Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   186 / 786
(#) kadarist válasza Leadtek hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Szia!
Építs be egy elkót polaritáshelyesen. Más kapcsolásoknál is elkó van ebben a pozícióban.
(#) lorylaci válasza Leadtek hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Ha megnézed azon a 10µF kondin sehogy sem tud negatív feszültség kialakulni, így elkó, vagy tantál is jó.
(amúgy van ilyen értékű SMD kerámia kondi, használom is pár helyen)
(#) lorylaci hozzászólása Máj 12, 2011 /

A visszajelzések alapján javítottam a cikken. A nyáktervet Hp41C hozzászólása alapján javítottam, msot már megvan a 7mm, külön bekötés van a védőföldnek. Az elejére írtam egy figyelmeztetést, hogy az ifjú titán DJ-kből ne legyenek emósok.
(#) Hp41C válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Szia!

Köszönöm a fáradozásodat... Minden tiszteletem a Tied, hogy nem sértésnek vetted...
(#) lorylaci válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Én köszönöm az infókat, ez a lényege a fórumnak, így én is tanulok.
(#) gabilow hozzászólása Máj 13, 2011 /

Üdv!
Szeretném kérezni, hogy ez a trafó jó lehet-e a Lorylaci táphoz? Aminek rajza remélem hamarosan visszakerül.
Ez a trafó egy LG házimozi táp nagyobbik trafója. Primérre amit először tekertem 40 menet 0.5 CuZ kettőt összefogva (lehet, hogy vastag?) Szek. 2x9 menet 0.9CuZ szintén kettőt összefogva tekertem. Tranzisztoros meghajtással próbáltam (13009), fénycsőelőtéthez hasonló kapcsolásban, de a 230v rákapcsolása után a tranyók azonnal tönkrementek.
Ha FETekkel és IR 2153-mal (ez van itthon) próbálkozom, lehet, hogy működik?
Ja és a menetek iránya is fontos a bekötésnél?

Trafó.jpg

(#) lorylaci válasza gabilow hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Az hgoy jó -e attól függ, hogy mennyi a mágnesező és szórt induktivitása. A mágnesezőnek nagynak kell lennie, mivel írtam, hogy légrés nélküli trafó ideális. A szórt induktivitás ideális értéke szintén meg van nevezve. Mérd meg ezeket.
IR2153 használható, de nagyobb feszesés lesz terhelt állapotban.
A huzalok jók lesznek, keresztmetszetre amúgy megfelelők, de várhatóan jobban fog melegedni.
A tranzisztorok tönkremenetelét sok minden okozhatta, de köztük például az, hgoy a trafó légréses, így a mágnesező induktivitása kicsi, így nagyon nagy üresjárati áram folyik rajtuk, kis kapcsolófrekvencián.
A menetek iránya csak a szekundernél fontos, mivel rossz iránynál a két szekunder pont kiejtheti egymást.
(#) gabilow válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Köszönöm a válszt. Az gond lehetett, hogy a szekunder oldal terheletlen volt mikor bekapcsoltam?
(#) john94 hozzászólása Máj 13, 2011 /

Hello
Szeretnék csinálni egy egyszerű tápegységet,amit fel tudnék használni egy forrasztó állomáshoz.(kb 24V/50W)
Ha lehetséges,akkor a PC táp trafójai közül szeretnék egyet felhasználni,mert abból sok van itthon és akkor nem kell magamnak csinálnom,mert elég veszélyes lenne szerintem így,hogy soha nem csináltam és senki sem tudja megmutatni,hogy hogyan kell és ha ott zárlat vagy akármi van,akkor az elég gáz...

Köszönöm a segítséget előre is!
(#) storm válasza john94 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Az nem egy sima trafó, vezeérlés szükséges hozzá, nem elég csak úgy bekötni.
(#) t0bi válasza john94 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Szia!
Többen csináltunk már ilyet a Digitális forrasztóállomás topikban. Szilva PC tápot alakított át, nekem meg egy PC táp trafóból és egy kompakt fénycső elektronikából sikerült forrasztóállomás tápot csinálni. Bővebben: Link
(#) john94 válasza t0bi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Elolvastam a témát,láttam a munkáitokat.Nagyon jók lettek,gratulálok!
Lehet az lessz,hogy nem is építek egyet,hanem én is majd egy kicsit átalakítom a PC tápot.
Ja és köszönöm a linket!
(#) Leadtek válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Értem. Észrevettem, hogy a nyáktervedben nincs a fetek és az IC között a 10 ohm-os ellenállás. Az most akkor kell oda vagy nem? Helytakarékosság céljából kérdezem. :gumicsirke: Továbbá láttam egy 3,3nF-os kondit a graetz híd után, ez gondolom csak táp szűrés. Kapcsoló üzemű tápok előtt szokás zavarszűrőt alkalmazni, itt ez nem szükségeltetik?

Csak én nem látom tegnap óta a cikket a kapcsolások között?
(#) Inhouse válasza john94 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Szia!

Én cimkenyomtatóhoz csináltam 24V-os PC táp átalakítást, 2 félét...

sorbakötött szekunder tekercsekkel

Üdv
Inhouse
(#) john94 hozzászólása Máj 14, 2011 /

Olvasgattam itt a fórumon (És más helyeken is).
Találtam valahol egy egyszerű tápegységet,ahova az van írva,hogy a PC táp trafóját egy kicsit át kell tekergetni.
Ti hogyan szeditek szét a trafót,hogy a mag még használható legyen?

(Kíváncsiságból szét akartam egyet szedni,erre elejtettem és mivel összetört és tuti használhatatlanná vált flex-el szétkaptam,de legalább megtudtam azt amire kíváncsi voltam,csak így nem igazán jó megoldás szétbontani,hogy még használható maradjon...)
(#) saraha válasza john94 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Szia.Én így szoktam
(#) bakaruha válasza john94 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Szia mikróba egy pohár víz! Mellé beteszed és kb 20 másodperc melegítés vigyázz mert nagyon meleg lesz a mag . ronggyal megfogod és óvatosan széthúzod .
(#) steelbird válasza bakaruha hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Elég veszélyes a nagy energiájú elektromágneses térbe tenni a több menetes tekercselésű trafót.
Ilyen eszement, balesetveszélyes dolgot ne népszerűsítsetek itt!
A magnetronnak sem tesz jót a dolog.

Maradjon mindenki a lábasnál, meg a gáztűzhelynél szerintem, az biztos és nem tűz -és robbanásveszélyes. Csapvíz a lábasba, bele a trafó, felforralni kb. 1-2 percre, aztán már jön is szét.
A végén meg kell várni, míg vízzel együtt lehűl magától, nehogy megrepedjen a hirtelen hűtésnél a ferrit mag.
(#) vikipapa válasza saraha hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Helló. Igaz hogy nem én kérdeztem, de köszönöm(jük)! Kipróbáltam, működik a módszer. Kettő darab EI33-as magom lett meg még egy másik típusú, majd teszek fel róla képet. Még egyszer köszönöm!
(#) john94 válasza saraha hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Köszönöm szépen a segítséget!

Ez nagyon jó ötlet,csak nem mertem magamtól kipróbálni,mert akármi megtörténhet.
(#) vikipapa hozzászólása Máj 14, 2011 /

Helló mindenkinek. Megtakarítottam az EI33-as vasmagokat. Ehhez a kapcsoláshoz valaki meg tudná mondani hogy mennyi a primer menetszám az EI33-as vasmagon? Köszönöm!
(#) Inhouse válasza john94 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Nem kell 24V-hoz áttekerni...2 megoldás is van, én mindkettőt megcsináltam, ott a link.
Az egyiknél az 5V párhuzamos 3 szálát kell sorba kötni (nem kell hozzá újratekerni), a másik megoldásnál középkivezetést kell átkötni...

Üdv
Inhouse
(#) Sly hozzászólása Máj 14, 2011 /

Sziasztok.Látom senki nem válaszolt a feltett kérdéseimre...Semmi gond nekiálltam magam a probléma megoldásának kisérletezgetéssel.Addig jutottam hogy a védelem müködik viszont amikor a 3-as lábat az opto kezdi lehuzni a minuszra akkor az irf730 (ami adja az ir2153-nak a tápot)iszonyatosan melegszik és lecsökken a táp frekije is a "hallható" tartományba.Szerintetek milenne a megoldás?
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Ha a arra a kérdésre gondoltál, hogy az IR2153 Ct/DD pinjének optóval földre húzásával szabályoznád a kimeneti feszt, akkor már arra válaszoltam, hogy ez nem járható út! Bár a kimeneti fesz "stabil" lesz, vagyis nem fog annyira a terheléstől függni, a zavara nagyon megnő.
Pont ezért esik le a táp frekije a hallató tarotmányba, ugyanis ez a ki-be kapcsolás frekvenicája pont a hallhatóba kerül. Egyrészt a kis zavarért választ az ember lágy-kapcsolású/rezonáns tápot.
Multor be is linkeltem neked egy dokksit, de msot belinkelek mégegyet, ami az IR27951 egyik mintakapcsolása, itt egy bonyolultabb hőkompenzált stabilizálás van, de egy zéner-ellenállás-opto is elég a szekundernél. A primernél pedig az optó tranzisztora nem a negatív tápra húzná le a párhuzamba kötött másik ellenálást, hanem az tranzisztor-ellenállás tagban eyben lenne a másikkal párhuzamban.
Spafi oldalán is van amúgy egy kapcsolás stabilizálásra, de az nem tudom milyen elven alapszik.
(#) lorylaci válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

A szükséges menetszám függ a vasmag anyagától is (mennyi az Al, mennyi a légrés - ami lehetőleg 0 -, valamint mekkora telítést bír el, azt milyen veszteséggel).
A számoláshoz szükséges kiindulási paraméterek benne vannak a vasmag adatlapjában, a képletek pedig a cimopata cikkben.
De ha persze nem áll rendelkezésedre ilyen adat, akkor marad a próba-szerencse, egy 30 menetes primer jó kiindulás lehet.
(#) vikipapa válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

A vas EI33-as lenne, légrés nincs. Itt az adatlapja. Megnéztem cimopata cikkét, de a menetszámokhoz kellene tudnom a frekvenciát is amin rezeg a táp. Ha leírnád, hogy hogyan lehet kiszámolni a frekvenciát, akkor ki tudnám számolni a menetszámokat is. Köszönöm!
(#) Sly válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia.Köszönöm szépen a segitségedet.Szoval akkor inkább az oszcillátor részhez kellene beavatkozni az optoval és nem a ct lábhoz.Majd akkor megprobálom ezt a modszert is hátha nagyobb sikerrel járok mint igy ahogy most áll az elektronika.Majd irok hogy mit sikerült kihozni belöle.Addig is kösz!
Üdv
(#) lorylaci válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

A frekvenciát lényegében te állítod be az IR21531 RC tagjával úgy, hogy kiadja az elkészült LC (szórt induktivitás és a soros kondi) rezgőkör frekvenciáját, erre a Thompson-képlet érvénes, de ez az egész le van írva szintén Cimopata cikkében.
Az legoptimálisabb érték igazából egy többlépcsős iterációs eljárással határozható meg, de plusz-minusz egy menet (ami itt néhány százalék hibát jelent), nem igazán számít.
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Itt egy minimalista kapcsolás, a rezomini kiegészítése. Jó kísérletezést! Először célszerű nem berakni az optot, megmérni, hogy mennyire esik le a kimeneti fesz, terhelve, és annak megfelelő zénert berakni (az opto diódáján, az ellenálláson eső fesz és a zéner feszültsége annyi legyen). Természetesen szükség van egy minimális terhelésre, ugyanis ahhoz hogy teljesen terheletlen ááapotban is lesatbilizálja a feszt, ahhoz végtleen nagy krapcsolófrekvencia kellene, de ez a megoldás elvileg javítja a kimeneti fesz ingadozását a terhelés függvényében
(#) john94 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Nézegettem tápegység rajzokat,és ott találtam,hogy lehet használni PC táp trafót.
CSak kíváncsiságból kérdeztem meg,hogy hogyan lehet szétszedni óvatosan.
Következő: »»   186 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem