Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztor béta mérő, mérési módszerek
Lapozás: OK   1 / 4
(#) m.joco hozzászólása Aug 28, 2006 /
 
Nagyon örülnék, ha valaki el tudná mondani, hogy kell multiméterrel a tranzisztor erősítési tényezőjét mérni. (hallottam valami olyasfélét, hogy a multiméter hangjelzést is ad közben):no:
(#) deguss válasza m.joco hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Röviden mondva, a tranzisztort típusától (NPN vagy PNP) és tokozásától függően (ügyelni kell a lábak helyes beazonosítására) belehelyezed a multiméteren található tárcsa alakú csatlakozósor megfelelő csatlakozóira. Természetesen előtte a multiméteren kiválasztod a hFE opciót.
A kijelzőn megjelenik az áramerősítési tényező.
(a mérés csak a tranzisztor helyes csatlakoztatásánál érvényes.)
p.m. a hangjelzést ált. csak a szakadás/zárlat mérésére használják, ha van külön "síp" jel, akkor oda kell állítani, ha nincs, akkor a dióda állásban. Nem mindegyik multiméter sípol! (Gondolom, hogy mikor sípol, az vili!?)
(#) X Sügi X válasza m.joco hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Nagyon egyszerü! Van rajta egy hFe jelzésü méréshatár, és van a multiméter előlapján egy olyan kerek csatlakozó, amiben sok kis juk van. Na ide a csatiba kell bedugni a jelzésnek megfelelően a lábait a tranzisztornak. külön van a pnp, ill az npn tranyó lábainak a lyuk... méréshatárváltót tekered a hFE-hez, és máris mutatja a tranyó bétáját, azaz az egyenáramu áramerősítési tényezőjét!
(#) zaik válasza m.joco hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
a multiméterhez elvileg adnak egy leírást, nekem adtak. Az leírja egész pontosan, hogy mi mit csinál a mérőműszereden. Személy szerint én még nem használtam a multiméteren ezt a funkciót (illetve egyszer, de akkor nem adott ki handot. Azt a szakadásvizsgálatnál ad ki, de lehet, hogy ez változó), de elvileg vannak két csoportra osztott likak; az egyik csoport az npn, a másik a pnp tipusú tranzisztorokat méri. A likak egyesével meg is vannak jelölve, értelem szerűen N vagy P jellel. Oda kell dugdosni az alkatrészt.
Én ennyit tok róla, többiek biztosan okosabbat mondanak.

lassú vagyok..
(#) X Sügi X válasza deguss hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
na ez valahogy érthetőbb lett mint az enyém.. meg gyorsabb is voltál!
(#) X Sügi X válasza X Sügi X hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Ha pedig végtranyót akarsz párbaválogatni, ezt nem célszerű multiméterrel, mert azok csak miliampernyi árammal mérik az áramerősítést, az pedig nem igazán jó.. Végtranzisztoroknál 0,2 - 0,5 A-es kollektor árammal célszerű mérni.. Ez a rajz segít összeállítani a méréshez szükséges kapcsolást. A 2k-s ellenállás a bázisáramot jó közelítéssel 2mA-re állítja be. A leolvasott kollektoráramot elosztjuk kettővel, és máris megkaptuk a tranzisztorunk áramerősítési tényezőjét.

Rajz csatolva!

A mérést RÖVID! ideig végezzük, mert a hűtőborda nélküli tranyó elég gyorsan megizzad!
(#) deguss válasza X Sügi X hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Te meg részletesebb! De nem gáz, csak tudni kell gyorsan és helyesen írni.
(#) X Sügi X válasza deguss hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
12 óra munka után ezt a pici hibát te is elnézed, nem?
(#) patexati válasza X Sügi X hozzászólására (») Aug 29, 2006 / 1
 
Én személy szerint a tranzisztorok működőképességének megállapításához a diódavizsgálót használom.Szerintem ez a leggyorsabb ellenőrzési mód.
(#) deguss válasza patexati hozzászólására (») Aug 29, 2006 / 4
 
Természetesen a diódavizsgálat móddal meg lehet győződni a tranzisztor működéséről, de megmérni az egyenirányú áramerősítési tényezőt csak a hFE módban lehet. ☺
(#) patexati válasza deguss hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Igen de gyorsjavításnál nagyon bevállt
(#) joe133 hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Az odáig rendben van hogy a multiméter kiír egy számot, de honnan tudjam hogy jó e a tranyó vagy nem? Pl hallottam olyat ha túl magas akkor nem jó ha túl alacsony akkor sem...
Azt szeretném megtudni hogy a tranyó katalógusban fel van e tüntetve ez az érték és ha igen akkor milyen címszó alatt?
(#) lelkes amatőr válasza joe133 hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
katalógusokban a h21 értéket nézd, kiindulásnak az elég infót ad. a müszereden megjelenő szám adott tipusnál a h21-nél megadott értékeken belül kell legyen. ha így van, akkor jó a tranyó. (persze, nem diódamérés módban, hanem tranyó-mérésnél HFE)
(#) joe133 hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Ahha értem

és azt meg tudná mondani valaki hogy hány mA-rel tesztel egy átlegos kis 3000 Ft-os multiméter?
Mert a katalógusban minden áramhoz más érték van írva...
(#) lamalas hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Sziasztok!

Ezt a temat azert nyitottam, hogy ne OFFoljunk szet egy (vagy tobb) masikat. Kezdesnek egy kozepes es nagy teljesitmenyu tranzisztorok betajat mero kapcsolast tennek kozze, azaz annak csak a linkjet:
http://sound.westhost.com/project106.htm
En ennek egy kicsit atalakitott valtozatat epitem most. Csak harom fix kollektoraram beallitast hagytam meg (100mA, 500mA es 1A) illetve kibovitettem a kapcsolast, hogy PNP tranzisztorokat is tudjon merni. Ha kesz leszek az epitessel es van erdeklodes, akkor kozzeteszem az eredmenyeimet. Jo beta merest mindenkinek
(#) kozmaj hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Kíváncsian várjuk a megépített készüléket és a tapasztalataidat!
(#) Polly hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Sziasztok!
Szerintetek hogyan tudnám egy ismeretlen tranzisztor lábait kimérni melyik az E,B,C, és ,hogy jó e. Tuidom hülyeséget kérdezek de sok van tranzisztorból de nem tudom melyik jó és melyik sem ,valamint a lábkiosztásait, vagy csak ha katalógust veszek?

Várom álaszotokat olly
(#) Dudus válasza Polly hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
A google is csodákra képes, de az alldatasheet az igazi.
(#) waterbear válasza lamalas hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Háát ha kétségeid lennének, vagy csak hitelesíteni akarod a kapcsolást, van egy gyári Tesla bétamérőm
(#) Polly válasza Dudus hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Szia !
Köszi a választ.Valójában nagyszerű az alldatasheet.

Polly
(#) lamalas hozzászólása Máj 20, 2007 /
 
Sziasztok!

Mukodokepes allapotban van a beta mero egyik fele (NPN). Igaz meg csak deszkamodell, nincs bedobozolva, de jol mukodik! A dobozolas kicsit korulmenyes es idoigenyes lesz, de ami kesik nem mulik Ha kesz lesz a komplett kapcsolas majd kozreadom kepekkel egyutt.
(#) blokkmetal hozzászólása Szept 8, 2007 /
 
Sziasztok!

Hogy tudom megnézni, hogy egy Darlington tranyó működik-e? Egy mezei SMA multiméterem van béta tesztelővel meg diódavizsgálóval. Van egy erősítőm, aminek elszállt a bal fele és én a darlintonok valamelyikét gyanúsítom. (2SB1342 és 2SD1933 DARL.)
(#) Ricsi89 válasza blokkmetal hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Helló
Elvileg sima Hfe mérővel meg lehet mérni csak nagyobb értéket fog mutatni mint egy normális tranzisztornál. Ahogy néztem az adatlapját azt írják hogy a normál érték "1k-10k" na hogy ez mit jelent azt nem tudom. Szerintem ha úgy ezek körülit mutat az jó!
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 8, 2007 /
 
Megvan 1000 és 10000 között jó! 5000 a tipikus ugyhogy ha ahhoz közeli akkor jó!
(#) maTaKee hozzászólása Szept 8, 2007 /
 
Amúgy, hogy lehet a tranzisztorokat bétára válogatni? Mármint úgyértem, hogy megkérem az eladót, hogy: "had mérjem végig az összes tranyót hogy össze válogassam őket..." vagy veszek 20db -ot és azok közül kiválasztom a legjobbat vagy hogyen??
(#) lamalas hozzászólása Okt 5, 2007 /
 
Keresre felteszem a kibovitett beta mero kapcsolasi rajzat. Nem minden evidens elso ranezesre (foleg a beallitas nem) igy ebbol lehet, hogy szuletni fog egy rovidd cikk. Csak idohianyban szenvedek, de majd megoldom ...

schematic.png
    
(#) csabee válasza lamalas hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
HÍÍÍÍÍÍÍÍÍiiiiiiiiiiii.............
Így már mindjárt más
Igen, a kalibrálás valóban jó témának igérkezik
A TIP146 és a TIP141 helyett használható esetleg valami más tipus?
Amúgy nagyjából érthető :yes:
Szerinted spagettisen megépítve is jól működne???
(#) lamalas válasza csabee hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Szinte barmilyen mas darlington tranyok hasznalhatok a feltuntetett TIP-ek helyett csak tudjon legalabb 2-300mA-es kollektoraramot. Spagettisen megepitve is mukodokepes de nem szabad tul hosszu vezetekeket hasznalni az osszekottetesekre mert esetleg gerjedesre hajlamos lehet a cucc, bar a darlingtonokon logo 1-2nF-os kondik eleg jol hidegitik a bazist igy nem valoszinu a gerjedes, de megegyszer mondom, ne legyenek hosszu (20-30cm-es v annal hosszabb) vezetekek sehol sem!
(#) csabee válasza lamalas hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Még egy kérdés:a müszer polaritását is a mérendő tipustól függően kell rátenni?
Tényleg jólenne az a cikk
(P1,P2-beáll érték/nyomógom akkor amikor mérünk/stb)
Egyre szinpatikusabb
Amatőr kérdés, de hol ájon a műszer????( Az asztalon kívül... )
(#) lamalas válasza csabee hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Irtam egy cikket ... azaz kozzetettem a kapcsolast itt a HE-en a beta merorol. Meg nem publikus, mert a moderatorok jovahagyasara var. Megprobaltam leirni mindent ami eszembe jutott vele kapcsolatban. Van egy kis mukodes, beallitas es meres resz termeszetesen kapcsolasi rajzzal egyutt. NYAK rajzot nem tettem kozze, mert eleg egyszeru a kapcsolas ahhoz hogy meg lehessen epiteni raszteres proba NYAKra is. Ha kerdes van ne kimeljetek
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem