Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos távolságmérés
Lapozás: OK   8 / 8
(#) Gajdos hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Mechanikához aluminíumot célszerű marni, pl innét: Bővebben: Linknull
(#) Gajdos hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Inkább több fotóellenállás (tehát nagyobb skála) több színes kijelző LED-el és olyan tartományban használjátok (csak azokat a színes LED-eket veszitek figyelembe) amilyenben kell.
(#) szabics válasza SDezsi82 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Differenciál transzformátor. Egy mérőtapintóval. Vagy az indukciós hangoláshoz hasonlóan egy mag mozog a tekercsben. Az elmozdulás mértéke arányos a frekvencia változással. Ezt egy F/U átalakítóval tudod szintkezelhető formába hozni. Komparátorok amik adott távolság frekvenica szinten billenek. Meg is van a három kívánt érték kijelzése. De ha a végére illesztesz egy pici RF adót akár a Büféből is irányíthatod. :o)
(#) pic13 hozzászólása Feb 19, 2015 /
 
Hello
Talaltam ezt az ultrahangos robotot csak nekem nem 3 lábu ultrasonicom van hanem 4 lábu hogy tudnám megoldani?!
És szervo motor helyet lehet dc motoral?!
(#) papijozsi hozzászólása Jan 25, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit !
Még új vagyok az oldalon és nem is biztos, hogy a legjobb helyen teszem fel a kérdésem, ezért előre is elnézést kérek.

Távolságmérési feladatra vásároltam egy HC-SR04 típusú ultrahangos távolságmérő áramkört.
Az előzetes kutakodásom során mindenféle vezérlési leírást és programot találtam, amelyekből világosan kiderült, hogy nem egy űrbázis vezérlését kell megvalósítani a használathoz.
Miután meg lett az eszköz összedobtam a programot és sikerült is adatokat kapni tőle, melyek többé kevésbé megfeleltek az elvártaknak. Viszont következett a probléma, melyet ismertetek.
Ha a mérés közben 'végtelen' távolságban nincs reflektáló felület, de valami belép valahol 1-1.5m távolságban akkor az eszköz kiakad vagyis a visszhang lába állandóan magas szinten marad. Viszont ha ennél közelebb teszek valamit, vagy távolabb akkor működik folyamatosan, csak ezt a távolságot utálja. Ezen csak egy tápfesz ki-be kapcsolás segít, vagyis én még nem tudtam rájönni, hogy lehet kibillenteni programból ebből az állapotból.
Szóltam az eladónak ahol vásároltam készségesen kicserélték egy másikra de az is pontosan így működik. Na itt már feltette a kezét mindenki, és nem tudtak mit mondani.
Kérem ha valaki tud valamit a hiba okáról, vagy egy vezérlési folyamatot tudna adni akkor nagyon megköszönném.
Mindenkinek további jó napot kívánok.
(#) nedudgi válasza papijozsi hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Azt javaslom, inkább írd meg, mit csináltál, úgy könnyebb lesz megtalálni a hibát, mint találgatni.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) papijozsi hozzászólása Feb 2, 2016 /
 
Sziasztok.

Hát leírom amit csináltam, de ezt szinte mindenhol meg lehet találni ahol ezzel az eszközzel foglalkozik valami irodalom.

Processzor inicializálás,
Trigger láb log.'0',
Echo láb input,

Ezután 10 uS log.'1' szint mint indító impulzus,
Várakozás Echo láb log. '0'
Várakozás Echo láb log. '1' és ha megvan Timer indítás
Várakozás Echo láb log.'0' és Timer stop
Távolság számítás
Ha megvan újból kezdődik a Trigger jellel

Ha végtelen távolban van a tárgy akkor is visszabillen az Echo láb lg '0'-ba
Ezután várakozás 38mS vagy annál több ideig no nem a végtelenségig de több időt kipróbáltam már egészen 1 S-ig.
Na most jön a probléma:
Ha a végtelen távolság mérésekor a tárgy közeledik vagy néhányszor távolodáskor a tárgy eléri a 1-1.5m-es távolságot akkor az Echo jel marad log. '1' szinten és nem lehet programból kibillenteni ebből az állapotból. Ha kikapcsolom a tápfeszt akkor természetesen jól működik megint, de ha a tárgy marad a kritikus távolságban akkor az első mérésnél is képes kiakadni.
Egy érdekes jelenség, ha kiakadáskor pl. egy kis műszerész csipesszel megkoccintom a vevő fém házát visszaáll a normális működés.
A tárgy egyébként lehet a legkülönfélébb anyagokból. pl. üveg, támlás szék szövettámlája, ember, könyv stb. a jelenség ugyanaz.
Na ennyit a dologról, remélem ez így érthető és talán így tud valaki segíteni.
Köszi.
(#) bbalazs_ válasza papijozsi hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
A neten sokan irnak errol a problemarol, mas-mas tavolsagot jelolve meg. De nem baj, aramtalanitas utan mukodik ismet.
Jatekszer, ennek megfelelo arral es hasznalhatosaggal.
(#) alberton hozzászólása Ápr 3, 2018 /
 
Sziasztok!
Lehet hogy kicsit off:
hogyan lehet frekvencia különbséget mérni (arduino, esp)?
Etalon síp és elhangolódott hangszer frekijének különbségét szeretném mérni, kijelzőre írni.
(#) pucuka válasza alberton hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Úgy, hogy analóg módon kivonod egymásból az azonos szintre hozott két jelet egymásból, és aluláteresztő szűrővel leválasztott különbségi jelnek méred a frekvenciáját, kijelzed, stb. Ha a különbség nulla, akkor jó.
De hamár mikrovezérlő, akkor megméred a hangszer hangjának frekvenciáját, egy táblázatban letárolod az egyes hangokhoz tartozó frekvenciákat, a mikrovezérlővel összehasonlíttatod, különbséget kiszámolod, kijelzed.
(#) KBal76 hozzászólása Ápr 6, 2018 /
 
Nagyjából jó ide ez a téma, mivel csak hang, nem UH, de az elmélet hasonló.
Bővebben: Innen indultunk.
Szóval a koncepció, hogy akár (=max) 100m távolságra el akarok jelezni (szabad térben, rálátással; cél: távmérés; hangnyomás >100dB/1m). Ez a sípjel az emberi fül számára inkább kattanásnak hallatszana, a rövidsége okán. Ezen a távon a távolságból adódó csillapítás -40dB, a levegô frekvenciafüggô csillapítása még kb. -16dB, tehát jelentôs erôsítésre van szükség, és ezt a nagy erôsítést csak nagyon szelektív erôsítôvel merném bevállalni. Pár éve építettem egy ilyen célú adót és vevô-erôsítôt, de annak nem voltam megelégedve az érzékenységével, most kicsit más alapokra helyezném, de a jó erôsítést nyilván nem úszom meg.

Ezt a XR2211-t nem ismerem, illetve a beszerzése nem egyszerû annyira, és sok is kellene belôle.
(#) Bell válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Az XR2211 400.- Ft körüli áron kapható itthon is.
A kapcsolás egyszerű, néhány RC és egy potméterrel lehet hangolni az oszcillátorát közel arra a frekvenciára, amit detektálni szeretnél. Ha megfelelő ideig ilyen jelet kapcsolsz a bemenetre, a PLL behúz, egy frekvenciával arányos analóg és a behúzást jelző logikai jelet ad a kimeneten.
A hangot parabolával lenne célszerű továbbítani és érzékelni is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
(#) Stewe válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Idézet:
„és sok is kellene belôle.”

Szabad tudni valamit a céljáról? Eddig úgy tűnhet, mintha egy időben kellene a jelet venni több ponton, és helyzetmeghatározás lenne a dolga...
(#) pucuka válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
A detektálást PLL áramkörrel tudod leghatékonyabban megoldani. Anno a szelektív hívómű (ugyan rádiós, de az is elég kisszintű) sztereó dekóder IC -vel oldottuk meg, elég érzékeny, PLL is.
(#) KBal76 válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Igen, helymeghatározás a cél.
Pont ez a legnagyobb gond, hogy behúzási idô van, ami nyilván a vett jel jelszintjétôl függ (tippeltem!). Ha az idô (time of flight) stopperelése a célom (márpedig az) akkor nem engedhetem meg magamnak hogy nem számíthatóan változzon a behúzási idô. Ezért indultam el azon a vonalon, hogy egy szûrôvel kiszûröm a zavaró háttérzajt, és ami marad remélhetôleg az a várt sípjel.
(#) Bell válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Elindul egy impulzuscsomag. Veszed A és B pontokon.
Az indulás tényét rádión közlöd a vételi helyekkel, hogy abból távolságot tudjanak számolni és visszaküldeni?
(#) KBal76 válasza Bell hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Lehetne rádión is, de rosszak a tapasztalataim ezekkel a kis rásiós modulokkal. De lesz rádiós kapcsolat, csak nem az időszinkronra, csak az adatok miatt.
Két lehetőség van, amit használni fogok az egy xenon villanócsővel történő szinkronizálás, ezt már lepróbáltam, nagyon megbízható. Nem kell nagy teljesítmény. Ráadásul így biztos hogy csak rálátásos vevő veszi a jelet. A másik lehetőség a GPS vevő pontos tick jelre szinkronizálás, azaz az akarattól számított legközelebbi tick pillanatában küldeni a jelet. Vannak erre alkalmas GPS modulok, nyilván nem a legfilléresebbek alkalmasak.
(#) Peter65 válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Mi már leveleztünk erről magánban. Az akkori véleményemet nagyjából most is fenntartom. Szerintem tölcséres sugárzókkal kellene megpróbálnod, és a szűrést pedig, mivel a keresett frekvencia ismert, Fourier szűréssel lenne a leghatékonyabb.
(#) KBal76 válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Nagyon jók voltak az akkori észrevételeid és tanácsaid! Most visszanéztem volna de a rendszer szerintem törli egy idő után az üzeneteket. Akkoriban egy forgó, optikai rendszeren agyaltam, csak közben jött egy sokkal jobb megoldás RTK GPS képében. De vannak korlátok amiket az nem ugrik meg. Tehát kéne továbbra is az alternatív út. Vannak talonban kis Androidos készülékeim, amikre tudok fejleszteni akár FFT feldolgozást is, elég jó a hangbemenetük. De miért nem a legjárhatóbb út egy sáváteresztő (szelektív) preamp erre a célra?
Szerk: A "nagyon" tölcséres hangkeltővel az a gond hogy több vevő felé kell sugározni. Nyilvan valamennyire tölcséres kell legyen a jó kicsatolás végett.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2018
(#) Bell válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Hangfrekvenciás adó- és vevőoldali körsugárzóval a 100 méteres távolság nekem irreálisnak tűnik.
A környezeti zajok, árnyékhatások, reflexiók miatt bizonytalan és kicsi a hasznos jel és talán nem elhanyagolható a terjedési sebesség hőfok és légnyomásfüggése sem.
Szerintem a GPS + GSM + netes kommunikáció egyszerűbb, hatékonyabb, masszívabb lehetőséget kínál.
(#) KBal76 válasza Bell hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Mint írtam a GPS nem járható. Egy jól kidolgozott RTK GPS rendszerem van szabad ég esetére, de magas fák közelében/alatt nem használható. Egy nem túl acélos hangszóróval és szűrt erősítővel, teljesen analog módon 35-40m távig meg tudtam oldani (7,5kHz-n), de nem gyúrtam tovább akkor.
A hőfokfügges kimatekozható, pl.: két bázis ismert távon egymásnak ad jelet rendszeres időnként, és korrigálják a kapott eredménnyel a méréseket.
Reflexiók nem jellemzőek, és ha van optikai rálátás (van, az indítja a mérést, már írtam), a legrövidebb út az első jellel úgy is a jó jel lesz.
(#) Peter65 válasza KBal76 hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Nagyon sokféle szűrőáramkör létezik. Analóg áramkörökből is nagyon sokféle, és a digitális szűrök világa is nagyon kiterjedt. Továbbá lehet vegyíteni. Nem mondom, hogy más nem jó, vagy hogy az analóg erősítője ne legyen mindjárt egy sávszűrő, de szerintem a Fourier analízissel viszonylag egyszerűen csak egy frekvenciát is kiszűrhetsz viszonylag magas zajból is. Persze ez digitális jelfeldolgozást feltételez.
Adónak "síktölcsérest" ajánlottam, ami 360°-ban körben síkban irányított. De ha lehet 180°-os vagy 90°-os tartományra szűkíteni, akkor olyat kell választani. A vevők viszont lehetnek jobban irányított sima tölcsér, vagy parabola illesztőkkel.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Nov 1, 2020 /
 
Jó szerencsét! Hirtelen ötlettől vezérelve akadtam erre az ultrahngos összejövetelre. Az ötlet, hogy a cangavázba tennék egy adó-vevőt és távolságmérést felhasználó riasztót építenék. Egyelőre csak az ötlet van a terveimmel, kétségeimmel együtt (fém váz, méret stb.). Épített már valaki ilyet? Üdv.: Joe
(#) KBal76 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
És kit-mit riasztana?
(#) Marko Ramiusz válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
A betyárt, aki megmozdítja.
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Ez hogyan függ össze a távolságméréssel? Neked mozkásérzékelő kell. Lehet kapni több típusú gyorsulásmérőt, analóg vagy digitális kimenettel. Olyat válassz, amilyet tudsz kezelni.
(#) KBal76 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Ehhez egy sima mozdításérzékelô is elég, mondjuk egy piezo-hangszóró (lapka) meg egy csapágygolyó, amikor mozog a bringa akkor a golyó is. Vagy hasonlóan egyszerû rugós-ingás kontaktust adó tilt-switch. Meg egy 555 idôzítô egy szirénával. Vagy kínából egy ILYEN.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem