Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 78
(#) john94 hozzászólása Máj 28, 2011 /

Adapterről használom,ami szintén 9V-os,mert múltkor egy kicsit átalakítottam (Kapott egy adapter anya csatlakozót) és most még kipróbáltam 1-2 dologgal,de olyan nincs,hogy mindennél valami gond van és nem ad le akkora feszültséget amekkorát kellene.
Most éppen darabokra szedtem,kitakarítom,leradírozom és majd kiderül,hogy jó lessz-e.
(#) qvasz2 válasza john94 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Bár létezik normális adapter is, de a gyakoribb fajtájúak nem túl jó választás műszerhez ! Mindenképpen legalább egy stabIC-ről kéne hajtanod! (pl 12V-os adapter után egy 7809)
(#) john94 válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

LEhet,hogy nem elég az adapter feszültsége a műszerhez vagy ingadozik?
Mert egy 9V-os adapteren van,ami terhelés nélkül 10,1 V-ot ad le.
Rakjak elé egy fesz.szabályzót inkább és akkor jó lessz?
Vagy nagyobb adapterrel használjam fesz.szabályzóval?

Stabilizálatlan feszültséggel nem szabad műszert táplálni, mert akkor az nem műszer, csak egy vicc. Ha 10 V -od van, akkor arra nem tudsz sima 7809-et rakni, mert annak min. 12V kell. Esetleg kereshetsz jobb fajta (LDO) stabot, de az picit drágább.

Akkor még az is lehetséges,hogy "elküldtem" a műszert?
Mert használtam így 2-3 napig.

Nem hiszem. 10V a 9V helyett nem kéne, hogy megölje, csak megbízhatatlan, pontatlan lesz ilyen táplálással.
Esetleg próbáld ki egy tuti jó 9V-os elemmel, ha még megvan az elem csatija.

Megvan,direkt úgy csináltam meg,hogy a belsejébe beleforrasztottam a anya csatlakozót, és akkor tudom adapterről is használni,mert úgy is mindig csak az asztalomon van és tök felesleges bele mindig elemet venni,de ha esetleg kinnt kell mérni valamit akkor raktam egy apa csatlakozóra egy 9V-os elemre való csatlakozót,hogy tudjam elemről is használni.

Helyes, hogy ilyen előrelátó voltál ! :yes:
Ha egy tuti jó elemről ki tudod próbálni, és minden OK, akkor már csak egy normális táp kell és kész vagy.
Persze, sajnos egy pici esélye annak is van, hogy oda lett . . .

Sajnos ennek annyi Ráraktam egy elemre,ami egy kicsit merült volt,azzal 7,68-at mértem egy 12V-os tápon (Vagy nem is tudom,hogy nevezzem) utána beleraktam egy teljesen új elemet,azzal 5,67-et mértem ugyanazon a feszültségen.
Erre csak azt lehet mondani,hogy: "olcsó húsnak híg a leve" Ezt még a piacon vettem,hát annyit is ért...

Köszönöm szépen a segítségedet!

Nyáron úgy is akartam egy új műszert,de e még húzhatta volna egy darabig.
Szerinted itthoni használatra nekem milyen műszer lenne jó? Általában feszültséget,szakadást és ellenállást mérek,csak én nem annyira tudom,hogy melyik márkák a jók.Egy MAS-830-ast néztem ki magamnak,de nem tudom milyen.

Kezdetnek nem érdemes drága műszert venni, és amúgy sem használnád ki. A mas-830 nem tűnik rossznak ennyi pénzért (kb. 1000 Ft), elég hasonló, mint a DT volt.
Nézd meg azért esetleg ezt is:Bővebben: Link
Ez picit már többet tud, bár jóval drágább. (hőmérő, freki, és kapacitás mérő)

Direkt nem veszek drága műszert,mert ahogy Te is írtad,felesleges.
Úgy sem tudnám kihasználni,de mondjuk a hőmérő az néha tényleg jól jönne.

[OFF] Csak azért akartam nyáron venni,mert akkor el tudok valahova menni dolgozni és akkor majd be tudok vásárolni 1-2 cuccot,ami kellhet.
(#) Hodinka válasza john94 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Szia!
Szerintem pedig nem egy túl egészséges dolog egy elemes multiméterre nézve,ha kűlső áramforrásról táplálod,mivel ha azt vesszük,a hálózatról tökéletes galvanikus leválasztás úgy sem lesz.Egy minimális kapacitív szivárgás mindig jelen lesz,ami számottevően befolyásolni fogja a műszer pontosságát,működését.Ezt egyébként én is kipróbáltam régen,egy beépített jack csatlakozón keresztül oldottam meg a kűlső táplálást,a tapasztalataim pedig nem lettek túl pozitívak.Ha pélául egy elem,vagy egy akku feszültségét ellenőriztem még viszonylag pontos mérési eredmények lettek,de egy hálózatról működő áramkörben,különösen nagyfrekvenciás körökben,már igencsak megközelítő értékeket kaptam.És ami még a legjobban zavart,hogy amikor megérintettem akár csak az egyik mérőzsinórt is,a számok a „0” közeli értéktől azzonnal nem elhanyagolható értékekre váltottak.Tehát ha meglesz az új multid,azt szerintem már ne alakítsd át,inkább tegyél bele egy újratölthető elem-akksit,ráadásul az sem kizárt,hogy az előző multi is pont emiatt ment tönkre.Ezzel szemben az idők során nekem is összegyűlt már vagy fél szatyornyi ilyen DT830-ashoz hasonló nagyrészt nem az én hibámból tönkretett multiméter,tehát ha már egyszer vásárolni mész,akkor ha nem is drágát veszel,de mindenképp érdemes egy picivel több pénzt belefektetni már egy komolyabbért,ami akár évekig is elszolgálhat neked.
Üdv!
(#) Dániel X hozzászólása Máj 30, 2011 /

Üdv!

Már kérdeztem kapcs. rajz topicban (hátha más rajzok is előbukkannak) hogy tudod-e valaki hőmérőkapcsolást egyszerű multiméterhez? Ha valaki esetleg használ/használt ilyet kérem ossza meg velünk tapasztalatait.
(#) Dániel X válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Üdv!

Hol veszel te 1000 ft ért MAS830at? Én 3 ezer forintot fizettem érte.
(#) tib12 hozzászólása Máj 31, 2011 /

Üdv mindenki. Van egy ilyen multim, valami nem stimm vele mert nem mér szinte sehogy semmit. Lehet az idő kezdte ki de valahogy szeretném megmenteni, elég lenne ha annyira működne hogy V-t és ohm-ot tudnék vele mérni. Nem is tudom mit tudnék még róla elmondani, ha nem mondtam egy-két fontos infót szoljatok. Képeket is rakok fel ha kell.
(#) Dániel X válasza tib12 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Üdv!

A biztosítékokat leellenőrizted?
(#) zolika60 válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Biztosíték nélkül csak áramerősséget nem mérne. Legalább is az enyém olyan.
(#) nagyimre10 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szia.A müszer zsinór nem szakadt e?
(#) tib12 válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

A biztosíték(csak 1 van) oké, de találtam 1 ellenállást aminek lejött az 1-ik lába, az okozhatja ezt a hibát?
(#) tib12 válasza nagyimre10 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Az teljesen jó, másra is használtam és nem vettem észre vele problémát.
(#) zolika60 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Forraszd vissza, majd kiderül.

Meglehet. Ha egy alkatrész nincs a helyén vagy sérült akkor mást is tönkretehet. Nézd meg az értékét cseréld ki, és kiderül ez okozta e a hibát.

zolika60: lábábol nem maradt látható darab igy csere de nincs csere darab.

dniel.loy: ki tudtam próbálni úgy hogy visszaraktam de ugy is rosszul mér. Azért remélem nem tett tönkre semmit.

Mondjuk van 1 másik multim de az ennyire se megy... Ha már itt vagyok akkor bedobom azt is a beszélgetésbe.

Írtad csak egy bizti van benne. Nem lehet hogy a nagy ampereket mérő bizti nélküli csatlakozáson többet mértél akár kis ideig is mint a megengedett?
(#) tib12 válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 31, 2011 1 /

Több ampert? mert azt egyáltalán nem mértem vele csak V-ot és ohm-ot.

Előfordulhat hogy egy áramkörben mértél ellenállást miközben a ezen ellenálláson keresztül kisült egy kondi. Ez is okozhatja a halálát.

Az lehet hogy használatban lévő ellenállást mértem vele tiszta véletlenből. Akkor ennek kampec. De még mindig ott a másik, ez csak kicsit rosszul mér de megnézem még mi a baja mert ez már egy drágább példány. nemsokára(lehet holnap) jövök a fejleményekkel, és köszi a segítséget.
(#) tib12 hozzászólása Máj 31, 2011 /

Elkezdtem visszafele olvasni és feltünt hogy az is gond lehetett hogy egy darabig külső táprol használtam. Szóval ez a gond. Náron amint lesz pénzem veszek egy újat és nem hálózatról fogom táplálni, csinálok neki akkut egy 7809-el + néhány kondival, ugy biztosan nem lesz baja. És az elemet se kell bele venni. A meglévő 2 pedig "kuka" azaz bontó, csak jó lehet még valamire. Köszi a segítséget és az ihletet
(#) mugab válasza tib12 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Én legelőször az elemet nézném meg...
(#) tib12 válasza mugab hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Tápról ment de megpróbáltam elemröl is. Semmi. Azért kösz.
Következő: »»   21 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem