Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   349 / 841
(#) qvasz2 válasza putr4 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Attól függ milyen a trafód. Ha 4 kivezetése van (a szekunder oldalán, természetesen), akkor abból lehet két önálló tápot csinálni, és azokat sorbakötve kész a kettős táp. De ha csak 3 van neki, akkor nem. (Illetve tápot lehet kettőt csinálni, csak ne akard összekötni őket)
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Összeraktam Proli007 labortápjának új, TO3-tokos áteresztőkkel kivitelezett változatát. Elsőre működik hibátlanul.
Először a BD317-ekkel vonultam fel, amikben nagyon bíztam, de mint itt leírom ez alaptalan volt.
Ezért 2N3442-re cseréltem az áteresztő fokozat tranzisztorait, ami ugyan lényegesen többe került, de egyenlőre nagyon jól bírja a strapát, pedig most tényleg van miért melegednie, hiszen sem a relés előszabályzó nem segít neki, sem hűtőborda nincs a tápon (de most a "főfeszültség" csak Ube=50V, amit labortápról adtam neki).
(#) TAKLACO válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Preciz munka,gratulallok,hol lehet original nyak lapokhoz jutni ?
(#) putr4 válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Igen, 4 kivezetéses, úgy gondoltam. Köszi a segítséget.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Az új előszabályzót is összeraktam és kipróbáltam.
Elég macerás ezt a sok csatlakozót összerakni (simán beforrasztani sokkal gyorsabb lett volna), de ha már így indultam neki akkor megcsináltam. Elsőre indult, minden funkció működik (ez egy teljesen másik rajz, aminek a pozitív a látszólagos GND pontja) -reléket még nem tettem bele-.
Van rajta egy "LED-sor" ami folyamatosan mutatja éppen melyik fokozatnak megfelelő állásban vannak a relék. Tulajdonképpen nem egyetlen LED jelzi, hanem egy oszlopkijelzésünk van, aminek a magassága adja számunkra az információt. Nekem nagyon tetszik, látványos és szemléletes segédfunkció. A "DIREKT" fokozat is jól működik, ha bármilyen okból ki akarjuk iktatni az előszabályozót (pontosan nem kiiktatja a fokozatot, hanem a maximális állásba billenti, függetlenül a fezsültség nagyságától).
Még hátra van a tápegység és az előszabályozó együttműködésének kipróbálása, mert ennek kell jónak lennie. Erre is sor fog kerülni hamarosan.
(#) Ge Lee válasza putr4 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Ha nekem szimmetrikus labortáp kéne valami hasonlót csinálnék. 2A-ig elég a fet, nagyobb áramra kell mellé mégegy. Aki kevésnek találja a zénert referenciának, tehet be helyette TL431-et is.

dual_t.jpg
    
(#) putr4 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Hali!

Ötletesnek tűnik, de nem igazán tudok rajta kiigazodni. Nincs ehhez valamilyen leírás? Pár diódának nincs értéke, azok 1N4148-asok lennének? Valamint zenereknek sem látok. Mekkora teljesítményt képes leadni? Vagy mivel hajthatom meg? A diódahidat se találtam meg, de találtam egy 4,7m jelölésű kondit. Gondolom az a pufferelés, de annak nem 4,7µF-nak kellene lennie? Az IRFP240hez 20A-t és 200V-ot írnak.

Azért akarom azt építeni amit linkeltem, mert nem nagyon értek hozzá, de ahoz legalább van leírás és meg van tervezve előre. Talán, ha azzal megvagyok, megépítem ezt is.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Gyanús nekem, hogy Ube=35V és Iki=2A mellett képes lenne elviselni a rövidzárat az IRFP240/IRFP9240. (Nem próbáltam ki, de az én labortápos gyakorlatom egyértelműen ellene szól.)
(#) Ge Lee válasza putr4 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Ez nem egy komplett építési leírás, csak egy kapcsolási rajz, ezért nincs a rajzon pl. diódahíd stb.. Tulajdonképpen annak a kapcsolásnak az egyszerűsített és szimmetrikussá tett változata ami százszámra megépült már (talán itt a fórumon is) pl. az Alkotó féle rajznak és ennek is ugyanaz az alapja.
Ha megépítettem volna akkor írtam volna belőle cikket, egyszerű és olcsó PIC-es LED kijelzős műszerekkel kiegészítve, nyákrajzokkal stb. Nekem még az életben soha nem volt szükségem "labortápra", ezért maradt csak terv.
Bocs hogy lemaradt, de ha megnézed mondjuk Alkotó rajzait, rájössz a diódák értékeire is.
Hogy a FET 200V/20A-es az egy dolog, a gyakorlatban 60-70W disszipációnál többet egy végtranyó vagy FET nem nagyon bír folyamatosan (ez hűtéstől is függ), ezért írtam a 2A-t. Rövid időre ennél jóval többet is bír, ez a lapka hőmérsékletétől függ. Az áteresztő elem azért lett FET a tranyó helyett mert így jóval egyszerűbb, és ezek sokkal jobban bírják a strapát mint a tranyók, ez a gyakorlatban is többször beigazolódott.

Egyébként egy ismerősöm régóta rágja a fülem hogy építsek neki egy ilyet, ha valami csoda folytán beadnám a derekam akkor talán még cikk is lehet belőle.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Ki kell hogy ábrándítsalak, de többet is elvisel. A saját tápom vége +/- 95V közel 1A-en, és volt már néhányszor rövidzárban, persze nem órákig, addig lehet hogy a tranyóid sem bírnák.
(#) ekkold válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Ez azért érdekes, mert a rajz szerint fetek source követőként vannak bekötve, tehát az opamp kimenő feszültségének magasabbnak kell lennie mint ami a kimeneten van. Az opamp kimenete meg aligha tud 94V-ot....
(#) Attila86 hozzászólása Máj 16, 2011 /
 
Átírtam a PIC-es panelmérő II programját PIC18F25K80-ra és ha már átírtam akkor belevittem pár újítást is. Itt van róla egy videó:
Bővebben: Youtube
Lassan vissza is térek a labortáphoz meg a vezérlőmodulhoz...
(#) Ge Lee válasza ekkold hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Egyáltalán nem érdekes. Ha figyelmesebben olvastál volna rájössz hogy a 95V nem ebből a tápból jön... mivel ezt én nem építettem meg. Ezzel csak Alkotó hsz-ére reagáltam, miszerint az IRFP nem bír eldisszipálni 70W-ot. (Amúgy a FET 1V-tól még nem nagyon fog kinyitni). A rajz szerinti táp +/-24V-os kb. 2A mellett ha áteresztő elemnek csak egy fetet hsználunk.
(#) joseyy hozzászólása Máj 16, 2011 /
 
Jó napot!
Elkészítettem ezt a tápot, meg mellé a digitális panelműszert is. A trafóm 12V-ot és 24V-ot is ad, eddig nem is volt semmi gond. 24V-ról ment a táp, a 12V-ra meg bekötöttem a panelműszert ( káromra ). A táp megvadult, az áramkorlát led folyamatosan világít IC-t kivettem, a 4-es lábon megvan a fesz, és a 11-esen is ott a -5V. ( ha az IC-t benthagyom, akkor a mínusz feszültség majdnem hogy 0 ) Ha az LM324-et kiveszem, akkor a led nem világít. Megfigyeltem azt is, ha csak az IC bal oldali lábait érintem a tokjához, akkor már világít megint. Eddig tökéletesen működött, de ahogy 1 trafóra mellé raktam a panelműszert is, onnantól csinálja ezt, a műszert levéve is megmaradt a probléma. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) sirály12 válasza joseyy hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
A műszereket galvanikusan le kell választani a táptól! Ha a trafódnak közösítve van a két tekercse, akkor már nem táplálhatod vele a mászereket.
Valószínüleg meghalt az ic, azt csere, és a többi félvezetőt is mérd ki, hogy jók-e.
(#) joseyy válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
A diódákat leellenőriztem, azok jók, a tranzisztorokkal sincs gond. A zenereket is megfelelőnek találtam, az IC-t kicseréltem, de ugyanúgy fenn áll a hiba. Ha az IC-t kiveszem, akkor a 4es lábon 33V van, a 11esen -5V. Ha benne van akkor 4esen van kb 26V és a 11esen 0,8V körül. Nem tudom hol lehet a gond.
(#) joseyy válasza joseyy hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
4es láb negatívhoz nézve, 33V és 0,1V-osával megy felfelé 37re, tán még feljebb is, szerintem azt az LM nem bírja már ki. 5,1V-os zenert cseréltem, mert szakadt lett. De még mindíg világít. Az IC tápfesze, meg lassan kúszik felfelé.
(#) Pioneer válasza joseyy hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Szia!
A Z3 24V-os zenert nézd meg. Az IC tápfeszültségeit mindig a testhez mérd. Úgy kell a 4-es lábon 24V-nak, a 11-es lábon pedig -5.1V-nak lennie. Persze ezektől +-1V eltérés elképzelhető, de nem ingadozhat ilyen mértékben.
Az LM324-es valószínűleg megadta magát.
(#) joseyy hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Üdv!
Megnéztem, és ki is cseréltem a zenert, de ugyanúgy több a 4es lábán a feszültség. Nem változott a helyzet. Merrefelé kellene néznem még a hiba okát? Válaszát előre is köszönöm.
(#) Pioneer válasza joseyy hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Mintha a zener anódja nem lenne testen, vagy nem jól lenne beforrasztva. Az R2 ellenállás mekkora értékű?
Az Rx ellenállás jól van beforrasztva, még az is okozhat hasonló hibákat.
(#) joseyy válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Az R2 kereken 820 ohm-os, mint a rajzban leírt, eddig teljesen jól működött, kb 1-2 hete használom még jelen pillanatban doboz nélkül. Ahogy rátettem ( ugyanarra a trafóra ) a digitális feszültségmérőt, azóta csinálja ezt, levettem róla már, meg kiforrasztottam a 2N3055öket is, addig nem is tervezem visszatenni rá, míg meg nem oldódik a baja. Megnéztem a zenert is jól van beforrasztva, Rx is szerintem, mert eddig üzemelt, csak a műszeres okosság óta nem. A -5V az megvan, a pozitív ágban, meg az R2 van, meg a zener ami rizikós lehet, de megnéztem őket, Zenert cseréltem, az alkatrészek értékei jók, és beforrasztva is jól vannak. Amire még én sem jöttem rá, hogy miért megy fel a 4es lábon tizedesével a feszültség. kb 34 ről indul, és folytatódik 34,1..34,2.. egészen 37ig.
(#) frecsko válasza joseyy hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Szia.
A 4-es lábhoz képest a feszültséget a 0,22ohmos ellenállás előtt vagy után nézed? A 0,22ohmos ellenállás jó? Nem kontaktos? Lehet, hogy nem záródik rendesen testen a zener és ezért lebeg.
(#) satlokk hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Mit szóltok a következő tápegységhez a rádiótechnika 94/11-s számában találtam.Azon gondolkodom megépítem mivel az előző tápom ép most ment tönkre.
(#) Alkotó válasza satlokk hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
(#) satlokk válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Szia Alkotó!
Megnéztem szerintem érdemesebb a tiéddel foglalkozni.Köszi a választ.
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Máj 20, 2011 1 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne egy kis segítségre!
Egy 12V-os 5A-es ipari tápegységgel szeretnék előállítani +5V-os stabil feszültséget max 3A terhelésre! Egy PC-104 kártyát hajtanék meg vele! Erre monitort kapcsolva elég nagy a terhelése!
Tudna valaki küldeni nekem egy áramköri rajzot!

Köszönöm előre is!

Üdv.
(#) Ghoost válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Gondolom nem kell 0.1V pontos fesz.
Akkor egy stab IC megfejelve egy teljesitmeny tranyoval, az ajanlatom. Egyszeru mint az 1x1
A rajzon szereplo adatok tajekoztato jelleguek, szamold ki neked mi a megfelelo ertek.
(#) Net_Boy_debr válasza Ghoost hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Nem kell 0,1V pontos, de azért ne legyen nagy eltérés!
Az R1 és R2 ellenállásnak milyen az értéke? 10Ohm és 0,02Ohm?
A kimeneten milyen terhelés lehet? Legalább 3A kellene.
(#) zolika60 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Nyugodtan terhelheted. A tranzisztor 10A-es. Az ellenállások értékét jól gondoltad.
(#) V. A. Lucky hozzászólása Máj 20, 2011 /
 
Sziasztok!

EZZEL a labortáppal kapcsolatban szeretném megkérdezni: ha nekem egy 3A-es deprez panelműszerem van, akkor azt hova kössem? A kimenetre (sorosan), vagy az R1 ellenállással sorban (a műszer - mérőpontja a GND-re, a + meg az R1-re)?
Következő: »»   349 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem