Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transmission Line hangsugárzó építés
Lapozás: OK   2 / 8
(#) lamalas válasza menya hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Udv! Gratula a dobozokhoz! Lenne nehany kerdesem:

1. Meg lehet kerdezni a doboz parametereit? Pl. belso netto terfogat, zart v. b-reflex a doboz, (ha b-reflex akkor a reflexcso paramtereit)? Esetleg TL (azert gondoltam erre mert TL topikba irtal)

2. Ugy latom a mely-kozep hangszorok mintha sullyesztve lennenek de a magas nem. Ha igy van, akkor miert van igy? En elsosorban a magasat sullyesztenem (ha lenne erre megfelelo szerszamom)

3. Publikus a hangvalto kapcsolasi rajza? Ha igen kozzeteszed? Koszi!
(#) menya válasza lamalas hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
A doboz mereteit a topic elso hozzaszolasaban megadtam, es azt is valositottam meg. Termeszetesen TL doboz, de egyebbkent ez az:
Seas Thor

Az anyaga 2,5 cm-s MDF, az ossz sulya 29Kg/db.
A kepen nem latszanak de tuskeken all:
Monacor SPS20SC

A hangvalto sajna nem publikus, nem en keszitettem, rendelesre keszitettek el.
A rendszer 8 Ohm-os.
(#) ngyzoli válasza menya hozzászólására (») Aug 31, 2008 /
 
Nohát ugye...mégiscsak lehet itt jókat is alkotni.gratula a művedhez,egész"gyári"lett a tesla mélyközép(és a dóm is) kimondottan jó választás,régebben én is akartam venni ebből a típusból,azt hallottam,egész jó hangja van,de az ár/érték arány biztosan kiváló.bár a mély/magas hsz.közti 6dB-es különbség soknak tűnik,viszont duplázva úgy 3dB-lel javul ez a jellemző,így már csak 3'hibádzik,annyit meg már lehet illeszteni.a hsz-ók kiválasztásánál kívánatos lenne az1,max1.5dB-t meg nem haladó különbség,ám ez nem mindig teljesíthető.teszek majd fel képet,de a kabinet nem az én munkámat dícséri...
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Egyáltalán nem, ugyanis a TL méretezése viszonylag tiszázott mára, és ha egyszer létezik a módszer, meg az elméleti háttér, akkor miért kéne rosszabbat építeni?

A b-reflex dobozt (ami ugye csak egy ponton rezonál, és ez a frekvencia is jól méretezhető, hangolható), illetve a középtartomány állóhullámait meg nem szabad egy kalap alá venni a TL rezonanciáival, egészen más mértékük és a súlyosságuk. TL-nél, ha nem megfelelő a doboz kialakítása elég agresszív, nehezen csilapítható mélytartománybeli problémáink lesznek, tényleg nagyon könnyen áll elő a helyzet, amikor épp az eredetileg kívánt negyedhullámú rezonanciánk semmisül meg, és helyette sokkal magasabb frekiken lesznek nagy kiemelések.

A méretező alapszabályaid közt vannak hibásak, hogy is mondjam, az egész elképzelés idejétmúlt. Nem igaz, hogy ne lehetne szűkülő TL-t építeni, sőt, ez a legkönnyebben kezelhető változat az összes ismert csőkialakítás közül, mivel a szűkülés és a torkolati tényező miatt megnő a cső effektív hossza, ezzel az eredetileg várttól mélyebbre hangolva a rendszert, kisebb méretekkel elérhető ugyanaz a hangolási freki, és emmellé a szűkülő csővel a nem kívánt rezonanciák is sokkal kisebbek, könnyebb megszüntetni őket. A hátránya, hogy így valamivel kisebb a hatásfok, ezt kell az előnyökért cserébe feláldozni, de szerintem ez az áldozat legtöbbször gond nélkül meghozható. Főleg ha mellégondoljuk, hogy a táguló változatokra mindennek az ellenkezője érvényes, nagyobb agresszívebb rezonaciák, nagyobb méret mellett is magasabb hangolási freki.. stb.

A fordulókkal kapcsolatos gondolatod viszont jó, minél kevesebbszer hajtod meg a csövet, annál könnyebb elfogadható eredményt elérni.

A méretezés (félhullám, negyedhullám, hatásfok) nem ilyen egyszerű, és a hangszóró T-S paraméterei is nagyban befolyásolják. Pontosan le van írva az ide kötődő elmélet nagy része a www.quarter-wave.com oldalon Martin J. King által..
(#) shalafi66 válasza menya hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
jobb mélyközepet is választhattál volna azért (vagy inkább ezért a pénzért). A magashsz is picit drága a 3700,- körüli árával, ahhoz képest, amit tud, elég hamar jelentkeznek a hangszórók korlátai, de azért nem olyan rossz, a váltótól is függ, mi születik belőle.

a gondok a doboznál, méretezésénél, illetve a kialakításánál vannak, a forduló és a kilépőnyílás nem jó így, kettészakad a cső és külön rezonál, a két csőszakaszra jellemző két félhullámú rezonanciával, ezzel elnyomva az f1 alaprezonanciát, ezt nem ártott volna átgondolni picit, mert ha csillapítóanyaggal akarod kezelni, és túlcsillapítod, akkor meg nem szól majd 150 Hz alatt, kb. mint a gyári mérésen..

Ui. még az is ott van, hogy az eredeti seas és a nálad használt TVM hangszórók paraméterei igen messze esnek egymástól.
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Nem állítom,h a TL-dobozt ne lehetne irgalmatlan módon elrontani,de ugyanez"megoldható"a b-reflexnél is,ha nagyon akarjuk,a tölcsérről nem is beszélve a dolog elméleti részét biztos jobban vágod nálam,én inkább gyakorl.tapasztalatokra tudok hagyatkozni.ismerősöm egyszer épített egy szűkülő TL-t,ez kétszer volt"hajlítva",vagyis három függőleges csőszakasz keletkezett,melyek rendre 20,15,s10cm szélesek voltak.a meghallgatás nem igazolta ezen elméletet,a hangszóró messze lehetőségei alatt teljesített ebben a csőben.a minőséggel nem volt baj,de a szűkülő keresztmetszet teljesen megfogta a hsz.alsó tartományát.az kissé lehangoló volt,h a csöppnyi 8literes reflex B&W az alig 11cm-es hangszórójával ugyanazt a mélytartományt volt képes szolgáltatni,mint a 80literes labirint... mivel 15ezer volt csak a faanyag,végülis úgy mentettük meg a helyzetet,h"meg lett fordítva"a cső,a hangszóró átkerült a kilépő nyílásba,így tágulóvá vált a tápvonal.a mélytartomány egy nagyságrendnyit javult,s a 30Hz még SZÓL rajta,annak ellenére,h a hsz.csak 140mm-es!azóta így van használva,de a mérési eredményeire azért kiwi lennék...
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
lehet, hogy szól rajta a 30Hz.. valahogy.. de épp ez itt a kérdés, hogy hogyan, és milyen áron.

Egyébként nem az elmélettel van probléma, az köszöni jól van, és Te bármit hallasz érvényes marad ugyanúgy. A probléma azzal van, hogy nem ismered, és nem is szeretnéd megismerni. persze ez már nem az én bajom.

A b-reflex doboz mesélj, hogyan rontható el? Hogyan kreálsz vele 10-15dB-s rezonanciákat, kioltásokat, mint a táguló TL-el..? A tölcsérek közül a BackLoaded verzióknál könnyű hibázni, de főleg azért, mert ezek igazából táguló TL-nek minősülnek működésük szerint.
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
A keresztmetszet párhuzamosan tartása biztos és bevált módszer,a kanyarokat pedig le kell kerekíteni,lehetőség szerint.a cső "nyitásával"a tölcsér felé kezd közelíteni,vagyis hatásfok javul,bár shalafi szerint megbocsáthatatlan rezonanciákat visz be a rendszerbe...hát jó,elhiszem neki.én viszont nem minősítem végzetes hibának.
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Nézd,nem akarok késhegyre menő vitába bocsátkozni veled a TL ügyében,mint már írtam,elismerem,h vágod az elméleti részét.én csak azt állítottam,h nálam/nálunk egy adott koncepció JOBBAN bevált,mint egy másik,még ha kissé ellent is mond az elméleteknek.ezt a ládát nem csak én hallgattam,hanem nagyon sokan,mondhatnám valószerűtlenül sokan,s kivétel és fenntartás nélkül mindenkinek tetszett.az pedig kevéssé valószínű,h 20-22,kivétel nélkül hifi-gyakorlattal rendelkező egyén MIND EGYFORMÁN rosszul hall... percig sem állítottam,h elzárkózom a téma kimerítőbb megismerésétől abba pedig sztem ne menjünk bele,hogy lehet egy reflex-ládát(is)elcseszni,ami önmagában is egy üregrezonátor,és elméletben a legrosszabb sugárzásjavító eszköz,elterjedtsége ellenére. (ismétlem:SZIGORÚAN elméletben)
(#) lamalas válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Nem kivankozok nagyon belemelyedni a TL-ek vilagaba, de en ugy gondolom, hogy nyilvan nem rossz fuluek azok az emberek kik a TL dobozodat hallottak es allitottak hogy jol szol. En nem tudok nyilatkozni ezzel a TL dobozzal kapcsolatban mert sose hallottam. Viszont ha lehetoseged lenne mereseket csinalni es azok alapjan a szukseges mertekben atdolgozni/valtoztatni a csillapitasokat es/vagy a hangvaltot akkor szerintem meg jobb is lehetne az eredmeny mint most. Az elso dobozommal en is igy voltam. Amikor elkeszitettem meg nem tudtam merni es fulre hangolgattam az egeszet. Sok kiserletezes utan oda lyukadtam ki, hogy a valtoban egyetlen kondi kerult a magas dommal sorba. Sokaig igy is maradt majd amikor mar tudtam merni, akkor megint elovettem ezt a dobozt es mericskeltem. Bizony erdekes dolgokat fedeztem fel es alakitottam kicsit a valton es csillapitason is. Minden tekintetben jobb lett az eredmeny: a meresi eredmenyek is szebbek lettek es hangjat is jobbnak iteltem meg.
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
nem mond ellent az elméletnek, mindössze neked talán jobban tetszik, ha mélytartományban rezonál, és kiemel a hangsugárzó. A három részből álló cső meg eleve nagy csapda, ott mérések nélkül holtbiztos, hogy nem tudod a fordulókat elfogadható módon kialakítani, ha pedig külön rezonálnak félhullámhosszon azok az adott csőrészek, az a TL jó már biztosan nem lehet.

Természetesen ez nem zárja ki, hogy x számú ember hallgatva jónak higgye, így van a Vadász-féle Herald fantázianevet viselő H&T-ben megjelent MLTL-nél is, sokan hallgatják, elégedettek vele, de még megfelelő csillapítás mellett is jól észrevehetőek a doboz hibái, 85 és 200Hz körüli rezonanciái.
(#) ngyzoli válasza lamalas hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Ha meghallgatnád ezt a ládát,valószínűleg neked is tetszene az általa nyújtott hangzáskép.feltéve,ha esetleges negatív előítéleteid nem befolyásolnák negatívan a kialakuló véleményed,mert ilyen is létezik.sokan emiatt preferálják a vakteszteket,már ha hangfalak esetén lehet egyáltalán vaktesztről beszélni.tisztában vagyok vele,h korrekt mérések alapján lehetne rajta javítani,kérdés:mennyit.mivel erre nem adódott lehetőség,másfél év küszködés és sok-sok"körbenjárás"után sikerült olyan mértékig finomítani,h mostmár feltétel nélkül tetszik a hangja,s lassan két éve nem nyúltam hozzá.nyilván ezen doboz is,-mint minden más evilági hangsugárzó,-kompromisszum,s hangzásvilágában személyes ízlésem is tükröződik.innentől pedig már csak szubjektumokról beszélgetünk... mivel ez már kész konstrukció,érdemi változtatásokat nem tudok rajta eszközölni,max.apróbb modifikációkat.viszont a darabonkénti 35kilós tömege eredményesen visszatart attól,h kétnaponta kihúzigáljam a helyéről...
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Hogy mélyfrekin tényleg rezonál-e ez a TL,azt valóban csak a mérés tudná egzakt módon kimutatni...nem tudom.szubjektíve ez mindenesetre igen kevéssé érződik,a belső csillapítás domborszivacs.sok márkás gyári dobozzal(wandersteen,B&W,tannoy) történő összehasonlításnál sem vall szégyent,annak ellenére,h amazok árának a töredékéből lett összehozva.magát a kabinetet egy barátom tervezte,s készítette,ő sokkal körültekintőbb,s nálamnál jóval több szempontot mérlegel egy új konstrukciónál.lehet,h demagóg módon hangzik,de a hangsugárzóját mindenki a fülével hallgatja,s nem a műszereivel.attól még lehet tetszetős a hangja,hogy nem az elméletet támasztja alá száz százalékig.példának okáért a csöves erősítők mérési eredményei igencsak gyengék,mindeközben mégis a legzeneibb hangot produkálják...szóval hogy is van ez? s ha már a reflexdobozról beszélünk,azoknál minden esetben van kiemelés,mivel éppen a hsz.éles rezonanciacsúcsát"lovagolja meg"a doboz,így alkotva rezgő rendszert.szerencsés esetben.amúgy nem vagyok reflex-ellenes,négy pár van itthon,de minden rendszernek megvannak a maga nagyonis jellegzetes hibái.bármelyiket is választjuk,meg kell alkudni,így vagy úgy.s nekem a TL nyújtja idáig a legtöbbet.
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
"...szóval hogy is van ez?"
Ez pontosan úgy van, hogy félinformációkból vonsz le következtetést. Pl. a ma készülő csőves erősítők mérési ereményei egyáltalán nem rosszak. "Zeneinek" pedig azért hallod, mert a torzításuk főleg páros számú felharomonikusokból áll, ezek pedig nem számítanak hamis hangnak, mivel az alaphangtól oktávnyi távolságra vannak, így csak dúsabbnak hatnak a harmóniák.

És pl. ez sem igaz ebben a formában (újabb tévedés):
"s ha már a reflexdobozról beszélünk,azoknál minden esetben van kiemelés,mivel éppen a hsz.éles rezonanciacsúcsát"lovagolja meg"a doboz,így alkotva rezgő rendszert."
A b-reflex doboznál egyetlen jól hangolható és kézben tartható rezonanciáról beszélhetünk mélytartományban, a rezonátort pedig a zárt dobozhoz képest a rendszerben + tömegként megjelenő reflexnyílás hozza létre. Kiemelésről optimáls esetben jól hangolt doboznál, megfelelő hangszróval szó sincs, csak kiegészíti a mélytartomány átvitelét a b-refelx doboz hangolási frekvencián. Ha jól hangolják, akkor nem rontja el a mélytartomány impulzusválaszát sem, időben nézve is gyors lefutású rezonanciáról van szó.

Ezzel szemben egy táguló TL, vagy BL tölcsér tényleg sokkal "többet" nyújt, hajlításoktól, fordulókialakításoktól függően 10-15 éles erőszakos nagy hangnyomású rezonancával kell megküzdeni mélytartományban. Ezután természetes is, hogy tetszhet neked, mert a füleddel és az agyaddal hallgatod, és ezek ugye nem hitelesítettek, de azt hiszem nem is ez volt az evolúció célja...
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Erre azt tudom válaszolni,h sztem felesleges,meddő dolgokról vitatkozunk:"a ma készülő csöves erősítők mérési eredményei egyáltalán nem rosszak"hmm.valóban nem.de hasonlítsd össze a MA KÉSZÜLŐ félvezetős/fetes gépekével."csak"egy nagyságrenddel jobbak,s ezzel szemben a hangjuk..? na mindegy.
más...annyi rosszabbnál rosszabb házilag épített reflexládát volt szerencsém hallani,h dunát lehetne velük rekeszteni!persze hallottam jót is-hogyne-amely mentes volt a reflexek minden tipikus auditív hibájától.csak azt éppen legnagyobb jóindulattal sem lehetne'doboz'-nak nevezni,mivel 5cm falvastagságú könnyűbetonból öntötték,henger alakú volt,a teteje félgömbsüveg(!),és az egyetlen sík felületet az alja képezte.közel egy mázsát nyomott,s két igen drága visaton hangszóró üldögélt benne,alumembrános mélyközép,egy selyem-dóm társaságában.na,AZ MÁR SZÓLT VALAHOGY... tiszta,pontos,kontrollált és kottázható(!) mélytartományt szólaltatott meg,nyomát sem hagyva a tipikus hibáknak,úgymondva nem volt"reflex-basszusa".pillanatig sem állítom,h a reflexet ne lehetne jóra negcsinálni!de minden rendszernek megvannak a maga jellegzetes buktatói,így a b-reflexnek is.az exp.tölcsér még rosszabb eset,ennek ellenére-láss csodát- léteznek szubjektíve jóhangú tölcsérek is,persze nem a filléres árkategóriában.nyilván a rendszer itt is "rányomja a bélyegét"a hangképre,ez kivédhetetlen,mégis el lehet érni egy optimális összhatást.az impulzusválaszt mindenképp elrontja a reflex-rendszer,kérdés,h jobban vagy kevésbé.pusztán auditív szempontból még a síkhangfal is nyerőbb alternatíva lehet a reflexboxnál,más kérdés az elhelyezése... csak a legtöbb ember ki sem próbálja ezt a verziót.és nemcsak nekem,de senkinek a világon nincs hitelesítve a hallása,mégis mindenki szereti a zenét.jó minőségben reprodukálva... :yes:
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 29, 2008 /
 
Nos, a csövesek mérései nem rosszabbak a félvezetőseknél, azt pedig két hsszel ezelőtt írtam le, miért hallod jobbnak.

A Visaton alumembránosai nem számítanak kifejezetten jónak, ha a b-reflex dobozban felhasználhatóságukat nézed, akkor sem. Azzal pedig, hogy túlmerevíted a doboz falait épphogy rontod az impulzusválaszt, amellett, hogy növeled a mélytartomány hangnyomását, és persze a dobozrezonanciák miatt egzotikus formákkal kell kísérletezni a legalább elfogadható eredményhez.

A többi csak szöveg. A reflexdoboznak önmagában nincsenek "jellegzetes hibái", a hangszóró-doboz párosnak már lehetnek (rossz, hszválasztás, rossz hangolás), de egy TL-nek kb. 15-ször ennyi baja lehet. Az impulzusválaszt is mindenképp elrontja, ugyanúgy, mint bármilyen más sugárzásjavító eszköz. Hogy mennyire, az TL-nél is, b-reflexnél is alapvetően a hangszórón, és a doboz hangolásásn múlik, de TL-nél még kiegészül a mélytartománybeli rezonanciák utólagos levadászásával, végső esetben csillapításával, mert ezek amik igazán képesek elrontani az impválaszt, és terhelhetőséget.

Azzal, hogy szerinted "jóhangú" én itt és most nem tudok mit kezdeni, még ha egy énekesnőről lenne szó.

"és nemcsak nekem,de senkinek a világon nincs hitelesítve a hallása,mégis mindenki szereti a zenét.jó minőségben reprodukálva..."
Na hja. De ami körültekintő mérések után jobb (úgy, hogy tudod, mit és miért mérsz), az később hallgatva is az lesz.
(#) szamóca hozzászólása Okt 4, 2008 /
 
Valaki hallotta már ezeket a TL-eket?
Vagy tud valamit a cégről? accus
(#) ngyzoli válasza szamóca hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Ezt én nem tudtam megnyitni. :nemtudom: esetleg nem arcus akarna lenni?
(#) szamóca válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Valamiért kihagyott egy c betűt. :nemtudom:
Ez a jó link
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
A csöves kontra tranyós erősítő témára nem reagálok,mert eltérünk a tárgytól...
de:"a visaton alumembránosai nem számítanak kifejezetten jónak" mit is mondjak...mihez képest? nézd,én hallgattam már jónéhány igencsak drága(800e.ft-ig bezárólag),márkás gyári dobozt,többek közt magnetosztatikus paneleket is,amelyek pedig önmaguknál fogva is,hangminőségüket tekintve pedig pláne kuriózumnak számítanak.a konvencionális típusok egy-két kivételtől eltekintve csalódást okoztak,-hangsúlyozom;az árukhoz képest!ezen drága rendszerek is jópárszor semmitmondó,tökéletesen felejthető hangképet szolgáltattak annak ellenére,h hasonlóan drága(300,esetenként 500e.ft-os)erősítőkkel voltak megtámogatva,úgyszintén márkás front-enddel.ezért igenis tisztelem azon lelkes amatőröket,akik özön energiát,időt,fáradságot,munkát nem kímélve,sokszor ismeretlen utakon járva,relatíve kevés pénzből saját maguk alkotják meg azon berendezéseket,melyek ugyancsak kiemelkedő minőséget szolgáltatnak.sőt sok esetben túlszárnyalják a többszörösen drágább gyári készülékeket.valami ilyen produktum volt az az ominózus beton-doboz is.és annak ellenére,h"csak"visaton-meghajtókat tartalmazott,az egyik legjobb hangzást nyújtotta,amit valaha is tapasztaltam.ehhez kétségtelenül hozzájárult,h a meghajtást egy 2A3-triódás együtemű erősítőről kapta,ami a 7millás Neiro koppintása volt... s bizony a szóló zongora virtuálisan 5-6méterrel a hsz-ók mögül,egy valószerűtlenűl nagy,öszzefüggő térből szólalt meg,s bármilyen más zenén is olyan realisztikus sztereó színpadot"rajzolt",h a hangszerek szinte megfogható valósággá váltak... s ebben a különlegesen jó térleképzésben sztem igenis komoly szerepet játszott a h.sugárzók rendhagyó formája.ezt a hangminőség is hiteltérdemlően igazolta.a h.sugárzó-építés egy nagyon ingoványos terület,ahol a végső eredményt számolatlan sok másodlagos tényező befolyásolja,s az elmélet sem minden esetben korrelál a gyakorlattal.
(#) ngyzoli válasza szamóca hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Így már más,de...no comment.esetleg ezekből akarsz vásárolni?
(#) szamóca válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Eladtam a benti cuccom. Most keresek helyette másikat.(jobbat) Addig míg nem olvastam a fórumot, simán nekifogtam, kiszámoltam, megcsináltam egy hangdobozt. Most már nem merek belefogni. (Ismered a hályogot késsel leszedő vidéki bácsi esetét. Na most én is így vagyok a dobozépítéssel)
(#) menya hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Hat en nemtudom. Amint vegigolvastam a topic-ot megegyszer arra jottem ra, hogy tudasom a TN dobozokhoz, annyi mint egy marék mojlepkének, viszont szerencsem annal nagyobb.
Igaz lemasoltam egy hangdobozt, azt is csak nagyjabol, viszont en elegedett vagyok az eredmennyel. Azota aki meghallgatta, mind azt mondta gyonyoruen szolnak.
Egy szo mint 100, en orulok a muvemnek.
(#) ngyzoli válasza szamóca hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Véletlenül sem akarom senki kedvét elvenni az otthoni barkácsolástól,sőt..!de azt neked kell eldöntened,hogy megveszed a"biztos"gyárit,vagy időt,energiát,vesződséget(és magadat)nem kímélve nekiállsz tákolni.a gyári dolgok többé-kevésbé optimalizálva vannak,nincs velük semmi teendő,beállítod a szobádba és hallgatod.viszont elmarad az építés,az önmegvalósítás élménye.sokan éppen(főleg)emiatt fúrnak-faragnak otthon,s nem anyagi okokból.mint jómagam is.de az utóbbi megoldáshoz vezető út igencsak rögös!és nagyon időtrabló.ha mégis vásárolsz hangfalat,mindenképp hallgasd meg saját(ismert)zeneanyaggal.erre minden jobb szaküzletben van lehetőség,ahol mégis megtagadnák,azt a boltot szó nélkül ott kell hagyni.a házilagos építés viszont ugyancsak macerás,saját felelősségemre nem merek senkit EGYÉRTELMŰEN erre bíztatni,mert kudarc esetén ugye...kárbaveszett a befektetett a pénz,anyag,munka,stb.a döntés nem könnyű...
(#) ngyzoli válasza menya hozzászólására (») Okt 13, 2008 / 4
 
Jóideje azt a nézetet vallom,h házilag egészen jó,sőt kiemelkedő dolgokat létrehozni nem lehetetlen.hangsúlyozva,h ez a nehezebbik megoldás.viszont aki szereti a kihívásokat,bevállal némi kockázatot(balsiker esete),pénzt is akar spórolni,s nem utolsósorban tengernyi szabadidővel rendelkezik,annak csak azt tudom mondani;hajrá... nemrég egyik barátom félórás telefonbeszélgetés alatt újságolta el,h sikerült készítenie egy magnetosztatikus hangszórót,mely kristálytisztán és torzítatlanul szól,érzékenysége pedig 90dB körül jár... nem semmi,én is kíváncsi lennék rá!
a gyári konstrukciók koppintása általában sikeres produktumot eredményez,viszont fontos ragaszkodni az eredeti meghajtókhoz.s végső soron az a lényeg,h neked tetsszen a hangja.grat!
(#) szamóca válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Rendben, ezekkel a dolgokkal egyetértek azért elektro-zok jó pár éve már.
Csak amikor kezdel valamit mélyebben megismerni, és látod a bonyolultsági fokát, az esélyeidet pedig a"tuti"megépítéséhez egyre kissebbek, hát...
Én is építettem pár dobozt, (Itt megjegyzem, nem igaz az az elfogadott nézet, miszerint a mély frekvenciákon nincs irányérzet. Legfeljebb nem olyan mértékű mint a felsőbb tartományban. Ezt saját építési tapasztalatból mondom. Erre azért jó volt az hogy megpróbáltam. )
de csak a Klinger könyv útmutatásai , képletei alapján. De amikor már kiderül, hogy a hsz-idat egyenként kellene paraméterezned, és ehhez kell számolnod, ráadásul ott a passzív váltó amin már a"tudósok" sem értenek egyet, stb, stb....
Itt feladom. Maradok az elektronikánál.
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Hányszoros volt a hangminőség növekedése egy téglalap alapú hasáb formájú dobozhoz képest?
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
A lényeg (ha csak a doboz és a mélytartomány számítana) a belő kialakításuk. Az pedig nem látszik a képekről. Mondjuk egy impedanciamentből is kiderülnének a hibái... de így, mérések, rajzok nélkül ezek a gyáriak egyáltalán nem biztosabbak, mint amit szamóca tervezne otthon.
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Azért az sem volna probléma, ha a produktum magas tetszési indexe mellett, minél kevesebb hibát tartalmazna. Erre is törekedni kell, s közben (milyen szép dolog) akár még tanulhatsz is valamit.
(#) shalafi66 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
A zelektrós része könnyebb? sztem nem. Biztos recept egyikre sincs, csak vannak alapismertek, amik eligazítanak. TL-eknél pl. egészen jól tisztázott, h. melyik doboz mit és miért művel. Persze ma már nem a Klinger-féle mű útmutatásait kellene követni.
Következő: »»   2 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem