Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB hangkártya probléma
Lapozás: OK   3 / 4
(#) roland9 hozzászólása Szept 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy AUDIO8DJ (Native Instruments) hangkártyám amiben tönkrement az egyik kimenet, de nem tudom az ic típusát mert le van szedve a felirat.

Van valakinek esetleg kapcsolási rajza vagy esetleg valaki aki bele nézne a hangkariba és elküldené, hogy milyen IC-k vannak benn?

üdv.: Roland
(#) agressiv válasza roland9 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
A kimeneti ellenállásokat, rc tagokat megmérted? Előfordulhat, hogy csak azok szakadtak meg.
(#) roland9 válasza agressiv hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Azokon sajna túl vagyok és minden jó
(#) agressiv válasza roland9 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Az kellemtlen, amúgy a kimenet mindjárt a "kártya" processzoráról jön, vagy van valami DAC mögötte?
(#) roland9 válasza agressiv hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
ezaz amit nem tudok mert egyiken sincs típusszám hogy tudnám azonosítani, hogy mi micsoda de valószínű h DAC van. (én arra tippelek)
(#) agressiv válasza roland9 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Valami frankó, nagy felbontású fénykép kéne róla.
(#) abcdabcd válasza roland9 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Esetleg erős fényű zseblámpával próbáld meg akár egészen lehetetlennek tűnő szögekből is megnézni az ic-k tetejét, ha le is próbálták reszelni a feliratot, hátha nem sikerült nekik teljesen... (Rigol ds1052 szkópnál is történt már ilyen csoda)
(#) pintad hozzászólása Szept 13, 2011 /
 
Hello,
ismét meg kellene javítanom valamit. Birtokomban van egy nem éppen mai külső (usb-s) hangkártya, Creative Sb0300 Audigy 2 Nx a pontos megnevezése.
Régebben egyszer csak elfelejtett bekapcsolni, ekkor lemondtunk róla, ámde egyszer csak más tápot dugtam rá és működött. Egészen napjainkig, amikoris azt játssza, hogy ha bedugom, elkezd fűteni a nyákon lévő táprész, majd mikor már eléggé felmelegedett, bekapcsol.
Azóta elég sokat méregettem, próbálgattam, megnéztem hátha az elkókkal van baj. Még nem vizsgáltam meg az összeset, de a tápközeli, többnyire puffer kondikat már többé-kevésbé kizártam.
Ami viszont érdekesebb: a betáp 5V ugyebár, ez megy tovább egy kapcsolóüzemű (?) részre, ami -5V-ra alakít, illetve egy stabkockára, ami 3,3V-ra stabilizál. Na most az érdekesség, hogy a 3,3V-ra jutó bemenő tápfesz alapesetben (tehát amikor még nem "meleg" a készülék, és nem is kapcsol be) 3,8V körül alakul, és nincs is közvetlen elektromos összeköttetés a betáp és a 3,3V IN lába között. Sőt, olyan alkatrészt se találtam aminek bármi köze lett volna egyikhez ÉS a másikhoz is. (mikor már bemelegedett a készülék, akkor ez a feszültség egyenlő lesz a betápéval)

Gondolván, hogy esetleg valami szakadás lehet (nem kétoldalú, hanem rétegelt nyákon fekszik a dolog), pótoltam az összeköttetést, egyből be is indult a szerkezet, ennek nagyon örültem, használtam is így kb fél óráig..
Ugyanis időközben észrevettem, hogy majd' szétforr az egész. Szó szerint, mivel az induktivitás ontotta magából a hőt - a két mellette levő, stabkocka bemenetével közvetlen kapcsolatban álló pufferkondi és az egyéb kondik felé.
Na most én nem gondolom, hogy ez a magas hőmérséklet normális lenne. És ez a magas hőmérséklet generálódik az általam buherált átkötés nélkül is.

Van valami tippetek, hogy mi okozhatja ezeket az érdekes jelenségeteket? Valami tipikus hiba esetleg?

Képeket ide töltöttem fel.
(#) agressiv válasza pintad hozzászólására (») Szept 13, 2011 /
 
Ha tényleg kapcs táp van benne, akkor a trafó menetzárlatos, de én az összes elkót kicserélném.

Ja és a képek nem működnek.
(#) pintad válasza agressiv hozzászólására (») Szept 13, 2011 /
 
Hajjaj... elfelejtettem megosztani. Bocsánat. Itt van újra.
Trafó nincs benne, az száz százalék, egy tekercs van, rajta 220 felirattal. (Nem tudom, hogy mi lehet a kapcsolás, ilyenekhez nem értek, de azt tudom, hogy negatív feszültséget állít elő)
A cserével az a baj hogy a boltban (elektrokontha) lehetetlenség ilyen apró kivitelben kapni ilyen értékeket (100µF/25V mind a négy ami a tápnál van)
(#) agressiv válasza pintad hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Hát nehéz ügy, de próbaképpen lehet bele rakni nagyokat is, ha nem változik semmi akkor nem is kell kondit cserélni, viszont olyan trükköt ki lehet próbálni, hogy minden alkatrészen megméred a tápfeszt, és ha valahol egy picivel alacsonyabb a feszültség, akkor előfordulhat, hogy ott falja valami az ampereket és ilyenkor biztos esik valamennyi a vezetősávon..
(#) pintad válasza agressiv hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Hát annak még nem álltam neki, hogy végignézzem...
Ami jobban szúrja a szemem az az, hogy elkezdtem kimérni honnan kap áramot a stabkocka. Egy tranyóra vezettem vissza, egy diódán keresztül. na most a tranyónál 1,75V-ot mérek, a dióda túloldalán 3,75V-ot...
Egyáltalán a betáp úgy kerül a táprész alkatrészeiig, hogy egy tranyóra bemegy 4,81V és kijön 4,75.
Még érdekesebb, hogy mikor beindul a cucc, akkor a betápul szolgáló usb port 5V-ja és a hangkártyán lévő betáp között mérek 50mV esést...Fél méter kábel sincs a két pont között! (A stabkocka meg 300mV-al TÖBB áramot kap valahogy, mint amennyi a betáp...)
(#) agressiv válasza pintad hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Idézet:
„Még érdekesebb, hogy mikor beindul a cucc, akkor a betápul szolgáló usb port 5V-ja és a hangkártyán lévő betáp között mérek 50mV esést...”


Ez teljesen normális, mert az USB kábel az nagyon vékony és a fél méter az elég hosszú ám, arról nem is beszélve, hogy éppen ampervadásszá vált a cuccod szóval nem meglepő ha esik a feszültség.

Idézet:
„A stabkocka meg 300mV-al TÖBB áramot kap valahogy, mint amennyi a betáp...)”


Azt a q. Valami induktivitás őrülhetett meg benne vagy én már nem tudom, de nagyon furcsa dolgokat művel ez a cucc az biztos. Ha nagyon ráérsz ki kellene próbálni az elektronikát egy full analóg, egyszerű külső táppal, amivel minden feszültséget magad csinálsz, és akkor megnézni, hogy mukodik e.
(#) pintad válasza agressiv hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Úgy érted, én állítsam neki a +5, -5V-ot, és a 3,3V-ot is?
Sima stabkockás/trafós 5V-os tápról (saját készítés) próbáltam már, úgy sincs semmi változás, talán annyi hogy lassabban "melegszik fel" a dolog. Egyébként ami elsődlegesen melegedni szokott az az induktivitás.
Egyéb mérés: "melegedő" állapotban 400mA-t szokott felvenni, bekapcsolt állapotban kb. 700mA-t.
(#) Tarzan hozzászólása Dec 2, 2011 /
 
Hali Pintad!

No nekem is van teljesen ugyanilyen tünetekkel egy hangkártyám (ahogy én is új tápról is kipróbáltam és működött). Csak a mérésekig nem jutottam. Neked sikerült valamilyen megoldásra bukkanni? Mert a hangkártyát hangminősége miatt nem szívesen felejteném el.... Köszi!
(#) hepi02 hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Ugyan nincs köze az első hozzászólásban leírtakhoz, de:

Sziasztok!

Külső hangkártyát szeretnék használni laptopnál, mert szükségem lenne az 5.1-re. Több hangkártyát is próbáltam, de mindegyiknél ugyan az a hiba.

A hang az elején csak minimálisan recseg-csörög, viszont, ha engedem tovább szólni, akkor fokozatosan veszi át az uralmat a recsegés-csörgés a hangon, míg végül teljesen elhalkul minden és nem szól semmit sem. Ezt mindegyik usb csatlakozóban csinálja. Ha a töltőt kihúzom akkor is. Aktív USB Hubbal is. Y USB kábellel is. Az USB kábel is többször cserélve. Nem driver probléma, mert szűz rendszeren is ugyan ez a helyzet.

A hang HDMI-n és a beépített hangkártyán tökéletes, csak a külső hangkeltőkkel nem bírok.

A kipróbált hangkártyák más laptopokon tökéletesen működnek.

Valami ötlet, hogy mi lehet a baj?
Köszönettel,
Ádám.
(#) abcdabcd válasza hepi02 hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Esetleg próbáld meg valami linux live cd-ről is, hátha úgy nem zúg... vagy gondold át, hogy biztosan tényleg ugyanazokat a kábeleket esetleg jack-rca átalakítókat egyéb kellékeket használtad-e minden esetben, illetve mindig ugyanarra az erősítőre, aktív hangfalra kötötted-e a laptopot, mert az azért tényleg elég furcsa, hogy többféle teljesen különböző külső hangkártyával is ugyanazt csinálja(vagy esetleg a kártyák belseje lehet azonos volt?), viszont a beépítettel meg nem, és a tápot kihúzva meg az usb-nek külső tápot adva is ugyanúgy zúg...
(#) hepi02 válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Sajnos mindent kipróbáltam már ezek közül... Egy másk laptopon teljesen mindegy, hogy milyen kiegészítőkkel használom a hangkártyát, tökéletes hangot produkál. Tehát a laptopommal lesz valami. Csak azt kellene kideríteni, hogy mi...
(#) torok72 hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Sziasztok!
TOSHIBA QOSMIO G30-139 típusú laptopomnak nincs hangja. Ha le akarok játszani valamit, a következő szöveg jelenik meg: nem tudja lejátszani ezt a fájlt, mert probléma van a hangeszközzel. Lehet, hogy nincs hangeszköz a számítógépben. Előfordulhat, hogy más program használja vagy hibásan működik.
Újratelepítettem és azután lépett fel ez a probléma. Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a probléma?
(#) _vl_ válasza torok72 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Talán fel kéne rakni a hangkártya driverét... :smoke:
(#) torok72 válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Szia.Meg tudod mondani hogy melyik drájver kel hozzá
(#) _vl_ válasza torok72 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Hát én azt honnét tudjam? Gondolom a Toshiba weboldalára valahova ki van rakva...
(#) freechat hozzászólása Jan 22, 2014 /
 
Egy Creative Sound Blaster Play hangkártyával szeretnék felvenni. Szintivel kötöttem össze.
A probléma, hogy nagy az alapzaj (sistergés).
A hangkártya egy táblagépre van kötve és nincs semmi töltő rádugva vagyis csak a szintinek van kapcsolata a 220-as hálózattal.
Ha a szintire csak fejhallgatót vagy hangfalat kötök nem hallani alapzajt.

A kérdésem, hogy merre keressem a problémát? Kábel? Vagy a mikrofon bemenet okozhatja?

A hangkártya
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Nem a mikrofon bemenetre kell csatlakoztatni a szintit, hanem a Line In -re.
(#) freechat válasza steelbird hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Tartottam ettől a választól.
Sajnos csak mikrofon bemenet van. Ott rontottam el, hogy az arukereso weblapján line-in is megvan jelölve.....

Akkor ezek szerint akármit csinálok csak az a megoldás, hogy veszek egy másik (jobb) hangkártyát.
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Aha... már látom a gyártó honlapján.
Akkor le kell osztani a bemenetén a jelet egy ellenállás-osztóval.
Sajnos, nem írják még a gyártó oldalán sem, hogy milyen az érzékenysége (mekkora bemenő feszültség kell neki) -vagy csak én nem találom.
De közelítőleg ki lehet számolni az ellenállásosztó értékeit, meg kellene próbálni egy kb. 20 -as arányú osztást, az alsó tagban egy trimmerrel.
Pl. 4,7 kOhm sorban a jellel és utána GND felé egy 220 Ohm -os trimmer. Utána meg fix értékre cseréled a trimmert.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) freechat válasza steelbird hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
A szintből sztereo jön ki, de úgy látom mono a microfon (legalább is a szoftver mononak jelzi).
Mindenesetre megpróbálom, keresek valahol néhány ellenállást, talán találok még.
Mondjuk trimmerből az biztos, hogy csak 10K-s körülim van. Csak az arány számít? (mert akkor felszorzom és keresek hozzá)
(#) freechat hozzászólása Jan 22, 2014 /
 
Ja igen és, ha jól értem ezzel a megoldással nem tehetem tönkre a szintit sem meg a hangkártyát sem? Még akkor sem, ha mondjuk rövidre zárom véletlenül a kábelt?
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Szerintem rövidzárra amúgy sem kényes a szinti, ha a Line Out -ot használod jelforrásnak.
A mono bemenet esetén két soros ellenállás legyen és egy trimmer, amire rámegy mindkét jel.

Azért lenne jobb kis értékű trimmer/vagy ellenállás közvetlenül a hangkártya bemenetére, mert akkor kicsi a bemenő illesztő impedancia, aminek eredménye az, hogy kevesebb a zaj.

Rövidzárban jóval kisebb a zaj, mint nagy impedanciával lezárva. Minél kisebb értékű trimmert tegyél oda és az ellenállás kb. a 20 -szorosa legyen.

Az értékcsökkentésnek határt szab a szinti kimenetének a terhelhetősége. Azt viszont a specifikációjából kellene megnézni.
(#) freechat válasza steelbird hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Értem.
Ez a két soros ellenállás ez hogy is van?

Találtam még egy doksit:
Line to micro
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem