Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztoros váltókapcsolás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Elektroo hozzászólása Júl 13, 2011 /
 
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy szeretnék egy olyan kapcsolást, amely két ledet kapcsolna váltókapcsolásban, két különböző feszültségforrásból.
A lényege az volna, hogy az egyik led oltsa ki a másikat, valami olyasmire gondoltam alapként, mint a bistabil multivibrátor, esetleg az astabil multivibrátor, de nem villogást szeretnék, hanem a jelváltozásig állandó világítást. Remélem azért érthetően ki tudtam fejteni mire is gondolok. A kapcsolás arra szolgálna, hogy két indikátor led mutatná melyik feszültségforrás aktiv.(mindíg csak egy volna aktív)
(#) Zoli_bácsi válasza Elektroo hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Egy 40136-as flip-flop pergésmentes nyomógombbal, valamint egy két áramkörös relé, ami nyugalmi állapotban az egyik, meghúzott állapotban a másik feszültséget kapcsolja a kimenetre. A kimeneti feszültségek függvényében pedig előtét ellenállás és led a kijelzésre.

Sőt... elektronika nélkül relével, két nyomógombbal is megoldható. Az egyik nyomógomb egyik fesz, a másik a másik fesz.
(#) Elektroo hozzászólása Júl 13, 2011 /
 
A relés megoldás egyszerű, bár én szeretném azért feszültség logikával kialakítani. Egyrészt mert érdekel, másrészt meg nem akarok relét használni. Rákerestem erre a 40136-os flip-flopra de semmit sem talált róla.
Én tranzisztoros megoldásra gondoltam.
(#) harald válasza Elektroo hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
4013Bővebben: Link
ettől egyszerűbb nincs de kérdés?
ezzel a kapcsolással akarod a két feszültség forrást kapcsolni vagy csak állapotjelzésre szolgál mert ha csak állapotjelzésre kellene akkor javasolnám hogy mindkét feszültségforrásra köss egy-egy ledet és kész hibalehetőség kizárva nem kell túlbonyolítani
(#) szucsip válasza Elektroo hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Üdv!

Nem értem pontosan a problémát. Tehát hogy mikor melyik feszültségforrás táplálja a (nem tudom mit) azt kéne jelezni 1-1 LED-del? Tehát valódi hasznos áramkörről van szó? Mert akkor az lenne az egyszerű, ha mindkét feszültségforrás áramát figyelnéd, és az átfolyó áram hatására "indikálna" a LED.
(#) Elektroo hozzászólása Júl 17, 2011 /
 
A problémát végül sikeresen megoldottam, azért köszönöm mindenkinek a segítséget, a megoldást egy egyszer ellenállás-tranzisztor kapcsolással oldottam meg, mint ahogy azt eredetileg is gondoltam.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem