Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangerősítőkkel kapcsolatos alapkérdések
Témaindító: fireballelektro, idő: Feb 15, 2009
Témakörök:
30m az tekintélyes, ilyen messze már a trafó se lenne túlzás.
Egy hangszóró esetén 60 m kábel feszültségesését kell meghatározni, attól függően, hogy a kimenő teljesítményből mennyit vagy hajlandó feláldozni a távolságért. Ez a te döntésed. A vezetéken hővé alakuló teljesítmény a hangfal és a kábel ellenállásának arányával számítható a kimenő teljesítményből. Ha hangfal ellenállását megadod, segíthetek.
Sziasztok!
én még nagyon kezdő vagyok de nemrég kaptam két 2x20 wattos 3utas hangfalat és hozzá egy stereo erősítőt házi építés az erősítő valami oknál fogva csak zugatja a hangszórót bármit csinálok vele kondenzátorokat már cseréltem de nem lett jobb Szóval úgy döntöttem hogy csinálok egy új erősítőt e fogalmam sincs hogy mégis hogy lehet tehát 2x20 wattos stereo erősítőre lenne szükségem amihez kapcsolást ugyan találtam de semmit nem értek belőle ![]() nem tudom hogy mik azok a kis izék és egyeltalán semmit szóval ha valki tudna segíteni azt nagyon megköszönném.
Itt nézz körül, 20W-os dobozhoz elegendő ez is, és még kittben is megveheted (ami nagyban egyszerűsíti a kivitelezést).
Udv,
Ha annyira kezdo vagy, hogy nem tudod egy kapcsolasi rajzon mi micsoda akkor ne ugorj bele hirtelen egy erosito epitesebe. Tapasztalat hianyaban csak kudarc lenne az egesz. En a kovetkezo lehetosegeket latom attol fuggoen, hogy mik a celjaid: 1. Ha csak egy erosito kell az uj hangsugarzokhoz akkor inkabb vegyel hasznaltan egy regebbi, kis teljesitmenyu vegerositot es ne bajlodj epitessel. 2. Ha szeretned magad epiteni az erositot akkor kezd az elejen az egeszet es ismerkedj meg az elektronika alapjaival, legalabb annyira, hogy felismerd a kapcsolasi rajzokon az alkatreszeket. Gyakorold a forrasztast es az alkatreszek beulteteset proba NYÁKba. Ha ez mar megy es ismered az alkatreszeket is illetve ossze tudsz allitani egy egyszeru aramkort akkor erdemes lehet egy KITben kaphato erositot megepiteni. A hozzavalo tapegyseget viszont nem ajanlom, hogy magad csinald, mert halozati feszultseggel kell dolgozni! Inkabb (megfelelo feszultsegu/teljesitmenyu) halozati adapter(eke)t hasznalj, azokkal batran kiprobalhatod az erositot. Sok sikert ![]() Idézet: „Jó helyen lesz a kérdésed, ebben a témában..” Mondjuk ez a topik is siman beolvadhatott volna a legnagyobb altalanos erositos topikba: Erosito mindig es mindig. De ez mar keso ... na mindegy.
Vagy megcsináltatod valamelyik ismerősöddel aki ért ilyenekhez.
Sziasztok!
Van egy Studio Standard by Fisher RS-140 rádiós erősitőm. Egy véletlen hangfalvezeték rövidzárlat után teljesen elhallgatott. Sír Szétszedtem, reménykedve hogy csak biztosíték gond. Meg is találtam két kiment biztosítékot, ami a végfok tápjában volt. Kicseréltem, de sajnos ezután már csak az egyik csatorna szólalt meg, a másikban csak brummot adott, az is csak egy ideig. Ismét szétszedtem és a végfok panelján találtam két másik biztosítékot, amiből az egyik ki volt menve. reménykedtem hogy ez talán a hangfal rövidzár védelem. Kicseráltem, de sajnos azóta is csak brumm jön abból a csatornából. Kérem aki tud segítsen. Remélem nem a végfok ic szállt el, mert azt már nem hiszem hogy lehet bele kapni. STK 2139. Sajnos azt sem tudom, hogy ennek a végfok ic-nek van-e saját kimeneti rövidzár védelme, mert az még némi reményre adna okot. Várom a tanácsokat, esetleg kapcsolási rajzot. Előre is köszönöm: Laca13
Rossz hírem van. Az STK- nagy valószínűséggel elhalálozott. Mint ahogy a többiben, ebben sincs belső rövidzárvédelem. Fokozza a bajt, hogy nem kapható már ez a sorozat sem
Ebből már nem lesz énekeshalott ahogy mondani szokás.
Kénytelen leszel valamilyen más végfokot beleszerelni, ha meg akarod menteni.
Vagy esetleg érdemes valami ilyen megoldással próbálkozni?
![]()
Hogy a két csatorna nem fog egyformán szólni, az szinte biztos.
Én egy LM3876-al, vagy hasonlóval készítenék inkább áramkört bele. ![]()
Persze, ez egyértelmű.
Mi a véleményed egy a Baji-nál kit-ben kapható 2 x 50W (STK496-090C) végfokról? Megér 3600 pénzt?
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Volt ez a Fisher rádiós erősítőm, amiben elszállt a STK 2139 végfok. Na most én, mivel sajnos pótolni nem lehet az ic-t, megépítettem egy végfokot, egy másik STK496-090C ic-vel. Épp beszereléshez készülődtem, amikor kiderült, hogy sajnos az ic, vitte az egyik oldali meghajtó részt is. Az a baj, hogy abban is van olyan alkatrész, amit már nem árulnak, éspedig egy A979 dual-tranzisztor. A kérdésem az lenne, mivel az előfok megy, ami oldalanként egy-egy M5218L ic-re épül, lehetséges hogy közvetlenül az, megtudná hajtani az STK496-090C-re épíett végfokot? Az nem baj, ha nem tudom vele teljesen kihajtani, mert ez egyábként is duplája teljesítményben a réginek, és nekem nem is lenne szükség kétszer 50w-ra, csak azt lenne jó tudni, hogy egyáltalán képes-e meghajtani a mostani előfok, vagy kár a vesződségért. Az épített végfok bemenetnek 200mv van megadva, azt nem tudom, hogy az előfok ic mire képes, mert nekem kínai az adatlapja.. ![]() Előre is kösz a segítséget! Laca13
Szia!
Ragassz össze két ilyen tranzisztort és már készen is van a duál tranyód. De más 100V körüli CE feszültségű típussal is próbálkozhatsz.
Szia!
Kösz a tippet, én is néztem hogy tulajdonképpen két tranzisztor össze van benne kötve az emitterénél fogva csak azt nem tudom, hogy mi az oka, hogy egy tokban vannak. Nem tudom nem speciálisan párba válogatottak-e, vagy valami ilyesmi. Arról nincs véleményed amit simán az előfokkal meghajtásról írtam?
Hello mindenkinek!
Az lenne a kérdésem , mint ahogy az a címben már látható volt hogyn tudok zsebrádióból egy 0,5w-os erősítőt készíteni, és egyáltalán lehetséges e? Lehet hogy ez a kérdés egy kicsit hülyén hangzik. van benne egy sony cxa1619 es ic A válaszokat előre is köszönöm.
Nem nem lehet belőle építeni. http://www.pll.ir/SCHEMATIC/CXA1619.gif De ha a rajzot megnézed akkor rájössz hogy nem. TDA vagy esetleg valamilyen tranzisztoros hangfrekvenciás erősítővel jól jársz. http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2009/08/super-small-a...52.jpg kb 500 forint max az egész. A osztályban meg:http://www.redcircuits.com/Page80.htm . Pontot kaphatok?
Az az IC nem az erősíő, hanem maga a komplett rádió. Ahogy elnézem az adatlapját, egy 700 mW-os végfok van benne, de szerintem esélytelen hogy azt külső HF jelről tudnád járatni. Építs inkább egy egyszerűbb tranyós végfokot, vagy mégegyszerűbb egy LM386 -tal pl.
Köszönöm hogy ilyen gyorsan választ kaptam.
Nagyon szívesen, nyákot nem érdemes hozzá tervezni , veszel egy ic foglalatot és simán arra ráforrasztod az lenállásokat és a kondikat... Ha meg veszel akkor lehet kapni erre a célra.(nem előremaratott stb hanem 1esével lehet rá forrasztani vagy 3 lyuk össze van kötve...)
Ezért nem kellet volna témát nyitnod, hisz ez a 300 erősítős, vagy a kezdő kérdések közt is megkérdezhetted volna.
![]()
Már miért ne lehetne belőle építeni erősítőt?
Megkeresed az IC 24-es lábát, azon lesz egy kondi, a kondinak a túloldalára kell rávezetned az erősítendő jelet, és megvagy. Persze értelemszerűen ahova bekötöd a jelet, ott a kondit válaszd le az áramkör többi részéről (a rajzon is szereplő másik kondiról). Tökéletesen működik így az IC, és a hangerőszabályozó része is. Tehát kb. 2 perces munka.
Erről nekem kételyeim vannak de mindegy.
Én anno valamikor kb 20 éve, walkman-ből is csináltam gitárerősítőt.
Torzító sem kellett hozzá ![]() Úgy üvöltött a VT oválhangszórón, hogy csak na.
Milyen kételyeid vannak?
Én már kb. 8-10 darab áramkört építettem CXA1619-es IC-vel, változó konstrukcióban. Volt, ahol csak az FM IF részét, volt ahol az AM IF részét használtam fel, illetve nem egyszer csak az erősítő részét használtam egy másik vevő-ic kimenetének az erősítésére. (mivel ehhez az IChez ha csak az erősítőt használod belőle, alig kell külső alkatrész, és ahhoz képest szép hangot produkál, nagy hangerővel) Az audió erősítő rész teljesen külön van ebben az IC-ben, a bemenete ki van vezetve a 24-es lábra. Ami hangfrekvenciás jelet ott kap, azt erősíti. Elég egyszerű.
Milyen kételyeid vannak. Az általad belinkelt kapcsoláson a P1 potméter lábát felemeled, és egy 10 µF -os kondival rávezeted a hangfrekvenciás jelet. Akár egy kapcsolós jack aljzaton keresztül. És még az eredeti funkciója is megmarad. Ha figyelsz, Te is észrevehetted volna.
Megnézed az IC adatlapját (pl. itt), és minden kételyed elmúlik.
Bocs, oda nem, az csak a hangerőszabályzó. A 25 ös láb a HF erősítő bemenete
|
Bejelentkezés
Hirdetés |