Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s töltő
 
Témaindító: king4aday, idő: Okt 6, 2008
Lapozás: OK   3 / 6
(#) pucuka válasza dhcodoki hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
De előtte azt a sokpólusú csatlakozót rá kell dugni az alaplap megfelelő csatlakozójára.
(egy ilyennel én is megszenvedtem, mire életre sikerült keltenem, mert az alaplapon nem volt megfelelő csatlakozó)
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Ennek azt a szép száles dugóját hova dugod? Ha nincs az alaplapon USB3 csatlakozás?
(#) abcdabcd válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Szia! Azért legközelebb utána nézhetnél annak (minden, egyéb területen meglévő valószínűleg nagymértékű szakértelmed ellenére), amihez kommentelsz, mert egy dolgot magyarázz meg nekem, akkor ha a telefon nem vizsgál semmit, akkor az hogy lehet, hogyha egy mobil eszközt tegyük fel, hogy egy PC-be dugsz, akkor nem is jelez gyorstöltést, és nem is tölt gyorsan (ez pl ha labortápra dugtad, láthatod is), viszont ha a saját "gyorstöltőjébe" dugod, akkor pedig igenis felveszi a pl 2A-t és ezt a töltési időn is könnyedén érzékelheted?
(#) abcdabcd válasza dhcodoki hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Szia!
Bocsi csak mostanra jutottam ide, hogy válaszoljak, szóval:
-Megnéztem alaposabban az általad linkelt előlapi panelt, egy dolog látszik rajta, mégpedig az, hogy amiatt nem kell aggódnod alapvetően, hogy leégeti az alaplapodat/tápodat, mivel ha jól látom, ebbe egy külön molex/winyótáp csatlakozót kell külön bedugnod, és valószínű annak az 5V-járól van táplálva ez a "2,1A"-esnek hívott USB port.

Ami rossz hír, hogy mivel ez nem a "normál USB áramkörről" azaz a pc táp Standby áramköréről kapja így az áramot, ezért ez a port csak addig tudja árammal ellátni a készülékedet, amíg a pc be van kapcsolva--> tehát pl megy az oprendszer...

Amiatt, hogy leégne a táp, vagy az alaplapon az usb-tápot vezető NYÁK vezetősáv, valószínű amúgy se kéne nagyon aggódnod, bár azt nem tudjuk, milyen készüléket szeretnél gyorstölteni erről a csatlakozóról, viszont ahogy én is a korábbi hozzászólásban írtam, illetve a másik kolléga is írta, a készülék egy ellenállásosztó (vagy valamelyik készüléknél a 2 adatvezeték szimpla összekötését) érzékelve kezdené meg csak a gyostöltést, így biztosítva, hogy egy pusztán csak a szabványnak megfelelő max500mA-t szolgáltatni tudó usb port, ne égjen le!

Viszont az ellenállásosztó kivitelezése nem gyártófüggetlen, minden gyártó olyan osztót használ, illetve ahogy írtam valamelyik nem is osztót csak pusztán a D+-t és a D-t köti össze egymással, amilyet akar, így csak a saját gyorstöltőjével fog a készülék gyorstölteni, tehát egy ilyen "2,1A"-es gyorstöltő port, önmagában értelmetlen...
Annyiban lehet jó, hogyha megkeresed, hogy a te eszközödhöz mi az a megoldás, ami alapján ő a gyorstöltőt detektálja, akkor egy ilyen előlapi panelen lévő csatlakozóra, a hátuljára rá tudhatod forrasztani a megfelelő ellenállásokat, és akkor már ahhoz az eszközhöz, amihez ilyen értékű osztó kell, ez a port gyorstöltőként fog működni. (Viszont ahogy írtam csak addig, amíg a gép be van kapcsolva!)

mod: de egyébként, ha pl érdekel, hogy ténylegesen mennyivel tölt az adott készüléked, akkor pl egy ilyesmi: Bővebben: Link USB-árammérő beszerzésével láthatod is, viszont valószínű a készüléked is jelzi valahogy, illetve a töltési időn is látod, hogy épp "gyorstöltéssel" lett-e feltöltve, vagy sem...
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
(#) pucuka válasza abcdabcd hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Na jó. Akkor visszakérdezek. A telefon azt honnan tudja, hogy milyen töltőtől, pardon tápegységtől kapja az energiát? Milyen módon vizsgálja, hogy most olyan táp van rajta, amiből felveheti a nagyobb áramot? (ha már a 10 A -es labortápról nem tudja)
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Ha nincs rajta sehonnan. Ez egy jó pár évvel ezelőtti gyűjtésem, az akkori káoszból, hátha ez is hasznos valakinek. Az USB3 az más, még élőben nem is találkoztam ezt tudó PC-vel, csak külső HDD-vel.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Én is vettem egy ilyen 3,5" -os egységet, hogy legyen elöl USB, meg fejhallgató csati. Meg is izzadtam vele, mire szóra tudtam bírni. Én sem láttam még olyan alaplapot, amin lett volna belső USB3, de ettől még lehet hogy van.
És azt a külső HDD -t hova lehet dugni, mert nézegettem ugyan, de megvenni nem mertem.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
(#) rolandi350 hozzászólása Szept 11, 2014 /
 
Sziasztok!
Adott egy problémám ezért hozzátok fordulok.
Van egy Samsung Galaxy S3-as tellóm, még annó Huawei G300-hoz rendeltem ebayről 3 darab usb kábelt, mert mindig ami volt nekem megszakadt itt ott, hiába vigyáztam rá.
Le is jött jó vastag vezetéke van, na de most már nem Huawei telefonom van, hanem Samsungom és a hozzá való töltő ezzel az új kábellal nem hajlandó tölteni, gondolom 1-2 kontakt össze van kötve ellenállással illetve diódával a kábel csatlakozófejében.. na de melyik lehet az?
Keresgéltem a neten bekötési rajzot de nem nagyon találtam olyat ami konkrétan az lenne ami nekem kell.
Ha tudtok nekem ebben segíteni, nagyon megköszönném!
Roland
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) abcdabcd válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Szia!

Onnan tudja, hogy van egy ellenállásosztó a táp meg a föld között, aminek a középpontjára be van kötve a D+ és a D- összekötve, és a készülék ennek a pontnak a feszültségét tudja mérni, ha ez a neki megfelelő érték, akkor úgy veszi, hogy a gyári gyorstöltőbe dugtad a készüléket, és elkezdi gyorstölteni...
De pl itt a fórumon olvastam valahol egyszer valamilyen témában olyat is, hogy valamelyik gyártó készüléke, mintha PC-ről egyáltalán el se kezdene tölteni...

(Az még lehet, hogy olyan védelem is van ezekben, hogy figyeli a feszültséget is a töltés közben, hogy nem esik-e le nagyon, mert nekem egyszer volt két készülékem, az egyikhez egy 2A-es a másikhoz egy 750mA-es USB-s töltő volt, és a 750mA-est minden további nélkül tudtam tölteni a 2A-es töltővel, úgy, hogy az ráadásul gyorstöltést is jelzett.
-A 2A-es töltővel rendelkező készülék minden további nélkül tölthető volt (pl PC-n lévő) 500mA-es normál USB portról, viszont a 750mA-es töltőbe bedugva egy olyan üzenet jelent meg a készüléken, hogy csak gyári töltőt használjak és ezzel nem hajlandó tölteni--> itt az volt a tippem, hogy a két különböző gyártó talán ugyanazt az osztóértéket használta csak a 2A-es töltés elindulásakor valahogy, pl a nagy fesz esésből érzékelte a készülék, hogy valami nem stimmel és leállította a töltést. Mert egyébként labortáphoz akkor csináltam egy osztót, a neten talált értékekkel, és így onnatól kezdve, pl simán tudtam tölteni a labortápról gyorstöltésben, anélkül, hogy a készülék egy szót szólt volna, előtte viszont csak 500mA-rel töltött... ez egyik se Apple termék volt egyébként, de láttam olyan cuccokhoz is a neten gyorstöltő-leírást, és ott elvileg van, hogy több ellenállásból álló "hálózatot" építenek a töltőbe többféle változatot is láttam, gondolom így tudnak eladni többféle "gyors" és "még gyorsabb" töltőt...)
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Az USB3 felülről kompatibilis az USB2-vel, simán bedughatod az USB2-es aljzatba, ott azt a sebességet tudja.
(#) yupiter00 hozzászólása Szept 29, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy ideje már nem működik a zsebtöltőm lámpája mi lehet a baja?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Nem tudom ez segit e a probléma feltárásában...
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
(#) abcdabcd válasza yupiter00 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
Szia! Ebben hol van lámpa? Meg mi amúgy a jelenség pontosabban? Mit (miket) kéne csinálnia a töltőnek, és ebből mit csinál és mit nem? Szóval maga a töltési funkció pl működik? Meg esetleg, ha van valami beazonosítható típusszáma, akkor esetleg azt is megírhatod, így a későbbiekben, ha valakinek ugyanilyen töltővel van valami problémája, akkor esetleg könnyebben megtalálja az itteni információkat...
(#) jdani hozzászólása Júl 2, 2015 /
 
Üdv! Van egy THL 5000 telefonom. Eredeti töltő hozzá 5V 1,5Ah. Azért olyan erős, mert a telefonba az aksi 5Ah. Van egy Kínai USB töltő, 1A van ráirva, de szerintem hülyeség, mert nem is tölt, csak egy szinten áll az aksi, meg ha mutatja is hogy tölt. Van ugyanúgy egy szivargyujtós kínai töltő, azzal se tölt, vagy csak nagyon lassan. Rátettem labortápra, 5V, felvett olyan fél ampert, de ment is fel idővel a százalék. Milyen töltőt használjak akkor kocsiba?
(#) ferci válasza jdani hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Keresd meg az MC34063 adatlapját és van ott applikáció, külső tranzisztoros step down megoldással. Beállítod az 5 voltot és nem kell elfűteni analóg stabilizátorral 3-4 wattot.
Van pnp, ill. npn tranyós megoldás is.
(#) jdani válasza ferci hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Nem tudom, nem-e ilyen van abba a szivargyujtósba is...
De mégse megy vele..
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Hello! A "szivargyújtósban" általában csak az MC van. Kiegészítő végfok nélkül sosem fogja leadni az 1,5A-t..
(#) abcdabcd válasza jdani hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Ha visszaolvasol pl itt ebben a témában szó van a gyorstöltés érzékelésére beépített ellenállásokról, lehet ez a gond nálad is, az utángyártott töltőben szinte tuti, hogy ha esetleg valamilyen ellenállás van is beépítve, az nem pont olyan, mint amilyen a konkrét telefonodhoz kellene... Ha meg az ellenállást/egyéb megoldás nem érzékeli a telefon, akkor valószínűleg nem vesz fel 500mA-tól többet, mint ahogy a labortápra kötve láttad is... Az eredeti töltő pedig lehet hibás, és azzal pedig azért nem tudsz tölteni egyáltalán...

Azt kéne valószínűleg, hogy az eredeti töltő, konnektorból kihúzott, magyarul teljesen áramtalanított állapotában az USB kimeneten a D+ D-, D+ VCC, D+GND, D- GND, D-VCC közti ellenállást kimérni egy multiméterrel, és ez alapján kitalálni, hogy milyen a "gyorstöltő" bekötése...
(#) Fidel hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
Sziasztok!

Van két elosztóm, amiben a képeken látható usb töltők vannak. Mindkettő hasonló módon megadta magát, kis idő különbséggel.
Van valami ötletetek, hogy mit lenne érdemes megnézni rajtuk, mi mehetett tönkre. Az egyiken kicseréltem az IC-t, a két kisfeszültségű kondit, és végigmértem a diódákat, de nem találtam hibásnak tűnőt, 500ohm körül mértem rajtuk, a másik irányban meg 1-et mutatott a műszer.
Egy darabnál van, hogy az egyik irányban 500, a másik irányban meg talán 800 ohm körül mutat, de ez gondolom, valamelyik ellenálláson van. A tekercsek jók, a biztosíték jó, elfüstölve nincs semmi. A két nagyfesz kondit is gondolom, hogy jók lehetnek, mert amikor kisütöm őket, elég nagy szikrát adnak.
A trafó nem szakadt. Arra gondoltam még, hogy talán lehet valamelyik dióda zéneres védelem, és az csinálja a hibát? Csak nem igazán tudom, hogy merre keresgéljek. Valami ötlet volna esetleg?
(#) Elektro.on válasza Fidel hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Én arra a D7 -es diódára gyanakodnék. Szerintem az védelem..
(#) uniman válasza Fidel hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
"A biztosíték jó"...ugye ez az RF1 jelölésű alkatrészre értendő?
Az IC típusa nehezen olvasható...
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2016
(#) Fidel válasza uniman hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
SD 458 az ic. Igen arra gondoltam biztosíték ként, nem az?
(#) Fidel válasza Elektro.on hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Úgy emlékszem, hogy pont ott volt az amit említettem, hogy mást mértem, mint a többi diódán, úgy értve, hogy ott nem volt lezárva teljesen az egyik irányban sem.
Van ennek a védelmi diódának valami speciális tulajdonsága, amit figyelnem kell, ha nem találok ugyanilyet? Keresgélnem kell valami tápegységben, hátha lesz hasonló.
SR360 van benne, az egyik irányba 200ohm, a másikban 1-et. Ez jó?
(#) Fidel válasza uniman hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Most néztem az RF1 egy ellenállás, a képről néztem rosszul!
(#) Elektro.on válasza Fidel hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
1 ohm? Nekem ez nem tűnik jónak. Még a 200 nyitó irnyba talán. Azért ar RF1 -et is nézd meg.A greatz híd után mérsz valami feszültget? 300V körül kéne ott lennie.
(#) Inhouse válasza Fidel hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Nem 1ohm lesz az, hanem szakadás és így jelzi a műszer a "végtelent", persze a 200 sem ohm. Gondolom dióda állásban mértél? Az a soros RF1 lényeges, hogy ne legyen szakadt...
(#) Fidel válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Igen dióda állásban mértem. Ott mit mutat akkor, mi az a 200? Igen az 1, az a nagyon nagy ellenállást mutatja.
Az RF1 nem szakadt, lent írtam, hogy a két nagyfeszültségű kondit mikor kisütöm, nagyot szikráznak, tehát azok visszatöltődnek minden bedugásnál.
(#) ferci válasza Fidel hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
A diódák mérésekor nyitóirányban mV-ot látsz.. a "200" az SR (SB) 360-as schottky ( D7 ) nyitófesze, az a szekunder egyenrángató ( nem védelem ).
AZ 500 meg 800 ( mV ) a hálózati oldali diódákon mért nyitófesz.
(#) Inhouse válasza Fidel hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
200mV nyitófeszültség, Schottky dióda azért.
Az RF1-et ha megaohm állásban méred, akkor is szakadt? Most az vagy egy soros komhos ellenállás a trafó nélküli táp miatt, vagy egy inkább biztosítéknak használt ellenállás pár tizedohm, vagy pár ohm értékben, ez esetben azt kell pótolni és lehet, hogy ennyi.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2016
(#) Fidel válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Nem írtam, hogy szakadt lenne, valamit félre értettél. Azon sípol a műszer. Van benne trafó.
A képet nézted fentebb?
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem