Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor
 
Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   75 / 94
(#) BI-AMP hozzászólása Feb 15, 2017 /
 
Hali! Aukción vettem a lent látható trafót. Semmi adatot nem tudok róla csak a méreteit. Szerintetek mekkora a teljesítményre képes?
(#) gyuszo válasza BI-AMP hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Ránézésre a méreteiből 300VA körül lehet, de az adattáblán csak szerepel valami felírat, ezt megoszthatnád velünk.
(#) zotya1983 válasza BI-AMP hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Kb 250 va.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
(#) BI-AMP válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Csak sajnos nem látszik a vakutól mivan ráírva.
(#) ferci válasza BI-AMP hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Akár ide is írhatnád az összes szöveges részt, nem nagy ügy.
A külső tekercs huzalátmérőt is meg tudnád mérni tolómérővel, egy kis hasítással nem csinálsz kárt, aztán azonosítod egy bökéssel, melyik tekercshez tartozik, számolsz és ennyivel is többet tudsz.
(#) BI-AMP válasza ferci hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
De még nincs nálam a trarafó, holnap teszik postára. Ezek azok a képek amit az eladó készített.
(#) ferci válasza BI-AMP hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Oké, így más a helyzet..
(#) jocko hozzászólása Feb 18, 2017 /
 
Sziasztok! A kérdésem az,hogy hogyan kéne bekötni ezt a toroidot?Szétbontottam egy Beag mag 100 erősítőt,és mielőtt kivettem akkor még működött,egyenirányítva kiadott +-46 voltot a táp,le is fotóztam a bekötését,de most hiába próbálom ugyanúgy visszakötni,állandóan levágja a biztosítékot.A két vékonyabbik piros sem tűnik jó megoldásnak,meg úgy nagyjából sehogy sem.Akkor most ezt leégettem volna?Mit kéne mérni rajta,vagy mi lehet a helyes bekötés módja?
(#) ferci válasza jocko hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Szia!
Ha azt tudod még egyáltalán, melyik 4 drót volt a primer, akkor kössél sorba velük egy 100-150 wattos izzót és minimális fényre állítsd be. A sorkapcsod szerint 2 x 110..117-es a két fél primer.
Úgy forgasd vmelyiket, hogy esetleg halvány izzást tapasztalj, akkor tuti nem vágja le a biztit.
A szekundereket hagy üresen, összekötés nélkül.
(#) jocko válasza ferci hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
És az nem húzós,hogy csak úgy próbálgatom? Már 5 biztosítékot vágtam le vele,de nem sikerült ,pedig próbálgattam.A pirosak a primerek ,a fotó a bontás előtt készült,és mégsem sikerül ugyanúgy bekötni.Lehet,hogy kivégeztem szegényt?
(#) ferci válasza jocko hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Izzón keresztül nincs gond, csak ne fogdosd a drótokat, ha már összekötötted.
(#) jocko válasza ferci hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Egy pioneer erősítő lemeztrafóját már égettem le azzal,hogy a 230volt ment a 110-re ,de abban nem volt köszönet,olyan füst jött ki belőle,és a szaga az valami fertelem az égett lakkozott réznek.Most ilyen nem volt ,ebben reménykedem.Azt próbáltam ,hogy egyik vékony piros ,és a másik összekötve a vastag pirossal ,majd a másik vastag pirossal ,tehát egyszer így egyszer úgy,de akkor sem volt semmi pozitív eredmény.A két vastag pirost még nem próbáltam,de nem is merem.
(#) ferci válasza jocko hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Figyelj már.... egy 100 wattos izzóval a max áram fél amper, az nem vág le semmiféle automatát, akárhogy is kötsz vele sorba két primer-darabot.
A lényeg az, hogy mindhárom sorba legyen kötve.
Remélem, nem szekunder darabot és primert kötözgetsz sorba, de akkor se lehet nagy gond, max annyi, ha egy pár tized amperes kis tekercs is bekerül a körbe, mert annak annyi lesz.
Szerintem max 2 fél primer lehet, azokkal kell játszanod. Egyik soros kötésnél virítani fog az izzó, az a rossz kötés és ha megfordítod az egyiket, akkor max halványan izzik a szál.
Ne felejtsd el: addig az összes szekunder vég üresen legyen, nehogy ott csinálj zárlatot.
(#) rolie válasza jocko hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Szia! A primerrel sorbakötött izzó korlátozza a trafó tekercsein átfolyó áramot (a maximális áram az izzó teljesítményéből számolható, 100W-onál ez kb. 100/230=434mA, ettől nem éghet le a trafó). Egyébként ahogy elnézem a bontás előtti fényképet a két vékony piros vezetéket kell 230V-ra kötnöd.
(#) jocko válasza rolie hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Igen,én is arra jutottam,hogy a két vékony pirost kell bekötni,és úgy is kezdtem ,és mégis kiment a 3,15A bizti egyből.Nem a lakás villanydoboz biztosítéka ment ki,félre értés ne essék.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2017
(#) Cinema válasza jocko hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Én a helyedben felhívnám telefonon a H&M Trafó céget és megkérdezném tőlük, hogy az adott színes vezetékek közül melyik-melyik.
Ők tudják biztosan és segítenek is.

Üdv!
(#) Gafly válasza jocko hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Nem véletlen mondjuk az a soros izzót...
(#) erbe válasza jocko hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Az egyes fényképen balra kihúzott 4 db rózsaszín szigetelésű szál a primer. Csak azokkal próbálkozzál!
A két vékony piros a szekunder csoportba tartozik.
(#) jocko válasza erbe hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
a piros nálam a rózsaszín.... azért annyira nem vagyok h.lye,hogy a graetz-re kössem a 230-at...hétfőn elviszem vhova jó helyre úgy döntöttem,nem izzítom a dolgot tovább.
(#) erbe válasza jocko hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Én is látom, hogy nem teljesen színhelyes a fénykép, de ott van 4 db egyforma szál. Máshol nincs 4 egyforma, így csak az lehet a primer. Ha kiméred a tekercseket és sorbakötés után világít a velük sorbakötött égő, az egyik tekercs 2 végét meg kell cserélni és jó.
(#) RoliNyh hozzászólása Feb 19, 2017 /
 
Pardon, hogy beleugatok, de ha lefelé transzformálunk, akkor a primer vezetékek általában véknyabbak mint a szekunder vezetékek és épp -e miatt általában nagyobb is az ellenállásuk, mondhatjuk a legnagyobbak, bármelyík szekunder tekerccsel szenben. Persze nem sok különbség lesz, mert mΩ mérővel jobban meg lehet mérni mint egy sima DMM -el, de egy próbát megér. Ez megfelelő kiindulópont lehet...

Ez csak félvezetős erősítőkből kiszedett trafókra igaz, az elektroncsövesekből kiszedettre már nem biztos, mert ott akár felfelé is lehet transzformálni...

De egyébként hiába a kép a sorkapocsról, ott sem lehet tisztán látni mi hova van kötve, hol a 230V AC bemenet, és hogy vannak sorba kötve a 110V -os primerek...
(#) ferci válasza jocko hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Ennyi beírás után már annyit megtehettél volna, hogy az általad gondolt primer ( vagy két félprimer ) sorbakötését megpróbáld egy 230-as izzóval és legalább beírtad volna a tapasztalatokat.
Talán akad a lakásban..
Meg azt a pár mérést kivitelezed és beírod az eredményeket.
A "jobb helyen" se fognak mást csinálni..
(#) jocko válasza ferci hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Szia! Nem szeretnék 230volttal dolgozni,ennyi a problémám.
(#) Ge Lee válasza jocko hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
A problémád más, ami ha nem lenne, akkor már fogtál volna egy néhány V-os trafót, rákötötted volna a toroid valamelyik szekunderére, és megmérted volna az összes többi tekercs feszültségét, amiből kiderült volna hogy melyik a két félprimer, meg az is hogy mikor vannak vagy nincsenek sorba kötve... És még a 230-cal sem kellett volna dolgozni. Vagy egyszerűen csak megjelölted volna a tekercsvégeket szétszedés előtt.
Az meg végképp semmit nem jelent hogy ha egy gyors kioldású 3A-es biztit kiolvaszt egy toroid a bekapcsoláskor, amikor ugye jó nagy áramot vesz fel.
Alighanem bajban lettél volna amikor fél láda ismeretlen trafó paramétereit kellett volna meghatároznod mint nekem, amik ráadásul mind be voltak öntve, és volt köztük vegyesen fojtó, impulzustrafó, meg 50 és 400Hz-re készült hálózati trafó is... Pedig az sem nagy ügy.
(#) jocko válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
tényleg köszönöm mindenkinek a segítséget,de most kaptam egy rajzot,erről a soros bekötésről izzóval,de még így sem világos minden.Én ilyen trafóval még nem találkoztam.El fogom vinni szakemberhez,ha még jó egyáltalán.
(#) gyuszo válasza jocko hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Idézet:
„de még így sem világos minden.Én ilyen trafóval még nem találkoztam”

110 , 127, 220, 237 V. Nagyon sok transzformátor készült ilyen primer tekercs beállításokkal, hogy különböző rendelkezésre álló feszültségre lehessen csatlakozni.
A BEAG cég a Moszkvai olimpiára is így készítette az erősítőbe a transzformátorokat.
Szerintem itt most megfelelő szakemberekhez hoztad, el is mondták többen is, hogyan kell kimérned egyszerűen és helyesen.
Ezt odafigyeléssel és türelemmel biztos meg tudnád oldani.
Ha most üzletben vennél egy új trafót, lehet akkor is így kellene tenned. Nincs megfelelően feliratozva mindegyik, neked kell kimérned.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Nem véletlen, hogy ezeket a feszültség értékeket írtam le, látható, hogy 4 primer vezeték, közte 110, 110, és 17 V mért feszültség értékből az előbb leírt 4 kombináció kihozható.
Lehet, hogy ebben az esetben is ez áll fenn.
(#) BI-AMP hozzászólása Feb 20, 2017 /
 
Na meg érkezett a tarfó! 330 Watt és 2x35V a szekunder. De nekem 2x24V lenne szükségem. Tekerjem át, vagy elég ha letekerek belőle?
(#) RoliNyh válasza BI-AMP hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Csak tekerj le belőle, felesleges új szekunder(eket) készíteni...
(#) BI-AMP válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Rendben. És így a teljesítménye megmarad?
Következő: »»   75 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem