Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Univerzális zenei hangolóeszköz
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pakibec hozzászólása Okt 25, 2006 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy univerzális hangolóeszközt építeni, ami képes kiirni a mikrofonon bejövő hang frekvenciáját és ahhoz társítja az adott zeni hangot.

Mega 8-as avr-rel a digitális részt már el is készítettem, ezt PC-s hanggeneráttorral teszteltem, magas hangokon kicsit pontatlan még, de egyébként jó.

A gondom az analóg résszel van. Belinkelem a kapcsolást, amit a mikrofon erősítéséhez használnék. Végülis a lényeg, hogy 4 tranyót beállítok munkapontra, kondikkal összekötöm őket. Számítás szerint ha a mikrofonból 1 mikroV fesz kijön, akkor már elég az erősítés, sőt a végén már az utolsó fokozat többé kevésbé négyszögre vágja.

Gond az, hogy nem működik és mivel még nincs használható szkópom, nem tudom, mi lehet a gond.

Szerintetek ez az erősítő elv helyes? A csatolókondik mérete 100uF, ez megfelelő?
Hogy oldanátok meg az erősítést másképpen?

Előre is köszönöm!
Üdv

UI: Ha valakinek kell a digit rész szóljon!

kapcs.jpg
    
(#) huhuu válasza pakibec hozzászólására (») Okt 25, 2006 /
 
bocsi, de mi az a "zeni" hang?
(#) Dudus válasza pakibec hozzászólására (») Okt 25, 2006 / 4
 
Négy erősítőfokozatot csatolsz egymáshoz kondival negatív visszacsatolás nélkül. Szerintem ez nem a legjobb megoldás.

Tegyél be emitter körbe ellenállást és feszültségosztóval a bázisfeszültséget állítsd be a szükséges munkapontba. Az emmiteren a bázis -0,6V lesz, az ellenálláson tehát ez fog esni, ebből kiszámolhatod a munkaponti áramot. A Te megoldásodban nagyon függ az áramerősítési tényezőtől a munkapont.

Az emmiterköri negatív visszacsatolással érzéketlenebb lessz a hőmérsékletre és nagyobb lesz a sávszélessége. Az egy fokozatra vonatkoztatott erősítése pedig A=~Rc/Re ahol Rc a collector ellenállás Re az emitter ellenállás.

Mondjuk szerintem műveleti erősítővel vagy egy hiszterézises scmitt triggerrel sokkal egyszerűbb lenne.

Zoli
(#) MaSTeRFoXX válasza pakibec hozzászólására (») Okt 25, 2006 /
 
Műveleti erősítő? Szerintem sokkal egyszerűbb lenne vele...
(#) pakibec válasza Dudus hozzászólására (») Okt 25, 2006 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat!

Huhuu: zenei hangon a kiegyenített lebegésű temperált hangskála hangjait értem. " A' " hang: 440 Hz, hangközök 12. gyök 2.

Dudus: nem teljesen világos minden, amit írtál. Tehát tegyek ellenállást a tranzisztor emittere és a föld közé. A munkapont beállítást feszültségosztással csináljam. Eddig értem. Légyszíves kicsit részletezd, hogy jött ki a -0.6V, nálam elvileg V(bázis-emitter)=0,6V-nál kezd nyitni a tranyó a munkapont magasabb feszen van. Én a R2,R4,R8 ellenállást gondoltam visszacsatolásnak. Ha ez nem jó, nem igazán tudom, hogy kellene megoldanom a visszacsatolást.

Müveleti erősítővel próbálkozam, de 5V-ról szeretném üzemelteni a kapcsolást és az kevés neki. 2x9 V táppal próbáltam: első müveleti erősítő invert módban 1000x-es erősítéssel, a 2. direktbe kötve (kondi nélkül) komparátorként. De sajnos nem lett jó.

Schmitt triggeren is gondolkoztam, de a mikrofon jele túl kicsi lenne a billentéshez. Mit értesz hiszterézises alatt? (Van olyan is, ami nem az?)

Nagyon örülnék, ha sikerülne megoldani a problémát, több korábbi kapcsolásomnál is hasonló problémák voltak, de eddig nem találtam jó megoldást.

Üdv
(#) szabi83 válasza pakibec hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Idézet:
„a 2. direktbe kötve (kondi nélkül) komparátorként. De sajnos nem lett jó.”

ha jól értem - inv a bemenet, out a ki és a +inv a testre?
én így csináltam egy passziv EQ-ból aktívot aztán, nem tudtam mi a baja .. mint ami gerjed vagy mi..

tettem egy ellenállást a - inv és az outra és máris jó lett!

üdv
(#) pakibec válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Igen erről van szó, bár elvileg nem jut vissza jel a bemenetre, és a frekimérő sem jelzett gerjedést. Elvileg az első müv. erősítő előerősít, a kimeneten mV nagyságrendű fesz. Ez menne rá a 2-ra, aminek a + bemenete földön van. Itt lenne a nyilt hurkú erősítés, mely gyakorlatilag -9V +9V négyszög jelet csinál a bemenő jelből. Mivel ez túl nagy az avr-nek a kimenetre tettem egy diódát, ellenállást és egy 5.1V-os Zenert.

Van ebben elvi hiba szerintetek? Egy piezo mikrofon mekkora feszt generál? Sokat tévedtem az 1uV-tal?

Mellékelek kapcs. rajzot!

Üdv

kapcs2.jpg
    
(#) Dudus válasza pakibec hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
A gond az, hogy ez a fajta visszacsatolás nem stabilizálja a munkapontot és gondold meg, hogy a 2. fokozattól a kinyitó tranzisztor az Usat-tól eltekintve földre húzza a bázisellenállás kollektor felőli végét ! Szerintem ezért nem jön ki jel belőle.

Csinálj egy feszültségosztót és pl. állítsd 4,5V-ra a bázist ekkor 3,9V lesz az emitteren. Tegyél az emitterkörbe egy pl. 1K-s ellenállást. Azon így 3,9V/1000Ohm=~4mA -s áram adódik a munkapontra. Ezt többé-kevésbé stabilan tartja. Ha teszel egy 10K-s ellenállást a collectorra, kapsz egy A=10-es erősítőfokozatot.

A bázis árama = 4mA/Áramerősítési tényező. A bázisosztó áramát ettől egy nagyságranddel nagyobbra válaszd és akkor a bázisáram változásaiból adódó munkapontvándorlás pici lesz.
(#) abdul válasza Dudus hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Sziasztok!

Nem értem én ezt az erősítős dolgot!

Ha jól értelmezem a témafelvetést, akkor az lenne a feladat, hogy a bejövő hangból vele egyező frekvenciájú négyszögjelet csinálni, és megmérni a frekvenciáját, majd azt kijelezni és besorolni hangjegy kategóriákba.

A bejövő hangból négyszögjelet csinálni dolog tartozik az analóg részhez, az összes többi pedig a mikrovezérlő dolga.

Az analóg rész ezek szerint egy nullkomparátor lenne, illetve, ha gond az elektromos zavar, akkor egy hiszterézises nullkomparátor, persze kimenethatárolással. Mindez egy db műveleti erősítő/komparátor felhasználásával. Felesleges lenne diszkrét elemes erősítőfokozatokkal dolgozni.

Sziasztok!
(#) pakibec válasza abdul hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Szia!

Igen, ezt a problémát szeretném megoldani. Gond az igen kicsi jelszint, kb. uV nagyságrend. Elég ez egy komparátor müködtetéséhet?

Fel tudnál esetleg egy vázlatot rakni, hogy hogy gondolod a megldást?

Ja és még egy dolgot tudnia kell az analóg résznek: a felharmonikusokat ki kell szűrni (gondolom egy aluláttetsző szürő megteszi).

Üdv
(#) pakibec válasza Dudus hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Ok, mostmár értem. Lehet, hogy a nem stabil munkapont volt a gond. Viszont az emitter ellenállásal csökkeni fog az erősítés, tehát több fokozatra lenne szükség és akkor már lehet, hogy egyszerübb inkább a szimmertikus tápot megoldani és műveleti erősítőt használni.

Mi a véleményed arról a kapcsolásról, amit másodszorra linkeltem be?

Üdv
(#) Dudus válasza pakibec hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Szerintem egy kicist elmisztifikálod. A 741 nem mai darab, de erre az is jó és szerintem elég belőle egy is. Csinálj egy hiszterézises komparátort, hogy a zajra kevésbé legyen érzékeny és tisztázd pontosan, mekkora jel jön le a mikrofonodról, mert ahhoz kell a hiszterézist beállítani.

A fokozatok erősítése összeszorzódik így a Te megoldásodban a második erősítő picit túlzásnak tűnik.
(#) Dudus válasza abdul hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Abdul

Ha visszaolvasol, mindenki javasolta a műveleti erősítős komparátort, de egyben gondoltam nem haszontalan segíteni a diszkrét áramkörös erősítőt is tisztába tenni, hátha egyszer jól jön és először, ugye, erre kérdezett.
(#) pakibec válasza Dudus hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Ok, akkor müveleti erősítő lesz. Egyébként köszönöm a tranzisztoros leírást, így legalább legközelebb könnyebb dolgom lesz.

Egy 741-es komparátort én úgy képzelek el, hogy +bemenet ellenálláson kersztül a földre (vagy 2 azonos ellenállásból épített fesz osztóra) a negatív bemenetre megy a jel. Nincs visszacstolás.

A kérdésem az, hogy hogy lesz ebből hiszterézis komparátor?

Üdv
(#) Dudus válasza pakibec hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Sehogy.

A kimenőjelet vissza kell csatolni úgy, hogy a bemeneten eltolja a billenést annyival, hogy a jelen ülő zajok kevesek legyenek a billenéshez.

Ha otthon leszek keresek neked rajzot hozzá.
(#) pakibec válasza Dudus hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Előre is köszönöm!
(#) pakibec válasza pakibec hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Sziasztok!

Körülnéztem a neten és a következőt találtam:
http://muszeroldal.hu/measurenotes/schmitt.pdf

Ez lenne a megoldás?

Számolgattam egy kicsit. A leírásban található egy képlet:
Uváltás=15/(1+R1/R2+R1/R3)+Uki/(1+R3/R2+R3/R1)

Az R3 a visszacsat. ellenállás(kOhm), az R1 és R2 fesz osztó, ami a földről a tápra megy(R1 a táphoz közelebb), a visszacsatolás pozitív! Az Uki a negatív és a pozitív táp. Így a váltások: 7.57 ill. 6.71V-nál lennének. (Utáp:+-9V, R1,R2=10k, R3=100k)

Ezek után szimulátorban is megrajzoltam - két külön programmal is (Proteus, Tina), mindkét progi 4.7 és 3.6V-ot hozott ki a váltásra.

Szóval most nem értem hol a hiba. Van valami ötletetek?

Egyébként a hangkártya "szkoppal" megnéztem a mikrofont, kb. 0.1-0.2V-ot mutatott a szkop, szóval ha ez jó ehhez kell méretezni.

Üdv
(#) Dudus válasza pakibec hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Megspóroltad az esti keresgélést Erre van szükséged.
(#) Lázár Péter válasza pakibec hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Hali. Hogyan lehetne kiváltani házimozinak a hangfalait amik 6ohmosak és olyan kicsik hogy a markomba elfér. Mert hangerő bőven van benne de a kis hangszórók annyira aprók hogy nagy hangerőnél "süvítenek". Na most ha 8ohmosra kicserélgetem akkor veszítek a hangerőből ha kisebbre akkor lehet hogy tönkreteszem a hangszórókat. 6ohm pedig ritka. Illetve lehet e úgy hogy pl egy 4ohmos középmély + magas. Csak az meg megint több a kelleténél. Mert a mélyláda szuper de áthallatszik a túlzott magas! Ha pedig a hangfalakat állítom be kisebb hangerőre mint a mélyláda akkor elveszik a térhatás Mi lenne szerintetek a célszerű? LG tipusú a házimozi.
(#) Dudus válasza pakibec hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Ha az R1 és R2 azonos, akkor mivel R2 GND-n van és nem -9V - on! U1 (R3 nélkül) 4,5V. Ezt tologatod el a visszacsatolt árammal, ami 9-4,5V/R3 = 4,5V/100000Ohm ha a kimenet +9 V - on van és 9V+4,5V/100000Ohm ha a kimenet -9V - on van. Ezek az áramok kiszámolod mennyit ejtenek R2-n figyelve az áram irányára! és meg is van a két U1.

Szerintem valamit elszámoltál (esetleg nem vetted figyelembe -9 V - os kimenetnél az áramirányokat
9
(#) pakibec válasza Dudus hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
Megépítettem a Schmitt triggert, a mellékelt rajz alapján. A fesz osztó helyet referencia feszültséget használtam (0V), mely 10k-n keresztül csatlakozik a nem inv. bemenetre 250k (majd 500k) poz. visszacsatolás mellett. Az inv bemeneten egy kondival csatlakozik a mikrofon.

Elvileg -200 +200 mv körül kellene triggerelnie, potival teszteltem kb. jó is. De mikrofonba adott kb 1000 Hz-es hangra nem reagál.

Lehetséges, hogy amikrofon direktben nem tudja meghajtani? Hogy lehete növelni a bemeneti impedanciát?

Üdv
(#) Dudus válasza pakibec hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
Nem jön le ekkora jel a mikrofonról. Csökkentsd a hiszterézist, vagy tegyél elé egy tranzisztoros fokozatot, aminek az erősítését akkorára vedd, hogy biztosan billenjen. Egy oszcilloszkóp jó lenne ehhez
(#) pakibec válasza Dudus hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
Megoldottam a problémát, végülis műveleti erősítőt tettem előfokozatnak, ezután egy schmitt triggert.

Így most müködik. Köszönöm mindenkinek a segítséget mégegyszer.

Üdv
(#) huhuu válasza pakibec hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
milyen hangszerrel lesz használva?
(#) pakibec válasza huhuu hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
Eddig altfurulyával és akusztikus gitárral próbáltam.
(#) raron hozzászólása Dec 16, 2006 /
 
Szia!
Tudnál az analóg részéről rajzolni egy pontos kapcsolási rajzot?
Nagyon jól jönne, én is hasonlót tervezek épiteni!
(#) huhuu válasza pakibec hozzászólására (») Dec 16, 2006 /
 
zenesz vagy?
(#) Ricsa hozzászólása Feb 6, 2007 /
 
Sziasztok!
MOst kaptam egy basszus gitárt. cask nincs behangolva, és így hallásra először még elég nehéz. Szeretnék csinélni hozzá egy hangolót (elektromos). Csak a négy húr kéne. Úgy gondoltam négy ledell simán meg lehetne oldani. Szeretném, ha nem pices lenne. Úgy kéne, hogy rádugom a citerámat erre megpengetek egy húrt, és akkor felvillanna a led, ha már jól an behangolva. Nem muszáj olyan pontos, de azért F hang helyett ne G legyen.
A Válaszokat (és kapcsrajzokat) előre is köszönöm.
(#) karpi válasza pakibec hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
ez ugy nez ki mit ketutas egyeniranyitas IC-vel ami kikuszoboli a kuszobfeszultseget amin a dioda nyitna , igy a kicsi jeleket is egyenitrranyitja ( ugy neztem a rajot)

Nincs szkop-od ? DE.

Hangesrositod van , gondolom.

Szeoen egy kondin jelet szedsz egy potmeterrel a masik vege a foldre majd a potmeter csuszkarol az erositobe ...es halgatod a jeleket amilyen pontoon akarod. a kapcsolason belul.

Kristaly mikrofon nagy jelet ad , de nagyimpedancias bemenet kell , valamint ha a sav egyenletes kell hogy legyen akkor illesztve lkell legyen , lemezjatszoknal capacitiv osztokat hasznalltak , ket kondibol , valamint ellenalas es a rovid kabel capacitasaval ertek el a megfelelo ferkventia menetet.

A tranzisztoros rajz is OK kene hogy legyen ( ugy nez ji mint a nagyothallo keszulekek kapcsolasi rajza , eppen a kis tapfeszhez tervezve ) , talan kevesebb errosites kene , a 2 M ohmos-ok a masodik fokozttol kezdve K-B korben cserelhetok probakepen 100K-fix elenalas es egy 1M potmeter sorba , aztan lehet allitgatni nem lessz semmi baj , es az erositon keresstul halgathatod a leirt "szondat" hasznalva .
( Kondenzator --->potmeter felso vege---potmeter masik vege a fodre....kurzszor a kimenet ---->erosito bemenetre , a foldelest meg az erosito foldelesevel osszekotni , gondolom tudod.)
(#) Ricsa válasza karpi hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Nincs szkópom, de erősítőm van. Esetleg nincs valami program a gépre? Összekötöm őket, megpengetem a húrt és már látom is milyn a hangja. Na szóval tudtok valami ilyesmit?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem