Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s külső Rack a PC-vel együtt való ki/be kapcsolása
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Koree válasza eSDi hozzászólására (») Jún 11, 2006 /
 
Nos sikerült beépíteni a kapcsolást a tápegység be. Tökéletesen működik.
Már csak egy kis apró bökkenővel találkoztam. Mégpedig azzal, hogy kikapcsolt állapotban 4mp-ként a hűtő ventilátor pördül egyet és a kimeneten megjelenik egy pillanatra a táp fesz. Egy DVD meghajtóval terheltem és amikor kikapcsoltam akkor is fent ált ez a jelenség. Ezután tettem rá nagyobb terhelésként az 5V és a 12V ágra egy-egy 5W-os halogén izzót.
Nos a jelenség akkor is fent ált,de gondolom a nagyobb kimeneti terhelés miatt,csak éppen hogy megmoccant a venti nem tett meg egy fordulatot. Ebből arra következtetek,hogy a szilárd test relénél van némi probléma mégpedig a triak alsó és felső anódja közé kötött soros RC komplexummal. A kondi ahogy feltöltődik az R1-en keresztül valószínűleg begyújtja a kisülés idejéig a triakot. Kikötöm a kérdéses kört és megnézem mit csinál utána a cucc. De az is lehet,hogy a kapcsoló üzemű tápban egy kondenzátor rakoncátlankodik és az gyújtogatja be a triakot. Valahogy meg kell oldanom,mert ez még egy optikai meghajtónál elmegy,hogy kap egy pöccintésnyi tápot 4mp-ként,de egy winyonál kitudja mit eredményezhet.
Íme pár kép:
1.kép
2.kép
3.kép
4.kép
(#) Sebi válasza Koree hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Ez nagyon érdekes! Következetes a 4 másodperc? Ha igen, akkor mérjél egyet a táp nagy pufferkondiján, hogy azon lassan növekszik-e a fesz (én erre tippelek). A triac nem hiszem hogy begyújt, hanem inkább az RC-tag van rosszul méretezve és ezen keresztül folyik pár mA, lassan feltölti a puffert és elindul a táp, amíg kisül. Kis terheléshez nem kell 100n 100ohm, hanem mondjuk 22n + 1k.
(#) Koree válasza Sebi hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Ok. Kipróbálom. A 4 mp-es időt stopperrel mértem. Ha így sem jó akkor kiveszem a RC tagot. Sok vizet nem zavar szerintem. Vagy csak növelem az ellenállás értékét,mert kondim azt hiszem nincs 22nF-es 400v-os.De szétnézek a régi PC tápokba hátha van valami
(#) Koree válasza Sebi hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Megnéztem a holmim és találtam egy 33n 250V-os kondit,de ezt nem merem bele tenni,mert a csúcs fesztől tuti,hogy meghalna.De egy régi monitorból szedtem ki egy 2,2n 3KV-os porcelán kondit.Ezzel megpróbáljam
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Nos az említett kondit egy 1K-s ellenállással sorba kötve beraktam és a probléma meg oldódott.
Some photo:
1.kép
2.kép
3.kép
És a mai napon sikeresen levizsgáztam mint elektronikai müszerész.
Szakmai elmélet: 5
Szakmai gyakorlat: 5
(#) Sebi válasza Koree hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Gratula!
(#) ndavid87 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Bizony!
(#) Koree válasza ndavid87 hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Köszönöm.
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Tegnap estig tartott az öröm.
:rinya: Gép kikapcsolása után a winyo tovább üzemelt.
USB lehúztam kikapcs majd be kapcs és a winyo bekapcsolt a USB csatlakoztatás anélkül. Az optokaput is kivettem és úgy is bekapcsol. Szóval a triacnak annyi. Zárlatos lett csak azt nem tudom mitől?
Nézek hozzá egy erősebbet és azt teszem bele.
TIC225-ös volt benne TIC206-osom van de az kisebb teljesítményű. Lehet hogy a kapcsoló üzemű tápot nem bírta. Pedig nem is melegedett mondjuk ez természetes hiszen van össz-vissz 13W.
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
TIC 246 M 600 V 16 A I(G1)= 5mA TO-220AB PI

Ezt néztem ki.Remélem ez már bírni fogja.
Bár a TIC225-nek csak 0.8mA a Gate árama de szerintem a MOC3041-nek nem gond.Szépen is néznén ki,ha 5mA nem tudna .
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
TIC 206 simán jó lett bele.
Rájöttem mi tette tönkre a triac-ot.
A csillám lemezt nem vágtam ki jól és egy nagyon picit lelógott a triac füle és az úgy látszik elég volt a 230-nak,hogy rakoncátlankodjon. Egy pici égés nyomot hagyott maga után.
Most szilikon lapkát tettem alá ami bőven körbe veszi a triac-ot.
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Ez az én formám:banghead
Mindig elkiabálom magam.Most halt meg megint ,de most már nem zárlat miatt.Szerintem az opto kapu nyírja ki.Vagy a táp tranzienseit nem bírja.
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Jún 19, 2006 /
 
Kész vége nem kínlódok vele tovább. Betettem egy 5V/250V~ 10A-es relét és ez a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb megoldás.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem