Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   211 / 1176
(#) Szebence hozzászólása Máj 25, 2011 /

Sziasztok!

Tegnap még teljesen jól műlödött a sámítógépem, az előbb kapcsoltam volna be és az XP betöltése után bevillant a kékhalál és újraindult. Próbáltam indítani az utolsó helyes konfigot illetve csökkentett módban is, de ugyanez a hiba jelntkezett. Most egy bootolható linux alól írok. Mi lehet a probléma, hogyan lehet orvosolni? Sajnos nagyon sürgős lenne, jövőhéten vizsgázom és egy csomó dolog a gépemen van ami kell a vizsgához.Most mennem kell, olyan dél körül jövök, addig próbáljatok minél több tanácsot adni
Előre is köszönöm!
(#) belfi2 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Szia!
Mivel csökkentett módban sem indul javaslom egy UBCD létrehozását valamelyik havernál.(De ha van Hiren's Boot cd az is jó.)Ezen van egy mini XP amiről be tudsz lépni és letudod menteni a számodra fontos adatokat,amennyiben nem a vinyónak lett kakukk.Itt belehet állítani hogy Kék halál esetén ne induljon automatikusan újra a PC és így letudod írni a STOP hiba üzenetet is,amiből könnyebb megállapítani a hiba okát.Legalább is én ezt tenném.
(#) belfi2 hozzászólása Máj 25, 2011 /

Hali!
Bár már egy jó ideje használom a gépet de csak most vettem észre hogy az egér a PC kikapcsolása után is világít mintha üzemben lenne.A BIOS-ban a "Power on by Ps2 devices" lehetőséget kipróbáltam mind tiltás mind engedélyezett állásban de semmi változás .Jumpert nem találok.Hogy lehet kikapcsolni?
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Bocs lemaradt a lap P4P800VM-S
(#) PH-User válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Nem tudod kikapcsolni, csak ha áramtalanítod.
Ha zavar, takard le éjszakára!
(#) Szebence válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Szia!

Csak most tudtam írni. Egy linux CD-t használok, arról bootolok be, így akartam volna kimenteni az adatokat, de nem jött össze, mert a vinyóval van valami, de nem értem, egyszer már csinálta. Ahogy betölt róla az XP hallo, hogy kattan egyet és kifagy. Linux-nál ugye nem fagy ki, de ilyen még nem volt, hogy ne tudjam elérni a winchestert linux alól. Egyik haverom elhozta a külső wincehsterét, átraktam az enyémet bele, gondoltam majd úgy jó lesz, nem lett jó.
Elhozta a gépét is, átraktuk az ő gépébe, nem az én vinyómról bootolt be, lefuttatott egy scandiscket és nála jól működött (Win7 alatt) Nekem XP van eredetileg. A win7-et nem ismerem, de hiányoltam, hogy a parancssorból nem tudtam futtatni a chkdsk parancsot... Nemrég értem haza, mostm egint linux live alól vagyok (Ubuntu) megpróbálom leformázni a 20GB-os partíciót, amivel probléma van és visszarakni rá az XP-t mert közben sikerült kimenteni a fontosabb adatokat.
(#) belfi2 válasza PH-User hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Hali!
Nem zavar mert nem átlátszó az egér (azért is nem vettem észre eddig)
Azért köszi.
(#) belfi2 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Akkor mégis csak jó lenne egy Hiren's BootCD azzal le tudnád ellenőrizni a vinyót, és talán még javítani is.Az a helyzet ha kattan akkor halódik a HDD.Én megnézném min egy HDSentinel progival.Esetleg kábelek ellenőrzése még talán segíthet de gyanús.
(#) Szebence válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Egyszer már volt ilyen, nagy nehezen lelett formázva, azóta nem csinálta ezt a kattanást. Ha valami olyan helyet ér el a winchester, akkor kattan egyet utána gondolom megint próbálkozik és egy jó 5-7 másodperc után újra kattan és így ismétlődik. Ha jól emlékszem épp a napokban szedtem le a Hiren's Boot CD 13 vagy 14 (legújabb) verzióját, viszont rossz a dvd íróm.
Kicsit most tartok attól, hogy dos alól letudom-e formázni ahibás partíciót, mintha a múltkor is így akartam volna és nem sikerült, csak egy msáik bebootolt rendszer alól, ahol nem fagyasztotta ki a winchesterem a másik gépet.... Kicsit idegbajos ez így... Kb egy hét múlva szeretnék új gépet venni, addig kibírhatta volna már... Na megyek, ha nem leszek pár napig, akkor nem sikerült megcsinálnom. Ha sikerül megcsinálni, akkor megnézem egy HDSentinellel minimum a winchestereket. Neked ill a többi fórumozóknak voltak rossz tapasztalatai Samsung winchesterrel kapcsoaltosan? További szép estét midnekinek.
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Dos alól próbáltam előhívni a javító konzolt, amint rányomtam jött a kattanás (egyszer) és ki is fagyott), utána ugyanitt nem a javító konzolt hívtam elő, hanme entert nyomtam az XP friss példányának telepítése érdekében. Ebben a pillanatban megint kattanás és kifagyás. Ismét linux live alól vagyok. Nem tudom mit csináljak, nagyon kellene a gép, jövőhéten gyakorlati vizsgák lesznek, csomó minden itt lenne..
(#) Lauffer válasza Lauffer hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Szia ! Köszönöm a segítséget ! A TL071 előerősítő tökéletesen megoldotta a problémát ! Megy mint az álom ! Erősítő to PC !

Szép estét ! Lau
(#) belfi2 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Nekem nem voltak ilyen tapasztalataim de hallottam másoktól hogy a samu nem a legjobb .Nem akarom erőltetni de holnap illetve ma csináld meg a HIren's Cd-t .Azon van HDD regenerátor talán segít. És a másik hogy van rajra mini XP tehát lehet hogy utána eltudod érni a vinyót.Ennél többet nem tudok segíteni.
(#) Szebence válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Megpróbálom. Keresek valakit aki kiírja, mert nem jó az íróm. Csak legyen már ennek vége. Nekem egyébként ez kb a 6. samsung winchesterem, ezen az egyen kívül nincsenek rossz tapasztalataim vele. Köszi a tippet,meg fogom írni, mire jutottam vele.

Üdv!
(#) Powerslave válasza Szebence hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Azért a "kék halál" elég sokféle lehet. Ha lekottázod, mire hivatkozik, talán több segítséget kaphatsz. A Hiren tényleg jó lehet, de gyakran előfordul az is, hogy nem segít (nekem is van belőle egy példány). Első körben szerintem próbálj egy reinstallt és ha nem jön be, akkor ments le a lemezről, amit tudsz és format. Ezek a legegyszerűbb megoldások; ha egyik sem segít, akkor a vinyód döglött: írni kell első körben egy szoftver, ami igyekszik menteni a menthetőt a vinyókról, ha ez sem segít, akkor vinyócsere és nagyjából elbúcsúzhatsz a HDD tartalmától...

A recoveryt akár BIOS megszakítással (INT 13h) is meg lehet írni, de marha lassú lesz ezesetben.

@belfi2:
Általában USB-s kütyüknél szokás, hogy kapjanak tápot kikapcsolt állapotban is, ha a tápnak van kraftja. Függetlenül az interfésztől niylvánavalóan a tápod kap elektronyot, ami aztán megvilágolja a zegeredet. Bár nem egészen megoldás a problémádra, mindenképp - tapasztalat - javaslom, hogy tegyél valamilyen megszakítót a hálózat és a gép közé; egy szupi, prios kapcslós hosszabbító éppen megteszi. Nekem a tápomon van megszakker kapcs, de egy táp mégiscsak drágább, mint egy hosszabbító... Ha nem így teszel, az káros lehet a pénztárcádra, nekem az 50 ezer forintos alaplapom és a tápom bánta az áramszolgáltató precizitását...
(#) Szebence válasza Powerslave hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Win7 alatt tudtam csak leformáztatni, még az Xp telepítőjének segítségével sem ment (dos alatt), csak win7-nél. Ott nem akadékoskodott. Miután ott lelett formázva az oprendszernek szánt 20GB-os partíció, így már működik ismét nálam is gond nélkül. Most telepítettem újra a rendszert. Kiírattam a 13-mas Hiren CD-t de nem használtam. HD Sentinellel a winchesteremre 100%-ot írt win7 alatt.
(#) belfi2 válasza Powerslave hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Szia!
Van közte egy kapcsolós hosszabbító csak nem szoktam kapcsolgatni mert a kapcsoló nem a legjobb.Úgy értem nem a legmegbízhatóbb kapcsolóval szerelték a kis sárga emberek. Majd csinálok egy kapcsolható dugaljt amiről tudom hogy OK a kapcsolója és teszek bele némi túlfesz védelmet.
(#) reloop hozzászólása Máj 26, 2011 /

Sziasztok!
A laptopon DVD lejátszás közben nincs hang. WMP, és DIVx lejátszókkal próbáltam. Zenei CD-t simán viszi. A WMP minden formátumot megszólaltat DVD-n kívül.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Megoldódott, hiányzott a kodek
(#) Powerslave válasza Szebence hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Ne nagyon bízz meg az ilyen remek diag szoftverekben, mert nemigen csalhatatlanok. A kérdés megválaszolása leginkább "hardveres" úton működik (kedves topi! a concat("mű","x","ik"), mint nem obszcén kifejezés, talán nem kellene, hogy tiltott legyen.). Persze, vannak bizonyos algoritmusok, amelyekkel sok hibát ki lehet szűrni, de véletlenszerű jelenségeket nem feltétlenül és az sem biztos, hogy sikeresen tesztel egy-egy kód; minden további nélkül hiheti, hogy valami OK, miközben nem az. Ha szokatlan hangokat ad esetleg a vinyó, akkor mindenképpen ments és tedd vakvágányra, mert meg fog dögleni.

Semmi gond nincs azzal, ha egyelőre nem használtan a Hiren's Boot CD -t, de jó, ha megvan, mert nem tudhatod, mikor fog kelleni

Figyi, nem lehetséges, hogy nem szereti az XP a lemez méretét? Nekünk havernál a pista alatt volt ilyen gondunk, amikoris nem volt hajlandó leformázni a komplett 1,5TB -s vinyót - a telepítőt kellett segítségül hívni. Erre tudok tippelni azesetben, ha a hetes eszi az ikszdé meg nem.

@belfi2: Minél hamarabb, annál jobb, mert a zelműben nemigen lehet megbízni... Elég kezdő elektronyikás valék, de azt hiszem, hogy túlfeszvédelemnek egy bizti meg egy zéner megteszi; persze azért a főkapcsolót se felejtsd ki: mint a mellékelt ábra mutatja, a gépecske kikapcsolt állapotban is zabál, ráadásul nem keveset...
(#) Powerslave hozzászólása Máj 26, 2011 /

Najó, mostmár magam is feldobok egy kérdést
Nincs véletlenül valaki, aki visszafejtette esetleg a VBE rutinokat? Sehol nem találok róla doksit, a BIOS hívásoktól meg behányok...
(#) KTobi válasza Powerslave hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Idézet:
„Elég kezdő elektronyikás valék, de azt hiszem, hogy túlfeszvédelemnek egy bizti meg egy zéner megteszi; persze azért a főkapcsolót se felejtsd ki: mint a mellékelt ábra mutatja, a gépecske kikapcsolt állapotban is zabál, ráadásul nem keveset...”

Elvárt a helyes nyelvhasználat itt az oldalon.
Mint kezdő ne ajánlj semmit amit nem ismersz, pláne ne hálózatra. Túlfeszültségvédelemre varisztor kell. A zéner egyik oldalról nézve egy feszültségszabályzó, másik oldalról sima dióda (0,6V körüli nyitófeszültséggel). A hálózati váltóáramra bekötve ez egy robbanószerkezet. Pillanatnyi 200Aes áramra valaminek robbanni kell.
Nem vitázni, leordibálni akarlak. Kis megfontolást ajánlok csak.
(#) _ampervadasz_ válasza Lauffer hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Szia. Örülök, hogy tudtam segíteni.
(#) _ampervadasz_ válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Szia. De van Jumper és közös a billentyűzet az egér és az USB csatlakozók tápjával.

PS2_USB_PWR1 a jumper neve 1-2 5V 2-3 SB5V
Közvetlenül a billentyűzet csatlakozója mögött, a CPU 12V -os EMI szűrője mellett található.
(#) _ampervadasz_ válasza Powerslave hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

A hálózati Problémák ellen inkább UPS -el kéne védekezni.

Ezekben van védelmi mechanizmus túlfeszültségre, alacsony feszültségre, hálózat ingadozásra, kimaradásokra, túlterhelésere.

Nagyságrendekkel biztonságosabb az üzem. Nem szükségesebb 5-10 percél nagyobb áthidaló üzemű USP -t -venni egyrészt az önfogyasztás miatt ( az akkumulátort tölteni is kell, meg szinten tartani), másrész ennyiu időnek elégnek kell lennie ahhoz, hogy eltudd menteni a rendszert, akár hibernálással, vagy hagyományos mentéssel, majd leállítással, vagy "vész esetén" készenléti módba vágni.
Az UPS -be beszoktak rakni telefon vonali védelmet is, ami hasznos kis "jelenség" ha telefonvonali hálózatról DSL modem segítségével csatlakozol a netre, és esetleg tartasz attól hogy a "csengetési" feszültség 3 - 5 -szöröse jelenhet meg a vonalon, ami helyre hozhatatlan károkat tud előidézni ha nem védekezel ellene, de ez a veszély fenn áll minden fémes vezetőnél és veszélyesebb a hálózati feszültség mulatságainál.
Ha jó minőségű tápod van, az az még a segédtáp is védett hellyel közzel biztonságosan tudsz üzemelni.

Negyed évig laktam olyan helyen ahol, hellyel közzel működött a hálózat ami azt jelentette hogy 216V és 235V között ingadozott a feszültség. Hogy miért? Azért, mert a fogyasztásmérőtől a házig a betáp kábel keresztmetszete 4mm2 alumínium, ami kissé kevés, ráadásul a kábel igen hosszú utat tesz meg a házig, körülbelül 30m, továbbá a házon belül a kábelek ( a falban ) cikáznak ide oda, különböző keresztmetszetben, színben, és anyagban ( alumínium réz keverve). A ház nem volt régi, új építésű volt és egy ittas ember készítette. A házban bojler is üzemelt, meg elektromos tűzhely is, amik előszeretettel vitték el a hálózati feszültséget alsóbb tartományba.

A Számítógép meg sem nyikkant, bár a hirtelen feszültség változás hangjelenség is kísérte, ráadásul többször is, de a számítógép sosem dőlt ki.
(#) _ampervadasz_ válasza Szebence hozzászólására (») Máj 27, 2011 / 1

Annyit tudok mondani általában a merevlemezekről, hogy egy kivételével egy sem pusztult meg nálam.

A merevlemezek következőképp voltak/vannak használva:

1:A tárolókapacitás nagyobb része végleges adattárolás, kisebbik része ideiglenes adattárolásra használva.

1980Gb adatterületből egy 320GB külön erre a folyamatra van lefoglalva.

Ebből egy 20Gb -os partíció a rendszer partíció, a többi az ideiglenes átmeneti fájlok ( letöltések feltöltések, RAR kicsomagolások, ideiglenes fájlok), ami által így igen igénybe van véve a merevlemez, a többiről általában csak kiolvasás történik, írás csak akkor amikor valamit véglegesen tárolni szándékozok.

2: A merevlemezek légkondicionáltak, az üzemi hőrémmérsékletük 30C° alatt van.

Ezekből az adódik, hogy a kopásból eredő meghibásodás minimalizálva van azzal ahogyan az adatok tárolva vannak, illetve a környezeti hőmérséklet állandó alacsony értéken tartásával.

A harmadik nem említett dolog a táplálás.
Fontos, hogy tápegység elég tartalékkal rendelkezzen a hirtelen terhelés változásra, amire a merevlemez érzékeny ha nincs meg, illetve feszültségtüskék, és a zajbeszivárgás.
Ajánlott az osztott tápkörös kivitelű tápegység ahol a tápágak külön vannak stabilizálva szűrve pufferelve és így tovább.

A hangos kattanás egyébként nem csak meghibásodás lehet, hanem egy az MBR -t megfertőző vírus, ami "kopogtató" vírusként "hírhedt" ami annyit tesz, hogy a vírus a lemezkezelő megszakítás segítségével (amit korábban önmagára irányított, majd elindította a merevlemez eredeti MRB -át) a fejeket állandó parkoló pályára kényszeríti, a rendszer meg állandóan I/O -ra vár, de nem kapja vissza a vezérlést, ezért "áll" a rendszer.
A "kopogtatós vírus", vagy másik néven "merevlemez kiakasztó" mindig egy másik program által kerül rendszerre ( pl. trójai ágens) önmagában általában többszörös fertőzésre nem mindig képes ( nem fertőz meg más merevlemezt) de ebben nem szabad bízni.
Ennek oka az, hogy az aktív partíció fő rendszertöltő rekordját fertőzi meg a többit úgymond békén hagyja.

Javaslok egy alacsony szintű formattálást, biztonsági ellenőrzéssel DOS alól. Erre jó a SuperFdisk amit CD re kiírva azonnal indul, vagy Partiton Magic boot lemeze verzióját lefuttatva, elvégezni ugyanezt.
Az SuperFdisk tud felülellenőrzést is végezni, még NT fájlrendszeren is!
(#) _ampervadasz_ válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Idézet:
„Ennek oka az, hogy az aktív partíció fő rendszertöltő rekordját fertőzi meg a többit úgymond békén hagyja.”

Félreérthetően fogalmaztam: Ennek oka az, hogy az aktív partíció fő rendszertöltő rekordját fertőzi meg a többi merevlemez MRB -át úgymond békén hagyhatja attól függően, hogy hogyan írták meg.

Ha nem egy erős gépről van szó a biztonság kedvéért a Karspesky vírusirtót futtass le legmélyebb kiterjesztett heurisztikával.
(#) Szebence válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Szia!

Köszönöm a válaszod, szerintem egy ilyen vírussal volt dolgom, mert utolsó este, mikor még működött kerestem valamit neten, meg is találtam, illetve azt hittem... letöltöttem, utána inden különösebb jel nélkül újraindult a gép, ekkor még használtam, következő indításkor már nem volt jó. Én nod-ot használok, az nem jelzett, csodálkozom is, mert egyébként nagyon meggondolom milyen weblapokra megyek fel, stb meg nem is volt semmilyen vírusom még.
(#) Powerslave válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Idézet:
„hogy a vírus a lemezkezelő megszakítás segítségével (amit korábban önmagára irányított,”

Majdnem, de nem. Amikor a rendszer saját képernyőjét látod (legyen az akár a boot képernyő), akkor a processzor már védett módban üzemel, ahonnan a BIOS megszakításait nem lehet elérni. Ennek oka, hogy a BIOS alapvetően valós módú környezetben történő működésre lett tervezve és ez meg is felel a vele szemben támasztott követeléseknek, mivel a proci - kompatibilitási okokból - valós módban indul. Az MBR ugyan valós módban fut le, de a rendszertöltő kód átvált védett módra, ahol az ilyen vírus életképtelen, ugyanis egyrészt direct I/O van, másrészt egy ATA driverrel ellátott vírus nem férne el az MBR -ben, harmadrészt nem tudná biztosítani a saját futását, minthogy nem tartozik az OS részei közé. Ilyen vírus csak valós módú oprendszer (pl. DOS) keretei közt működhet.

"Hamis" ATA driverként sokkal inkább el tudom képzelni a vírust, de egy vírusvédelmi szoftvernek valószínűleg szemet szúrt volna, ha valami le akar cserélni egy drivert. A kattanás jóeséllyel valóban hardverhiba jele lesz, bár akár az XP rendszertöltési folyamatának valamilyen logikai bugja is lehet...

A Kaspersky használatát én is tudom javasolni, de csak, ha kellően erős gép van hozzá, mert szeret enni. A felelős felhasználói magatartást azonban semmi nem pótolhatja.
(#) Powerslave válasza KTobi hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Idézet:
„Elvárt a helyes nyelvhasználat itt az oldalon.”

Hát ebbe azért bele tudnék kötni, elég vastagon. A többit elfogadom és akár még elnézést is kérek a tévedésemért...
(#) szpeter123 válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

és egy másik számítógépben működik rendesen az alaplap is és a táp is, na akkor most mivan?
egyébként szétkaptam a tápot, kipucolta, egyetlen púpos kondi sincs és a forrasztásokat is átnéztem, átmentem pákával rajta.
na most légy okos domonkos...
Következő: »»   211 / 1176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem