapcsolásban 1 ellenállás értékét kell változtatnod, ha más árammal kívánod hajtani a lámpádat.
A 18650-es LI-ion akksiról mi a véleményed? 4 db-bal meg tudnád építeni a lámpát, lényegesen kisebb súllyal. Létezik belőle túltöltés és mélykisülés elleni védelemmel rendelkező változat is, ennek a használatát javasolnám a végleges változatban. A védelem nélküli változatot a tesztidőszak idejére akár notebook akksiból is kitermelheted. 2,2-2,6 Ah-val számolhatsz cellánként. Találtam olyat amit ennél nagyobb kapacitásúként árultak, de kicsit szkeptikus vagyok vele.
(#) zoka válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Hello!

Szabadtérre szeretném, kézilámpának. Normál körülmények (sétálás, száraz idő, 10-30°C külső hőmérséklet) között használnám. A lényeg az lenne, hogy 100 m-nél távolabb is elvilágítson, messze maga mögé utasítsa a legtöbb boltban kapható lámpa fényét. A max 930lm-t 10° szögben koncentrálnám.

A ház terv még képlékeny, az aksiktól, vezérléstől is függene. A lehető legkisebb legyen. Az a rész amit feltöltöttem a képen, csak az van meg eddig.

A táp max fényen hajtva a lámpát, jó lenne, ha 1 órát kibírna, persze ha több, az nem baj.

Értem, tehát a ceruza akkukat nem javaslod. 12db meg már elég macera lenne a töltés miatt is.

A 18650 Li-ion aksi tetszik, azt hittem, csak telefonokba, laptopokba tesznek Li-ion akkut, nem tudtam, hogy ilyen "elem" jellegű kiszerelésben is kapható.

4 Aksi szerinted elegendő lehet 2 illyen modulhoz is? (max 9,3V - 2A), nyilván nem várnék 1 óra világítási időt ekkor. De ez csak egy ötlet..

Alaposabban megnézem ezt az aksit, és töltő is kellene hozzá. A LED meghajtót is áttanulmányozom. Köszönöm az ötleteket.

Az még gyanús nekem, hogy az általam választott optika biztosan 10°-e, a típus számot nem találtam meg, de a hasonló változat a gyártó, Khatod oldalán 13°.
Ez esetben viszont egy Rebel ES Star, 310lm modul 7° tükörrel nagyobb luxot ér el a számításaim alapján.

Üdv,
zoka.
(#) laszlokunstar válasza zoka hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Ha még nincs kész...
Itt találsz készen, s ötletadónak se rossz: kész lámpák

Meghajtásra is van készen hasonló elektronika: 15W 5 mód
Jó böngészést!
(#) zoka válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Hello!
Köszönöm a linkeket, nagyon jó ötletek vannak ott.

Időközben annyit változott a tervem, hogy 4 LED-et vennék. 1 LED (3,1V-1A).
6,2V-2A vagy 12,4V-1A -re lenne összesen szükségem, a bekötéstől függően.
A 18650 aksi nagyon jó lenne, csak az a kérdésem, hogy így elég lenne 4db belőle? És melyik kapcsolással lenne érdemesebb, az 1 vagy 2A-es verzió.
2A-re van LED meghajtó?
Vagy 2db 1A-est használjak a 2-2 LED-hez? Ez esetben a vezérlést közösíteni kellene, hogy 1db potiról lehessen állítani.
Előre is köszi!
Üdv, zoka.
(#) laszlokunstar válasza zoka hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Azt írtad, hogy 100m-nél távolabb szeretnél világítani. A 4 db lednél hogy oldanád meg a fókuszálást? Közelre nagy fényerőre teljesen jó. Ha a 100m továbbra is áll, én az 1 ledes megoldást választanám jó optikával.
Ha megvan a led aztután lehet az elektronikát és a táplálást kiválasztani. Amit belinkeletem elektronikát az több üzemmódot tud, potméter nem kell, a kapcsolót nyomogatod és üzemmódot vált. Ez egy a sok lehetséges közül, nem állítom, hogy ezt kell választanod. Azon a helyen több hasonló elektronikát és ledet is találsz. Én a táplálás terén a nagyobb feszültséget és a sorba kötött cellákat preferálnám.
De ha tényleg nagy fényerőt szeretnél kis feszültségről:
4,2V 9000mA 2300 lumen
Vagy készen szerelt lámpafej fényerőszabályozás néálkül: 8,4V 1200 lumen 5 led
(#) zoka válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Kísérleteim alapján több LED-et is lehet alkalmazni. Az utolsó linkben is 5 LED-es lámpáról van szó. A legutóbbi nagyobb teljesítményű LED-es lámpámban 2 LED világít, de nem igazán lehet észrevenni, hogy külön vannak a LED-ek, csak ha nagyon közelre világítok vele.
A LED-ek közel lesznek egymáshoz, és külön-külön tükrökkel szerelem fel őket, hasonlóan, mint a linkeden, csak ott van még egy középső LED is. Nyilván egy LED-el lenne az igazi, de szerintem jó lesz így is. Az sem baj, ha csak 50m-re megy, de erős fénye legyen.
A 2300lm-es LED (2300lm/37,8W) csak 61 lm/W hatékonyságú lenne, ha minden igaz. Amiket én rendeltem, azok 23W-ból tudnák ugyanezt.
Egyébként a LED-eket már úton vannak, úgyhogy az már végleges, hogy 4 LED lesz.
Összesen 1240lm (12,4W), 6,2V-2A vagy 12,4V-1A.
Akkor, ha 12,4V-ról hajtom meg, 4db 18650 kevés lesz? (14,8V).
(#) pet520 hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Sziasztok

Szeretnék kérdezni a témával kapcsolatban.
Nemrég vettem egy led lenser p17 lámpát.Nagyon komoly fényereje van,de gondoltam kicsit lehet rajta fejleszteni.Mivel nagyon jó optikája van,szerintem érdemes vele foglalkozni.
Gyárilag egy 3w-os led van benne,900mA-es,3,6 V-os vezérléssel.
A fényereje 210lm.
A tápellátás jelenleg 3db góliát lítium elem.(3x3,6v)
A ledet egy 5 wattosra szeretném cserélni és ebben kérném a tanácsotokat hogy milyet javasolnátok.
Pl találtam egy ilyet:http://www.soselectronic.hu/a_info/resource/d/cree/MC-E.pdf
De itt kevés lenne a 900mA.Ha jól értem itt 4x700mA kellene.
A másik:http://www.soselectronic.hu/a_info/resource/d/cree/MC-E.pdf
De itt a nyitófeszültség nem stimmel.
Mit javasolnátok?

Üdv: Peti
(#) zoka válasza pet520 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Helló!
Ennek a lámpának nagyon spéci optikája lehet, de szerintem kifejezetten ahhoz a LED-hez való, amit gyárilag beletettek. Ha eltérő méretű LED-hez használnád, akkor már nem biztos, hogy pontosan fókuszálná a fényt. A nagyobb teljesítményű LED hűtése is nagyobb. A vezérlő elektronika is kérdéses, nagyobb áramhoz kevés lehet. Egyszóval én nem bántanám azt a lámpát, túl jó ahhoz, hogy kísérletezz vele De ez csak az én véleményem.
Egyébként épp most építek zseblámpát ITT
Komoly eredményeket lehet elérni teljes egészében épített lámpákkal is. Szerintem sötétben brutál fénye lesz.
Üdv!
(#) zoka hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Sziasztok!

LED-ek tápellátásával kapcsolatban szeretnék általánosságban kérdezni.
Van 4 egyforma típusú LED-em. Lemértem mindegyiket.

A LED adatlapjában ez áll, szögletes zárójelben (átlagolva) az én mérési eredményeim:
Typical Forward Voltage @ 350mA : 2,85V [2,79V]
Typical Forward Voltage @ 700mA : 3,00V [2,85V]
Typical Forward Voltage @ 1000mA: 3,10V [2,99V]
Maximum 1A árammal hajtható meg.

Látható, hogy nincs nagy eltérés, de ha azt vesszük, a LED egy szűk feszültség tartományban üzemel, és ha megfigyeljük, 2,85V nálam 700mA-hez tartozik, míg az adatlap szerint 350mA-hez. Ez fele áram!

Most nem tudom, hogy a feszültség mérőim rosszak-e, vagy ez egy olyan széria, ami eltér a Tipikustól.

Ha 3,1V-ot mérek a LED kivezetései között, akkor 1,3 - 1,4A-t vesz fel. Így nem merem használni. (Hozzáteszem a fény növekszik még)

Szerintetek ne törődjek a feszültséggel, csak az áramot nézzem ? Vagy az áram mérőm csal?

Köszi
zoka
(#) koczka hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Két ugyanolyan nyitófeszültségű led nem létezik a félvezető gyártásban van egyfajta szórás és led karakterisztikájából adódóan áramgenerátorral kell hajtani tehát az lényegtelen, hogy mekkora a feszültség csak a megengedett maximális áramot ne lépd át.
(#) zoka válasza koczka hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Köszi, akkor az áramra fogok figyelni, hogy 1A fölé ne menjen.
(#) gaboca323f hozzászólása Jún 30, 2011 /
 
Üdv!

Ehez a ledhez szeretnék meghajtót készíteni, 12 voltról kellene mennije.
Tudna valaki segíteni, mit hogyan csinálja? Esetleg egy könnyen elkészítő bevállt kapcsolással rendelkezik valaki?

Előre is köszönöm!
Következő: »»   14 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem