Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV vevő
 
Témaindító: mosomate, idő: Feb 2, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mosomate hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Hali!
Sok "tv adó"-s topicot láttam, meg interneten is sok ilyen rajz van, de sehol sem említenek vevőt. Ha valaki tud olyan kapcsolási rajzot ami megfelel tv adás vételére és a kimenő jel kompozit (lehetőleg színes) és még meg is osztaná velem, akkor azért hálás lennék. Most sokan azt gondolják, hogy 11.000 forintért lehet venni kész kamerás adó-vevő párt a Hobby Rendelésen, de akkor hol marad az építés öröme?
Előre is köszönöm.

üdv: mosomate
(#) Sebi válasza mosomate hozzászólására (») Feb 2, 2007 / 4
 
Az építés öröme meglehet akkor is, ha modulokból teszed. (Én anno még 7cm-es szkópcsővel építettem az első csöves TV-met, ami csak az 1-es csatornát fogta. Mondjuk nem nagyon volt más, csak a "kísérleti" 2-es, ami UHF24-en volt, akkor azt a technológiát én sámlin nem tudtam volna alkalmazni.)
Kérdés, milyen igényeket támasztasz a vevőddel kapcsolatban?
Ha szeretnél minden csatornásat, akkor azt ajánlom, egy videóból szedd ki a tuner és KF egységet, hidd el, így is lesz vele dolgod elég. Az szól a video mellett, hogy Neked kompozit (FBAS) kimenőjel kell, és a videonál ez korrekten megoldott.(a tunernek szüksége van az érzékenység szabályzásához a kapuzott AGC jelre, amit a komplett TV-k a sorvégfok jeléből állítanak elő. Ha nincs képcső, nem kell eltérítés, így nincs erre a célra használható sorimpulzus sem. A videóban egy IC oldja meg a szinkronjel-leválasztást és ebből képzi az AGC jelet.)

Röviden ennyi a nagyfrekis része videojelig (+hang), a további megoldásokat a fantáziádra bízhatod: csatorna és sávváltás, hangolásjelzés, dobozolás.

Van itt egy nekem is - egy szabvány fekete dobozban minden csicsa nélkül - ami sok éve szolgál egy Philips CGA+kompozit monitorral TV-ként.
(#) mosomate válasza Sebi hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Nekem nem tv-t nézni kell az eszköz, hanem hogy vegye az általam készített adó jelét.
(#) Sebi válasza mosomate hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
"rajzot ami megfelel tv adás vételére és a kimenő jel kompozit " - ezt írtad...
Mind1, a leírtak ugyanúgy érvényesek.

Vagy arra gondoltál, hogy nem a TV-sávban működne az adód?
Mert az UHF vagy annál magasabb sávokra a vevőt elkészíteni nem piskóta...
(#) mosomate válasza Sebi hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
Előfordulhat, hogy rosszul fogalmaztam, akkor olyan kéne ami UHF sávnál magasabb frekvanciákra gondoltam. Mert amit készítettem adót, azzal lehet UHF fölé is menni (egy kicsivel).
(#) Sebi válasza mosomate hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
OK.
Még mindig érvényesek a fent leírtak. Ha kábeltunert használsz, az felmegy "kicsivel az UHF fölé".
Az a helyzet, hogy jó vevőt sokkal nehezebb építeni, mint egy adót. Különösen, ha egyszerű adód van (nem kvarcról járó), akkor a vevő oldalon nem nélkülözhető az AFC. Egy tuner+KF doboz - a fentiek szerint - elfogadható munkaráfordítással alkalmas a célnak. Amikor ezeket működésre bírtad, megpróbálhatsz esetleg hangolni a tuneren, hogy még feljebb menjen (más ne lássa az adásodat).
Én nulláról ma sem indulnék el...
(#) mosomate válasza Sebi hozzászólására (») Feb 4, 2007 /
 
Mondasz valamit... Lehet, hogy ezt az ötletemet még egy kicsit pihentetni kéne, először talán megépítem azt az erősítőt amit már két hete tervezek.
(#) sanyo hozzászólása Feb 7, 2007 /
 
Hali! és ha valami olyan megoldáshoz fordulnátok mint pl. egy feketefehér TV képcső+elektronika. Azaz egy képcső + elektronika az eltéritő tekercsekhez wenelt henger szabályzása valami ilyesmi, vagyis Composit videó jelből leválasztani ezeket a tartalamakat!
(#) zozz12 hozzászólása Okt 26, 2007 /
 
Sziasztok!

Tudnátok a linkelt weblapon szereplő TV adóhoz, egyszerűbb, PIC nélküli vevő kapcsit küldeni?

UHF TV adó

Várom válaszotok, köszi!
(#) Medve válasza zozz12 hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Ugy a legegyszerűbb, ahogy azt Sebi (#63846) mondta. Analóg tunerrel, akkor nem kell PIC.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem